Part-time je..

Cakap pasal part-time job..
Ramai jugak aku dengar masyarakat sekeliling yang asik duk cakap pasal bende ni..
Boleh kata topik hangat jugak la dikalangan orang-orang sekitar aku..
Adik-adik yang baru abis spm, suka kerja sambilan untuk enjoy katanya..Nak rasa pegang duit sendiri.. Ada yang dapat beli handphone / PSP / ipod daripada hasil titik peloh sendiri. Walaupon yang tak berpeloh sebab tempat kerja ada air-cond. Fine. Paling common kerja yang diorang pilih, Mcd, 7-E, KFC, Giant, Tesco, etc. Wah! semua bajet nak ada air-cond je eh! Ada lagi tak budak-budak skarang yang sudi kerja berat-berat eh? Macam angkat tong gas? *kau ni, asal berat je tong gas! duh!* ok ok maksud aku kerja berat yang memang boleh mengeluarkan peluh tahap perah satu baldi tu la. Macam mengcangkul, menyapu, mencantas, menebas, dan lain-lain. *eh eh bunyi macam gotong royong rukun tetangga je* =P


Ada jugak yang masih tengah menuntut kat U tapi still nak buat part-time sebab minat.. Contoh macam fotografer ke.. servis format/baiki komputer ke.. servis fotostat ke.. banyak lah! In fact, hubby aku sendiri buat bussiness baju/jaket untuk fakulti budak-budak U dulu. Kalau dia tak jual baju tu kat Deni dulu, tak kawen la kitorang kott! Erk..kantoooiiii haha.

Tapi kebanyakannya diorang yang part-time ni memang masyukkk.. Aku pun happy tengok orang-orang macamni.. Rajin!


So camne pulak dengan aku nih? Rajin ke malas?
Pernah ke rasa buat part time job?
PERNAH!
*jawab dengan bangga* -.-"
Masa tu aku final semester (Part 6) degree kat uitm. Tak tau kenapa tiba-tiba aku nak buat part-time masa tu. Maybe sebab sem akhir tak heavy sangat kottt.. cehhh!! Kau memang dusta, Rajiah!
Padahal kelas Madam Isabelle selalu ponteng! haha Ampun mak inchekkk~ =P


Aku pernah 'try' jadi GURU PENDIDIK BANGSA ketika tu. Yakni guru tuisyen je la.. hihi..
 Gambar-gambar bajet hot kat atas ni diambil secara curik-curik oleh student aku. Lepas kelas tu dia tunjuk aku. haha. Btw, thanks Dania. =)


I taught few subjects of secondary school syllabus:
Science Form 1
Science Form 2
Biology Form 4
Biology Form 5
Chemistry Form 4
Chemistry Form 5
*ye..aku memang bajet pandai. harap maklum*

Mula-mula aku try ajar primary school, tapi Ya Rabbiiii~
I can't handle them at all! Bisingnyaaa!!
**
**
**
Student: Cikgu! Saya! Cikgu! Cikgu! Saya nak jawab!
*Mane satu yang angkat tangan dulu tadi*  
Aku: Okay takpe.. jawab ramai-ramai je la ye.. *pasrah*
Student: RETVGFBHGJKHF!!!
*bila dah ramai-ramai menjawab camtu la bunyinya..*
haihhhh... *give up*



So at the end, aku minta kat Guru Besar tuisyen tu supaya shift aku ajar sekolah menengah. Oleh kerana umur chekgu dan murid-muridnya tidak begitu ketara, malah boleh dikatakan sebaya, (mesti kalau budak-budak ni baca, rasa nak muntah ijau. haha), so aku senang la sikit nak handle diorang ni..
Better la daripada kanak-kanak ribena tadi kan..

okay ye la..tulisan aku memang cakar babi.. fine.. -___-"
kalau korang hebat, subjek apekah yang aku tulih kat atas whiteboard ittew?? =P


Sempat la jugak aku merasa jadi guru tuisyen selama 6 bulan.. Tu pon berenti sebab dapat offer sambung Masters kat UMT (terengganu). So, bye bye, students!!
 Banyak jugak kenangan yang buat aku senyum sendiri bila teringat balik. Kenangan yang buat aku rasa nak hantuk kepala kat dinding pon ada jugak! haha. But yeah, i had so much fun and new experience during that time. =)

Ni some of my Form 1 students:
Budak-budak notty kat atas ni are some of my Form 1 students. Diorang ni happening! =D


Masa aku dah dekat-dekat nak berenti, diorang sedih takut cikgu yang replace aku tu garang. haha. Comellah u all nih! Hmm..aku pon sedih nak tinggalkan diorang sebenarnya sebab aku enjoy kerja camni. Tapi tu la, takkan nak abaikan offer masters pulak.. So terpaksa la sacrifice. =(


Minggu terakhir aku mengajar kat situ, aku ajak some of my students (form 4) hang out sama-sama kat SACC. Mak aihhh cikgu yang ajar students lepak! haha mesti ada mak bapak yang ngamuk tu nanti.. =P Tapi aku ajak diorang keluar ni pun just to spend time together, bila lagi nak manja-manja gelak-gelak sama-sama macam ni kan? Kat kelas asik kena muka ketat je. Dan kami bergumbira pada hari itu! yeayyy!! =D

Ye..adek aku, Raidoo si bucuk ni pon join sekali.
Because some of my students are her friends! Layaaann~~


Hahah..aku tengah ajar Biology kat iklan Audrey neh. Jangan salah paham eh..=P


Perangai cikgu lagi teruk dari budak! haha lantaq piiii!!



Owh! Aku jugak dapat hadiah from my beloved students...
Thanks, Fatinah.. U rawks! =)

Kek-kek ni students form 1 buat sendiri kat rumah before they came for my class.
Korang awsome! Thanks.. *hugs*


Alahaiiii..comelnya.. thanks, Amir! *thumbs up*


Gelang gothic?? Korang biar betul, nak kasi cikgu bende nih?? Tapi last2 gelang ni jadi fav aku!
Thank u, Amirah, Yen Yen, Amalin & Aga! Lovessss!


Ada jugak yang bagi..
 (klik kat gambar kalo korang rajin nak baca)


Pada hari terakhir aku berkhidmat sebagai guru tuisyen, 10 minit terakhir sebelum aku letak jawatan, aku kasi chance kat semua students to write down on a piece of paper about anything they want to say / comment about me. Bad or good, nak kritik ke nak puji, nak bagi nasihat ke nak maki, aku tak kesah. Aku just nak tau apa pendapat / perasaan diorang selama 6 bulan aku ajar diorang.. 

And these are what they wrote..







Ada jugak yang notty! Tengok ni..

"...cikgu tak garang tu lah yang saya suka...." haha


Hamboiiiiii!!

".....kalau cikgu jumpa boyfriend bagilah tau saya!!!..." 
Ape ni budak??..

Tak puas hati sebab aku hot sangat and tak ajar reproductive system?! WADEHELL!


 Handsome ngan damn hot?? Kau ni gay ke lesbo?? 


Ni student lelaki form 5. Nak ber'AILABIU' bagai!


MUAHAHAHAHAHA!!!! ;D




Korang nak yang lebih skema???

 (klik kat gambar kalo korang rajin nak baca)

(klik kat gambar kalo korang rajin nak baca)

 (klik kat gambar kalo korang rajin nak baca)

(klik kat gambar kalo korang rajin nak baca)



Tu la antara yang buat aku sengih sorang-sorang bila terbaca. haha. Ada banyak lagi tapi aku tak kuasa nak scan semua. Plus yang lain-lain pon tulis lebih kurang camni jugak. Apa pun aku bersyukur sebab diberi peluang untuk merasa mengajar anak bangsa. Walaupun kat tuisyen je..

So camne ngan korang? Pernah wat part-time job? Story sket meh! 
p/s: Kalau ada student cikgu yang tengah baca benda ni, please tinggalkan something kat komen k.. :))




Hugs & Kisses,

9 comments:

isabelle said...

kekekeke... punya byk nak komen, smpi terlupa terus apa nak taip.
tapi mmg it's touching bila students appreciate kita kan? yang gatal2 tu standardlah kan?:P
anyway, my part time jobs pun sgtlah byk. baru ada sikit diblogkan dalam 'when i was a ...."

Jiji-Fify said...

yup2! i ade bace blog akak pasal tu. btw, idea suh budak2 komen tu tercetus dari akak jugak kottt.. akak kan penah suh kitorang wat camtu jugak dulu.. kih kih kih..copycat lagihhhh.. haha

Hafify Zulhaimy said...

hy cekgu...sy setuden cekgu...cekgu nak beli jaket tak hehehehe

Jiji-Fify said...

Chenta bhonchet,
hahahaha..ape nihh..tak nak kawan lah! haha

Lady Of Gothica said...

guru!! hahah gelang tuh mmg awesome sbb org2 hot yg beli laa..saye x hengat ape saye tulis kat surat tpi yg saye tau ,saye nyer yg paling cirit..wakakaka

Adlil Raida said...

erkk... test test 1,2,3 ?

aku tak tau nk mengomel ape tp sebab si empunya belog ayik buat muke kambing tahan berak je kat sini.sambil menyuruh aku comment maka aku mengkununkan lah diri. hahaha

kakngah ? diterima tak comment aku nih ? wahahaha. *takde idea*

Jiji-Fify said...

lady of gothica,
hai amirah!!! haha.. tula gelang fav tu time. i wear it most of the time! :P btw, komen mengarut2 camne pon, akak still simpan baik2.. including yours. :)

Raidoo,
ceyyyttt!! delete balik komen ko ni cepatt! :P

mama zharfan said...

salam ziarah...me BW here :) nice entry..and ur blog name is so unique :)

Jiji-Fify said...

mama zharfan,
salam perkenalan.. thanks sudi drop a comment.. :) Nak pi terjah ur blog as well lah.. heheh