Kedah Jelapang Padi

Last week, aku ikut laki aku balik kampung tempat kelahiran bapak mertua aku.
Kat Aloq Setaq, Kedah.
Walaupon aku dah berape kali jejak kaki kat Langkawi, tapi aku tak pernah jalan-jalan kat Alor Setar, Kedah. So this is my first visit. And it was really awsome. 
Akulah orang yang paling batak-jakun-macam-beruk-dapat-bunga bila tengok sawah padi terbentang luas kat kampung tu! Sekarang ialah musim menuai atau musim padi menguning. Wah!! sungguh damai nama-nama musim kat Kedah ni ye? =P


Lepas lunch, kitorang gerak ke Kedah dari Penang. Takde lah jauh sangat.
2 hours camtu je. Sampai-sampai je, kami disambut dengan baik.
Aku kagum tengok family-family mertua aku nih. Diorang teruja sangat bila ada tetamu. Walaupon kena bersusah payah nak prepare itu ini untuk tetamu, tapi aku tengok diorang happy welcome tetamu! Siap borak-borak ngan aku macam dah lama kenal pulak. Aku terharu and sangat hargai orang-orang macam ni. =')


Cantik kan aku ? pemandangan kat situ?


Kitorang minum petang kat luar umah tu, rasa damai sangat!

Ni la nenek saudara hubby. Kitorang panggil dia "Tok".


Lepas makan-makan, pakcik (bapak saudara) bagi pinjam motor dia untuk jalan-jalan tengok orang menuai, bakar sekam padi, tangkap ikan darat (puyu, haruan, keli) kat sawah tu.. Sumpah aku tak pernah tengok!! Besttt!



Dah dapat motor, kitorang pon rempit la satu kampung! Yiiiiihaa!!! =D

Korang pernah tengok jentera gedabak neh? Aku first time tengok neh.
Dah macam transformer je! Bertukar!!! =P

Mengikut cerita Tok tadi, di zaman moden ni, dah takde lagi petani duk terbongkok-bongkok nak menuai padi. Semua dah pakai robot! Haaaa..so betul la aku cakap tadi dia pakai transformer bebb!
Transformer tu main tebas je padi tu, kumpul-kumpul, pastu transfer ke dalam lori untuk hantar kat kilang untuk proses jadi beras..



Kitorang kusyuk gila tengok diorang duk buat kerja.. =P

Hubby cakap aku jakun giler tengok padi, tapi dia pon dua kali lima daaa..
Ceytttpooodah! =D





Ni budak-budak kampung tengah terkejar-kejar tangkap ikan puyu, haruan yang menggeletek-letek lepas transformer tadi lalu. Hihihi... Diorang tangkap pakai tangan je bebbb!! Ada stail lah! =D



Ada satu lagi benda buat aku jadi jakun tahap gaban.
Korang pernah dengar air/jus Roselle tak??
Aku selalu gak minum masa kecik-kecik dulu.
Tapi first time aku tengok pokok Roselle ni kat kampong Tok ni.


Boleh je kalau nak petik dan makan camtu je, tapi masam nak mampuihh!
Sebab tu ramai yang prefer buat jus je..


Bila matahari dah nak terbenam, kitorang pon bertolak pulang ke Penang.
Lepas ni kitorang plan nak jalan ke Perlis pulak!
Nasib baik hubby ramai saudara-mara kat utara ni.. Kalau tak, sampai bila pon aku takde chance la nak explore negeri-negeri utara! Seronok i, nyah!



4 comments:

h4ni3 said...

waaa.. sangat la happening
best nya beraya kat kampung
kitorg beraya kat bandar jer... huhu

Abyss said...

Ok r tu, merasa jgk feel duk kampung.

Jiji-Fify said...

h4nie,
thanks sudi drop a comment..i pon 1st time la ni raya kat kedah.. :P

Abyss,
Tu la.. bila dah selalu kat bandar. sekali sekala masuk kampung memang jakun sikit.. :P

Hafify Zulhaimy said...

heheh rajiah yg jakun .....so bila kita nak g perlis lak ni dear??hujung minggu ni kita g balik pulau dulu la ye :)