A Call From Momma.. *sigh*

Pagi tadi aku bangun lewat.
(Eh bukan selalu kau memang bangun lewat ke? heheh..)
Tapi tadi lagiiiii lewat. =P
Alasannya sebab last night aku semput, tak dapat tidur. 
Tolonglah percaya. Heh..


Nak dijadikan cerita, around 9.15am camtu, henpon aku berdering.
Tetiba teringat kat lagu..
 Telefon berbunyi ring ring ring, 
Ku angkat, Ku tanya siapa.. =P


Heheh..so aku yang tengah sedap tidur, terus buntang meraban cari fone. *sigh*
Tengok fone's screen, "Mama's calling..."
MAMA???? owmaigad kantoi la baru bangun!! 

Aku pon answer Mama's call.

Oh tetiba teringat lagu ni pulak..
Hello hello hello..
Hello how do u do..
Hello hello hello..
Hello i do miss u..
(Aku selalu nyanyi lagu ni bila angkat fone masa bercinta dulu..Hihi)


Ok sudahlah kau off topic tu Jiji!
Bila aku angkat call mama tadi. Ini yang berlaku...

Mama: Hello. Why u took so long to answer call?
Aku: Erkk..i cant find my fone tadi. Rupanya dalam handbag. hehe
Mama: Suara macam baru bangun je nih? Where's Hafify? He's gone to work? U didnt prepare him breakfast?
(Betul orang kata, memang susah nak tipu ibu. Tak sempat tipu, dia dah tau semua. Haih!)
Aku: Errrr...he juz left. Dia memang selalu tak breakfast. Kadang-kadang je.
Mama: Takyah nak tipu mama. I know u. (Haaa...amik kau sebijik!)
Aku: Alaa mama.. I cant sleep la last nite.. Asthma attack again. Hafify knew it.
Mama: Hmmm..bla bla bla..Grow up Rajiah!  
(Hamik kau lagi berbijik-bijik! Dah kawen pon kena bebel daa..)
Aku: Okay sorry. So apa motif mama call ni? (haha dah takde modal nak cover)
Mama: Ni..mama tengah attend Bio-Malaysia at the moment. Mama tengok UniMaP and UIA dapat banyak award on Environmental Treatment. Ada kawan mama..bla..bla..bla.. Ramai ex-students mama..bla..bla..bla.. Mama happy..bla..bla..bla.. (banyak pulak cerita dia..)
Aku:...............................(layan cerita mama sampai nak terlelap-lelap!)


**


**


Finally..


Mama: Okaylah mama nak pergi breakfast dengan kawan-kawan kejap.
Aku: (Oh mama dah habis cakap!) Okay okay.. Enjoy urself.
Mama: Jangan lupa buat apa yang mama pesan tadi ye.
Aku: Ha??? Ooo..okay okay.. 
Mama: Love u sayang. Regards to Hafify okay?
Aku: Laviu too. InsyaAllah. Bye.



Lepas letak fone, aku terpaku kejap.
Apa yang Mama pesan?? Aku tak ingat pon. =P
After minutes, baru aku ingat. 
Mama suruh prepare proposal untuk apply PhD. *sighhhhh*




Haihhh..mama..mama..

6 comments:

Ultra Cikebum said...

ish gila ah.. x dpt bayangkan mak aku call pagi2 suruh buat phd..

ish x mungkin akan berlaku..
gila ah ding dong..

paling2 pun dia call suruh aku jadi ultromen... wakakakaka...

alyaa said...

where are u goin to apply for PHd babe?:D

Jiji-Fify said...

abg sham,
kah kah kah..hang melawak plak ehhhh nak kena nih!

ally,
babe!! maybe usm je kottt.. :(

isabelle said...

mine? buat ke tak buat ke, like they care!!!

Jiji-Fify said...

kak is,
awat emo ni?? aiseyhhh...

alyaa said...

i dah agakkk mesti kat usm
okayhla tue, dekat dgn hubby kan
all the best syg! :D