Raya Haji sendiri-sendiri

Ni first time kitorang beraya haji di rumah sendiri.
Tak balik rumah family aku (Shah Alam), rumah in-law (Puncak Alam) pon tak balik.
Alasannya, sebab hubby kerja. =(
Ye, takde cuti langsung! Hurmmm..


Kalau masa anak dara dulu, tiap-tiap tahun, mesti mama and daddy terlibat dengan korban.
And upacara sembelih menyembelih tu berlaku kat depan rumah aku je.
Sebab rumah family aku opposite je dengan surau tu.. Keh keh keh..
Bila pagi raya je, mesti bersemangat bangun awal pagi, tengok orang-orang surau nak sembelih lembu. Part yang paling menginsafkan sekali, bila mata pisau tu dah berada kat leher lembu tu, bila disembelih je, lembu tu terus terkulai, darah terpancut-pancut. Adehhhh..


Tengoklah Daddy tu (rightmost), bukan main lagi siap bercekak pinggang!

Team laki tengah setup tempat masak segala.
Team ladies lak, duk potong-potong bawang. Aku pon tengah sibuk gak masa ni. Sibuk amik gambar. Hihi

 Tapi...itu semua berlaku last year.
Tahun ni, kami beraya haji berdua je.. =(
Aku redha je la because hubby kerja.. Takkan aku nak balik kampung tanpa suami.
Tapi last nite, kitorang dah call family masing-masing.
Siap call nenek den kek Kolo Pilah laie!
Hamboih sonok kemain laie cucu eh tepon! Heh.
So kitorang decide balik kampung next week je la..
Ada sesape nak buat korban sesi kedua untuk kitorang tak??
Ngehehehe..


4 comments:

isabelle said...

Minggu dpn apa kaedahnya raya haji, dik oii?

Jiji-Fify said...

kak is,
hahha..tu la.. suka ati je la nak buat raya aji sendiri.. sob sob sob

bardboo said...

aku pon ry berdua je...beli lemamng n rendang tepi jln..hoho, sedih gile..tp xpe next week balik klang..aku konvo! =)

Jiji-Fify said...

bardboo,
eh sama lak kita balik kampong next week! Kau konvo? lambatnye weh.. btw, congratzz!! nnt update kat belog k!
:)