Camne nak letak iklan Nuffnang? Meh aku ajar..

Semenjak dua menjak ni, makin ramai pulak blogger baru yang tanya camne nak letak menatang Nuffnang ni. Haihh aku tak larat la nak jawab satu-satu. So aku tunjukkan kat sini je la eh..


Okay first sekali, mestilah korang kena log in dulu account nuffnang masing-masing kan. Dah log in, mesti keluar icon-icon macam kat bawah ni:


Okay, untuk dapatkan code-code untuk iklan korang, klik je kat icon "ads" (yang aku bulatkan tu).
Ting! Keluarlah code-code iklan korang.


Code-code ni terbahagi kepada 3:
  1. Header
  2. Sidebar
  3. Between contents




Ok sekarang ni, bukak belog korang dalam NEW TAB atau NEW WINDOW.
Dah sign in belog masing-masing,
terus pergi kat DESIGN > Edit HTML


Pastu dia akan keluar camni:

Tanpa perlu rasa takut, selamber je lah korang klik pada box Expand Widget Templates.



Lepas tu korang ikut step-by-step macam dalam gambar bawah ni:
 Untuk iklan header, refer gambar atas ni ye.
  1. Korang taip Ctrl+F, sampai keluar box Find kat bawah. Lepas tu taip je <body
  2. Maka korang akan nampak perkataan tu appear kaler hijau (macam dalam gambar atas ni).
  3. Korang copy je code iklan untuk Header dari account nuffnang korang tadi, dan paste kat BAWAH line yang ada perkataan <body tadi.
  4. Dengan senang hati, tekan SAVE TEMPLATE. =)
  5. Setel untuk iklan header!


Kita beralih pulak cara nak letak iklan "between contents".
  1. Lagi sekali, taip Ctrl+F, kat Find box tu, taip post-footer-line-2
  2. Sampai ada perkataan tu appear dalam kaler hijau (macam gambar atas ni).


Okay lepas tu, ikut steps dalam gambar bawah ni pulak:
  1. Dah jumpa post-footer-line-2 tadi, erase dan ganti dengan pulak dengan </b:includable>.
  2. Dan </b:includable> akan mucul dalam warna hijau.
  3. Copy code dari website nuffnang. Pastikan code tu untuk iklan between contents. Pastu paste je kat ATAS perkataan </b:includable> tadi.
  4. Jangan lupa tekan SAVE TEMPLATE!
  5. Okay selesai untuk iklan between contents! Yeay!


 Okay dan yang last sekali, iklan untuk sidebar.
Ni paling mudah.


Pergi je kat Design > Add a Gadget (macam gambar bawah ni):



Lepas tu pilih HTML/JavaScript dengan klik kat tanda "+" :



Kat bahagian content, paste kan code iklan untuk sidebar. 
Code ni dicopy dari account nuffnang.
 Pastu klik je SAVE!


BERESS!!
Kalau ada yang dungu-dungu ubi lagi, boleh belajar kat website nuffnang sendiri:


Harap dah dapat bantu korang! =)

4 comments:

ardinihumaira said...

memang memula rasa pening juga nak letak. kan :)

Jiji-Fify said...

Dni,
maybe sbb ade coding2 tu kot.. tu yg org benci nak mengadap.

Lala said...

wah2.... la8r nak letak jgk lah kat belog i. mane tau ade rezeki... hihi~
tq tau! jazakillah~

Cik Wa @ Azwaty Mohd Azmi said...
This comment has been removed by the author.