Nicknames

Last week, aku tengok WHI, ade sorang mamat ni, dia ade masalah rambut beruban since kecik lagi. 




So nak dijadikan cerita, kawan-kawan sekolah dia, semua panggil dia 'pakcik'. 
Sebab rambut dia beruban macam pakcik.
In fact, nickname tu lekat sampai sekarang. Dan dia pon dah selesa guna nickname tu untuk diri sendiri. Iaitu 'pakcik'.
Haihhh..what a nickname u have la, pakcik! =P



So, what about u, guys?
How many nicknames u have so far?
Ade tak nickname yang macam ala-ala menyindir?
Atau it's juz a short form of ur full name?
Atau nickname tu ialah kau punya 'nama kampong'?
Or it's bcoz u are debab, keding, ketot, panjang, etc?
Nicknames can be anything kan..
Ade orang suka nickname dia, and vice versa.





Setakat ni, aku ade a few la jugak.
 Masa aku primary school, aku duk kat Ganu.
Since my full name is Adlil Rajiah, kawan-kawan prefer panggil aku dengan first name-Adlil. Tapi nak dijadikan cerita, nama Adlil tu diterengganukan. So jadi lah Deley.
Haha.
So diorang ni suka-suka je la panggil aku Deley.
Aku pon layan je la, sebab kat Ganu memang camtu.
Kalau nama Mat, jadilah Mak. Eheh.



Pastu jaman dolu-dolu kan suka buat buku skrap/autograf, pastu suruh kawan-kawan tuliskan biodata, makanan minuman kegemaran, cita-cita, etc  kan?
So aku mesti tulis camni:



Haha. 
Nickname nak bajet nama Power Rangers je kannnnn..



Tapi ade beberapa budak-budak nakal masa aku sekolah rendah dulu.
Diorang ni suka buli-buli aku. Sebab aku mase kecik kuat nanges. T_T
Biasa la, lagi kau manja, lagilah kena buli kan.
So, bebudak ni siap boleh buat lagu untuk aku!
Everytime nampak aku je, mesti nyanyi:
Adeley, Adelok, Adeley kaki belok~~


Siot je weiiii....!!!! Balik umah mesti aku ngadu kat Along aku.
Esoknya, siap la Along aku sekeh budok-budok tu sume!!! ;P





Itu kisah sekolah rendah... =)



Masuk secondary school, ramai yang panggil aku Rajiah instead of Adlil.
Aku suka diorang panggil Rajiah.
Bcoz maksudnya HARAPAN.
Awww, i loike!! =P



Tapi bila masuk Matriks & UiTM, dah takde dah bunyi nama sebenar.
Terus nama aku jadi Ji, Jiji, Raj, Raji etc..
Haihhh..





Yang paling lekat sampai sekarang, Jiji lah.
Sebab tu jugak aku guna nickname Jiji untuk belog ni.



Dalam family pulak, aku dipanggil Kakngah / Rajiah je.
Tapi kalau Mama aku marah, terus keluar nama penuh, Adlil Rajiah!!! =P







Tapi bila balik kampong, Kolo Pilah, nama aku terus jadi Rodiah / Rojiah / Jiah.
Oldskool habis! T_T





Tapi since aku kawen ni, aku ade nickname baru!
Raji! =P
Ni iparan-iparan aku punya kerja la nih! Haihhh.. ;)





So ape pulak nicknames yang korang pernah ade?
Cerita la sikit.. nak tau gak. =)



6 comments:

@xiM said...

kAT MATRIKULASI DULU ORANG PANGGIL SAYA joe..WALAUPUN NAMA TAKDER KENA MENEGNA.HAHA..PUNCANYA SEBAB SAYA SUKA LAGU JOEY MCTYRE

ardinihumaira said...

dulu orang panggil dni pendek wakakak sebab dni pendek

Jiji-Fify said...

Axim,
Walawehhh glemer yuh! ;)

Dni,
Haha biasa la tu kan. kalo tinggi pulak, org ejek PANJANG! haihhh.. :D

Anonymous said...

Great posting. Tidak sabar untuk membaca yang berikutnya:).

isabelle said...

akan kubuat entry utk menjawab persoalan ini.

wei dik... adeley adelok..haha..akak tau camna bunyi lagu tu. sungguh x matang budak2 dulu kan? (kita x buat kat org, maka kita dikira matang..hehe)

Jiji-Fify said...

Kak Is,
cepat buat entry ittew! saya tak buat kat org sbb saya la yg selalu dibuli dlu. :(