Yee Sang, Yusheng, Yuu Sahng..

Ketiga-tiganya membawa maksud yang sama.
Tapi kita orang Melayu selalu dengar Yee Sang je la kan.
Iaitu sejenis makanan yang ade banyak ramuan. 
Yang selalunya digaul beramai-ramai sebelum makan.






Yee sang commonly terdiri daripada ikan mentah (selalunya salmon), daikon (lobak putih), lobak merah, cili kembung, halia, kaffir lime leaves, parsli Cina, potongan kacang tanah, biji bijan bakar, keropok udang Cina, dan tepung lima rempah. Kuahnya diperbuat daripada sos plum.  
Generally, "yusheng" ni diterjemah sebagai "ikan mentah", dan dianggap melambangkan kemewahan, kemakmuran dan kesuburan.






"Lo Hei" pulak ialah budaya melambung yee sang. Macam yang kita selalu tengok kat TV tu. Ia merupakan adat resam Tahun Baru Cina di Malaysia dan Singapura. 
Seluruh keluarga akan berkumpul di keliling meja dan melambung cebisan yee sang ke udara dengan penyepit, sambil melaungkan ucapan tertentu untuk menandakan bermulanya tahun baru yang makmur.  
How sweeeet.. =)



Sebab tu la orang-orang Cina selalu mengamalkan Yee Sang ni. 
Especially masa raya cina ke, bukak kedai ke, sambut baby, etc..



Korang pernah try tak?
Aku takde kesempatan lagi. Yee Sang sendiri-sendiri dengan kawan-kawan pernah la. 
Itu pon main taram je letak ramuannya. Kitorang gaul jajan-jajan. =P




3 comments:

ardinihumaira said...

uiskk macam terliur lak :D

p/s: dear... dni tak dapat reply email... kena tunggu dalam 2 3 hari... yahoo kata email dni kena block :'(

azieazah said...

Terimakasih berkongsi info.

Jika 15-20 tahun, susah nak dapat YeeShang yang halal, sekarang ni tak perlu risau lagi.

Boleh kata semua hotel, YeeShang adalah halal.

Kerana Kak Azie memang sejak 20 tahun dulu, kerja dgn comp Cina, amalan ini pernah juga diikuti beberapa kali. Seornok.

Lagi tinggi dilambung, lagi besar hasrat dan kemakmuran yg diharapkan. Kepercayaan sebegitu memang sesuatu yang menjadi pegangan kuat mereka.

Mesra di Maya Tidak Mesti Harus Mesra di Luar

Jiji-Fify said...

Dni,
okay takpe.. enjoy detik2 awal jadi tunangan orang dlu! :)

Kak Azie,
Owh bestnya tiap2 taun dapat rase yeesang!