Exposure to parenthood

Menjelang detik nak menjadi ibu ni, aku banyak baca artikel pasal parenthood kat rumah.
Kalau tengah jalan-jalan ternampak ibu bapa bersama anak-anak, aku observe la camne diorang layan anak masing-masing.
Ada yang garang macam singa, depan public pon nak tengking-tengking anak.
Ish ish ish..
Ada jugak yang menuruttttt je ape anak tu nak. Hmmm..
Aku wonder jugak aku ni mak yang camne nanti.


Aku selalu jugak approach orang-orang yang dah bergelar mak bapak budak.
Selain dari mak bapak sendiri, aku suka approach "mak bapak - mak bapak" muda.
Aku cakap mak bapak ye, bukan mak bapok.
Mak bapak muda maksudnya yang umor lebih kurang 30 la.
Aku rasa lebih selesa kot nak communicate ngan golongan camni.
Kalau mak bapak veteran, kena cover-cover tapis-tapis. Tak syiok la.
Camne nak korek rahsia parenthood "dalam-dalam" kan..


Baru-baru ni, aku jumpa Puan Isabelle.  
(Kawan-kawan aku duk panggil dia puan so kita ikut majoriti =P)
Dah alang-alang diorang datang terjah Penang sekeluarga, moh la kita berjimba.
 Aku fetch diorang kat hotel and berjimba kat Jusco.
 Seronok dapat bergelumang ngan anak-anak Kak Is.
Sambil-sambil tu, aku korek-korek la tips-tips parenthood yang patut.




Aku nak tunjuk skill gak.. =P

 Alamak awat hang monyok je Adib??


Aku sibuk melayan si Adib, ape pulak keje Adam kat sebelah tu eh??

 Hamboiii sibuk menyusun monsters & otromen dia.
Siap hapal nama-nama setiap satu bebbb


Lepas round dalam Jusco, ni la hasil tangkapan Adam..

 Sempat dia paw mak dia lego set ni. Aku pon tompang la sekaki.
Robot yang ade smiling face tu aku buat =P


Aku suka gambar ni. Macam aku dah beranak dua pulak. kih kih kih
Aku sibuk buatkan Adam crocodile yang dia request.
Adib pulak lena atas riba aku.
Mana mak diorang?? Tengah sibuk. Sibuk makan. HAHA


Thanks Kak Is bcoz "pinjamkan" Adam & Adib. =)


7 comments:

Ardini Humaira said...

serius! ada bakat :D macam dah ada anak dua dalam gamba tu hehe

mizzura said...

wah...skill berjaya..gambar last tu macam ada skill nak bg dia nenen jer...hahahaha..

|Wassup Guru-guru!|

isabelle said...

wahahaha..ada bakat terendam jugak hang ni ropanya.
cuma kalo nak kidnap adib, xlepas la. kang dia mintak bonbon, xdapek nak nolong.

wei..wei..apa puan puan? tarik tinge kang!!!

azieazah said...

Biasanya skill ibubapa ni kita banyak belajar dari ibubapa kita sendiri. Esp. contoh-contoh yang baik. Malah kita pasti nak cuba lebih baik lagi, kan?

Bergantung kesesuaian dan keperibadian kita. Ambil contoh yang baik dari persekitaran.

Kak Azie mudah saja, ajar/didik anak macam orang kampung sepertimana kita pernah dibesarkan. Walupun semua anak adalah anak jati KL.

Garang bertempat, jadi kawan pada anak-anak pun bertempat. InsyaAllah, kita akan mendapat tempat di hati mereka.

Aminnnn...

Jiji-Fify said...

dni,
erkkk alamak.. satu pon belom kuar lagi nih.. inikan pulak DUA??? :O

mizzura,
tu takleh reveal kat cni. nanti fify marah. kah kah kah

kak is,
oh saya mintak maaf PUAN. saya xde niat nak kidnap adib. Cuma nak bawak lari je. :P

Kak Azie,
Betul jugak cara mak bapak kita sendiri lagi mempengaruhi sebenarnya kan? Dan semua orang pasti nak jadi yang terbaik untuk anak masing2. harap2 saya pon camtu lah. :)

Hanis MY said...

mmg best layan keletah kanak2 kan... sy pun masih mencuba sama2 doa...moga ada rezeki kita ya...

Em's Family said...

hello.. landed here.. :)

anyway, parenting skills ni kite boleh bace dari parents kite tak pun, bile baby dah keluar, it is a natural process, kite sendiri tau ape yang terbaik nak bagi dekat anak kite..

anyway, that "leg*o" yang adam punye tu, it soooo like macam anak i punye.. mule2 dia tunjuk kat the original version, pengsan i cos that box cost at rm300, pikirkan budak2 main kejap je, i carila cap murah punye nasib jumpe and this type is very good.. :D

on other note: in case u tengah cari confinement set, let me know ya.. :) thanks !!