Jenjalan Bandoeng...

Lepas jenjalan kat Kota Sinetron (Jakarta), kitorang singgah ke Bandung pulak.
Motif utama shopping je la.
Bandung kan memang syurga shopping. =P




Kat Bandung, we stayed at Orange Homes.
Tempat dia ceruk-ceruk sikit, tapi not bad la.
Murah pon murah.


Siap ade kolam ikan besau kat center of the buiding.
Aku rasa nak terjun je dari tingkat atas terus ke dalam kolam ikan tu. hihi
Maklom la Orange Homes ni takde swimming pool.
Tumpang kolam ikan pon jadi la..


Walaupon kat Bandung tak semeriah dan semoden Jakarta, it still has its own attraction.
Salah satunya, kat bawah ni ha...


Tangkuban Parahu Volcano.
Rugi kalau pi Bandung tak singgah volcano ni.
Dari jauh, volcano ni nampak macam perahu tertangkup/terbalik.
That's why namanya Tangkuban Parahu! Ngerti kamu?


Ni second time aku tengok volcano. 
The first was Taal Volcano kat Philippines. (much bigger than Tangkuban Parahu)
 Macam biasa, setiap tempat ada lagenda/mitosnya.
Menurut penduduk kat sana, lagenda Tangkuban Parahu ni camni....
(aku ringkaskan la ye..)
Ada sepasang kekasih yang nak kawen lari, sebab cinta diorang tak direstui. So diorang arahkan orang buat sebuah perahu dan mesti disiapkan sebelum menjelang subuh esoknya. Tapi bila tiba subuh esok, perahu tak siap lagi. So diorang marah, terus terbalikkan perahu tu. Maka jadilah volcano.
(HAHAHAHA..citer camni pon boleh jadi legend kaaa?)


 Ni la dia pasangan kekasih yang kempunan nak kawen lari tu.. kih kih kih


Aku terpaksa pakai face mask sebab bau wap volcano tu kurang menyenangkan bulu hidungku! hmpph!


Selain Tangkuban Parahu, Ladang Teh pon menarik jugak.
Ala-ala Cameron Highlands kita la. But kita punya lagi heaven okayy.. =P



Tempat wisata lain, Air Terjun Maribaya.
It doesn't means "Mari Bayar" atau "Mari bhaiya!" ye.

Air Terjun ni ada hotspring jugak.


And lastly tempat wajib pergi kat Bandung, mana lagi kalau bukan tempat shopping!!
Kalau nak borong kain, telekong, baju pengantin, officewears, etc, pergi la kat Pasar Baru.
Mesti kau akan rasa macam nak borong satu pasar!
Sangat murah okayyyyy!!!! Jakel buat promo pon kalah.


Kalau korang suka barang-barang branded, ada baaaaanyak factory outlet kat Bandung.
Suruh je Pak sopir tu bawak korang kat Jln Riau, Jln Cihampelas, Jln Dago, etc.


Sekian entry kat Bandung.
Eh tapi ada banyak lagi entry kat Indon sebenarnya. =P
Tungguuuu..



5 comments:

cik panadol said...

jeles ok...bile la dapat g bandung/jakarta ni...nk naik kapal terbang pon takot huhu~

ole2 mane? haha

Ieda Al-Habsyi said...

weh hanimun ke weh bestttnyer!!! heheheh! nak pegi gak!!!! :)

isabelle said...

xnak la pegi air terjun maribaya tu.
mesti dia nak kaut duit je tu

Jiji-Fify said...

cik panadol,
kalo takut naek kapal terbang, naik kapal selam pon boleyyy.. :P ole2 ade kat indon la. kena beli sendiri. kih kih kih

ieda,
pegi jangan tak pegi!!!

kak is,
Hahahha... kitorang memula pon ingat camtu.. ;D

Ardini Humaira said...

seronoknya dia ke sana :)