Indon's random facts

This will be the last entry on Indon.
Mesti korang baca belog aku sebelom ni pon dah macam belog orang Indon gamaknya. T_T Okay for the last time, korang kasi la chance untuk last entry Indon ni okay.
Pasni aku janji aku jadi orang Mesia balik. =P

Sebelom ni aku asik promot benda bestttttt je pasal Indon kan?
Untuk last entry ni, aku nak ngumpat sikit.
Dalam banyak-banyak benda best, harusla ada yang TAK BEST nya!


1) Eating habit

Memang la diorang pon makan nasi putih berlauk macam kita, tapi susahnya nak cari lauk sayur & ikan kat Indon. Sebab diorang prefer lauk daging, ayam, tempe, telor. 
Sayur takde??? Tempe tu "sayur" lah. 
Aiyooo.. nak-nak pulak aku yang tengah pregnen ni memang wajeb makan sayur hijau. 
Mana nak cari wooo..Aku ratah rumput je la.


2) Smoking habit

As an asthmatic @ HRP (high risk person), aku memang concern sangat pasal udara that I breathe. Kat Mesia, aku boleh tolerate lagi dengan smoking habit orang kita.
Kalau kena hembus asap depan muka, aku boleh lari tempat lain.
Tapi kat Indon, memang worst! Almost everyone smoke, almost everywhere, almost everytime! Setiap langkah kau jalan tu, mesti ada asap rokok. Tak leh nak elak dah.
Paling aku hangin, dalam air-conditioned room pon kau boleh smoke? Bahlul!

 

Hello smokers, I'll try to tolerate with u as much as I can. Bcoz u are endangered species and u definitely don't have much time left! Do enjoy ur life to the fullest!


3) Driving habit


From the picture above pon dah boleh tau betapa kucaq-kaciaq nya jalan raya diorang.
Jalan 2 lane, boleh jadi sampai 5 lane. Yang 3 lane, jadi sampai 5-6 lane.
Kalau kat simpang, lagi haru. Yang belah kanan duk hon-hon nak belok kiri, yang belah kiri duk hon-hon nak belok kanan. Yang nak straight duk faking-faking je la orang kiri kanan.
Helloooo!!! Trafik light kan ada!! Takde maknanya trafik light tu. Hiasan je tu. -.-
Kepada mereka yang berhajat nak memandu kat sana, korang kena remember these two rules:
1) HONK IS A MUST. Make sure ur honk is well-functioned.
2) SIGNALS ARE UNNECESSARY. Kau nak belok kiri/kanan, kau pakai hon je. Lampu signal boleh modify jadi lampu study kat rumah.


 4) Entertainment Industry

Hiburan adalah benda wajib diorang.
24 hours konsert. 24 hours program nyanyi-nyanyi kat TV.
Tengok je la betapa banyaknya band indon, sinetron, iklan komersial masuk negara kita.
Pastu kita pulak duk layaaaaan je la.
Semua saluran radio/TV kita pulak duk tayaaaaaaang je la produk diorang. =(


5) Support Indon's products ONLY!

Selama seminggu kitorang kat sana, kat TV/radio, tak pernah sesaat pon kitorang terdengar lagu, drama, iklan dari Mesia. Dari Korea pon kurang. Lagu omputih banyak le.
Tapi malu la weiii depa tak support kita, tapi kita duk tergila kat depa. =(
Paling sadis, kereta proton Persona, Waja & Wira kita, jadi teksi je!! *nanges*


6) Poverty

Negara diorang masih dibelenggu oleh masalah kemiskinan. Sebab tu jenayah berleluasa, keadaan sekeliling nampak sangat tak terurus. Especially kat Bandung, Lembang, etc.
Diorang memang obviously nampak sangat desperate.
Kalau berniaga tu, macam nak ugut kita je kalau taknak beli.

 Mamat ni jual topeng kat simpang trafik light. Ade ke yang nak beli benda alah ni??
Kesian kan?
Bersyukurlah kita cukup mewah kat Malaysia.


7) A very huge range of wealth/lifestyle between Jakarta-Bandung

Macam aku cakap tadi, kat Bandung nampak daif je.
Kalau kat tepi-tepi jalan tu, macam dalam program Bersamamu TV3 je rasa. =P


 Bandung

Tapi kalau kat Jakarta, mewah! Aku and hubby berapa kali terserempak dengan kereta Hummer, Bumblebee. Mercedes & BMW takyah cakap lah. Tak terkira.
 Pakaian diorang pon mewah-mewah. Muka-muka diorang pon stok gebu-gebu muka sinetron je. 
 
Jakarta


8) Tipping is a must!

 Semua benda nak kena bagi tips.
Tolong tunjuk direction, nak tips. Tolong amik gambar, nak tips.
Kat kedai makan, nak tips. Naik cab, nak tips.
Kalau tak nak bagi, diorang ikut je mana kau pergi.
Kalau takde duit kecik, terpaksa la bagi jugak! T_T

Benda pink ni pon kena bagi tips!


9) Romance in public is ordinary

 French kiss kat atas kerusi urut, slamber je.
Ringan-ringan kat McD, rilek je.
Yang paling best, masa dalam train, ada couple beromen betul-betul kat seat depan kitorang.
Woot! woot!



10) Public transport

 Selain teksi- Wira, Persona, Waja, Vios, ada banyak lagi public transport diorang.

Angkot

Kuda

Banjai / tut-tut

Can u imagine, semua kenderaan ni termasuk kereta kuda tadi bergerak di atas jalan raya yang sama? Kereta kuda yang lembap tu pon boleh jalan kat lane kanan. 
Bersama-sama dengan bas, lori segala. Hmmmm no wonder jalan raya diorang tak terurus je. Pastu tengah laju-laju tu, tetiba kereta kuda boleh berenti nak turunkan orang. Mulalah hon sana sini. Haih!
Tapi aku suka tengok tut-tut/banjai sebab unik! Ia sebenarnya sebuah motor, pastu tambah bumbung sikit, and seat untuk 3 orang lagi. Driver dia pon bukan pakai steering, tapi pakai handle motor lah. Hihi..comel je.
Bunyik pon preng preng preng macam motor. =P



5 comments:

ding dong bell said...

syukur mesia kita x seteruk tuh...

tp kan puan jiji, hasben i cakap, Mumbai 2 kali ganda teruk daripada indon... pengidap asma mcm kita,kalo nk pegi kene pakai pakaian angkasawan katenye...

hasben i bawak balik jersi yg kotor sbb mase race ujan,suh kita basuh,rendam dalam varnish n etc sabun pon tak tanggal kotoran tu.... bayangkan bertapa kotor nye..

btw, i enjoy bace entry indon u... rase jugak nk pegi... :P

Jiji-Fify said...

ding dong bell,
huih...hubby u pi sana race?? caya lah! tapi betul la. asthmatic mcm kita kena kerek skit tempat mana nak pegi. kalo redah je, boleh mati wooooo.. :D

syazwani ramli said...

cool!

dudu said...

Salam Kak, rakyat Indon bukan tak support produk Msia, tapi di sana setiap orang bebas punya selera. Banyak pula produk Msia yg disukai di Indon, macam Ipin dan Upin. Rakyat Indon tak dapat dipaksa untuk membeli barang yang tak mereka sukai.

ACHMAD SHAFAR said...

HAHAHAHA MALAYSIA LAGI TERUK, SETIAP HARI ADA KES TEMBAK,BUNUH,ROGOL.CULIK. RAMAI PENAGIH DADAH. PENYAMUN PALING BNYAK.MESTI HATI2 DI MALAYSIA MAKAN DI RESTORAN KADANG PEROMPAK MASUK. MALAYSIA PUN RAMAI MISKIN. ADA 700.000 BEKERJA KAT SINGAPURA.