Sape kate yang KOMPAK tak HEBAKKK??

Semenjak dua tiga menjak ni, camera adalah sangat necessary for me. Since my labworks have started and I have to capture any changes/observations occur to my lumut.
Aku terpaksa mengusung ke sana ke mari sebuah camera di tangan. 
Adalah satu beban kepada seorang mak buyung untuk mengusung sebijik DSLR yang lebih kurang berat macam gajah tu semata-mata nak capture gambar lumut. T_T
Bukanlah henpon aku takde camera, tapi dengan resolusi 2MP sahaja, ape yang kau boleh nampak? Batang hidung lumut pon tak nampak. (sejak bila lumut berhidung?)
In fact, mesti la aku nak tayang gambar yang cantik dan beresolusi tinggi dalam tesis nanti. Takkan nak letak gambar gegar, blur, gelap, ye dak?


So disebabkan tak mahu dibelenggu masalah remeh sebegini, aku mula terfikir,
TAKKAN TAKDE KAMERA KOMPAK YANG BOLEH HASILKAN GAMBAR BERKUALITI TINGGI?
So aku mula ajukan soalan tersebut kepada hubby.

But hubby asked me back,  
"Sayang nak camera yang macam mana?"

Dengan penuh demanding aku jawab,
"Yang ada kualiti gambar yang sama macam DSLR abang tuuu..Yang boleh control focus, wide/narrow angle, ISO control, miniature effect, HD movie, MP besar, ada Image Stability, bla bla bla..."

Hubby gamam, "Perghhhh..mana nak cari, sayang!"

Keh keh keh..


Tapi akhirnya, hubby agreed to accompany me to find a compact camera for my research purpose. Kitorang terjah semua malls keliling Komtar tuh.
And setelah berjam-jam tawaf kat situ, kitorang berjaya jumpa satu kamera kompak yang menepati ciri-ciri yang aku nak tadi!!! Anbilivabel!!!
Dengan harga tak sampai 1k, kau boleh amik gambar with few settings macam DSLR, pastu upload dalam FB, kompom kawan-kawan kau cakap kau amik guna DSLR!
Kagum tak? Kagum tak?

Tak pikir panjang, aku terus rembat camera tu. hihi
Nah tengok some pics yang aku capture dari camera kompak awesomeness ku itu..




Bila bawak pergi lab untuk capture ternakan lumut...
Lumut-lumut sekalian kelihatan tersenyum riang!
Weh scary weh kalau tetiba lumut boleh senyum. :O



Mesti korang macam, WEHHH KO PAKAI CAMERA APE WEHHH..NAK BELI GAK WEHHH
Enn? Enn? Enn?

 Tapi before aku expose camera awesomeness tu kat sini, ada one thing yang aku tak puas hati sebenarnya.
Kamera kompak itu berwarna PINK! T_T
Selama 24 tahun aku hidup ni, PINK is always be the last option. Geli geli geli.


Moh aku cerita sikit babak drama yang berlaku kat kedai kamera tu.. 

Aku: Alamak! Pink?? takde kaler lain ke?
Amoi: Haiya..ade kaler silver dan pink saje.

Since I think silver nampak murah/tipikal, so aku terpaksa switch to the pink one.
 Itu pon susah sangat nak terima hakikat.

Aku: Amoi, boleh customize kaler tak?
Amoi: Mane boleh. Dia sudah mai ini macam. Ape boleh bikin?
Aku: Saya ni rockstar macam Faizal Tahir tu. Kasi la kaler kental sikit.
Amoi: *muka nak muntah hijau*


Nak tak nak terpaksa aku amik jugak kaler pink.
Nak sedapkan hati aku, hubby kata,
"Takpelah sayang. Pink pon okay. Baru nampak sisi keibuan tu."

Hmmm..yo lahhhh.. -____-"
Pink pon pink lah...


Introducing my new Canon PowerShot A3300 IS..



So kalau korang rase bajet takde, tapi nak eksyen poyo-poyo macam ada DSLR, pi carik kamera kompak ni satu.
Eh dah alang-alang camera kaler pink, warna tema raya tahun ni pink okay tak?

 Mau hubby pulas telinga aku bila baca cadangan nih. =P

11 comments:

Kancilbiru said...

kamera ni mmg org bagi review yg bagus arr....tapi tak mampu...eekekekee

♥ Elin ♥ said...

mmg superb lah camera nih yg penting skill!

kamera mahl mana mana pun tp amik mcm hampeh baik pakai henpon yo kan!

hi slm perkenalan.sy follow..jum folow sy(blh mcm tuh?) ;)

ejulz said...

waaa.. leh tahan kamera ni..

Niena Pengembara Ilahi said...

alalala cam tu comel :D

mamaNoriz said...

santekkk nyeeee!

pink lembut takpe jgn shocking pink tu...

mahal ni...huhu, tapi berbaloi kan..

Jiji-Fify said...

kancilbiru,
Affordable la daripada beli DSLR. Lagi kopakkk!!

Elin,
Alaa tu semua boleh belajar from time to time.. :) Salam kenal!

Ejulz,
Sangatttt weyyy!!

Niena,
Tau takpe. PINK lagihhh! T_T

MamaNoriz,
Kalo shocking pink, tak kuasa la nak pakai. haha.. tak mahal la kak.. Affordable la :)

fazilzura said...

Now mmg kompak dh canggihhhh

isabelle said...

fify,
cepat rogol jiji.ngade ahhh..xnak pink, tp nak pakai pink

CuteKids Shoppe said...

salam..

sis, tumpang tepek. baju raya murah! tq!

http://cutekidsshoppe.blogspot.com/

Jiji-Fify said...

fazilzura,
betul3..

kak is,
woiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii!!!!!

cutekids,
next time kena bayar lah kalau nak promot lagi.. :P

lovelywa said...

wahh canggih woo!!..pehni kena ar usung sana sini ehh..yg penting gambo kena mantop..