Kes terkilan: Melalak tak berlagu lah aku...

Usia kandungan aku sekarang dah 8 bulan lebih.
Means, aku ada lebih kurang sebulan je lagi sebelum beranak.
And I was advised by the doctor not to do any lengthy travels during these final weeks of pregnancy. Tak kisah la whether to travel by car, flight, speedboat, cruise, motocross, hot air balloon or submarine. =P
Semuanya tak digalakkan! 
Takut memudaratkan baby yang dah nak keluar ni kan.
So okay, I better obey.

TAPI
Dalam aku patuh nasihat doctor tu, aku terkilan.
Terkilan bila dapat jemputan ke Convocation Ceremony untuk dapat scroll Master.
The ceremony will be held somewhere in Terengganu. Tapi aku ni duk kat Penang.
So to travel by car, it'll take about 7 hours drive.
To travel by flight pulak, there's no direct flight Penang-Terengganu.
Kena transit dulu kat KL. Leceh!

Walaupon some people say, ALAA KONVO MASTER JE PON. TAK PENTING SANGAT, BABY LAGI PENTING.
Indeed it's true, tapi only God knows how significant the convocation moments to me. Walaupon dah pernah merasa masa first degree dulu, tapi I still want to enjoy the blessings of being awarded for a "higher achievement" in my life. At least I'll feel appreciated for what I've gone through during my Master years. =(


Okay so aku sangat terkilan tak dapat attend konvo tu.
Dan aku..
Double terkilan bila kengkawan sibuk call/SMS, tanya PERGI KE TAK, NAK PAKAI BAJU APE, NAK BERGAMBAR SAMA-SAMA. 
Siap ada yang over-eksaited, siap post kat FB pasal convo. =(

Triple terkilan bila dapat tau ada special dinner will be organized for the postgrads pada malam sebelum konvo tu. =(

Quadruple terkilan bila my former supervisor pun tanya, pergi convo ke tak. And if pergi, he thought of inviting my family to his house. Since he was a good friend of Daddy's. =(

Quintuple terkilan bila pihak universiti said, YURAN KONVO TETAP KENA BAYAR!! hehehe..

Makin dekat tarikh nak konvo tu, makin jenuh la hubby nak mujuk aku yang hari-hari duk mengeluh pasal tak dapat pi konvo. kih kih kih



9 comments:

azieazah said...

Kalu kandungan stabil dan tiada masalah rumit, pada Kak Azie, kalu Kak Azie larrr.. memang Kak Azie pergi jer konvo tu. Cuma pastikan tidak banyak pergerakan. Apa salahnya mengandung pergi konvo?

Jiji-Fify said...

kak Azie,
kalo ikutkan hati mmg nak pergi sgt. dh standby baju pon. tp perjalanan penang-terengganu amik masa 7 jam. Pastu kalau naik flight, takde direct flight penang-ganu pulak. tu yg doctor tak galakkan. :(

bArdbOO said...

uiks sabor2...semua ni utk baby dlm perot tu..

aunieZ said...

huhu jiji..mst sadis kn x dpt g knvo utk mster..xpe nt knvo utk phd boleh bsma anak yehh

tp mst comel ko pkai jubah knvo dgn perot :)

jgn tkilan sgt..nt anak kt perot tu tkilan jgk..hpy skmo :)

Jiji-Fify said...

bardboo,
tu la.. demi anak.. huhuuuuuu~

auniez,
sangat sadis wehhhh.. aku mmg tunggu saat ni. dah sampai masa, tak dpt pegi pulakkk.. :'( takpela.. demi baby dlm perot, aku rela.. heh

Anonymous said...

Salam..i'm your silent reader...
Jiji..saya rasa tak salah if awak pergi just make sure hubby drive slow2 and selalu berhenti. Dalam keter standby dgn semua mende...beg baby, kad mengandung and if amik cordblood..call tanya which hospital yang boleh buat..
Just my point of view jer...
btw...congratulations.
-wati

Jiji-Fify said...

Wati,
hai! 1st of all,thanks sudi singgah belog yang seberapa ni. :P btw, sebelom ni mmg plan nak pi gak. nak redah je. ape nak jadi, jadi lah. heheh.. tapi since ramai yang suggest not to go. bcoz its too risky. so akur je la... :)

Anonymous said...

hehe tak pe lah jiji..tunggu convo PhD le pulak ye..just hopefully time tu jgn le tak bleh pegi lagi sbb due untuk next baby pulak..kihkih.
wati

isabelle said...

kalo akak, mesti ketegaq jugak nak pegi.hehehe