Mama's 55th Birthday Bashhh!

Last weekend, kitorang ada family gathering for Mama's 55th birthday celebration. So dari hari Jumaat (6th April is Mama's birthday) sampai la ke hari Ahad kitorang berkampong kat Felda Residence Hot Spring, Sungkai, Perak.
Daddy dah siap-siap book villa beberapa bulan sebelom tu lagi.
Kalau korang notice, ini kali kedua aku cerita pasal tempat ni (Felda Residence Hot Spring). First time aku pergi masa first wedding anniversary kitorang.
And for this second time, for Mama's birthday celebration pulak.
Hamboih dah macam acara tahunan dah.
Tapi seriously best gilossss tempat nih.
Dan ada kura-kura mengatakan, Family Day 2012 (with Daddy's family) nak buat kat tempat ni jugak. Tapi tak tau la kompom ke tak.
Kalau camtu, aku boleh mintak komisyen la kat Felda Residence Hot Spring sebab dah 3 kali tolong promot. Haha.

Okay berbalik kepada cerita birthday celebration Mama last weekend.
Kitorang berkumpul on the 6th. Gerak sendiri-sendiri.
Semua orang sampai and check in lepas solat jumaat.
Tapi aku check in lepas Asar. Kitorang sampai lambat bcoz ada perkara tak terduga berlaku- ATM card hubby patah dan kitorang takde cash. So terpaksa melangguk kat Maybank beberapa jam. Cobaan sunggoh!
Malam tu, when everything's ready, kitorang start la celebrate Mama.
Daddy belikan Mama kek special, tapi sebab travel dalam kereta, maka kek tu dah terbabas sikit dari tray nya dan merempuh tepi kotak.
Maka comot la sikit kek Mama.
Maka semua orang berebut-rebut nak jilat kotak. Perangai!  -__-"

"U're the awesomessssssst Mom in the world. We loveeee u, Mama"


Mama with her all 6 children..
Eh nampak macam kita semua sebaya pulak dengan Mama kan kan kan??
Kunun nak cakap Mama awet muda la kunun. Keh keh keh


Lepas nyanyi that typical birthday song, Mama tiup lilin.
Tapi Daddy pon nak menyempit kat sebelah. Nak tompang tiup lilin letteww..

Fuhhhhh~


Bawah ni, is the picture of all of us. 14 orang!!
Termasuk Daddy's parents (Atok & Nenek pon join sekaki).

Wajib buat perangai sewel kalau bergambar kan? Ish ish ish..


Everybody point to the birthday gurlll!


Selain celebrate birthday Mama, kitorang ada buat BBQ jugak.
Kat depan villa yang kitorang duduk tu, ada tempat BBQ provided. Baguih kan?
So all the boys telah dikerah untuk kerja membakar-bakar makanan.
All the girls, bergoyang kaki sambil nonton tibi. Masing masing bajet diva.



Antara juadah berbuka BBQ yang dah selamat menjadi darah daging ialah, ayam, ikan kembong, ikan siakap, hotdog.
Nasi dan lauk pauk lain pon ado... 
 Maka kitorang buurrrrpppp panjang malam tu. Heheh


Ni Daddy tengah curi-curi rasa hot dog yang baru dibakar.
Sekali,"Hohhh panassss hoh hoh!" Haha


Ni la chef kita sepanjang 3 hari di sana. 
Sape lagi kalau bukan Chef Rizzy..
 Terbaekkkk la ko masak dik.. 
Aku, bila nak amik gambar, terus pegang penyepit, lepas amik gambar, pas penyepit kat Rizzy balik. Haha. Memang dasarrrr!


Ni antara gambar suasana malam BBQ tu.
Terpaksa aku kecikkan and combine sebab banyak benau gambo nya.
Kalau tak clear, uolls klik je la kat gambar tu.
Tak pong, terjah je peshbuk aku. Lagi terang tang tang gambar kat sana.

 Baby Haikal ditinggalkan berguling-guling dalam khemah.
Sebab makpak nya sibuk melantak. Heh.


The following day, lepas subuh, kitorang berjalan sambil meng'stroll' anak memasing sambil menghirup udara segar sambil peloh-pelohkan keti.

Ni masing-masing tengah kepam sebab belum mandi. 
Termasuk lah yang sedang membongkang di dalam stroller biru itteww.


Ni antara scenery kat Felda Residence Hot Spring di waktu pagi.
Santek dok?


Bila keti masing-masing dah lembap-lembap ubi, marilah kita berendam!!
Setiap villa kat sini, ada jacuzzi provided.
Siap dengan hot+cold water. Plus bubbles-blob-blob some more.
Haa...ape lagi ko nak? Terjun saje lah.

 Daddy kusyuk melayan cucu-cucunya, Haikal & Aqil.


 Baby Haikal looks sooo comfortable in his Papa's arms.


 Keluarga bahagia. Along, Kaklong & their bundle of joy, Aqil.


Bawah ni, Daddy and his cucu (Baby Haikal) seronok conquer satu jacuzzi.


  

 
Kemain suka budak ni main air. Sampai nak terlelap-lelap.
By the way, sorry gambar aku tengah mandi kolam takde.
Sebab aku mandi pakai bikini. So sape nak tengok, bak email kau, nanti aku send.
Muahahahaha


 Anak mithali. Daddy entertaining his parents.


 Suami mithali. Daddy helping the bithday gurl (Mama) in the kitchen.


 Sampai ke malam la kitorang duk berendam sakan.
Agaknya kalau boleh bawak bantal and tilam dalam jacuzzi tu, dah lama aku buat. Ye la, bila lagi nak merasa bendealah jacuzzi tu kan.
Lain la kalau bapak aku tokey jacuzzi, boleh beli seploh bijik letak kat rumah.


Hari Ahad is the last day. Kitorang pon check out dan berangkat lah pulang.
Sebelom tu, harussss bergambar duluww..

 Atok & Nenek bersama cicit-cicit.


Buhbye Felda Residence Hot Spring, Sungkai!!
Ada jodoh, kita ketemu lagi di lain hari.
Haihhh sedih je nak tinggalkan tempat ni.
Rasa macam nak bungkus sekali jacuzzi tadi dalam beg dan bawa pulang.
Oh how I wishhh..


Masa Mama's birthday eve tu aku ada wish Mama kat FB and dedicate satu video yang aku buat sendiri untuk Mama. Kalau korang belom tengok, ni ha videonya..


Amacam? Boleh challenge Aaron Aziz tak? =P

Masa aku post video ni kat FB, aku inform la Mama, suruh dia tengok.
Tak lama lepas tu I got a call from her..

Aku: Hello Mama..
Mama: *diam*
Aku: Hello?
Mama: *diam*
Aku: Helloooo.. Mama dengar tak nih?
Mama: Mama tengah nanges ni. *sobbing*
Aku: Laaa..ye ke.. Sedih sangat ke video tu.. sampai nanges pulak..
Mama: Hehe..Thanks, Anak. Mama terharu sangat-sangat.
Aku: U're most welcome, mama.. =)
Mama: Ni Mama nak tengok lagi nih. Asik replayyyyy je.
Aku: =)

Masa aku tengah siap-siap nak tidur, tetiba dapat SMS.
Dari Mama jugakkk..

Tak habis lagi dia punya terharu rupanya.. =)

At least, aku happy bila berjaya buat Mama bahagia on her birthday.
Semoga Mama akan lebih bahagia di hari-hari mendatang.
Amiiinnn..

Tu je lah alkisah on Mama's birthday recently.
Sebelum aku tutup cerita, aku nak amik kesempatan ni untuk wish bapak mertua a.k.a Abah tersayang.
Birthday dia sehari lepas birthday Mama.
Hubby ada call Abah on his birthday. 
Tapi dia tak bagitau aku pon. Boleh gitu?
 
So, Selamat Hari Jadi, Abah.. 
Semoga panjang umur, dan ceria-ceria selalu ye.
Abah nak hadiah ape? Putu mayam febret Abah tu boleh? Ngeheheh..


Sorry Bangcik (BIL), aku terpaksa crop gambar kau.
Sebab birthday kau kan dah lepassss. ;P


7 comments:

aunieZ said...

haha gelak2 aku tengok video ni ko berlakon..memang boleh challenge aaorn aziz la :p

btw suwit video ni..ibu memang adalah segala2nya..bila dah jadi ibu, baru kita rasa apa yang ibu kita dah buat kita dulu utk kite..eh aku x jd ibu lg cmne leh rasa ni :p

eh btw nk tnya ko edit video pkai pe ek..aku edit video x reti2 lagi wuwuwu

comelnya baby haikal..geram!

Jiji-Fify said...

Auniez,
ok ABP taun depan ko undi aku! Haha. Btw, aku edit video pakai movie maker jeww. Tu la je la yg aku reti pakai. Hihi.

Anonymous said...

Salam. Siapa yg tolong buat vid? haha berbakat sungguh akak. May Allah bless your family and your mama. Happy birthday mama

Jiji-Fify said...

Anon,
Kenapa x perkenalkan diri dulu.. :(
Btw, video tu xde sape tolong pon. From A-Z akak buat sendiri la. Record pon akak buat sendiri. Guna tripod. And edit guna Windows movie maker je.

Sipocahontas said...

kak Jiji!!!

bole x btau pakej ape yg akak amik kt felda hot springs tu?
cam besh je tmpt tuhh.
Thanks!
kim slm kt haikal comelll!! :D

Jiji-Fify said...

sipocahontas,
tak tahu la pulak pakej ape. tapi kitorang amik yang villa setingkat, ada 3 bilik. setiap villa dia mmg ada private jacuzzi dalam dan luar rumah. mmg best. tak silap Rm1000++ per night kot. tak sure lah. please check out their website k. :)

Nurul Mustafa said...

Assalam..tumpang tanya..ni villa no. Bp ye?