Rendam

Rendam means Random.
(Just in case Mama is reading this. Hahaha)

Dah dua minggu belog ni takde update.
So entry kali ni kena merapu lebih sikit.


1) Membebel sana sini

Dua tiga minggu ni, aku kena prepare untuk 3 presentations.
Tiga-tiga depan orang-orang yang berbeda pulak tu.
Maka cara mereka "tembak" kau pon dengan cara berbeda dan menikam kolbu.
So harus la kena buat preparation yang rapi sebelom kena tikam. Jadinya dua tiga minggu ni kepala otak aku kena kerah kaw kaw.
Banyak perkara ilmiah nak diselesaikan. Cehhh bunyi macam percakapan tokoh akademik teragong je kan. Petuihh. Tapi seriously. Kesian kepala otak aku.
Aku pernah baca somewhere, bekerja guna otak memerlukan lebih banyak tenaga berbanding bekerja mnggunakan anggota badan yang lain.
 Sohih ke tak statement tu aku tak tahu la pulak.
Tapi mengikut firasat ilmiah aku, aku yakin sohih la kot.
Hamikkk firasat celah mana aku dapat tah.

Sekarang otak dah rileks sikit. Pasal 2 presentations dah setel, so kena standby untuk satu lagi. Boleh masuk ward gila aku camnih.
Sejak zaman sekolah lagi, aku rasa aku akan masuk ward gila everytime nak buat presentation, tapi Alhamdulillah sampai ke PhD ni belum sempat lagi jejak kaki ke ward tu.
Daddy cakap, nervous, tension, stress bila nak present depan orang tu normal.
Okay bila dengar cakap Daddy, aku yakin aku takkan gila. Kotttt.


2) It's not easyyyyyhhh

Welcome to the reality of motherhood, Jiji!
Itu je yang mampu terluah semenjak aku melangkah setapak menjadi seorang ibu.
Do you think motherhood is fun? I think so.
Do you think motherhood is full of laughter? Indeed.
Do you think motherhood will complement a woman's life? Very the true.
Butttttt, despite all those happiness, blessings and laughter, the responsibility of a mother that u have to bear with is actually wayyyyyy wayyyyy wayyyyy beyond your expectation.
Sok sok kau dah jadi mak, kau tau lah.
Nak nak pulak, bila kau ialah seorang mak, seorang isteri dan seorang pelajar dalam masa yang sama! Hamikkkkk!!! Pikul la segala tanggungjawab yang ada tu atas bahu kau yang dua ketul tu.
To be frank, it's notttt easyyyy, y'know.
Aku rasa macam nak ada tangan banyak macam sotong.
Supaya boleh multitasking..
Sekarang aku wonder macam mane mak-mak yang bekerjaya/belajar dan mempunyai ramai anak. Macam mak aku. Fuhhhhh.. Tabikkkk!


3) Dua kilo.

Bebaru ni aku naik atas penimbang.
Dan bacaan menunjukkan berat aku dah turun 2 kilo. T_T
Ceh ceh ceh poyo tak letak muka nanges bila hilang 2 kilo. Haha.
Padahal bila tengok dah turun 2 kilo, terus melompat sampai terpacak kat bumbung. Eksaitedddd kemain. Terus ajak hubby celebrate kat Kenny Rodgers. Sempena hilang 2 kilo.
Wakakaka. Gilo!

Aku rasa ada beberapa faktor jugak kenapa boleh turun dua kilo ni.
Maybe sebab stress dua tiga menjak ni. So bila stress terus makan tak tentu masa, makan pon benda-benda remeh (cehh kalau duk makan beriyani gam hari-hari, remeh lah sangat). Pastu tidur pon tak menentu.
So itu lah antara tips-tips saya, yang membolehkan saya lebih kurus 2 kilo pada hari ini. Haha.
Padahalllll nak hilang 2 kilo amik masa dua tiga minggu.
Nak top up balik 2 kilo tu, alah tak sampai dua hari.
KEJAYAAN lah sangatttt.


3) Demam berjemaah

Oh ini mungkin salah satu faktor boleh hilang 2 kilo jugak.
Kitorang demam beramai-ramai bebaru ni.
Memula si kecik Baby Haikal tu yang membawa wabak.
Celah mana dia dapat wabak tu aku pon tak tau.
Selang dua tiga hari, wabak tu dipaskan kepada si bapaknya pulak.
Waktu hubby demam tu memang teruk. Siap datang dengan pakej, selsema batuk sekali.
Aku tengok pun kesian. Dah la dia tak boleh amik cuti.
Sebab kerja menimbun.
Pastu selang beberapa hari, aku pulak yang infected.
Aku ni dapat pakej lain pulak.
Demam dan lelah.
Kira kitorang tiga beranak ni amik pakej demam yang berlainan lah. Hah gituuu!
Tapi alhamdulillah kami kian sembuh.
Sebabnya? Kami minum MILO SEHAT DAN KUATTT! *ok tak lawak pongg*


4) Unconfident

Makin hari aku rasa makin unconfident dalam berbeloging nih.
Rasa macam nak tutup belog ni. Tapi bila belek-belek balik belog ni, rasa sayang pulak nak setop blogging.
Orang yang baca pon dah bertambah. Lagi la rasa sayang nak tutup belog.
Hmmm..
Later lah aku bagitau korang kenapa aku ade perasaan yang sedemikian rupa.
Setakat ni dulu untuk entry kali ni.

Chiao kuey teoww!




4 comments:

Ji Yan said...

jgn sesekali close ur blog..

Jiji-Fify said...

How supportive! TQ!!!!

Anonymous said...

Jgn close blog ni! Sy pembaca tegar blog ni! -azreen ahmad

Jiji-Fify said...

Azreen Ahmad,
thank u!!! :')