17 April 2012

What do the AM & PM mean?

Maybe ada some of u yang tak tau ape maksud AM & PM.
Dulu, aku pon tak tau. Memang masa sekolah ada belajar kan. 
Tapi mesti la harem aku nak ingat. Hihi.
Yang aku tau, lepas pukul 12 pagi, guna AM.
Lepas pukul 12 tengahari, guna PM.
Ok tu memang semua orang pon tau.

 Tapi AM & PM tu stand for what, maybe ada yang tak tau.
AM & PM are actually Latin phrases, ye tuan puan.

AM is the abbreviation of Ante Meridiem/Ante Meridian
Maksudnya, "before midday/noon"

PM is the abbreviation of Post Meridiem/Post Meridian
Maksudnya, "after midday/noon"

Hamboihhh jadi cikgu pulak aku hari ni. 
Kenapa aku tetiba certa pasal menatang AM PM ni?
Bcoz aku teringat satu insiden yang lawak tapi agak memalukan sebenarnya.
Masa aku kerja jadi cikgu tuisyen part time dulu.
Ada sorang student aku tanya 1 soalan.
Budak tu Form 1.


Student: Teacher, apa maksud PM eh?
Aku: *terkulat-kulat* Errrr.. Petang & Malam kot.
Student: Oooo.. Abis tu, maksud AM?
Aku: Arrrly Morning! (early morning)
Student: Hahahahaha. Teacher buat lawak pulak..
Aku: Haha. Sebenarnya teacher pon tak tau. Kih kih kih 


Sadis kan? Semenjak kejadian tu, aku terus cari maksud sebenar AM PM.
Dan sampai sekarang, maksud AM PM tu melekat kat otak aku.
Hahaha


0 comments: