Eksperimentasi dengan muka

Sejak akhir-akhir ni, Baby Haikal sungguh gemar bereksperimentasi dengan muka sendiri.
Berbagai-bagai mimik muka yang cuba dilakukan oleh beliau.
Suatu hari, sedang beliau asyik bermuka-muka, ibunya berpesan.
Jadilah orang yang berguna, kelak kau akan disanjung tinggi.
Sejurus selepas itu..
*Adaptasi dari Kesah Dongeng Pelanduk Yang Tamak Lalu Disumpah Menjadi Dugong*

Eh eh macam segmen kisah dongeng bersama Ustaz Don Mahir Jawi pulak.

Maafkan saya kerana termerapu di pagi Jumaat nan indah penoh barakah ini.
Okay kita berbalik semula kepada pokok pangkal ulam mendatang.

Aku nak cerita pasal Baby Haikal ni.
Yang makin hari makin baaaanyak ragamnya.
Tapi kali ni aku nak cerita ragam yang kelakau la.
Iaitu, Baby Haikal suka betoi kemut-kemut muka tak tentu pasal.
Asal aku biar dia main sengsorang, mula la dia.
Senget-senget mulut. Kerut-kerut dahi.
Sepet-sepet mata. Kembang-kembang hidung.
 Lawak giler kottt.
Dah banyak kali kena bahan dengan aku & hubby.
Baby Haikal pon dah lali kena gelak ngan mak paknya. Kah kah kah
Masalahnya kau buat lawak, mana taknya kena bahan, yang. ;P
*kenapakah wujudnya ibu bapa sebegini -__-*

Ni antara muka-muka fevret yang Baby Haikal suka buat.
 

Masa kitorang snap gambar-gambar ni pon, kitorang sakan gelak berguling-guling. 
Tergelak kegembiraan bagai kera mandapat ciken foldover.
Siyes kelakau!

Maybe korang tengok muka-muka Baby Haikal tu, mesti korang ingat dia macam nak nanges ke, nak ngamok ke, nak marah ke hape kan.
Tapi sebenarnya tak, okay.
Dia memang tengah eksperimentasi dengan muka sendiri!
Percayalah, mamat ni memang drama lebih.
At first, kitorang pon kemain risau bila tengok dia duk buat muka memacam.
Kot la sakit perut ke lapaq ke hape ke kan.
Lelama baru kitorang paham, Baby Haikal tengah memain je.
Tu yang aku cakap, mamat ni memang drama lebih.
Kau takyah duk chuak-chuak sangat. Haha
Tak caya, tengok video ni..


Part yang last tu paling sadis okay.
Aku & hubby dah banyak kali kena sembur ngan budak nih.
Rasa nak semburrr je balik.
Tapi sebab anak, terus merelakan saje diri disembur.
Walau tetiba je, setepek air liurnya di wajahku.
Nak-nak pulak bila si ibu dah siap-siap bermekap cantik-cantik.
Dan-dan tu jugak dia nak sembur. T_T
Takpe lah kasih ibu membawa ke syurga. 
Tetiba.


7 comments:

isabelle said...

Ntah2 dia tgh teran nak yakkk.

mamafarah4 said...

siyes tergelak2 sy tgk haikal wat muka kat video tu..smpi sy terikut2 dia wat muka cm git..adohai haikal, apapun kamu ttp tomei...

Anonymous said...

kak syedi:

atan kawen nnt dtg x? umah l.b.j, budak kecik ni nak kene gigit nieh....

lovelywa said...

adoiyaii memang kelakauu lah..kecik2 dah pandai eh..

Anonymous said...

dia nak tumbuh gigi tu..

Jiji-Fify said...

kak is,
dok ehhh.. kalo nak yak2 muka dia lain..

mamafarah,
sbb tu la selalu kena bahan ngan mapak dia. haha

kak syedi,
pegi kenduri atan yang belah pompuan kot. kat utara kan. dekat sikit ngan kitorang.

lovelywa,
tu la kan!

Anon,
ye ke? budak nk tumbuh gigi mmg gitu eh? taktau pulak.. huhu

Ewa Zallie said...

geram nye haku dgn dak haikal niiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii