Bulan puasa ketiga

Masa tahun 2010, lepas dua bulan kawen, bulan puasa pon tiba.
Baru dua bulan kawen tuuu. Tengah panas lagi.
Tapi nak taknak panas tak panas, terpaksa la kau puasa jugak sebulan.
Untuk sepasang pengantin baru ber"PUASA" selama sebulan adalah cabaran okayy.
Kah kah kah.
So itu lah cabaran tahun pertama berpuasa setelah berkahwin.
Nak kata cabaran menyediakan juadah bersahur/berbuka, takde lah thrill mana pong cabarannya. Mekdi dan KFC kan dah bukak 24 hours sekarang.
Orang muda mesti mau jalan mudah je.
Lagipon biasa lah pengantin baru, sang suami sporting lagi.
Bini malas masak, takpe..
Bini nak tidur 24 jam, bolehhh..
Bini nak mintak ape je, bagiii..
Cuba lepas tiga pat tahun kawen, suruh belanja choki choki pon taik idung masyen.

Masuk tahun kedua puasa, tahun 2011.
Huihh teringat lagi masa tu aku tengah gigih bawak perut bunting kulu kilir. Baby Haikal 7 bulan dalam perut waktu tu.
Keadaan aku yang tengah sarat mengandung tu adalah cabaran puasa tahun lepas.
Dengan cepat mengah la. Sikit-sikit nak terkucil la. Kaki dah start bengkak la. Sakit-sakit belakang la. Kau bayangkan la sendiri.
Tapi bila anak menendang sambil kuak lentang dalam perut, terus tersenyum-senyum hilang kejap rasa sakit/mengah.
Bab nak sediakan juadah sahur/berbuka, pon bukan cabaran. Sebabnya? Serahkan saje 100% kepada hubby. Keh keh keh.
Syok owh jadi mak buyong. Dilayan bak ratu. Hihihi.
So aku setakat tukang tadah perut, nganga mulut, telan.
Dah kenyang, tidur. =P

Dan sekarang, dah masuk bulan puasa 2012.
Bulan puasa ketiga la nih.
Bulan puasa tahun ni, aku baru nak masuk gear.
Baru dapat rasa ke-thrill-an tanggungjawab sebagai isteri dan mak serentak.
Walaupon sebelom ni dah rasa dah. Tapi belom kena tang bulan puasa.
Heheh.
Heavy tak heavy tanggungjawab tu, berat mata memandang berat lagi bahu yang memikul Baby Haikal. *apetah*
Walaupon ni dah tahun ketiga aku berpuasa sebagai isteri, tapi ni kali pertama aku betul-betul kena bertungkus lumus sediakan sahur/iftar.
Sebelom ni, ada la jugak buat-buat rajin masuk dapur masak untuk sahur.
Dalam 30 hari puasa, ada la 2 hari suku aku prepare sahur. hihi.
Tu pon masak campak-campak bodoh-bodoh je.
Menu paling susah pernah aku buat, telur dadar kot. Hoh pembohong benau.
Tapi biasanya beli je, tak pon hubby yang masak.

Tapi start puasa tahun ni, setiap hari wajib bangun prepare sahur.
Walaupon kau tak puasa, tetap kena prepare sahur untuk suami.
Bukan atas desakan hubby ke ape, tapi ntah rasa macam dah tahap mak-mak pulak aku nih otomatis bangun masak sahur.
Kalau tak bangun rasa macam mak tak berguna. Wah gittew kata kau!
Tapi so far, aku okay je. Semua berjalan lancar.
Takde la aku rasa susah kena bangun masak sahur segala.
Dengan penuh istiqamah dan tawadduk aku melakukan semua itu.
Aku kan calon ustazah pilihan. *tetiba*

Oh dan tahun ni first time berpuasa dengan orang ketiga si Baby Haikal!
Alhamdulillah so far, dia tak pernah lagi kacau kitorang sahur.
Setakat dia ehek-ehek patbelas saat, aku sumbat nenen, tido la balik budak tu.
Tapi waktu berbuka ya Rabbiiiiii!
Dia pon sebokkkk nak makan.
Baby Haikal sekarang memang suka buat apa kitorang buat.
Aku minum air, dia pun mencapai cawan sambil buat gaya macam tengah minum. Walaupon cawan tu kosong. Hamboi kau perli mak ke hape yang?
So bila time berbuka, kitorang lantak je la Baby Haikal main sengsorang. Kau nak pergi mana, pergi. Yang penting, mak pak ko dapat makan.
Lepas abis makan, tetiba tengok Baby Haikal tengah main dengan alas kaki. pfffttt!
Mula la mulut aku pot pet pot pet.
Padahal kau yang biar budak tu main tadi.

Jadi itu saje lah cabaran-cabaran bulan puasa sepanjang kitorang bergelar laki bini ni.
Sebelum aku tutup cerita, aku nak share few pics 2nd anniversary kitorang.
Anniversary bulan 6, bulan 8 baru kau nak cerita kan!
Biasalah, memories kitorang timeless.
Sebab muka aku babyface. Tak tua ditelan zaman.
Uiiii serunuknya puji diri sendiri..


 Hasil. Lepas 2 tahun kawen heheh.

2 comments:

Syakir Rahman said...

gmbr yg side by side tuh mcm reflected mirror... tapi berlainan rupa :) nice one.....

Lala Latif said...

ala...xmerasa la bab berPUASA lepas kawin tu...haha...