All about breast.. heheh

Ok seperti yang dijanjikan sebelom ni, aku nak jawab persoalan pasal breastfeeding yang korang tanya kat email.
Persoalan pasal lain-lain aku jawab lengkali lah pulak ye.

Ramai readers yang tanya pasal breastfeeding.
Camane nak breastfeed anak, camane kalau tetek bengkak, tak keluar susu bla bla bla.
Ada jugak yang tanya pasal expressed breastmilk.
Camane nak store susu, nak defrost susu beku, bla bla bla.
Ada jugak yang tanya pasal breastpump.
Nak pakai pump manual ke battery ke electric ke freestyle ke etc etc.

Dan macam-macam lagi lah soalan yang sewaktu dengan nya.
So senang cerita, aku compile semua-semua soalan tu dalam entry ni.
Asal soalan korang tu ada perkataan breast-breast je, aku jawab sini.
Heheh kasarrrr bunyinya.

Tapi kalau ada yang tanya,
"Jiji, camane nak breast macam megan fox?" (kah kah kah)
 Yang ni aku tak dapat nak jawab la kan.
Sebab rahsia turun temurun.
Bahah!! *ok sila hempok pasu*


Seboleh-boleh nak gambar shining-shining konon.
Padahal parkinson taknak mengaku.

By the way, mungkin ada sesetengah maknusia dan paknusia yang kurang senang dengan topik kita hari ni. Mungkin ada yang anggap lucah ke hape kot kan.
Ok camni.
Kita pandang dari sudut positif ye.
Peranan breast adalah untuk menyusukan baby.
Itu sahaja.
Walaupon di malam pertama, lain peranannya. Ehehehe..

Kalau ada antara korang yang tengah membaca ni ialah lelaki, aku anggap korang nak menimba ilmu tentang penyusuan untuk bagi sokongan kat bini atau bakal bini korang.
Aku takkan bertanggungjawab jikalau ada sebarang rasa kelucahan yang terbit di hati lubuk sanubari  saudara saudari makcik pakcik sekalian.
Kalau setim, pergi amik air semayang.
Wah gituuuu.. Haha!

 Niat aku cuma satu, nak kongsi ilmu.
Ok mari mulakan.


Soalan 1: Bila nak start buat stok breastmilk.

Aku start perah susu awal iaitu seminggu lepas beranak. (BACA SINI)
Walaupon ada pendapat kata, start perah susu beberapa minggu sebelom masuk kerja kan. Tapi aku rasa takde salahnya pon kalau engko start awal. Lepas push push beranak terus nak perah pon boleh haha!
Sebab masa berpantang tu susu aku banyak mencurah-curah. Sampai aku pon rimas. Sampai baju basah-basah kena susu. Lama-lama jadi busuk bluwerghhh..
So sebab tu la aku pam/perah. Selain baju tak basah, susu tu boleh kumpul buat stok bila aku dah kena masuk belajar balik lepas habis pantang nanti.
Kesimpulannya, suka hati engkolah nak start pam bila. Kalau dah rasa larat sikit lepas beranak tu, pam je la terus. Start awal, dapat kumpul banyak sikit.


Soalan 2: Pakai breastpump jenis apa?

 Aku pakai spectra 3. Suction dia bagus. Harga reasonable. Boleh buat double-pumping. Tapi ada buruknya jugak. Spectra 3 ni bagi aku terlalu bulky, berat dan tak portable. Kalau nak usung kemana-mana leceh sikit la. Plus dia ada bunyi yang umangaiiii bising! Gurrr gurrr gurrr gitu bunyi dia.
Kalau aku pump dalam surau ke kan, memang semua orang akan pandang-pandang sinis la. Aku faham. Mengganggu orang nak solat kan. Tapi nak buat camane. Dah terpaksa.
Kengkadang ahkak tu baru nak takbiratulihram, tetiba gurrr gurrr gurr, terus toleh belakang sambil geleng-geleng kepala kat aku. Rasa bersalah je mak hincik nak teruskan pam tetek kat situ. Memang mengundang sungguh bunyinya. -__-
 So seboleh-bolehnya aku akan cari nursing room la untuk pump.
Engko nak combine bunyi pump dengan bunyi snoring pon takde masalah.
Tapi harga spectra3 ni murah la dari electric breastpump yang canggih manggih lain macam medela tu kan. Ho ho hoiii tak mampu! Tapi Kaklong aku pakai medela. Dia beli masa sale. Dapat la murohhhh.. Memang syorgaaaa sangat kalau dapat medela murah.

 
 
Selain boleh pump susu, boleh jugak guna untuk talipon orang. Kah kah kah!
Eh tak kelakar ke? Huhu!
Aku sebenarnya tak tahu nak posing camane. 
Takkan nak tepek kat tetek kotttt.. Haha!

 Aku tak boleh komen sangat pasal manual dan battery operated breastpump.
Sebab tak pernah try.
Tapi aku pernah pinjam kawan aku punya manual pump sekali tu. Sebab terlupa bawak pump sendiri. So berjam-jam jugak aku tahan tak pump, tapi last-last tetek rasa macam nak meletop je kan. Tu yang terpaksa pinjam pump orang. Nak minta izin nak pinjam pump kat kawan tu pon malu-malu je. Suara kepit-kepit je. Hihi!
Ok je manual breastpump kawan aku tu. Cuma lepas 5 minit, tangan ko cramp-cramp sikit la. Huhu. Walaupon tangan lenguh, tapi manual pump ada baiknya. Kecik, ringan dan senang nak bawak ke mana-mana. 
Macam kawan aku tu bawak dalam handbag je. Yilekkk...

Soalan 3: Camane kalau tak nak pump susu. Sebab takde masa dan malas.

Aku paham sangat kalau orang kata malas nak pump, takde masa etc.
Sebab aku pon kengkadang macam tu. Huhu!
Tapi aku dah jumpa penyelesaian untuk masalah ni.
Sebelom aku bagitau, korang kena nyanyi camni dulu,
"Dengan Inovasi, Yo!!"
Pastikan dengan intonasi yang betul ok. Cuba lagi sekali.
"Dengan Inovasi, Yo!!"
Ye begitu. Haha!

Aku jumpa dua benda inovatif gileww yang boleh dipakai oleh golongan maknusia yang pemalas nak pump nih. Termasuklah aku.
Satunya, Pumping Strap.

 Begini lah rupanya.

 Dan ni, camane bende alah ni berfungsi.
Kira benda ni tolong hold botol masa tengah pump tu. Maksudnya tangan korang bebas dan boleh buat kerja lain. 
Sejak ada benda ni, pumping tak amik masa dah. Sebab kau boleh pump sambil tengah buat kerja lain. Kira tak kacau kerja kau lah.
Contohnya, aku selalu pump guna benda ni sambil driving, sambil menulis, sambil makan, sambil SMS, sambil lipat baju ,dan macam-macam sambil lagi lah.
Aku beli pumping strap ni kat Lunatots.
Harga RM75 kot tak silap aku. Tapi sebab menang contest kahkah, aku dapat voucher so dapat la murah. Lagi sekali, syorgaaaaa...

Lagi satu ialah Pumping Bra Simple Wishes.
Produk ni baru je masuk Malaysia. 
Baru tadi sampai kat subang. Naik firefly haha! -..-

 Fungsi dia sama je lah macam pumping strap tadi.
Korang boleh buat kerja lain sambil pumping. Aku pon baru je beli nih.
Dan pumping bra ni lagi kuat dan lagi senang pakai dari pumping strap tadi.


 Aku beli online kat onebabyworld.
Harga dia RM132.90. Memang mencekikkk.
Tapi masa aku beli tu ada sale. Terus paksa hubby beli. Huhu

 Tolong percaya ni gambar aku tolong tolonggggg!! *histeria tetiba*


Soalan 4: Waktu-waktu penting untuk pump susu.

Waktu penting means waktu yang wajib korang pump susu. Waktu pertama ialah 30 minit lepas makan. Sebab lepas makan, production susu berlaku dalam badan dengan sangat heibat. Kira kalau pump waktu ni, korang tak perlu pump lama la untuk dapat susu yang banyak.
Waktu kedua ialah waktu bangun tidur pada waktu pagi. Seboleh-bolehnya korang bangun awal sikit sebelom subuh. Bangun-bangun je terus pump. Sebab ada nurse pernah bagitau aku, production susu pada waktu malam adalah 2 kali ganda waktu siang. Dan memang betul. Kalau aku pump waktu subuh, memang aku dapat lagi banyak susu dari aku pump waktu tengahari.
Dan waktu-waktu lain ialah, korang kena pump setiap 3 jam. Kalau nyanyok macam aku, sila la set alarm atau reminder kat fone. Huhu!



Motif letak gambar takde kena-mengena?
Saje nak bagitau, minggu lepas pergi lab pakai baju tidur je.
Pemalas tahap moksha nak pakai cecantik.
Kalau boleh pakai lingerie je dah lama kubuat. Haha!


Soalan 5: Makanan & Amalan untuk banyakkan susu badan.

Sebenarnya, ada banyakkkk makanan yang boleh tambah susu badan. Kalau korang search kat tenet, nahhhhh berderet keluar. Banyak sangat list nya. Tapi yang aku makan ialah, kurma, lobak putih, sawi, cereal, oat, roti whole-grain atau whole-wheat, susu enfamama, minum air setiap sejam. Sebabnya, benda-benda senang nak jumpa dan senang nak makan.
Ada orang kata belut pon boleh tambah susu. Tapi susah pulak nak cari.
So tak kuasa aku. Tapi kengkadang kalau hubby ternampak jual belut kat mana-mana memang dia akan beli.

Bebaru ni aku pergi outlet Lunatots. Sebab nak guna voucher menang contest heh.
Sebenarnya tak tau pon nak beli apa. Tetiba minah jaga kedai tu suggest benda ni.

Cookies for breastfeeding mothers!! Hohoho!!
Biskut ni ada fenugreek, sejenis herba yang boleh banyakkan susu badan.
Tapi harga dia memang na'uzubillah la. RM35.90!!!
Rasa dia macam kuih raya je pon.
Kalau bukan kerana voucher, aku rela makan biskut hup seng je.
Huhu!

Balik rumah terus warning hubby,
"Papa jangan makan biskut ni. Ni biskut untuk breastfeeding mothers je! (hamboih haha!) Kang kalau Papa makan nanti keluar susu. Lalala~"

Amalan lain untuk tambah susu badan ialah, baca surah hujurat. Seeloknya masa tengah pump. Niatkan dalam hati nak bagi rezeki lebih kat anak.


Soalan 6: Ramai yang beli chest freezer. Perlu ke?

Aku dulu pon nyaris-nyaris nak beli chest freezer tapi tak jadi. Yang tak tahu, chest freezer tu yang macam peti kat kedai runcit yang letak aiskrim paddle pop tu pastu campur pulak dengan popia dan karipap segera pastu tetiba ada ikan kembong beku terselit sebelah. -___-"

Bagi aku, tak perlu pon chest freezer sebenarnya.
Memula masa Baby Haikal belum ada, kitorang pakai fridge yang satu pintu tu je.
Pastu hubby beli fridge 2 pintu. Sebab stok susu dah beranak. (BACA SINI)
Walaupon masa Baby Haikal 3-4 bulan tu, stok susu aku memang banyak sampai tak tau nak letak kat mana. Sampaikan kena tumpang peti rumah jiran, tumpang rumah mama, tumpang nursery. Huhu!
Tapi keadaan macam tu tak lama.
Sebab bila Baby Haikal dah 6-7 bulan, dia makin banyak dan kerap minum susu. So stok semakin lama, semakin kurang jugak.


Soalan 7: Camane nak store susu kalau kat tempat kerja takde peti?

Aku pon mengalami masalah ni. Aku ni jenis yang tak duduk setempat macam orang kerja ofis. Lab aku jauhhhhh dari workstation aku kat USM. So dalam sehari, memang aku akan kesini kesinun tak tentu masa. Dan kengkadang aku terpaksa pump susu dalam kereta sahaja.
Aku ada car adapter, so boleh plug in pump kat situ.
Lepas pump, susu yang dah perah tu, aku store dalam peti tecikkk tetomei-tomei ni. Hihi

Peti ni ada adapter untuk kereta jugak. So kesejukan dalam peti tu maintain lah. Icepacks pon tak cair.
Dulu aku pakai cooler bag tu je. Tapi macam tak tahan. Icepacks pon cairrrr je. Sebab aku tinggal dalam kereta kan susu aku. Takkan nak bawak kulu kilir pulak.
Tapi kalau kat tempat kerja/study korang ada pantry ada peti yang sesuai, takde masalah. Boleh tumpang letak situ.


Soalan 8: Bahan bacaan untuk ilmu penyusuan.

Aku rasa sekarang dah senang. Dalam tenet pon banyak cakap pasal breastfeeding. Tu pon kalau pandai cari la.
Kalau tak pandai cari, pergi je kedai-kedai baby. Mesti ada buku-buku pasal breastfeeding.

Ni contoh buku yang aku beli. 10 hinggit je pon. Huhu.
Karangkraf pon ada publish majalah khas on breastfeeding. Tapi limited la. Korang kena pergi kedai baby baru jumpa majalah tu.
Takpon korang beli je majalah Pa&Ma setiap bulan, setiap isu memang ada je cerita pasal breastfeeding.
Masa aku dah nak terberanak dulu, hubby ada belikan aku buku "For first-time parents". (BACA SINI)
Berguna jugak la buku ni.

Soalan 9: Bila terpaksa consume steroid, dan susu badan kering secara mendadak. Camane nak buat?

Ni memang satu kes ngan aku la ni. Aku kan asthma. So bila kena attack tu, nak taknak kena consume steroid jugak. Selama setahun aku breastfeed Baby Haikal, dah dua kali aku kena asthma attack. Dan dua kali jugak la susu aku tetiba takde. (BACA SINI)
Memang itu antara effect steroid tu lah.

Tapi Alhamdulillah, rezeki Baby Haikal masih ada.
Lepas dua tiga hari baik asthma, aku makan Set 3M dari Shaklee.

Memang berkesan produk ni kat aku. Lepas 3-4 hari, susu aku kembali seperti biasa.
Tapi harga dia mencekikkkk jugak la. Huhu.
Demi Baby Haikal, lantakkannnn...


Soalan 10: Rutin pump untuk orang yang takde ofis dan asik kulu-kilir ke sana ke sinun

Jawapan soalan ni lebih kurang macam jawapan soalan 7 tadi.
Sila keatas balik. Haha!
Sekarang ni, memang selalunya aku pump sambil driving sahaja. Dah kata ada pumping bra dan pumping strap tadi kan.
Yang pumping strap tu memang setiap masa tergantung kat rear mirror dalam kereta.

 
Orang gantung tasbih, aku gantung pumping strap. Haha lantakkannn...
Tapi syaratnya kalau nak pump sambil driving, sila pakai nursing cover atau shawl untuk menutupi apa-apa yang harus ditutupi heheh.
Kang kalau terjuih je, abang lori lalu sebelah ternampak boleh masuk gaung ok.
Kesian abang lori yang tak berdosa itu. Dah la baru minum tongkat ali. Ehh??

Ok dah.


Kalau suka boleh LIKE, Kalau tak suka boleh jalan. Heheh

5 comments:

Sahidatul Izma Mohd Yunus said...

hai adlil,boleh tak bagi tajuk buku utk breasfeeding tu (soalan no.8),nak prepare dari awl lah..tq

Jiji-Fify said...

Sahidatul,
Tajuk dia panduan susu ibu bagi ibu bekerjaya :))

Diary's Owner said...

eee..suke bace topik ni..tapi hand-free breast pumping strap tu xjumpe la...adoi!!!

ekin said...

Suke bace topik ni!! Katne u beli peti tecik tetomei tu? I nk beli la.

Jiji-Fify said...

ekin,
peti tu saya beli kat mudah.my je. huhu. kat groupon pon ada kalau tak silap. search je mini refrigerator atau mini fridge. :))