Honeymoon letteww... Auwmm! Auwmm!

Pagi tadi, masa aku tengah melampiaskan nafsu terhadap fesbuk (hamboih!!), tetiba ada sorang kawan lama aku ni PM kat inbox aku. Aku namakan dia Datin Seri la eh (Aku memang suka bagi nama samaran kat orang kan Haha!).
So Datin Seri ni ialah kawan aku masa degree kat uitm dulu.
Dan takde la rapat mana pon dengan aku. Masa kat itm dulu pon, setakat bertegur sapa masa terserempak,
 Hai! Awak nak pergi mana. Nak pergi kelas la. Kan kita kat kelas ni. 
Pastu terus blah. Haha!
Pastu elok habis degree, terus tak contact dah langsung-langsung. 
Setakat ada dalam friendlist FB saje lah. Huhu!

Pastu pagi tadi tup tup dapat mesej kat FB dari Datin Seri ni.
Tanjat gegirl taw..

Datin Seri mintak no fone aku. So aku pon bagi lah.
Tak sampai lima minit lepas tu, dia call.
Huihhh double tanjat-tanjat gegirl taw.. Haha!

So kita pon borak-borak la. 
Rupanya nak kawen dah si Datin Seri ni. Hamboiiii dari suara dia je aku dah tahu, dia mesti dah tak sabar sabar nak tawen kannnn... Mesti eksaited gilosssss..
Aku dulu pon camtu jugak.
3 hari lagi nak kawen, lama nya rasa hoiiii!
Sehari lagi nak kawen, lagi la rasa lamaaaaa!
Berjanggut tunggu! Kekekeke..
*ke aku sorang je rasa camni? Haha!*

So masa calling-calling tu Datin Seri ni jemput la aku ke majlis dia. Aku bagi alamat, nanti dia pos kad. InsyaAllah, kalau senang aku datang ye, Datin Seri.. =)

Tapi tujuan utama dia call, bukannya untuk menjemput pon, itu mukoddimah perbualan saje. Heheh.
Tujuan utamanya ialah,

Datin Seri: Jiji, aku nak tanya sikit ni.
Aku: Apa dia?
Datin Seri: Aku baca belog kau. Hehehehe..
Aku: Erkkk...Hihihi.. Dah tu kenapa?
Datin Seri: Kan kau ada post pasal Felda Residence Hot Spring Sungkai tu kan. Best tak tempat tu?
Aku: Hamboiiii..nak honeymoon lettew..
Datin Seri: Hihik takdelah.. Best tak tempat tu?
Aku: Best la jugak. Eh kau pergi la tempat sejuk-sejukkkk.. Boring la kau nih. Honeymoon pergi tempat air panas buat ape. Sejukkkk la besttttt.. Huhu.
Datin Seri: Haha! Sengal kau eh.. Ok cameron dengan hotspring tu, mana lagi best?
Aku: Errrr...Cameron best jugak. Tapi takkan kau nak lepak kat taman makan strawbery je kan. Kau mesti memanjang lepak kat bilik je. Percaya la cakap aku. Haha.
Datin Seri: Sengal la Jijiiii! Haha! Emm..jacuzzi kat hotspring tu kan, terlindung tak? Orang boleh nampak tak kita mandi-mandi? *dengan nada malu-malu kucik*
Aku: Jeng jeng jengggg... Haha! Tak nampak la.. Villa dia ada tembok plus banyak pokok. Takkan nampak punya. Eiii eiii eiiii bestnya... Eheheheh..
Datin Seri: Ko ni kannnn.. Haha! K la Jiji. Thanks taw. Nanti datang kenduri aku bawak budak tembam tu sekali (Baby Haikal).
Aku: Okay...nanti aku suruh dia gosok-gosok perut kau k..
Datin Seri: Eishhh! Pandai ko ehhh.. K la bye!

Hihihik malu-malu pulak bakal pengantin kita ni. 
Mesti dalam hati tengah selonggok taman berbunga-bunga.

By the way, rupanya Datin Seri ni pon baca belog gegirl ek.. 
Terharu gegirl. Haha apakahhhh..

Aku seronok dengar suara Datin Seri. Happyyyyyyy sangat bunyinya.
Teringat masa aku nak kawen dulu. Sama lah happynya. 
Rupa dah macam orang overdose ke hape, happyyy je manjang.
Cuma happy aku dulu ada campur gatal sikit-sikit. Kah kah kah.

Akhir kata, all the best Datin Seri!
Semoga semua persiapan lancar dan dipermudahkan ok.
Dan proses honeymoon pon 'mudah'. Haha!
Tahniah taw! Am happy for you! =)

Ni entry lama aku pasal Felda Residence Hot Spring Sungkai tu:


Kalau suka boleh LIKE, Kalau tak suka boleh jalan. Heheh

Baby Haikal 1 tahun hari ni. *sobsss*

 Kenapa sobs? Patutnya anak dah setahun, mak hooray la kan.
Ni sobs pulak. Huhu.
Bukan ape. Dua hari lepas kan birthday Baby Aqil, anak Along. Pastu aku sok sek sok sek la tanya Kaklong, camane perasaan bila anak dah setahun. Pastu dia cakap macam nak nanges la, rasa syahdu la.
So aku selaku mak yang dah tak sabar sabar nak tunggu Baby Haikal umur setahun (padahal selang sehari lepas tu je. haha!) terdetak dalam hati, eisshhhhh tak boleh jadi nih! Aku pon kena rasa syahdu jugak masa birthday Baby Haikal nanti. Hahaha!

Maka tajuk entry ni kena letak *sobs* tanda syahdu ok. Sila faham.

Tapi memang betul pon Kaklong kata tu. Rasa sebakkk je. *ceyy ceyyy nak jugekkk*

Semalam aku borak-borak ngan hubby,

Aku: Anak kita dah setahun bang.
Hubby: Ha'ah tu la.. Papa rasa macam tak caya pulak dah ada anak.

Ehhhh pulakkkkk! Dah setahun kot. Setahun! Sabar je lah statement laki aku nih. Haha!

Aku: Ada pulak tak percaya?
Hubby: Heheh. Ye la. Dulu kita dua orang je dalam rumah ni. Nak berlanggar pon dengan Mama je. Boring. Sekarang dah ada Haikal. Bahagia je rasa.
Aku: *pfffttt..boring katanya! biasaaaaa dia tu!* Hmmm ye la..
Hubby: Mama pulak rasa seronok tak bila Haikal dah setahun?
Aku: Sebak je.
Hubby: Kenapa?
Aku: Hari tu, masa birthday Aqil, Kaklong pon kata dia sebak. *hahaha!*
Hubby: Ye la tapi kenapa kena sebak pulak?
Aku: Ye la. Rasa macam baru je lagi meraung-raung dalam labour room. Berhempas pulas beranak, pastu keluar Haikal dari perut, merah je kulit dia masa tu, kecikkk je dia. *4 kilo memang kecikkk sangat huhu!* Pastu berpantang, Haikal pulak berbedung macam popia, mata tertutuppp je. Mama rindu sangat saat tu. Masa tu Papa sayangggg sangat kat Mama. *tahan air mata*
Hubby: Alolololololo~ Sekarang pon sayang ape. Mestilah sayang isteri Papa ni. *tepuk-tepuk pipi megan fox*. Tapi sayang Haikal lebih la.
Aku: ppfffffffttttt!


Tadi lepas hantar Baby Haikal pergi skool, aku on laptop tengok gambar-gambar masa aku pregnen, masa aku beranak, pastu gambar dalam pantang. Gemok hoi! Haha! Maksud aku Haikal la gemok bukan aku. Bahah!

Haikal kecikkkkkk je masa tu. Aku boleh dukung dia satu tangan je.
Tapi sekarang, bila tengok dia pagi tadi, aku rasa nak nanges *tiru kaklong*. Sebab tengok Haikal dah besar, dah ada gigi, dah pandai main, dah pandai merajuk bila kena marah, dah pandai marah aku balik bila nak tunjuk protes, dah pandai jalan, dah pandai duduk, cangkung, tetrtonggeng semua lah!

Hmm.. seyesly sekarang baru aku perasan seronoknya ada anak.
Rasa macam ada satu miracle yang sedang berlaku depan mata.
Memula dari takde, pastu ehehem terpregnen pulak. Pregnen itself pon dah macam miracle. Rasa macam bela ikan dalam perut haha. Pastu beranak, eh ehhhh keluar orang! Pastu sekarang orang tersebut dah berusia setahun dan baaaaaanyak sangat perubahan dia day by day. =)

Masa bangun tido pagi tadi, aku bisik kat telinga Baby Haikal,
"Happy Birthday sayang. Mama love you."
Waktu tu Baby Haikal tido lagi. Lepas aku bisik, dia tendang-tendang muka aku.
Pffftttt potong setim sangat ok! Baru nak layan syahdu. Haha.


Aku bersyukur sangat sebab sepanjang setahun ni, Baby Haikal sihat, aktif, hensem eh eh. Dan jugak tak banyak karenah *ye la tu...haha!* Tak pe hari ni birthday dia, so kita cerita yang baik-baikkkkk je. huhu!


Oh aku ada satu cerita.
Lately kan, Baby Haikal macam ada satu habit baru taw.
Dia suka amik sesuatu, pastu bawak sesuatu tu kemana-mana je dia pergi, pastu tinggal je sesuatu tu kat tempat tu. Eh paham tak?

Ok aku bagi contoh la.
Aku selalu letak fone kat ruang tamu.
Kalau Baby Haikal ternampak fone tu, mesti macam ada satu hasutan suruh dia amik dan main dengan fone aku tuh *pfffft*, maka dia pon akan berusaha gigih gila untuk amik fone tu walaupon aku letak tempat tinggi sikit. Baby Haikal tetappp akan dapatkan fone tu. Selalunya dia tepuk-tepuk sofa tu sambil jerit-jerit, sampai fone tu terjatuh atas lantai. Pastu dia berjalan la pergi kutip fone tu kat lantai. Gigih sangat!
Pastu tetiba ada hasutan lain suruh dia pergi main kat dapur. So Baby Haikal akan merangkak ke dapur, sambil pegang fone aku tadi, pastu kat dapur ketuk-ketuk fone tu kat almari dapur sambil jerit-jerit keriangan. Dah puas main kat dapur, datang balik kat ruang tamu, sondol-sondol aku mintak nenen. Pastu aku pelik sambil tanya Baby Haikal, ehhhh mana fone Mama?!!!
Namun Baby Haikal hanya buat muka senyum-senyum sambil mata keatas.
Pastu aku pon cakap kat hubby, "Papa call fone Mama, tak tau dah Haikal letak mana."
Maka hubby pon call, dan cari fone aku. Dan akhirnya jumpa lah. Nak tau jumpa kat mana?
Kat dapur, dalam bekas bawang.

Sekian terima kasih.

Kalau suka boleh LIKE, Kalau tak suka boleh jalan. Heheh

Satu-satunya tetamu raya

 Raya Haji yang ketiga, baru rumah kitorang didatangi tetamu.
Keluarga sendiri walaupon.. Haha!
Family mertua aku sambut raya haji kat Perlis, kampung Abah (FIL).
So raya ketiga, on the way nak balik Key Ell tu, diorang singgah la Penang.
Sebab kesian sangat orang Penang sekadar beraya kat Jusco.
Tu yang diorang datang buat-buat raya sambil menyamar jadi tetamu. Haha.
Aku la teruja lebih bila hubby kata Mak nak singgah rumah hari Ahad.
Dari hari Jumaat tu aku dah pangkah kalendar menghitung hari. Hamboih!

Dari raya pertama tu aku dah berdoa lebih supaya ada orang datang rumah. Kalau tak aku boleh mati kemurungan sebab beraya sengsorang. Heheh.
So bila Abah, Mak, Ateh, Bangchik, Atam, Ayon datang rumah, aku eksaited la sikit kan. Baru rasa macam eh hari ni hari raya la. Ok kesian sangat.

Dah la diorang singgah tu pon dah malam. Sebab jalan jem teruk dari Perlis ke Penang. Nasib baik naik kereta baru Ayon. *tetiba* Adik ipar sendiri kena la up sikit. Huhu!


Aku jamu diorang dengan satay je. Tu pon hubby beli je kat simpang sebelom masuk tol depan sana. First time kot beli satay kat situ. Sekali sedap pulak kan. Lepas ni harus goda hubby suruh beli lagi. Haha!

Hubby ada beli rojak buah jugak. Tapi tak sempat nak serve. Last-last suruh Mak bungkus bawak balik je. Kitorang ada jumpa satu kuah rojak sedap taw.
Memang satu Penang ni rupanya pakai jenama tu. Jenama Masdina-Kuah Rojak Pulau Mutiara.
Sedap tak hengat bak hang! Dah la kilang dia memang dekat je ngan rumah aku. Tu yang kalau aku pergi je pos opis sebelah kilang tu, mesti aku drop by beli kuah rojak berbakul-bakul. Heheh!
Nanti weekend ni nak balik Key Ell, aku ingat nak tapau banyak-banyak nak bagi Mama rasa pulak.

 

Bila ada diorang ni, riuh la sikit rumah aku. Seronok. 
Walaupon untuk sementara sahaja. Huhu.
Bila dengan adik-adik ipar aku ni kan. Aku memang takleh cakap banyak la. Sebabnya diorang ni suka bahan aku. 
Ada sekali tu, Bangchik bahan aku. Bangchik ni adik hubby tapi tua beberapa bulan la dari aku. Tu yang braniiiiiii je dia bahan ahkak ipar dia yang iras megan fox ni kan. Biasaaa dia tu! Babap baru tau. Huhu! Kat Perlis kan, kitorang ada sorang mak sedara ni, kitorang panggil dia Cik Joyah. Tu yang Bangchik usik aku,

Bangchik: Eh engko tau tak nama sebenar Cik Joyah apa?
Aku: Apa?
Bangchik: Rajiah la.. Hahahaha!
Aku: pfffffffftttttttt

Pastu diorang semua bantai gelak terbarai.
Aku pulak sentap buat-buat angkat cawan bawak masuk dapur. Bahah!
Nasib baik Abah tetiba back-up,

"Ehh nama dia bukan Rajiah la. Abah tengok kad dia, nama lain. Abah tak ingat la apa, tapi bukan Rajiah."

Dalam hati aku, Yesssss! You lose, Bangchikkk!
Tapi mamat tu sikit pon tak terkesan. Sampai ke sudah dia tetapppp panggil aku Joyah Joyah taw. Aku pon pandang Mak sambil buat muka bergenang-bergenang. Terus mak cakap, Jahat la ko ni Achik duk mengusik orang je.

Dan itulah bahana bila adik-adik ipar lagi tua dari kakak ipar. Tak pepasal asik kena bahan. Yang aku ni duk mengharapkan belas kah sih han Mak Abah sahaja lah. Haha! Terasa hidupku tiada pedoman lagi. *tetiba*

Tapi ada sekali tu kan, aku beranikan diri buat serangan balas kat Bangchik. Takut-takut berani la walauponnnn kan. Haha! Bangchik ni tak makan daging lembu taw. Pastu hari tu, Mak cerita-cerita kat aku, Bangchik tak sentuh kerabu kat kenduri rumah Cik Joyah sebab kerabu tu ada perut lembu. Pastu aku pon tingggggg tetiba dapat point nak bahan balik.

Aku: Oooo..engko tak makan perut ye Bangchik. Walaupon engko ada perut (boroi).
Bangchik: *sentap sambil jeling ganazzzz* 

Huiiii takuitt mak hincik. Haha!


 Ni la Bangchik yang duk bahan aku Joyah Joyah tu. pffftt! Demyuh.
Tapikan. Antara adik beradik hubby, Baby Haikal paling rapat dengan Bangchik la. Aku syak sebab muka Bangchik paling iras dengan hubby. Walaupon Pejai Tohir lebih hensem *tetiba*


 Ni Ateh. Adik ipar aku jugak ni. Tapi dia pon tua 2 tahun dari aku.
Sumpah tak syiok langsung bila pegang title kakak ipar tapi lebih muda dari adik-adik ipar. Tak boleh nak buli-buli, diorang yang buli aku ada la. Haha! Dah la diorang suka buli-buli aku secara berjemaah. Sabar aje laaaa Joyah *serender terus ngaku Joyah. haha*

Tapi malam masa diorang datang tu kan. Ada satu kejadian tak diduga. Aku memang dah tau si Ateh ni si penakut lipas. Sebab Mak pernah cerita dulu. Walaupon aku ni dua kali lima pat belas je dengan Ateh, tapi aku tak pernah la tunjuk yang aku takut lipas kalau depan inlaws. Sentiasa bajet macho hebat berani, datanglah bapak lipas sekalipon, aku fireee kan saje.
Tapi malam tu, entah macam mana masa kitorang tengah lepak-lepak kat luar rumah, tetiba Mak perasan ada sekor lipas ni, pastu dia boleh tunjuk-tunjuk pulak. Aku tengok lipas tu, dan lipas tu pon tengah tengok akuuuu!!! Shaitttttt!!!
Mencicit aku ngan Ateh lari masuk rumah.
Siap terjerit-jerit segala. Sumpah lebih teruk dari Joyah.
Dah la malam tu aku pakai tshirt superman. Engko bayangkan la superman lari mencicit takut lipas. Mau tergelak lipas tu sambil cakap,"Taruk longkang je la external spenda engko tu, superman.."
Malu gila hoiiii. Rasa nak bunuh diri bila ingat balik. Haha!

Aku memang tak boleh la tengok lipas-lipas ni. Nak taip perkataan lipas ni pon aku dah terbayang kaki bulu-bulu dia tu. Euuuwwwh!
Apatah lagi nampak makhluk tersebut di depan mata, mesti terbayang dia terbang-terbang dan hinggap kat tengkuk.Walaupon lipas mati. Tetiba nanti mesti roh dia masuk balik, dan terbang ke tengkuk kau. Aku tak sure kenapa tengkuk jugak tempat fevret untuk dihinggap. Nak buat love bite kot. Haha!
Imaginasi si penakut lipas memang begitu. Lipas dan tengkuk tidak boleh dipisahkan. Nasib engko lah.


Mula-mula kawen dulu, macam susah jugak la aku nak IN dengan adik badik hubby ni kan. Everytime balik rumah Mak, mesti aku geng dengan Wan je. Haha. Bila cakap dengan adik badik ipar, kejap sentap kejap sentap. Kah kah kah. Tapi bila dah lama-lama, dah biasa. Diorang bergurau sesama sendiri pon memang saling sentap menyentapi. 
So aku jadi seronok pulak.

Ni masa aku nak publish entry ni, aku baca banyak-banyak kali dulu. Kot-kot ada statement menempah maut ke kan. Delete awal-awal. Sebab diorang pon baca belog aku ni. Takuittt! Tak kuasa dah kena bahan. Joyah is takuit! Haha!


Kalau suka boleh LIKE, Kalau tak suka boleh jalan. Heheh

RM800 dari Trudy & Teddy

 Satu petang tu. Aku sambut hubby balik kerja dengan senyuman terukir dibibir, tangan kanan di pinggang, tangan kiri di pintu, pinggul tonggek sikit, kaki silang. Ewah megan fox sangat. Haha
Hubby masuk je rumah,

Aku: Papa penat?
Hubby: Boleh tahan la jugak. 
Aku: Nak coffee? Teh?
Hubby: Apa-apa je la.
Aku: *Masuk dapur dan bancuh nesacafe 3in1. Baiknyaaa bini sape la ni. Haha!*
Hubby: Oh terima kasih.
Aku: Sama.. Papa, Mama rasa Papa guna je lah RM500 yang menang RedBull tu. Nak tukar sportrim ke hape ke tak kesah la.
Hubby: Erkkk..? Kenapa Mama lain macam je ni? Baikkkk je pulak hari ni? *ok fine hari-hari lain aku jahat. obvious sangat ke.. Hahah!*
Aku: Saje je. Hadiah tu kan hadiah Papa. Guna je la.
Hubby: Malam ni malam jumaat ke ape?
Aku: Tak laaaaa!!! Dah saje je nak buat baik tak boleh ke?
Hubby: Hahahah. Ok la ok la. Tapi takpe la. Mama simpan la duit tu. Setakat RM500, celah ketiak Papa je tu.
Aku: Hamboihh sombong nya! Orang nak bagi dia tak nak pulak? *dalam hati, yessss!!! Haha!*
Hubby: Simpan la. Simpan dalam akaun Haikal pon bagus.
Aku: Betul taknak?
Hubby: Iye..
Aku: Betul betul betul?
Hubby: Iyeeeeeee..
Aku: Sebab Mama ada menang cash lain dari Trudy Teddy. Baru je tadi. Ok bye!
Hubby: pffffffffffttttttttt!!! Oi tak cakap awal-awal!



Aku menang 2nd prize je.
 Dapat la cash RM500 dengan voucher Trudy & Teddy RM300. Alhamdulillah. 
Tu pon nasib baik letak nama sendiri. Kalau letak nama hubby, kang menggelabah lagi pikir camane nak rampas hadiah dari dia. Sumpah serik letak nama beliau.
Bahahahahaha! *keji punya isteri*

So hasil tangkapan kali ni boleh la beli baju baru untuk Baby Haikal guna voucher tu kan. Hadiah birthday la kengkonon. Hamboih banyak betoi hadiah engko yang. Tapi aku macam nak kasi Baby Aqil jugak voucher tu. Sebab birthday mereka sama pulak tetiba. So senang korang share la dua orang. Aku kan baikkk. Sangatttt. eeeeeeiiiiii eeeeeiiii! Kah kah kah

Aku masuk contest Trudy Teddy ni sebenarnya last minit.
Esok due date, hari ni baru aku submit.
Bila dah tergopoh gapah hantar last minit, mestilah naharommm sikit hasilnya kan. Tapi tak sangka masih ada rezeki. Alhamdulillah..

Nah aku nak share entry yang aku submit untuk contest ni hari tu.
BTW, contest ni kena buat belog entry je. Sonang! Tak payah nak pos-pos. Huhu!
Korang usha lah kalau sudi.



Kalau suka boleh LIKE, Kalau tak suka boleh jalan. Heheh

Taknak balik sudahhhhhh...

Pagi tadi hubby call dari tempat kerja dia.

Hubby: Sayang, sorry Papa macam tak dapat balik lunch sama-sama hari ni.
Mama: Ok takpe.. *macam tak biasa je. Selalu pon memang camni kannnnnn*
Hubby: Sorry ok. Papa banyak sangat kerja ni. Nanti petang kita jumpa k.
Mama: Ok takpe.. takpe.. Takde hal lah. *suara baik. tapi hidung telinga berasappppp. Haha*

Seploh minit lepas tu, aku pulak call hubby.
Aku: Papa kompom tak balik ke ni?
Hubby: Ha'ah la yang. Kompom takleh balik. Kalau sayang nak lunch kat luar pergilah.
Aku: Tak tak. Cuma nak tanya je Papa betul-betul kompom ke tak balik.
Hubby: Betul. Kompom.
Aku: Sebab tadi Kak Tasha jiran sebelah kasi nasi dagang. Ok la bye!
Hubby: Oiiiiii!
Aku: tut..tut..tut..tut.. 
Hubby: ppffffftttttt!

Tak lama lepas tu..

Hubby: Oiii tinggalkan Papa sikit nasi dagang tu!!
Aku: Tadi kata taknak balik. Kang lama-lama takut basi.
Hubby: Kejap lagi Papa cabut la kejap. *Dan dan tiba-tiba boleh balik. Dasarrrr sangat. Haha*
Aku: Haa cepat! Dah nak habis dah ni.
Hubby: Ho ho hoooooiiiiiiiii ugut-ugut pulak! -_____-"

Bahahahahah
Kesian encik hubby. Dah la kena kerja kuat. Dapat pulak bini SANGAT BAIK perangai. Suka cari gadoh, kuat makan, pemalas, mirip megan fox, berbudi pekerti mulia, dan gemar mengumpul setem.. 

Nasib la banggg... Haha!

Uhui! Terbaek lah nasi dagang Kak Tasha!
Setelah sekian lama tak merasa benda nih.
Finalleyyyhhhhhhh....!!


Kalau suka boleh LIKE, Kalau tak suka boleh jalan. Heheh

Raya Haji kita-kita je.

Selama 2 tahun lebih kawen, dah 3 kali raya haji berlalu.
Dan tak pernah lagi balik kampung celebrate dengan family mahupon inlaws.
Ini bukan satu kebanggaan tetapi satu kesadisan yang barangkali perlu diratapi dengan hati yang pilu. Tapi kepiluan yang dirasai ini masih tak boleh nak kalahkan kepiluan hati seekor lembu yang dah ready untuk disembelih. Sambil si lembu mengenang nasib, pasti dia sedang teringat anak bini yang ditinggalkan di kandang. Baru je tadi bergurau senda dengan anak bini, sekarang tengah ready nak bertemu ajal. Terdetak dalam hati si lembu, sabarlah anak biniku, kini tiba masanya kau cari teman pengganti. *ewah! haha*

Hohoho...
Korang mesti peratiiii je perangai aku yang makin pelik ni kan. Dah macam penulis novel dah. Tetiba tulis baik-baik, puitis-puitis, cikedis-cikedis.
Semuanya gara-gara si Mengkudu tempoh hari lah. Hahaha!
Tak habis-habis lagi sentap dia tu! Drama sangat nak sentap lama-lama.

Sehubungan dengan itu, (hamikkk vocabulary khosss untuk Mengkudu haha!) aku nak ucap terima kasih banyak banyak banyak banyaaaaakkkk atas sokongan engkorang-engkorang semua terhadap entry aku sebelom ni. Yang pasal Mengkudu tu lah.
Aku tungguuuuu je si Mengkudu tu komen. Tak jugak muncul samdol tersebut. Entah hidup lagi ke tak tah. Entah berkongsi nasib dengan si lembu tadi tah. Entah si lembu tadi lah sebenarnya yang menyamar sebagai Mengkudu tempoh hari. Disembelih jua akhirnya. Tak sempat nak menatap belog ni buat kali terakhir. Mesti dia tak sempat baca entry yang aku buat khossss untuk dia tu.
Kesian...nasib engko lah Mengkudu..
Aku nak gelak pon tak sanggup. Kang tak tenang roh mu di sana.
Tapi tak boleh. Kena gelak jugak, kang senak perut.
Jadi jom BAHAHAHAHAHAHA ramai-ramai.
Akhirnya engko tewas, Mengkudu. heheheheh~

Ok Mengkudu sudah gone.
Mari kita moving on.

Nak cerita pasal raya haji.
Walaupon takde family di sisi. Walaupon lepas sembahyang raya, hubby terus bergegas pergi kerja.
Walaupon jiran kiri kanan depan belakang sibuk berpakaian sedondon dengan baju raya masing-masing.
Aku? Duk rumah je.
Pakaian pon cuma sedondon dengan langsir dan alas meja je.
Nasib baik pagi tu, ada jiran bagi ketupat dan kuah kacang. At least nampak la sikit simbolik raya tu kan. Dah la kuah kacang ada ayam. Rare habis kuah kacang akak tu. Haha! Sedap pon sedap. Walaupon aku makan sambil sruutt sruutt hingus. Sedih kot raya sengsorang. Ada Baby Haikal pon dia bukan tahu apa.
Nasib baik hubby memahami, pagi tu dia pergi kerja lewat sikit, sebab nak makan suap-suap dengan bini dia (megan fox berhingus) ketupat cicah kuah kacang ada ayam.
Holloh holloh hollohhhh.. Hahahah!


Kat tempat kerja, hubby call aku,

Hubby: Sayang, ramai ke datang raya kat rumah tu?
Aku: Tak ramai pon.. Sorang je.
Hubby: Tu tengah ada tetamu la tu?
Aku: Ha'ah..dia tengah main. Sambil sepah-sepahkan rumah.
Hubby: HAHAHAHA! Tak reti nak balik ke tetamu tu??
Aku: Jenuh dah halau dia balik. Kuih raya taknak makan pulak. Asik nak nenen je. 
Hubby: Haha! Ok lah. Layanlah tetamu tu baik-baik.

Hmmm..tu je lah hiburan kami di pagi raya.
Tetamu pon ialah anak sendiri yang menyamar jadi tetamu. Sadis tahap max.
Balik dari kerja, hubby ajak raya kat Jusco.
Hahaha! Jadah apa raya kat Jusco tah.
Kitorang makan sambil lepak kat Secret Recipe. Nasib baik hubby pandai amik hati. Biasanya dia jarang nak makan kat Secret Recipe. Mamat tu kan tak suka westernnnn. Tapi maybe hari tu dia nak happykan megan fox kesayangan dia ni kan. Maka terpaksalah ke Secret Recipe. Haha! 
Nasib lah banggg..

Buat macam rumah sendiri.


Aku minum milo ais je. 
Cey ceyyy milo ais mende mung ada eskrem pulok atas nung! Haha.

Lepas jenuh lepak kat Secret Recipe, terus blur taktau nak ke mana dah.
Kebanyakan yang berkeliaran dalam mall tu ialah chinese. Sah sah la kan. Raya kan. Orang-orang kita mesti sibuk beraya la tu. 
Orang gila je yang beraya kat Jusco. *ditujukan kepada diri sendiri huhu!*

So keluar dari Secret Recipe, ikut je lah kaki ke mana nak pergi. Magis sangat kaki boleh bergerak sendiri tetiba. Haha. Dan sampai lah kitorang kat tempat playground budak-budak yang inflatable tu. Yang masuk kena bayar tu kan. Tapi mujur Baby Haikal belum kena bayar. Dia kata setahun baru kena bayar. Mak bapak pon masuk free je.



Teringat aku masa pregnen dulu.
Aku peratiiiii je budak-budak main dalam playground inflatable nih. Pastu tengok mak bapak diorang duduk je tepi-tepi tak join main sekali. Aku pelik la kan. Dalam hati, ruginya lah hai korang tak join anak-anak korang main. Kalau aku, dah lama aku melambung-lambung bersama-sama mereka. Waktu tu terus terpasang azam baru, bila dah ada anak nanti, aku akan masuk tempat ni dan lenjan selenjan lenjannya! *sambil usap-usap perut buyung*  
Hahahaha!

Tapi sekarang, bila dah ada anak, hmmmm.. tak bernafsu langsung pulak.
Raya haji hari tu, kali ketiga aku masuk tempat ni.
First time masuk tu batak la sikit. Aku testing la jugak beberapa gelongsor dan kolam bola BAHAHAHA!
Seronok memang seronok. Tapi kejap je la seronoknya. Bila terperasan aku sorang je mak budak yang terencat kat situ, terus sentap dan terus join mak-mak lain duduk di tepi pagar tu je. Kah kah kah. Rasa loser gila bhai... pffft!

Lepas-lepas tu, kali kedua ketiga datang, terus bajet-bajet hot duduk tepi sambil bukak ipad. Dalam hati meronta-ronta nak main! nak main! nak main! walauponnnn.. Haha!
Kesian engko Haikal..mak engko masih pramatang rupanya. Kahkah



Baby Haikal kan, bila jejak kaki ke sini je, terus lupa diri.
Kejap kesini kejap kesana kejap kesinun. Agaknya kalau kitorang tinggalkan dia 3 hari 2 malam kat situ pon dia boleh survive.
Punyalah aku nak tersembul anak tekak duk memanggil-manggil nama dia, tapi dia boleh buat derkkkkkk je. Sambil muka senyum-senyum kat awek dia baru kenal kat situ.
Hamboiiiiii macam kenal je perangai sape nih *jeling ganas kat hubby* Haha!

Ni la awek dia baru kenal tu.
Bukan main. Tetiba macho je perangai.


 Hamboih!
Aku peratiiiii je. Kecik besor kecik besor mata aku perati.

Tapi kan. Aku perasan, sejak masuk taska kan, Baby Haikal dah makin senang berkawan. Bila aku bawak dia keluar mana-mana, dia senang nak attracted dengan budak-budak lain. Tetiba je dah gelak-gelak ngan kawan tu. Lebih-lebih lagi awek.
Aku cakap kat hubby,

Aku: Haikal ni kan, sebijik perangai macam Papa.
Hubby: Hensem dan macho?
Aku: *bluwerghh!* Tak. Gatai.
Hubby: Eh mana ada Papa gatal. Papa ni pemalu orangnya.
Aku: *tak mampu berkata apa-apa lagi. Pitam*


Ni Baby haikal tengah perati sorang lagi awek.
Tapi awek kali ni sumpah cun. Tidak syak lagi.
Aku tengok pon berkenan.


 Ni ha..sumpah cun. Kan? Bahahahaha!
Feeling megan fox walau di mana jua. 
Walau di taman permainan kanak-kanak jua. Kah kah kesiannnn..



Kitorang stay situ daripada Jusco tu ramai orang, sampai lah terpadam lampu-lampu sebab dah nak tutup. Korang bayangkan la berapa jam tah kitorang bertapa kat situ.
Macam orang takde life sungguh. Aku rasa kalau aku apply jadi makgad ke, mesti dah dapat payment untuk beberapa jam. Huhu.

Masa nak ajak Baby Haikal balik tu, punyalah dia meronta-ronta taknak keluar dari situ. Haihhh aku dah cakap dah. Kena letak dia 3 hari 2 malam kat situ. Setakat 2-3jam mana cukup.
Tapi bila masuk je dalam kereta, aku terus sumbat pau (hehe!), terus lena dia.
Penat sangat la tu main tadi.

Sekian laporan tentang raya haji kami.
Sangat unik dan bermakna bukan? 
T_________T

Akhir kata,
Yang bagi sokongan untuk terus berblogging, terima kasih.
Yang bagi daging korban, terima kasih.
Yang call untuk wish "Selamat Hari Raya, padan muka raya sengsorang." pastu siap tuju lagu raya lagi, terima kasih jugak. Kerana sanggup membazir kredit untuk call aku bagi ucapan raya yang hampeh itu. Haha!

Sekian terima kasih.


Kalau suka boleh LIKE, Kalau tak suka boleh jalan. Heheh

Aku sedar...

Hai kalian semua.
Bagaimana keadaan kalian pada hari ini? Pastinya masing-masing sudah berada di kampung halaman bagi meraikan raya korban, ya? 

pfffffffffffffttttttttttt!!!

Pergh sumpah nak taip 3 baris gitu pon aku dah tergagap-gagap. Lepas taip sebaris, stuck seploh minit, pastu baru dapat idea taip baris kedua. Mak aihhh tak boleh hidup aku camnih.

Korang... Bebaru ni kan. Ada sorang reader ni. Aku namakan dia Mengkudu la eh. Dia komplen pasal blog aku. Macam biasa, aku memang terima semuaaaaaa kritikan dengan hati yang terbuka. Aku memang dah tanam dalam jiwa raga, set otak, bahawa setiap kritikan adalah untuk kebaikan. 
Ok fine. Set.

Mengkudu tu cakap lebih kurang gini la,

Jiji, aku rasa blog hang macam terlalu mengarut lah. Merapuuuuu je memanjang. Tak memberi apa-apa input pon. Plus, kengkadang buat lawak, bukan kelakar pon. Aku macam tak nak percaya yang kau ni sebenarnya student PhD. Orang PhD mana ada loyar buruk macam hang beb. Cuba hang buat belog hang supaya jadi parallel dengan status hang sebagai orang PhD. Buat entry yang bagi input/knowledge. Pastu ubah gaya penulisan yang lebih professional. Sekarang ni, aku rasa belog hang hanya seswai dibaca oleh golongan remaja baru nak up sahaja. Sekian terima kasih.

Perasaan aku masa baca komen Mengkudu ni?
MESTILAH SENTAP! Hahahaha..
Tapi aku buat-buat cool lah. Aku baca lagi banyak-banyak kali sampai aku dapat point-point yang nak disampaikan.
Tapi kan. Lepas seratuspatbelas kali aku baca, still aku rasa aku tak setuju dengan kritikan beliau. Hamboih! Heibat sangat taknak setuju. Haha

Ok let me explain....

Pertama, aku rasa dalam ramai-ramai readers (ramai ke? Haha!) belog ni, Mengkudu sorang je yang nak aku tulis skema-skema, entry skema-skema, cerita skema-skema. Aku rasa readers lain suka je aku mengarut-ngarut. Heheh. *agak syiok sendiri di situ*.
Well, aku ada bukti. Sebab masa aku dapat komen dari Mengkudu ni, dalam masa yang sama, followers aku bertambah. Pastu readers yang takde belog pulak, ramai yang add aku kat FB sambil mesej kat inbox,"Kita suka belog awak".

So kat situ kengkadang aku kompius. Nak ikut yang mana nih? Ada yang suruh aku skema, ada yang suka aku mengarut. Hamboih! Terus sangap aku kejap. Haha
So kat sini, aku rasa kena ikut majoriti. Aku rasa yang tak suka belog aku ialah engko sorang je lah pon wahai Mengkudu. Yang lain sukaaaaaaa je. Lalalalala~
Unless, memang ada antara korang yang tengah baca ni, yang sependapat dengan Mengkudu tadi. Kalau ada, sila kedepan dan lontarkan suara anda. Ewah! Haha.
Aku nak jugak tahu, korang ni sebenarnya suka ke tak suka belog ni kan? Memang betul ni belog aku, so suka hati mak bapak tok nenek aku lah nak tulis camane-camane pon kan.
Tapi aku faham, bila dah makin ramai orang baca belog kita, kita kena faham dan hormat permintaan orang jugak kan. Tak boleh la nak merapu syok sendiri macam dulu-dulu masa mula-mula buat belog dulu kan. Masa tu memang aku buat entry, aku sorang je baca pon. Takde sape pedulik pon aku nak merapu ke hape ke. Haha.

Yang keduanya, si Mengkudu tadi kata bahawa belog aku ni tak parallel dengan status aku sebagai student PhD. Helloooo dah nama pon STUDENT, belom dapat PhD nya lagi. Haruslah ngok ngek sikit. Hahaha! Kang dah dapat PhD, barulah aku berlagak hipokrit-hipopotamus habaq hang. Eheheheheh. Aku sebenarnya tak marah pon bila si Mengkudu tu tak nak percaya yang aku ni student PhD disebabkan oleh perangai aku yang macam joyah-joyah gitu kan. Well, suka hati dia la nak nilai aku camane.
Dia bukan kenal aku in person pon. Bahah!

Aku rasa, aku lebih selesa jadi diri sendiri. Tak perlu hipopotamus sangat. Letih kot nak pura-pura baikkkkk sepanjang masa. Bagi aku, aku buat belog ni sebagai hobi untuk aku release tension, happy-happy. Dan bila masuk lab, buat research (PhD), that is another thing. Takde kena-mengena langsung dengan belog. Dan I'm always serious and focus masa belajar. Muka ketat, dahi berkerut. Tapi takkan la sampai ke belog pon aku nak kena muka ketat, entry pon serius-seriussss saje kan. Bila masa pulak aku nak happy-happy kan. Ini bukan split personality ok. This is the way  I manage my stress and hormone imbalance. Huhu.

Yang ketiganya, korang nak ke aku buat entry yang sarat dengan info-info semasa, ilmu pengatahuan, isu-isu terkini. Nak? Aku rasa si Mengkudu sorang je nak aku buat entry gitu kot. Ke camane?
Macam aku cakap tadi, belog ni tempat aku release stress, so that's why aku suka cerita yang santai-santai. Yang rileks-rileks. Yang kelakar-kelakar. Yang boleh menceriakan aku dan semua orang yang membaca la hopefully kan.

Aku rasa tu je lah penjelasan aku kepada si Mengkudu.
Dan aku nak mintak readers lain tolong bagi feedback tentang benda ni. Aku nakkkkkkk sangat tahu apa yang terbuku dalam kepala hotak korang tentang belog ni.
Kalau ramai yang setuju dengan komen Mengkudu tadi, aku rasa aku terpaksa kuburkan belog ni kot. Sebab, untuk aku buat entry skema-skema, MEMANG TAK LA! Haha. Bukan sombong atau tak boleh terima teguran ye, tapi aku memang tak boleh la nak hipokrit lelama. Kejap-kejap boleh la.
Aku lebih suka jadi diri sendiri je. Dan kalau korang tak suka, takpe..aku boleh undur diri. Ok?

Aku bukan apa. Aku sedar, tak semua yang baca belog ni, suka dengan cara penulisan aku. Dan pembaca belog ni terdiri dari pelbagai peringkat umur. Aku tahu, kengkawan mak bapak aku pon baca belog ni (lecturers UNISEL), kengkawan abang aku, kengkawan adik-adik aku, kengkawan hubby, family mertua, ipar-duai, jiran-jiran, kengkawan sebaya aku, labmates aku, bekas-bekas cikgu sekolah, bekas-bekas lecturers, itu belum campur readers yang aku tak kenal. So korang tengok, camane aku nak memenuhi permintaan semua orang? Yang muda nak aku buat entry seronok-seronok, yang tua nak aku buat entry berpada-pada (hamboih!). Hahaha. Kan? So camane? 
Jadi korang kena bagitau aku, korang suka yang camane, dan aku akan ikut majoriti.

Oh by the way, kitorang sini raya haji kat Penang je. Tak balik kampung pon. (Kampung kat Shah Alam padahal. Memang kampunggggg lah sangat! Hahah) Bcoz hubby tak dapat cuti. Biasalah kerja dengan company cha-ya-nun-alip memang begitu. Huhu! Aku redhakan saje. Dalam hati, takpe raya korban, so kena berkorban lebih sikit. Huuuuuuu!

Semalam kat lab, si Ngok tu tanya aku,

Ngok: Jiji, kau balik mana?
Aku: Tak balik mana-mana. Balik rumah je.
Ngok: Tak balik kampung? Tak tengok orang sembelih lembu?
Aku:Tak. Duk rumah je. Sembelih diri sendiri.
Ngok: Ehhhhh kauuuu.. Jangan la..Sedih aku taw.
Aku: *Eeeeeeeeeeeeiiiiiiii geliiiiiii. aku sembelih engko lagi bagus*

 Selamat Hari Raya Aidiladha semua!!!


Kalau suka boleh LIKE, Kalau tak suka boleh jalan. Heheh

Mee Goreng Mamak satu siappp!!

 Hari tu kengkonon telah berjanji taknak update pasal makanan pada hari bekerja. Kot-kot orang tengah sibuk kerja, tetiba terliuq pulak depan screen komputer kan. 
Eh tapi kan. Korang kerja lagi ke hari ni? 
Aku dah siap pakai baju raya dah ni ha. Tinggal nak tunggu takbir raya je la nih. Lembu pon standby nak buat sup tulang nih. *ok tak lawak*

Kan aku ade cerita yang aku masak Macaroni Carbonara tu kan, yang kengkonon laki aku tak suka tu kan, tapi last-last separuh periuk ditarahnya tu kan. Pffft!
So malam keesokannya tu, aku buat la mee goreng mamak pulak untuk dinner. Masakan mamak-mamak ni, memang sebati la dengan selera abe ensem kawe tuh.
Dalam hati aku, kalau kali ni dia duk bantai cari makanan lain kat pasar malam jugak, memang aku lari dari rumah. Hahahaha! *perangai remaja bermasalah sangat engko nih.*

Dan nasib baik, hubby tak pegi pasar malam dan makan je mee goreng mamak aku malam tu. Kalau tak jenuh pulak aku nak pikio nak lari ke mana kan. Kah kah kah.
 Kalau terserempak dengan mamak kat tengah jalan tu pon dia mesti tak sanggup nak bawak aku balik rumah. Sebab jelita sangat. Tak sampai hati nak culik. 
Wahaha tapak kaki di muka plissss!

 Ni la mee goreng mamaknya.
Walaupon rupa tak seberapa kan. Tapi aku tetap berjaya potong limau kasturi tu dengan cantik. *tetiba*
Kalau korang nak try buat mee goreng mamak ni pon boleh.
Senang sangat je pon. Main campak-campak je, macam ko main guli dolu-dolu tu kan. Haaa kan seronok.
Nah resipi.


Oh lagi satu, aku prefer pakai mee kuning yang halus, daripada yang gemok-gemok tu. Yang halus la bagus, baru badan pon halus. Haha. 
Auta sangat statement engko kannn. Kalau dah makan pon macam orang ade bela je kan. Memang "HALUSSS" lah sangat badan ko tu. Hihi.


Kalau suka boleh LIKE, Kalau tak suka boleh jalan. Heheh

Vacuumozeyduphobia- fobia kepada vacuum

Tolong la percaya term Vacuumozeyduphobia itu memang wujud dalam komus saintifik. Aku cipta sendiri walauponnnn.. Haha.
 Baby Haikal kan. Memang sejak azali lagi dia takut dengan bunyi vacuum. Kalau vacuum tu tak berbunyi, boleh je dia pegi panjat-panjat, tendang-tendang vacuum tu pon. Tapi bila aku tetiba ON je vacuum tu, melompat terus engko! 
Pastu melalak-lalak panggil aku. Haha.

Nasib baik laki aku yang genius sikit je dari aku tu heheh, dia bawak balik satu penutup telinga yang kalis bunyi tu, yang selalu orang kerja jaga parking kapal terbang pakai tu kan. Ape namanya tah aku pon tak tahu. Hubby bawak khassss untuk Baby Haikal, si penakut vacuum *gelaran baru haha*.

Pastu balik rumah, terus hubby try pakaikan kat Baby Haikal.

 Hamikkk sama besau dah dengan kepala ko yang. 
Cer headbanging sikit, mesti macho habis. Dah macam DJ Fuzz dah Mama tengok. Hahaha. *muka Baby Haikal dalam gambar tu tengah tahan nanges. Dia ni bila kena buli sikit, memang asik nak buat muka stok tahan nanges je. Drama lebih.*

So hubby pon saje la amik gambar Baby Haikal memakai penutup telinga tu sambil duduk sebelah vacumm. Untuk kenangan abadi. 
Kang bila dah besar *dah berjambang*, boleh aku tunjuk gambar ni kat Baby Haikal, takpon tunjuk kat calon menantu aku kan. "Senah! *awek Baby Haikal* Ko tau tak si Haikal ni, fobia dengan vacuum. Memang tak boleh sentuh vacuum langsung lah. So kerja vacuum mengvacuum ni memang engko lah yang kena buat kang. Jangan suruh anak aku pulak." 
*sinetron ibu mertuaku sangat. Haha!*



So everytime aku nak vacuum, aku akan pakaikan Baby Haikal bendealah tu. Kengkadang dia rimas, kengkadang dia biorrrr je. Bila aku panggil, dia buat donnooo saje. Dah tak dengor kan. Haha. Senang la aku nak vacuum sambil menari she bangs she bangs. Heh.

Oh aku nak share ngan korang tentang penggunaan vacuum nih. 
Wah! Promoter vacuum pulak ke sekarangggg..Hahaha.
Takdelah, aku just nak share experience aku la kan. Masa baru kawen dulu kan, aku suruh la hubby beli vacuum. Pastu bukan aku yang vacuum pon, hubbyyyy jugak yang kena vacuum. Aku tukang cakap, 
"Haa sini bang sini! Bang sini banyak habuk bang sini sini!" 
*sinetron isteri mertuaku sangat. Boleh?* Keh keh keh.

 So masa nak memilih vacuum tu, aku punya la kerek nak pilih yang cantik-cantik la, yang aerodinamik la, yang ringan la, yang senang nak simpan la. Pastu hubby pon beli la yang mengikut citarasa bini dia yang saling tak tumpah seperti megan fox ni kan. Mana nak cari kannn. Aku sorang je la yang iras megan fox pon. Bahah! Langgar dengan trailer baru tau!

Pastu, ko tau vacuum tu, apa pon tak boleh! Lepas setahun lebih kitorang pakai, hose dia dah koyak la, kuasa sedutan *wah kuasa sedutan tak tahan tuh! haha* dia dah tak kuat la. Pastu last-last asik overheattt je manjang. Kalau aku vacuum lama sikit, mula la dia overheat pastu suis utama rumah aku tu tendang ke bawah. Terus terpadam segala-galanya. pffttttt!

Tak lama lepas tu kitorang ada balik rumah mak mertua aku. Aku pon mengadu domba la kat Mak pasal vacuum kitorang tu kan. 
*mengaduuuu je lah kerja engko nih! padahal pasal vacuum je pon. haha*

Aku: Mak, vacuum kat rumah dah rosak la. Tak syok langsung asik nak kena menyapuuu je. *sendiri mengaku pemalas.*
Mak: Vacuum yang Mak pakai tu, dah bertahun-tahun pon elokkkk je. Ko vacuum camane, yang?
Aku: Entahhh..Alang (hubby) la yang selalu vacuum. *wah nak salahkan anak dia pulak! bertuah punya menantu! Haha*
Mak: Suruh Alang beli yang macam mak punya tu. Tu haa yang bangchik tengah buat vacuum kereta tu. Murah pon murah, tahan lama, nak cuci pon senang.

Pastu aku terus goda-goda hubby suruh beli yang macam Mak punya. Heheh.
Dan akhirnya, tu haa yang dalam gambar dengan Baby Haikal tadi tu. 
Walaupon body dah macam tong godang gitu kan. Nak masukkan Baby Haikal pon muat dalam tu kan. Tapi vacuum tu memang superb. Debu yang halus-halus-halussssss tu pon dia mampu sedut. Tak perlu mop! Senang kerja ai. Hihi *dah dasar pemalas kan*

Dah la vacuum tu untuk double-purpose, dry and wet. Engko boleh sedut air okayyyy.. Kalau Baby Haikal buat tumpah air ke kan. Muka aku rilek je senyum amik vacuum tu dan bersihkan air yang tumpah tadi. Walaupon dalam hati, 
"Ko ni yangggg!!!! Minum la betol-betol! Asik asik tumpah! Boleh amukan pocong Mama camni! Grrrrr!" Hahaha. 
Dalam hati saje ye. Muka tetap senyummm.

Pastu kan, vacuum ni tak perlu nak replace filter bag la ape jadah lagi tah. Engko cuma perlu basuh saje. Bila dah penoh, buang sampah dalam vacuum tu, dan basuh. Macam basuh baldi je. Menggunakan hanya sebelah tangan sambil mata tertutup, kaki bersimpuh pon boleh buat.

No wonder la aku tengok kat car wash pon pakai vacuum jenis gini.
Baguihhhh sangat.
Haaaa meh sape nak vacuum kereta, sini meh! Murah murah!
Hahahaha


Kalau suka boleh LIKE, Kalau tak suka boleh jalan. Heheh

Papa's Bedtime Story.. *sighhhh*

 Sape yang dah lama folo belog ni mesti dah kenal laki aku ni camane.
Kalau berimaginasi tu, memang di luar tabi'i sungguh. Kengkadang makcik pon tak kuasa nak layan pakcik korang tu. Heheh. Kalau kitorang tengah bincang pasal masa depan Baby Haikal ke kan, mesti dia boleh pergi sampai,

"Nanti bila Haikal dah berjambang..."
"Nanti bila Haikal dah kawen..."
"Nanti bila Haikal tengah further study kat Ireland..." 
*yang ni paling takleh blah. siap dah spesifik nama negara tu. Hahah*

Macam-macam lagi lah laki aku tu berangan kan.
Apa pon tak boleh. Aku expect perbincangan tu pasal nak sekolahkan Baby Haikal kat mana ke.. Nak bagi Baby Haikal berapa orang adik ke.. Camane nak design bilik tidur Baby Haikal ke.. Realistik la sikit kan. Adoiiiii hai! Penat mak hincik.

Ke perangai engineuurrr memang begitu? Sape yang ada laki engineuurr jugak, meh sini story kat aku. Engko pon berkongsi nasib ngan aku ke camane? Haha.

Lagi satu kan. Hubby ni suka cerita bedtime story kat Baby Haikal sebelom tidur. Memang tetiap malam pon dua orang ni suka berborak-borak dulu sebelom tidur. Aku? Tak join pon. Tak de kawan pon nak borak. So terus tidur je la. *sentap* Haha.



Ada satu malam tu, macam biasa lah. Hubby cerita-cerita untuk Baby Haikal. Oh untuk makluman, semua bedtime story hubby adalah dia reka sendiri. Bukan tengok buku pon. Beliau menggunakan imaginasi di luar tabi'i dan bakat terpendam yang dikurnia tanpa diminta itu semata-mata. *apatah aku merepek*

So aku nak share dengan korang salah satu bedtime story ciptaan hubby. 
Wah ciptaan! Hak terpelihara ok! Haha
Walaupon aku selalu buat-buat tidur everytime hubby bercerita dengan Baby Haikal kan. Tapi telinga aku ni, tetapppppp terpasang! *memang dasar bizibodi tidak syak lagi*

 Sebelom tu, korang kena janji untuk mengawal urat gelak masing-masing seraya *wah seraya! haha* membaca cerita di bawah.

Pada suatu hari, ada seekor anak beruk yang sedang bermain-main di dalam hutan. Lama-kelamaan si anak beruk itu mula bosan bermain di tempat yang sama. Jadi dia meminta ibunya membenarkannya bermain lebih jauh di dalam hutan tersebut. Namun ibunya tetap tak kasi. Si anak beruk yang degil itu berasa marah dan tidak mahu mempedulikan kata-kata ibunya. Pada suatu hari *berapa kali pada suatu hari pon aku tak tahu. haha*, anak beruk itu keluar jauh dari hutan tempat tinggalnya. Dia mahukan kebebasan tanpa menghiraukan nasihat ibunya. Sambil berjalan-jalan di dalam hutan tebal itu, si anak beruk terserempak dengan satu makhluk yang saaaaangat besar. Dia berasa saaaaaangat takut. Dia pon belari sekuat hati. Makhluk besar itu mengejarnya dari belakang. Anak beruk itu berlari dan terus berlari sampai akhirnya dia menemui jalan mati. Makhluk besar tadi menghampirinya. Anak beruk tersebut berasa sangat takut sambil menjerit, "Tolonggggg!! Tolongggg!!! Jangan makan saya. Tolong!! Jangan makan saya!!" Tiba-tiba makhluk besar tadi berkata,"Macam mana saya nak makan kamu? Saya ni seekor gajah. Gajah mana makan beruk." *yang ni memang takleh blah! haha* Si anak beruk tadi berasa lega. Makhluk besar bertanyakan kepada anak beruk, bagaimana dia boleh sampai ke hutan tebal itu. Anak beruk pon mengaku bahawa dia telah mengingkari ibunya. Lalu, makhluk besar yang baik hati itu berkata, "Itu lah kamuu..jangan sesekali lawan cakap mak. Cepat naik atas belakang saya. Saya akan hantar kamu pulang."..

Dan tetiba, aku menyampuk,

Aku: Papaaaa! Please stop. Dah jangan cerita dah.
Hubby: Kenapa?
Aku: Setop la! Time to sleep! 

Padahal aku dah tak mampu nak menahan gelak dengar cerita tu. Nak terputus urat gelak aku ok. Hampeh punya bedtime story! Haha!
 Dan malam tadi punya bedtime story, bertajuk Seladang dan Labah-Labah.
Ada satu part dalam cerita tu, "Labah-labah masuk ke dalam telinga seladang tanpa pengetahuan seladang yang bongkak itu"
Adoiiiii...tak sanggup aku dengar. Haha!
Aku tengok Baby Haikal muka rilekkk je dengar Papanya bercerita.
Kengkadang aku rasa nak cakap camni kat Baby Haikal, "Yang, engko tau tak bapak engko tu tengah buat lawak antarabangsa? Tolonglah gelak, tolongggg!!
Haha.


Kalau suka boleh LIKE, Kalau tak suka boleh jalan. Heheh

Macaroni Carbonara

Aku sebenarnya nak up cerita ni masa hari-hari biasa. 
Tapi mengenangkan hari bekerja, kang ade yang tengah kat opis ke, tengah menoreh getah ke, tengah membajak sawah ke. Kang nanges pulak baca belog aku tetiba ada gambar makanan kan.
Orang tengah penat-penat bekerja, yang kau ni pegi letak gambar makanan pulak. 
Berdosa ok. Berdosa. Ehehehe.

So tu yang aku rasa lebih baik up cerita ni di hujung minggu saje.
Kalau ada yang terliur kang, boleh terus zasssss pergi cari kat restoran berdekatan.

Aku buat macaroni carbonara ni dah lama dah sebenarnya. 
Dalam dua tiga hari lepas. Eh lama ke tu?? Haha
Entah tetiba terasa seperti tekak mat saleh pulak pada hari tersebut.
Tapi kan. Laki aku mana layan sangat western-western ni. 
Siap bila aku cakap aku nak masak macaroni, dia boleh pergi pasar malam beli makanan sebab takut tak termakan macaroni tu kang.
Sentap tahap max aku waktu tu. Terus rasa nak lari dari rumah. 
Hahaha!

 Motif letak gambar ni??
Saje nak tayang penapis baru.
Golongan mak-mak kan memang begini. Haha.

So ni la hasil macaroninya...


 Ni je la dinner kitorang pada malam tu.
Hubby yang kengkonon tekak melayu asli tu kan, separuh kuali jugak dia tarah pon! Kengkonon tak suka western. pffft... -..-

Kalau korang nak try buat sendiri, ni ha resipinya.

 
Aku tiru kat resipi Preggo je pon. Haha.
Cuma aku tukar spaghetti kepada macaroni.
Semudah satu dua tiga bak kata Chef Riz.
Nipu sangat la tu kan. Kupas bawang, kupas udang, potong cili, tabur garam, dah 4 step dah tu. Patutnya semudah satu dua tiga empat lima enam tujuh lapan semilan sepu......
-__________-"

 
Kalau suka boleh LIKE, Kalau tak suka boleh jalan. Heheh

RM700 Cash dari RedBull & Myeg.

 Sama ada aku, mahupon hubby. Dua-dua tak minum RedBull. 
Sebab? Aku rasa RedBull tak berkesan pon.
Kengkonon bagi tenaga, tapi hampeh.. Heheh
Taktau la kalau berkesan kat orang lain kan.

Sebenarnya gini, masa raya hari tu. Redbull ada buat contest. Kena buat cerita on "How do u celebrate your raya with redbull". Lebih kurang gitu la tajuknya. Aku pon tak ingat sangat. Hadiahnya cashhhh!!! Aku kan mata duitan sikit. Haha. So aku dah lompat-lompat nak join.

Tapi bila tengok syaratnya, kena sertakan dua pengetap tin dekat borang peraduan tu. Pffffttt! Dah la aku and hubby tak minum redbull, takkan nak beli semata-mata nak join contest kan. Pastu air tu kau nak buat ape? Siram pokok?

So tak jadi la masuk contest tu.
Sampai la ada satu hari tu, hubby balik kerja dengan muka senyum-senyum kambing. Aku dah pelik la kan. Mamat ni sedang dilamun cinta ke hape kan.
Tetiba hubby cakap,"Tadaaaaa!!!" *sambil tunjuk pengetap tin redbull. haha*

Wahhhhhh!!! Terus lompat-lompat balik nak masuk contest tu. Aku ingat hubby beli, pastu dia paksa minum ke hape, rupanya dia kutip kat site. Bangla-bangla kat site tu minum, pastu dia pi kutip la.
Sadisssss sangat..

So mengenangkan kesadisan laki aku yang sanggup kutip bende alah tu kat site, aku pon isi borang peraduan tu atas nama hubby. Dalam hati, kalau menang kasi hubby je la... Tapi cerita "How do u celebrate ur raya with redbull" tu tetap aku yang buat la walaupon kan.
Nak harapkan laki aku yang buat cerita tu, kompom jadi cerita sang kancil dengan labi-labi. -..-

Dan beberapa bulan selepas tu, result contest tu pon keluar.
Dannnnnnn....

Nama hubby naik as one of the winners! Ohh makk gaddd!!
Saguhati je la walaupon kan. Tapi tetapppp 500 hinggitt!!

Masa aku dapat tau ni, aku senyap-senyap je.
Dalam hati, camane aku nak rampas hadiah tu dari hubby nanti. BAHAHAHA!
Bini jenis ape perangai nih? Ish ish ish..

Bila hubby balik kerja,

Aku: Papa, kita menang contest redbull tu. *kita ok. KITA! haha*
Hubby: Haa?? Iye?? Alhamdulillah. Hadiah ape?
Aku: RM500.
Hubby: Woww! Ok jugak tu. Papa ingat nak tukar sportrim kereta. *Whattttt?? NOOOO!!!*
Aku: Eh mana boleh. Mama nak pakai duit tu. 
Hubby: Contest tu kan nama Papa? So Papa punya lah.
Aku: Tapi cerita dalam borang tu Mama yang buat!! Mama punya.
Hubby: Heheh. Ok ok. Kita bahagi dua. Ok?
Aku: Ok..malam ni tidur luar. *memang dasarrrrr sangat engko nih. haha*

Beberapa hari lepas tu, aku dapat tau aku menang contest myeg pulak. Tu pon kawan kat fesbuk yang bagitau. Kalau tak, sampai sudah aku tak tau. Haha. Contest myeg ni dapat cash RM200 je. Dan yang ni kompom aku punya sebab atas nama aku.
Tapi yang dapat RM200 ni aku senyap-senyap je la. 
Kang hubby tak jadi bagi yang RM500 tu pulak. 
Hahahahaha! Tamak haloba sangat.

Aku bukan ape..Bukan taknak share harta sepencarian dengan hubby..
Cuma..
memang dah dasar tamak haloba nak buat camane kan. Ehh?

p/s: Untuk yang tak tahu (especially follower baru), aku ni memang pelik sikit. Suka masuk contest. Aku mula berjinak-jinak bercontest-montest ni sejak 6 bulan lalu. Dan yang ni kemenangan yang ke-17 aku. Baru 17 je pon. Hahaha. Alhamdulillah.  So tu yang ghairah semacam bila cakap pasal contest. Nampak perkataan contest je terus gigil-gigil sawan. Haha. Dan Alhamdulillah hasil kemenangan sehingga hari ini telah mencecah lebih RM16k. Hehehehehehe. Itu pon masih duk berebut hadiah dengan hubby. Nak buat camane, memang perangai gitu. Lalalala~
Korang boleh tengok entry-entry lama (bawah label Winning).


Kalau suka boleh LIKE, Kalau tak suka boleh jalan. Heheh

Artis kegemaran: Upin Ipin

 Baby Haikal ialah salah seorang peminat upin ipin.
Dalam ipad memang video upin ipin saje lah semuanya.
Sampaikan mak bapaknya sekali terjebak minat upin ipin.
Korang tau, siap laki aku tu boleh nyanyi lagu upin ipin masa mandi, masa tengah bancuh kopi, masa tengah sidai baju. Wah setiap masa lah pendek kata kan. Haha.

Balik-balik je nyanyi benda yang sama,

Tanam-tanam ubi tak perlu dibaja
Orang berbudi kita berbahasa
Naik kereta api turun padang tembak
Kalau tak hati-hati kita kan terjebak..~
 *korang mesti tak tau lagu ni kannnn. keh keh keh*

So begitulah penangan upin ipin terhadap keluarga kami. Huhu. 
Kalau pergi Tesco, ada poster upin ipin, mesti Baby Haikal tertunjuk-tunjuk poster tu. Dah ada artis kegemaran la pulak anak aku ni kan. Haha.

Nah aku show opp beberapa gambar Baby Haikal layan upin ipin.

Sampai tertidur-tidur ok. Layan upin ipin punya pasal.
Tu kompom sambung dalam mimpi cerita upin ipin tu.
Hahaha


Kalau suka boleh LIKE, Kalau tak suka boleh jalan. Heheh