Cara cairkan/defrost susu ibu sebelum guna

 Ada sorang reader tanya aku,


Ok soalannya ialah,
Camane nak guna frozen breastmilk.
 

Aku try jawab macam yang aku selalu buat la ye.
Tapi taktahu la betul ke tak. Haha!
Sebab aku pon belajar sendiri-sendiri je. 
Baca buku, google sikit-sikit, tanya mak-mak lain. 
So boleh la tahu sikit-sikit camane nak uruskan breastmilk.

Ok susu frozen selalunya aku akan buat camni.
Sehari sebelum Baby Haikal nak minum, aku akan pindahkan susu tu dari tempat sejuk beku ke tempat peti biasa. Paham tak?
Kalau peti dua pintu tu, dari peti atas ke peti bawah la senang cakap.
Sehari sebelum, aku akan pindahkan begitu.
Supaya susu tu boleh defrost pelan-pelan kat peti bawah semasa dibiarkan semalaman tu.
Ada orang biasa buat, dari peti atas (susu beku) terus keluarkan dari peti dan biar sampai cair. Dulu-dulu aku pernah buat jugak gitu. Nak cepat cair kan.
Tapi aku pernah baca somewhere, rupanya tak elok sangat buat gitu.
Sebab susu tu macam terkejut suhu, dari 0'C tetiba 27'C.
So nanti anak ko minum tetanjat-tanjat pulak. Haha! *ok gurau*

Sebenarnya apa-apa bahan pon, makanan ke, ubat-ubatan ke, termasuklah bahan terlarut dalam susu ibu, akan mudah rosak bila terdedah dengan perubahan suhu yang mendadak macam tu.
So sebab tu, dari freezer (peti atas) kena turunkan ke peti bawah dulu. Bila dah totally defrost, baru boleh expose kat room temperature kejap, pastu baru rendam dalam air panas (untuk panaskan susu) sebelom bagi baby minum.
So perubahan suhu tu berlaku secara perlahan dan berperingkat.

Tak silap aku, susu yang dah totally defrost kat peti bawah tu, boleh tahan 24 jam. Maksudnya, dalam masa 24 jam tu, baby kena habiskan la.
Again, 24 jam adalah dari susu tu totally defrost ye. Maksudnya bila susu tu dah betul-betul cair sepenuhnya. Dari situ start kira 24 jam, susu boleh tahan.

Nak panaskan pulak, kena rendam dalam air panas 40-60'C sahaja.
Tak boleh lebih panas dari tu.
Susu boleh rosak jugak kalau panas sangat.
Rosak tu maksudnya dah kurang khasiat la. 
So nak bagi baby minum susu rosak apa jadahnya kan?? 
Mestila kita nak bagi susu bagussss punya kan.

Selalunya aku panaskan susu pakai bottle warmer.
Senang. Dia yang tetapkan suhu 40'C untuk susu tu. 
Kita hanya perlu duduk bersimpuh control ayu sikit dan tunggu je lah sampai susu tu panas. Dulu, masa dalam pantang, mak mertua aku guna cara manual je. Letak air panas (40'C-60'C) dalam mangkuk, pastu rendam botol susu dalam tu.
Tapi leceh sikit la, sebab lepas beberapa minit air panas tu akan sejuk, so kena tukar air panas baru, kena tukar-tukar air, sampai la susu tu panas sepenuhnya.
Aku tengok kat nursey Baby Haikal pon pakai bottle warmer ni.


Pastu bila dah panas, korang rasa dulu kat belakang tangan. 
Kalau sedap-sedap je panasnya, boleh bagi baby minum terus.

Kalau macam nak jalan-jalan ke kan. Nak pergi Tesco ke contohnya.
Lepas dah panaskan susu dalam warmer, aku balut-balut dengan towel, dan letak dalam cooler/warmer bag. Nanti kepanasan dia tu tahan lama la sikit.
Kang kalau Baby Haikal nak minum susu kat Tesco, boleh bagi terus. Dan susu tu masihhhhh suam-suam.
Takpon korang boleh cari warmer wrap untuk botol susu camni...

 Ramai jugak aku tengok mak-mak pakai.
Tapi aku rasa tak perlu pon. Letak je dalam handbag sorok dalam dalam dalammmm pon still boleh tahan what... kehkeh.

 Ok kalau nak bekalkan susu kat nursery pulak, aku selalu bekalkan susu yang belum dipanaskan.
Ok camni. Contoh macam aku nak bekalkan susu untuk esok hari.
So malam ni atau petang ni aku turunkan susu beku kat peti atas ke peti bawah. Esok pepagi sebelom hantar Baby Haikal pergi school, susu dah fully defrost. Aku akan letak dalam beg dan hantar macam tu je. Tak panaskan pon. Sebab kat nursery nanti, teacher dia akan letak balik susu yang aku bekalkan tu dalam peti kat school. Bila Baby Haikal nak minum, baru teacher dia akan panaskan. Begitulah.

Camni la lebih kurang susu yang aku bekalkan kat nursery setiap pagi.
Aku selalu bekalkan daily. 3 botol sehari. Aku tak suka bagi banyak-banyak sebab takut kat nursery tu diorang tak store betul-betul. 
So better aku bagi hari ni, habis hari ni jugak. Esok aku bagi lain.

By the way, susu yang sejuk memang akan ada 2 lapisan.
Lapisan lemak tepu dan air. Macam gambar atas tu.
Kat bawah botol tu kan macam jernih sikit kan. Atas putih pekat.
Korang tak payah la susah-susah nak goncang-goncang supaya dia bergabung meletop. Sebab nanti bila dah panaskan, 2 layer tu akan bersatu padu bercerai roboh dengan sendirinya.
Sekian terima kasih. Haha!

Bawah ni aku ada capture beberapa gambar dari buku yang aku refer.
Berguna jugak aku rasa.
Aku sengaja tak letak watermark dan tak kecikkan saiz supaya korang boleh klik gambar-gambar tu dan save kat computer memasing untuk rujukan. Dan boleh main zoom-zoom masa baca. Heheh.
Nak share kat belog ke, FB ke, twitter ke, feel free to do so.
Tak perlu nak mintak izin atau tulis mohon share atau mohon copy paste atau mohon letak kat blog atau mohon abahhang. Anggap je permohonan anda berjaya. Muahaha!
Sebab ilmu pasal breastmilk ni ialah hak semua ibu, semua ibu patut tahu, bukan hak mutlak seseorang ibu tertentu sahaja walaupon muka mirip megan fox sekalipon.

Ok bye!


 
Kalau suka boleh LIKE, Kalau tak suka boleh jalan. Heheh

3 comments:

Mardhiyyah Fadzil said...

ehh...ehh..kita ke tu???ehehe....thank you jiji.......kita ni slalu fail part nk bg kt nursery tu..hoho..semoga lebih ramai ibu yg bjaya bg ebm pasni...chaiyok!!! Btw...jeles tgk susu jiji pekat...patut la bdn haikal mantop!!haha...

Unknown said...

Salam puan jiji..sy hamizah..saya terpanggil nk tny puan..

Mcm ni, sy skrg masih berpantang anak sulung di rumah emak di johor..saya kerja melaka..buat masa ni sy dh buat stok susu dan simpan dlm peti bhg atas (beku)..tiba2 sy jd trpk mcm mana saya nk bwk smua susu trsbut balik ke melaka dengan mengekalkan hayat susu trsbut..adakah sy perlu letak smua susu trsbut dlm ice box dan masukkan ketulan ais? Ataupun ada cara lain puan utk kekalkn susu trsbut dlm keadaan beku?

Boleh puan bantu nasihat saya cara penyimpanan trbek dlm kes ini?

Unknown said...

Salam puan jiji..sy hamizah..saya terpanggil nk tny puan..

Mcm ni, sy skrg masih berpantang anak sulung di rumah emak di johor..saya kerja melaka..buat masa ni sy dh buat stok susu dan simpan dlm peti bhg atas (beku)..tiba2 sy jd trpk mcm mana saya nk bwk smua susu trsbut balik ke melaka dengan mengekalkan hayat susu trsbut..adakah sy perlu letak smua susu trsbut dlm ice box dan masukkan ketulan ais? Ataupun ada cara lain puan utk kekalkn susu trsbut dlm keadaan beku?

Boleh puan bantu nasihat saya cara penyimpanan trbek dlm kes ini?