Gangguan misteri pada bayi / anak kecil

 Ada sorang kawan aku ni kan. Dia cerita kat aku.
Anak dia selalu cakap tatut tatut (takut) sambil tunjuk-tunjuk sesuatu.
Ohoiii..terus meremang bulu tengkok aku mendengornya..
Walaupon tengkok aku takde la berbulu. Tapi bila dengar cerita-cerita camtu, terus tetiba berbulu. Dah berbulu, meremang pulak tu. Haha!
Tengah menaip ni pon macam dah nak meremang-meremang.
Serammmsssss....

Anak kawan aku tu dah nak masuk 2 tahun gitu la.
Dah pandai cakap sikit-sikit.
Yang terbaru dia cerita, satu hari tu dia balik kerja lambat, pastu sampai rumah pon lambat la. Dah maghrib gitu la. Pastu baru nak masuk rumah, tetiba anak dia peluk dia kuat-kuat sambil cakap tatuttt tatuttt..
Pastu tunjuk-tunjuk kat luar tingkap rumah. Apakahhh..
Terus mak dia tutupkan mata budak tu.
Sambil baca ayat kursi, bawak masuk bilik cepat-cepat.
Sampai bilik, budak tu cakap, "Mama, dia dah takde."
Ohohohoiiii..seremsss!

Bila dia cerita tu, aku teringat pasal Baby Haikal.
Haaa.. ni yang aku nak cerita nih. *tetiba semangat*

Dulu kan aku tak percaya sangat bila orang kata budak-budak senang nak nampak la. Senang nak kena ganggu la.
Aku macam..kamon la..kita tak boleh takut selain dari Allah ok.
Ceyyyy..macam kompiden engko cakap gitu. Huhu!
Tengok Kak Limah pon nyorok belakang peti ais padahal... haha!

Bila dah ada anak ni, bila dah terkena kat anak sendiri, baru padan muka. Baru macam...huuu betul la budak-budak boleh nampak. kuikui.
Aku pernah tengok ceramah sorang ustaz ni kat youtube, pasal gangguan-gangguan ni lah. Ustaz apetah nama dia tak ingat dah. Tapi ustaz ni memang feymes la dengan topik makhluk halus camni. Korang mesti kenal kot. Selalu masuk tibi jugak ustaz tu.

Dalam ceramah tu dia ada cakap camni,
"Bayi yang baru dilahirkan, penglihatan dia tak terhijab langsung. Dia boleh nampak apa saja yang orang dewasa tak nampak. Macam jin, malaikat, dan sebagainya. Dan lama-kelamaan, semakin dia membesar, penglihatan dia semakin terhijab. Dan dia tak boleh lihat lagi yang ghaib-ghaib."

Terhijab tu maksudnya macam tertutup atau terbatas la.
Dan ustaz tu kata lagi,
"Jin dan syaitan memang suka mengganggu bayi atau anak kecil kerana mereka tak suka akan kelahiran khalifah baru kedunia." 

Kan iblis dan syaitan dah berjanji depan Allah untuk menyesatkan kita semua kan.
So termasuk lah baby baru lahir sekalipon.

Dan ustaz tu kata, ada beberapa tanda macam mana kita nak tahu yang budak tu kena gangguan. Ni tanda-tanda untuk bayi atau anak kecil la ye.

  1. Mata dia akan melilau melihat sekeliling kekiri kekanan.
  2. Menangis meraung-raung tetapi tiada airmata.
  3. Menangis seolah-olah sedang kesakitan sangat-sangat.
  4. Menangis dalam keadaan takut.
  5. Tidur dalam keadaan terkejut-kejut.
  6. Tidur di selang seli dengan tangisan.
  7. Menangis pada waktu-waktu tertentu setiap hari. Contoh, hari ni menangis pukul 3 pagi, esoknya pon menangis pukul 3 pagi, lusa pon pukul 3 pagi. 
  8. Mengeluarkan suara yang mendayu-dayu dan berpanjangan. Boleh terjadi dalam keadaan tidak sedarkan diri (ketika tidur).  
  9. Menangis dan menjerit dalam keadaan ketakutan dan menggigil seolah-olah disergah oleh sesuatu yang menakutkan.

Sejak Baby Haikal lahir dulu, sampai sekarang, seingat aku ada 3 kali Baby Haikal macam "diganggu" dan ada tanda-tanda macam kat atas tadi.

Kali pertama, masa dia kecik lagi, kitorang on the way balik Key Ell.
Kitorang kalau travel memang suka jalan malam.
Lagi malam, lagi bagus. 2-3 pagi pon takpe. Saje hobi kihkih.
Pastu kebetulan malam tu kitorang ada singgah kat satu R&R apetah Behrang ke Ladang Bikam aku tak ingat dah. Kitorang stop sebab nak isi minyak kot. Takpon nak pegi toilet. Tapi berdekatan dengan R&R tu ada kuil bapak besarrrrr punya tau.
Aku takdelah rasa apa pon. Rilek je.
Sebab dah biasa gerak tengah malam buta gitu kan.
Tapi lepas je kitorang keluar dari R&R tu, terus Baby Haikal nangis meraung-raung kaw-kaw punya. Kitorang pon macam panik tetiba.
Sebab memang all of a sudden sungguh.
Dan Baby Haikal nangis camtu berlarutan selama 2 malam.
Memang tangisan dia lain dari biasa la. Serba tak kena.
Ok tu first time terjadi.

Kali kedua kena, masa kitorang bawak Baby Haikal jalan-jalan kat pantai sampai maghrib. Kehkeh. Memang bangang sikit masa tu. Walaupon dah sedia maklom waktu maghrib, syaitan berkeliaran. Tetap jugak dudukkkk tepi pantai tu. Huhu!
Pon Baby Haikal jadi macam kena ganggu jugak lepas tu.
Pukul 2-3 pagi tetiba dia bangun semata-mata untuk menangis kaw-kaw.
Selalunya, baby kalau bangun memalam takde lain la dia mesti mintak susu je tu. Aku sumbat nenen diam la dia. Tapi malam tu tak. Dia nangis macam dalam kesakitan tau. Sampai timbul-timbul urat muka nangis. Nangis sungguh-sungguhhhh!

Kali ketiga kena, masa Baby Haikal baru je genap setahun.
Kitorang bawak Baby Haikal pergi Bukit Bendera.
Turun je dari Bukit Bendera tu, terussss jadi benda yang sama.
Siap suhu badan dia naik, tapi bila bawak jumpa doktor, doktor pon garu kepala tak tahu nak explain Baby Haikal sakit ape.
Dan tu lah kali terakhir dia kena gitu. Dan harapnya tak berlaku lagi lah.
Na'uzubillahiminzalik.

Aku bukan nak cakap tempat-tempat macam pantai, Bukit bendera tu berhantu ye. Tidak...
Benda-benda ghaib ni sebenarnya berada di mana-mana saje.
Sesuka hati je dia nak ada kat mana. Mana-mana boleh jadi. Begitu.

So aku rasa ada baik jugak aku share cara-cara nak mengelak atau mengobati gangguan tu. (amboih mengOBATI satuhhh haha!) Mana tahu kalau-kalau anak korang kena, boleh amalkan ni.

Bila korang rasa macam anak korang "kena ganggu" dan tanda-tanda tu ada, maka korang cepat-cepat pergi amik air, pastu baca,
Al-Fatihah 11 kali, Ayat Kursi 11 kali, selawat 11 kali. 
Niatkan dalam hati untuk pulihkan anak korang tu. Pastu air tu, korang sapu-sapu sikit kat ubun-ubun, pastu buat macam amik wuduk kat budak tu.

Masa tiga kali jadi kat Baby Haikal tu, aku buat camni la.
 Alhamdulillah memang berkesan.
Dan Baby Haikal kembali tenang dalam sekelip mata je.
Memang boleh nampak perubahan tu.
Tapi kalau masa tu kau macam panik sangat-sangat sebab anak kau macam tak boleh handle dah kan. Terus je baca Al-Fatihah sekali, ayat kursi sekali, selawat 3 kali, hembus kat ubun-ubun dia. Yakin dalam hati, tiada kuasa lain selain Allah.
InsyaAllah akan ok balik.

Macam ustaz dalam ceramah tu kata, kalau bawak anak kecik keluar rumah kena hati-hati. Kalau pergi tempat baru, atau hutan, atau pantai, atau kawasan dah lama kena tinggal. Baca ayat kursi dulu, sebelum masuk tempat tu.
Dan doa mintak Allah lindungi anak tu.
Tapi seboleh-boleh elakkan la bawak anak kecik ke tempat camtu.
Jangan jadi bangang macam aku. Kuikui.
Tapi kalau dah terpaksa, nak buat camane kannn.. Kena doa lebih sikit la.

Lepas tu, cara nak lindungi rumah atau tempat tinggal kita dari dihuni oleh makhluk-makhluk halus tu, baca surah Al-Baqarah kat air. Pastu renjis-renjis je keliling rumah.
Masa aku dalam pantang dulu, Mama buat camni.
Kalau mampu, baca la seminggu sekali. Kalau tak mampu, sebulan sekali pon ok. Kalau tak mampu jugak, terima je lah "mereka" sebagai housemate baru korang. Muahaha!
Ye la..surah Al-Baqarah tu bukannnya pendek. Panjang kan. So memang amik masa sikit nak membacanya. Orang kata, nak seribu daya, taknak seribu dalih bhaiiii..
Baca je lah. Huhu!

Ada orang pernah questioned ustaz tu. Soalan dia camni,
"Saya dah baca Al-Baqarah, tapi lepas seminggu dua, gangguan tu masih ada."

Ok ustaz tu jawab lebih kurang begini,
"Benda halus ni, dia bukan duduk satu tempat je. Dia pon jalan-jalan jugak macam kita. So kengkadang dia memang sesuka hati je pilih tempat untuk tumpang. Dan surah Al-Baqarah tu "valid" untuk 3-4 hari gitu je sebenarnya. Sebab tu kena rajin baca supaya sentiasa dilindungi."

Begitu lah ye tuan puan.

Lagi satu, korang kena rajin jalan-jalan dalam rumah.
Jangan biarkan ada satu-satu tempat yang jarang korang jejak kat dalam rumah tu. Paham tak? Contoh macam bilik setor ke, bilik tetamu ke.
Mestilah kalau takde pape, korang takkan jejak pon kaki ke bilik-bilik tu kan. So jangan. Kena selalu jugak melawat walau takde motif. Huhu!
Lagi bagus kalau sekali-sekali korang tukar-tukar tempat solat/mengaji.
Hari ni solat kat bilik ni, esok kat bilik lagi satu. Gitu. Ngaji pon sama. Tak salah pon kalau tetiba korang nak ngaji kat ruang tamu ke, kat bilik tetamu ke.

So setakat tu je lah input yang aku dapat bagi tentang topik gangguan-gangguan ni.
Aku pon baca-baca dan belajar sendiri jugak. Kalau ada yang aku tersalah cakap, korang bagitau la ye. Kita belajar sama-sama.
Korang pon rajin-rajin la tengok blog-blog ustaz ke. Youtube ceramah-ceramah agama ke. Tak rugi pon. Memang banyak dapat belajar.
Especially yang baru ada anak macam aku.
Mesti banyakkkkkk benda yang kita baru nak tahu kan.
Macam kes gangguan ni lah. Kalau aku takde anak, sampai bila pon aku tak tahu gamaknya. Haha!

Ni salah satu "hantu" yang dijumpai di rumah aku.
Ju'on...
-______________-


Kalau suka boleh LIKE, Kalau tak suka boleh jalan. Heheh

19 comments:

Fathiyah Selamat said...

Bagus lah tips akk.. in sya ALLAH bole guna..

btw, sya tag akk untuk join contest ni..
http://itsmeyaya.blogspot.com/2013/01/contest-nak-skirt-dr-norzi.html

mamafarah4 said...

hehehe.untuk panduan bersama...akak mmg pernah alami perkara ini pada anak yg sulung..dia mmg leh nampak..masa tu umurnya 3 tahun..dah pandai cakap lancar so paham la apa yg dicerita...bila bawak gi darul syifa' suh ustaz tu ubatkan..x nk bgi nampak2 la..siap ustaz tu kata ada yg berkenan tu..ish!x nk lah..selisih benda2 cam gini..

dari sisi hidupku said...

arwah opah sya cukup pantang klo bawak baby kuar waktu maghrib hingga ke malam. sebab benda2 cam ni la yg perlu dielakkan. sekali tgok comel je haikal tu, kali kedua tengok ok seram. haha

Kak Ada said...

Slm... sronok baca entry km :).... Paling tertarik pasal Babysitter... So secara tak langsung nak invite kamu join my FB group... kat c2 ramai gak Babysitter yg dok share cerita... Kak link blog kamu agar ambil iktibar. My FB group ... https://www.facebook.com/groups/498819550129615/

jom...

a jie said...

assalamualaikum admin, sy nk mintak izin utk share tentang Raihanah Syifa
Wangian Terapi Pendinding Diri

minyak wangi yang telah dibaca dengan ayat - ayat suci al quran.

1. ayat - ayat Ruqyah
2. selawat Syifa
3. pendinding muawwizat
4. ayat pelembut hati
5. ayat penerang hati
6. doa pengasih suami isteri dan keluarga bahagia
7. ayat pendamai
8. doa - doa syifa

Disyifa dan didoakan khas oleh ustaz ismail kamus

Kebaikan

1. pendinding ganguan makhluk halus, sihir, santau atau saka.
2. pelembut dan penerang hati anak - anak
3. sakit - sakit badan boleh digosok atau disapu untuk kegunaan luaran.
4. keharmonia rumahtangga suami isteri
5. masalah hubungan seksual suami isteri
6. kebas kaki dan tangan akibat diabetes.
7. migrain, luka, sakit, perut, sakit pinggangg dan buasir.

detail boleh visit http://blogjiwamuda.blogspot.com/p/blog-page.html

Mitra Ipman said...

Alhamdulillah semoga menjadi pendinding bagi org yg tk tahu

Mitra Ipman said...

Alhamdulillah semoga menjadi pendinding bagi org yg tk tahu

Mitra Ipman said...

Alhamdulillah semoga menjadi pendinding bagi org yg tk tahu

Nizam said...

Thanks for the tips. Boleh diamalkan

Baby Shop Malaysia

aizu said...

Skrg kul 4 lebih..anak sy berusia 2 tahun baru jer lepas menangis pagi ni sebanyak 2x..kali pertama pukul 1 pagi, aku biarkan dia tgk telephone sorang2 pukul 12 mlm tadi semasa semua tgh tidur, dlm telephone tu ada prank hantu, lupa nk delete..pukul 1 pagi tu dia menangis sgt luar biasa, tiada air mata, tak mahu didukung atau pegang, meronta2,sambil tunjuk sesuatu yg tiada untuk diambil,kadang2 menyebut "tu tu"..dia dah pandai kenal hantu sebenarnya..bagi susu pun xnak..xpula menunjukkan symptom dia sakit dkat mana2 angota badan..dkat 1 jam dia tertdo secara tiba2, sebelum tu ada baca 2-3 kali ayat kursi....kali kedua dia menangis lagi pukul 3 pagi lebih, lebih kurang setengah jam jgk la.. so aku nk hantar dia ke hospital,tapi sebelum tu aku dengarkan ayat kursi..selang seketika dia tertidor tanpa menangis tersedu2..biasanya bila sakit akan menangis tersedu2, tapi ini tidak..so sampai sekrang tgh on lagi ayat kursi..sambil google pasal budak kena rasuk..(baru pindah ke rumah ni 1 tahun lebih, dah la sebelum ni ada tetamu tidor terdengar tapak kaki orang berjalan tgh malam,bukan sorang yg dgr tapi 3 orang, time tu diorang tgh tdo di ruang tamu..aku sendiri pun penah dgr bunyi guli di luar rumah ni pukul 11 mlm tapi xde org kat luar )

dalila said...

tq sis..sgt2 membantu..ank sy skang ni slalu sgt menangis ms tido mlm..in sha Allah..mlm ni nk try..

Musliza Mohamad said...

Mohon share tanda2 gangguan pada bayi dlm blog saya: http://lovemybabys.blogspot.com. TQ.

Syazwani Mohd Noh said...

Thanks sharing...Nak kena cuba ni sebab anak ada tanda2 cm terkena sesuatu.tido terkejut2...

siti fatimah said...

Tulisan akk kelakar sangat tp sgt bermanfaat! Jazakillah khayr=may ALLAH rewards u kakak adlil rajiah. Moga ALLAH lindungi all of ur family members. Ameen..keep posting! :))

hayya linda hanis said...

tq sgt2 sis rajiah .. walaupun ni sedikit sebanyak membantu . bayi saya dr dlm hari smpi skrg dah nak nak masuk 17 bulan . yg terbaru sebab pindah rumah . & taska baru . banyak plak cobaan .

nuraini razali said...

Best... sgt bermanfaat... insyaAllah akn digunapakai kelak.. huuhu

Rosfaidullah Lah said...

Share..jazakallah

Rosfaidullah Lah said...

Share..jazakallah

bpk muliadi said...

KAMI SEKELUARGA MENGUCAPKAN BANYAK TERIMA KASIH ATAS BANTUANNYA MBAH , NOMOR YANG MBAH BERIKAN/ 4D SGP& HK SAYA DAPAT (350) JUTA ALHAMDULILLAH TEMBUS, SELURUH HUTANG2 SAYA SUDAH SAYA LUNAS DAN KAMI BISAH USAHA LAGI. JIKA ANDA INGIN SEPERTI SAYA HUB MBAH_PURO _085_342_734_904_ terima kasih.

KAMI SEKELUARGA MENGUCAPKAN BANYAK TERIMA KASIH ATAS BANTUANNYA MBAH , NOMOR YANG MBAH BERIKAN/ 4D SGP& HK SAYA DAPAT (350) JUTA ALHAMDULILLAH TEMBUS, SELURUH HUTANG2 SAYA SUDAH SAYA LUNAS DAN KAMI BISAH USAHA LAGI. JIKA ANDA INGIN SEPERTI SAYA HUB MBAH_PURO _085_342_734_904_ terima kasih.


KAMI SEKELUARGA MENGUCAPKAN BANYAK TERIMA KASIH ATAS BANTUANNYA MBAH , NOMOR YANG MBAH BERIKAN/ 4D SGP& HK SAYA DAPAT (350) JUTA ALHAMDULILLAH TEMBUS, SELURUH HUTANG2 SAYA SUDAH SAYA LUNAS DAN KAMI BISAH USAHA LAGI. JIKA ANDA INGIN SEPERTI SAYA HUB MBAH_PURO _085_342_734_904_ terima kasih.