Soal Jawab mak-mak.

Aku ada terima beberapa soalan dari readers.
Kebanyakannya isu mak-mak lah.
So aku akan jawab kat sini sekali harung.
Ada yang aku sempat jawab kat FB/email.
Tapi kalau dah 3-4 orang tanya soalan yang sama, tak stress engko?
Rasa nak fotostat je fesbuk kalau boleh. Huhu.
Tapi yang aku pelik ada sesetengah soalan tu sangat menguji minda terlampau lampau. Haha. Sepatutnya sebelom korang tanya tu, korang kena faham. Aku ni anak baru sorang. Anak yang sorang tu pon baru setahun lebih.
Ni ada yang tanya, umur berapa sesuai nak masukkan anak kat sekolah agama la. 
Camane kalau anak taknak tidur bilik asing la. 
Adoiiiiii....lawak antarabangsa je la korang ni.
Aku terjun jambatan tahu la!!
Kalau tanya ustaz Azhar Idrus pun, kompom dia tarik-tarik janggut nak menjawab. 
Soalan susah kotttt..

So aku jawab mana yang munasabah je la ye.


Soalan 1: Camane nak breastfeed anak kat tempat awam??
Atau dengan kata lain yang canggih sikit, NIP (nursing in public). Atau kata lain yang lebih universal, menetek. Universal sangat kan. Haha.
Sebenarnya senang je nak breastfeed anak in public. Aku pon selalu buat. Contoh kalau macam pergi tesco ke kan. Nak beli barang dapur ke. Atau nak jenjalan ke. Jarang la aku pam siap-siap dalam botol. Selalunya kalau Baby Haikal nak nenen, aku hulur je lah kuih pau heheh. Kengkadang sambil makan KFC pon aku nenenkan Baby Haikal. Nak malu ape?
Pakcik meja sebelah bukan kenal kau pon. Kuikui.

 Masa ni baru habis pantang. Gemok hoi!

Tapi aku ada tips untuk memudahkan korang menetek anak tanpa segan silu.
Satu, pakai nursing cover. Banyak jual kat kedai. Takpon, kau amik je shawl yang labuh-labuh sikit, jadikan penutup masa breastfeed anak tu.
Tapi aku jarang lah nak tutup-tutup masa breastfeed. Sebab Baby Haikal cepat rimas. Aku yang tengok pon rimas. Huhu!

So aku buat tips nombor dua. Iaitu, pakai baju longgar dan labuh. Baju ye, bukan tudung. Kalau kau pakai tudung labuh sekalipon, yang nak selak ialah baju, bukan selak tudung. Bila baju longgar dan labuh, senang korang nak adjust-adjust supaya boleh breastfeed tanpa menampakkan "6 packs" kahkah.
Kat kedai ada je jual nursing blouse tu kan. Tapi aku tak pernah beli pon, sebab yang aku jumpa semuanya mahal nak mamfff. Aku kan miskin. Pastu dah la harga mahal, design dia dah macam fesyen zaman batu je aku tengok. Blouse nenek aku lagi up to date kot. Hihik.
Tapi tak tahu la kalau kat tempat korang ada yang cecantik kan.
Kat tempat aku memang semua hampassss.


Ok tips yang ketiga ialah, sambil korang breastfeed anak tu, lagi bagus kalau husband korang duduk sebelah korang. Duduk rapat-rapat. Nak berpeluk cium kat situ pon boleh kahkah. Sebabnya, aku perasan kalau hubby duduk kat sebelah waktu aku breastfeed Baby Haikal in public, orang macam tak terdorong sangat untuk menghalakan mata masing-masing merenung tajam ke arah tetek aku. Hak hak hak.
Cuba kalau aku sorang, semua orang la nak tertoleh-toleh nak tengok Baby Haikal menetek. Tumbuk tahu la!

So kesimpulannya, senang je nak breastfeed in public. Kalau rasa insecure, cari je nursing room. Dah banyak dah mall yang provide nursing room sekarang. Cuma aku je malas nak cari. Tapi kalau breastfeed depan orang, aurat tetap kena jaga ye kawan-kawan.
Walaupun kau tengah menetek anak dan bukan tengah buat tiger show, tapi pempaham je la lelaki kannnnn... Heheh.


Soalan 2: Anak banyak ruam atau nappy rash. Camane nak buat?

Masa Baby Haikal 3-4 bulan dulu selalu jugak naik merah-merah. Especially kat celah kangkang.
Biasa lah kulit baby tak tolerate lagi.Kengkadang kena najis sendiri pon boleh merah, kena susu ibu pon boleh merah. So budak kecik memang kena selalu bersihkan dia.
Tukar pampers kerap pon takpe. Asalkan kulit dia sentiasa kering.
Masa Baby Haikal ruam-ruam dulu, mak mertua aku suggest guna bedak cina hijau ni. Macam gambar bawah ni.


Bagus la jugak. Lepas 2-3 hari, ruam akan kering.
Tapi ada sekali tu, kawan aku suggest guna tepung ubi. Dia kata tepung ubi ialah ubat ruam yang palingggg mujarab. Amboi kompiden sangat dia tu. Hihi. Aku macam memula malas nak percaya. Biasa la orang muda zaman sekarang mana nak percaya petua turun temurun ni semua please lahhhh.. Hamboih huhu!
Sampai la satu hari tu, Baby Haikal naik ruam lagi. Aku pon chuak-chuak ubi la kan. Masa tu baru terfikir suggestion kawan aku tu. Terus zasss cari tepung ubi. Dah la tengah chuak-chuak ubi, cari tepung ubi pulak. Memang pakej mustika sangat.


Dah jumpa tepung ubi, terus try kat Baby Haikal. Dannnnnn memang miracle sungguh tepung ubi ni rupanya. Pagi aku bubuh, petang tu dah surut ruam. Terima kasih nenek moyang kerana menemukan petua ini. Saya memang percaya 100% petua orang dulu-dulu! *tetiba percaya terus haha*


Soalan 3: Anak baru lahir kena demam kuning/jaundice.

Baby Haikal pon masa lahir ada jaundice. Mengikut petua orang lama, (tetiba guna petua orang lama jugak kan haha!) mandikan baby tu dengan air rebusan daun inai untuk hilangkan jaundice dia.
So masa aku dalam pantang tu, Mama mandikan Baby Haikal 3 hari 3 malam berturut-turut dengan air inai. Alhamdulillah lepas tu, turun banyak jaundice dia.

Kau bayangkan budak sebesar ini boleh keluar dari perut aku? Mengerikannnn.. Haha!

Selain dari tu, kalau anak jaundice, si ibu tak boleh makan jamu lagi ye.
Nanti susu kau panas, badan anak pun makin panas.
So kalau nak badan anak cepat sejuk, kau minum la root beer ke, vanilla coke ke. Ehh?? =P


Soalan 4: Ibu yang demam/batuk/selesema boleh menyusukan anak ke? 
Anak tak berjangkit ke?

Aku pernah tanya soalan camni kat pakar kanak-kanak masa check up Baby Haikal dulu. Tipikal la kalau kita demam ke batuk ke mesti rasa macam kesian nak breastfeed anak kan? Rasa macam nak pass kuman kat dia pulak. Tapi sebenarnya tanggapan tu salah sama sekali ye puan-puan. Bila kita sakit, badan kita akan produce antibody kan. So kalau kita breastfeed anak waktu sakit, sebenarnya kita tengah pass antibody kat anak kita. Baby kan mana ada natibody lagi. So kira kita ni sangat bermurah hati sebab bagi antibody kita kat anak. Terus boleh dapat award ibu paling baik abad ini. Bagitu.

So tak payah risau sangat nak breastfeed kalau tengah sakit. Malahan, sila sengaja bagi diri masing-masing sakit sekerap mungkin, supaya lebih banyak antibody anak kau dapat. Hihik. Fakta baru cipta tadi, dalam google pon belom tubik lagi. Haha!


Soalan 5: Baby taknak minum susu dari botol. Camane nak buat?

Biasanya baby kalau dia taknak minum dari botol adalah sebab dia keliru puting. Aku rasa normal kot baby keliru-keliru ni. Macam kalau korang dah biasa minum kopi pakai cawan, tetiba kena minum pakai cerek. Kan keliru tu? Eh..macam takde kena mengena je kan? Hihi.
Tapi memang biasalah, puting botol tu manusia yang buat, puting ibu tu Tuhan buat. Takkan sama punya. Ilmu manusia ibarat setitis air di lautan je kot. Haaa kan dah keluar pasal air laut pulak tetiba. Haha!
Tapi point dia, tak kira lah puting mahal mana pun korang beli tu, takkan comparable dengan puting ibu ok. So korang kena usaha lebih sikit la cari puting yang macam mana yang anak korang boleh terima.
Puting botol ada banyak jenis kan. Mengikut bentuk panjang pendek gemuk kurus, tahap softness, water flowrate, semua-semua tu berbeza.
Macam Baby Haikal, dia sesuai dengan puting NUK. Macam gambar bawah ni.


Soalan 6: Nipple luka sebab baby gigit. Camane nak breastfeed? 

Oooo..itu kacang saje. Suruh la dia nenen dekat bapaknya pulak. Hak hak hak.
Errr..tak kelakar ke? -..-
Alaaa kan ada jual nipple shield kat kedai. Pakai je la nipple shield tu.
Sementara nak tunggu luka sembuh tu kan. So baby korang still boleh nenen melalui nipple shield. Takde masalah lah.


Bukan tetek aku harap maklum. Haha!

Dan untuk luka kat nipple tu, korang boleh sapu krim Angle Baby ni.
 Aku pakai jenama ni, sebab tu aku recommend yang ni. Haha. Jenama lain aku dok tahu.
Tapi kalau luka kecik seco'et je, sapu susu sendiri je kat luka tu. Lagi mujarab apa.


Soalan 7: Baby dah setahun, gigi dah banyak, tapi taknak makan. 

Masa Baby Haikal genap setahun dulu kan, dia pun kurang makan. Sebabnya? Dia nak makan benda yang dia boleh pegang sahaja. Macam bubur/nasi kan susah nak pegang. So kalau benda yang dia senang pegang macam ayam goreng ke, kentang ke, pisang ke, dia makan banyak lah.
So mak-mak yang melalui tahap ni kena kreatif sikit lah. Korang buat je camane-camane pon supaya makanan tu anak boleh pegang dan makan sendiri. Buat la homemade chicken finger ke, fish ball ke, nasi impit ke, ketupat ke, lemang dan rendang ke, dodol ke, ehhh macam nak raya pulak.
Nanti kalau aku ada masa, aku share resepi yang aku pernah buat untuk Baby Haikal ok.

Lagi satu, aku ada dapat satu tips dari teacher Baby Haikal. Train anak ko camni: everytime korang makan lunch ke dinner ke, letak anak korang duduk sekali dengan korang kat meja makan. Walaupon dia tak makan, at least dia tengok korang makan. So lama-lama dia akan faham, kalau duduk kat meja makan, maksudnya masa makan. So dia akan terbiasa dengan rutin tu dan akan makan dengan sendirinya. Tapi make sure, masa makan adalah tetap. Jangan sekejap kau makan pukul 3 kejap pukul 8 kejap pukul 4 kejap pukul 12. Ingat PLKN ke ape makan 6 kali sehari? Tahu la dulu kokurikulum JPA3. Cey cey ceyyyy haha!


Soalan 8: Kenapa dah senyap pasal contest? Dah tak join atau asik kalahhhh je sekarang?

Aku rasa soalan ni paling lawak antarabangsa. Haha! Yang sebenarnya... aku pun sedih nak berkongsi hal ini. *air mata bertakung* Aku memang dah lama tak join contest. *hingus mengalir* Aku betul-betul kesal. *Air mata dan hingus bergabung*
Eeeeeuwhhhhh!! Haha.

Ya, aku memang dah lama tak join contest dah. Sebab tu lah dah takde berita pasal contest lagi. Aku rasa cukup la dulu kot. Lagi pun sekarang aku rasa macam takde masaaaaaa sangat. Padahal semua orang ada 24 jam kan? Tapi aku rasa macam aku ada 24 saat je! Amboi melampau kan 24 saat je. Menipu sangat lettew haha.
Biasalah dah masuk tahun akhir pangajian. So semua macam kelam kabut tetiba. Nak kena buat write up banyakkkkkkk gila. Tu la dulu ko rilek sangat kan. Sekarang padan muka kahkah. -___-

So takpelah. Kita ketepikan dulu mana yang tak penting. Nasib baik blog penting *tetiba*.
Ada tu siap whatsapp aku camni, "Jiji! Jiji! Johnson ada contest. Ko masuk tau!"
-_________-
Derrrr.....kenapa suruh aku pulak yang masuk??
Apakah kalau aku menang, aku akan share hadiah dengan kau?
Mestilah tak, kan? Haha!
So lepas ni, korang je la masuk. Aku jadi tukang sorak je ok? Hihi.

Kalau korang nak tahu apa contest yang tengah berlangsung sekarang, korang boleh check out THIS LINK.
Korang masuk je dulu, menang ke kalah tu toksah fikir.
Rezeki masing-masing dah tertulis di Luh Mahfuz kan.
Kalau korang yakin, mesti dapat. Pastu dah dapat, bagi aku 10%. Tak banyak pon 10% tu. Kira halal la. Haha!


Soalan 9: Tips menang contest. 

Adoiiiii...tips untuk menang contest ni aku rasa macam tak mampu nak jawab. Sebab macam tak layak kot. Kalau korang nak tips, korang tanya orang-orang ni:

Wan Steddy 

Korang pi blog-blog ni,  korang kipas-kipas sikit tuan rumah blog tu, lepas tu mintak tips. Haha! Diorang ni antara pengontest tegar jugak lah. Setakat nak menang 2-3 ribu cash tu, ibarat melepaskan kentut di tangga je lah. Sebab dah selalu sangat. Yang yumie tu, pernah menang RM49k. Yang zamzarina tu pernah menang RM30k dari Jacobs dan RM20k dari johnsons. Aku kalau baca pasal kemenangan diorang, rasa macam dunia gelap seketika. Pitam. Haha!
 Kalau korang baca entry blog diorang mesti korang akan tanya camni pulak, kenapa asik entry pasal menang contestttt je?? Boring plisss.. cuba la buat entry kalah pulak. kahkah.


Kalau suka boleh LIKE, Kalau tak suka boleh jalan. Heheh

3 comments:

fifie said...

K.jijy memang selamba bab bagi breastfeed. Haha

Anna Shafize said...

assalam sis jiji..pertama kali singgah sini.. tertarik dgn blog sis yg super spontan ni.hehe..

pasal bf kat public tu,brdsarkan pengalaman, sy rsa lebih selesa pakai cardigan labuh utk tutup bahgian badan n mmg terlindung klu nk bf bby. x guna pon cover nursing.hihi.

pepun..blog sis memang best! salam perkenalan dari sy :)

Ida Hara said...

thnx kak jiji...bg tips yg super best