Resepi Aidiladha - Sup Daging, Daging Goreng, Nasi Daging

Bapak lama aku kepam entry ni.
Sepatutnya aku up masa raya haji 1434H hari tu.
Tapi ni dah masuk tahun baru 1435H dah.
-..-

Aku sebenarnya nak share resepi daging korban.
Biasalah raya haji kan. Raya yang sangat sinonim dengan daging.
Atau nama lain, hari menternak daging. :D

Oh sorry. Sekarang kita tengah cakap pasal raya haji ok. Bukan deepavali.
Walaupon orang sekeliling sibuk cakap pasal ladoo,
yang kau dah kenapa tetiba cakap pasal daging?
Takpe.
Tak dosa pon.

So jangan komfius dengan topik kita pada hari ni.
Mentang-mentang kau baru lepas melantak ladoo dua dulang.
Ciss tak ajak. *tetiba*

So musim raya haji lepas, banyak jugak daging aku dapat.
Alhamdulillah, rezeki.

Ada la beberapa resepi baru yang aku try.
Meh aku share.


1) Nasi Daging

Ni first time aku masak nasi daging.
Nasib baik jadi. Kalau tak jadi, mesti tak tenang roh lembu di alam sana. :D

 
  Aku hidang nasi daging ni dengan air asam, acar timun, dan air rebusan daging.


Sebelum aku buat nasi daging ni, aku tengok banyak resepi kat google.
Pastu aku buat la ikut suka hati aku.
Sebab kengkadang ada resepi yang guna bahan yang aku tak makan,
so aku kena substitute dengan something else. Camtu.
So aku share resepi kat bawah ni, pepandai lah korang.
Hopefully kena la dengan tekak korang.
Kalau tak kena, dekatkan sikit. ;D


 


2) Daging Goreng

Ni request dari hubby.
Aku selaku bini paling mitahli abad ini, kena la buatkan. 
Sayang suami kan. -..-


By the way, senang je nak buat bendealah daging goreng ni sebenarnya.
Cuma makan masa sikit sebab nak tunggu daging tu empuk.
Tapi selalunya kalau daging fresh macam daging korban, cepat je empuk.
Tapi tengok jugak la.
Kalau korang potong daging tu setebal ibu jari kaki korang, 
sampai subuh esok pon belum tentu empuk.
Lain la kalau ikut saiz ibu jari kaki aku, sekejap je dah empuk. Ehh! :D

Okay ni resepi daging goreng.


3) Sup Daging

Sup daging ni sebenarnya aku masak masa pagi raya haji tu.
Sah-sah la bukan daging korban kan.
Pagi lagi. Lembu pon belum sembelih lagi.
Elok je lembu tengah meragut rumput melayan perasaan pagi tu.
Hubby ada beli daging kat pasar sehari sebelum raya.
So aku buat la sup pagi raya tu.


Aku kalau masak sup daging ke sup tulang ke sup ekor ke, aku guna slow cooker.
Memang terbaik hasil dia.
Daging empuk tahap boleh kunyah pakai bibir. 
Atau gusi bagi yang takde gigi. :D
Pastu dia punya rasa rempah apa semua, memang meresap kaw-kaw ke dalam daging.
So macam masa kunyah tu, sampai ke halkum boleh rasa keenakan daging tu.
Ok memang exaggerate sangat bunyi dia.
Tapi serious tak tipu.
Lepas seminggu lebih pon still boleh terasa-rasa kat halkum kesedapan daging tu.
Ok exaggerate lagi. ;D

Korang try la guna slow cooker.
Dia tak sama macam pressure cooker tau. 
Pressure cooker memang daging cepat masak kan. 
Tapi dia punya umphh tak sampai bhai..
Slow cooker lagi terangkat bhai..
Aku pernah masak beef stew guna slow cooker.
Dia punya sedapppp..pergh!

Eh ni promot masakan sendiri ke apa?
Terangkat-terangkat apa bagai.
Macam bagus. -..-

Dah. Ni resepi sup daging.

Selamat mencuba! :)

6 comments:

.: m!ss-!kan :. said...

Good rajiah.....ak tgh pk nk buat apa lg ngn daging dlm peti sejuk den tu ha...boleh cuba nasi daging tu...tq babe...tee hee hee

MAZLIZA ABD RAZAK said...

ermm...sedapnya

nonie said...

awat dalam gambaq ada ubi kentang dalam resipi takdak? hahaha

OK bye!

nonie said...

ok.. comment ubi kentang otu untuk resipi daging goreng.. lupe lak T___T

Noni said...

kalau masak guna periuk biasa, tapi api selowww jek, pun bolehlah, kan? tapi berapa jam pulak tu nak siap?

Noni said...
This comment has been removed by the author.