11 December 2013

10 Tips berguna dari Child Psychiatrist (pakar mental kanak-kanak)

 Sebenarnya aku berfikir panjangggggggg nak update pasal benda ni.
Dah lama sebenarnya rasa nak share.
Sejak 4 bulan lepas lagi.
Tapi bila nak share je mesti rasa macam malu la, takut ada orang terasa la, takut orang misinterpret la, takut orang ingat macam bagus la.
 Macam-macam.

Tapi lama-lama aku fikir, semuanya bergantung kepada niat.
Kalau niat nak sebarkan manfaat, ok je kan?
Apa orang nak fikir, lantakkan lah.
Yang penting, DAPAT SEBARKAN MANFAAT.
Tu je.

Amboi mukaddimah dia.
Macam.
Bagus.
Je.
Puih.

:D

Sebenarnya kan,
Beberapa bulan sebelum Haikal genap 2 tahun hari tu, kitorang ada jumpa Child Psychiatrist. 
Nama dia Dr. Sherine. Kalau kat Penang ni, Dr. Sherine ni memang well-known la. Korang boleh jumpa dia kat Hospital Gleneagles, Penang.
Kepada yang tak tahu, Child Psychiatrist ni ialah pakar brain development dan behavior kanak-kanak. Macam kalau dia tengok perangai sekian-sekian, dia dah boleh tahu apa masalah budak tu.
Gitu.
 
Aku rasa macam tak perlu kot nak explain kat sini kenapa kitorang bawak Haikal jumpa Child Psychiatrist tu. Macam complicated pulak nak cerita sebab musabab nya.

So kita skip cerita tu.
Boleh naa?

Yang aku nak share kat sini ialah..
masa kitorang jumpa Dr. Sherine tu ada banyak sangat input yang berguna dia bagi.

Terutama anak-anak yang umur  0-3 years old. 
Seriously berguna like hell.
In fact aku dah praktikkan beberapa tips yang doktor tu bagi.
Dan Alhamdulillah memang berkesan. =)

Ok aku buat dalam point form la eh.
Senang korang nak hadam.


1. Biasakan dan kerapkan bawak anak main pasir, buih, rumput, dan plastesin. 

Kalau boleh biar dia sentuh guna tangan dan kaki. Biar dia exposed dan touched dengan texture pasir, rumput, buih, etc. Benda-benda tu sangat merangsang motor skills dan sensory skills anak-anak.
Aku nak explain lebih-lebih pon, aku bukan doktor. T_T
So mohon akur je lah dengan fakta yang diberikan ini.




2. Don't expose to too much things in a box. 

"Things in a box" tu macam, tivi, ipad, tablet, phone, games etc. Yang ni paling ngeri.
Aku tengok sendiri dengan mata kepala aku, masa pergi special school Dr Sherine tu, ada sorang budak Australian ni. Umur baru 4 tahun. Jari tangan dia, kaki dia, lutut dia, semacam tak normal. Tak tahu nak describe macam mana.
Tapi korang nak tahu apa sebab dia jadi camtu?
Sebab too much exposed to computer light and touch screen!!
Scary nak mampos hoiii.
Tak sangka sampai boleh jadi gitu kan.
Mak dia exposed budak tu main ipad sejak lahir tau. T_T

Aku borak ngan mak budak tu, sampai nangis-nangis makcik tu cerita kat aku.
Dia cakap saraf-saraf anak dia dah rosak. 
Sebab takde rangsangan dan kurang latihan pergerakan masa kecik. 
Patutnya masa kecik kan, baby aktif gila nak meniarap la, nak merangkak la, nak lompat-lompat la. Kan?
Tapi sebab parents dia terlalu busy, dan diorang takde pembantu rumah, so dia bagi je baby tu leka dengan ipad 24/7! Hamik kau.
Aku dengar pon macam nak baling lesung batu je kat mak dia. ;D

So bila anak dia dah umur 4 tahun ni, baru nak pergi kelas pemulihan.
Belajar lompat, belajar meniarap, belajar merangkak. Kesian kan?

Sampaikan diorang tak bagi keluarkan apa-apa gadget depan budak tu.
Ada sekali tu, phone aku ada SMS masuk, so aku nak keluarkan la dari beg nak check SMS kan. Tetiba Dr. Sherine cakap kuat-kuat,
"No handphone in front of Alex! No handphone in front of Alex please!"

Gitu.
Takut aku. :D

Aku ada mintak komen Dr. Sherine tentang gadget-gadget ni.
Sebab aku pon selalu je tengok Boboiboy dengan Haikal kat ipad. Hehehehe.
So ini jawapan Dr.Sherine,

"Takde masalah kalau nak tengok benda in a box ni (ipad, tivi, phone). But make sure not more than 10 minutes at a time."

"Never leave the child and ipad alone. Watch with him. Tengok Boboiboy sama-sama dengan dia, interact dengan dia. For example, kita cakap, Oh Boboiboy is wearing a red cap. Oh there, Boboiboy plays badminton with his friends! Sentiasa interact dengan dia while watching."

"It's a good sign when he wants to watch ipad, he asks you to join him. But bad sign when he doesn't want anyone to disturb or join him while he's watching. Itu petanda buruk. So always always always be with him and interact with him while watching."

Ini bahasa mudah untuk faham kenapa ipad, tivi, phone, games tak elok untuk perkembangan kanak-kanak, menurut Dr Sherine:

Bila kita tengok ipad, mata kita tertumpu kepada satu level sahaja.
Tiada pergerakan "rolling" oleh mata.
So bila too much ipad, that means no eyes nerves stimulation.
So lama-lama pandangan anak tu tak luas.
So brain dia pon tak boleh fikir dengan luas/kreatif.
So parents digalakkan supaya banyak stimulate mata baby. How?
Bawak keluar rumah. Look around. Atas, tunjuk sky, tunjuk airplanes.
Bawah, tunjuk grass, tunjuk cat, tunjuk flowers.
Kalau tak boleh keluar rumah, still boleh buat dalam rumah.
Contohnya, boleh guna mainan flash cards ABC tu.
Flash huruf A kat atas, supaya anak dongak ke atas.
Pastu flash huruf B kat bawah pulak.
Pastu flash huruf C sebelah kiri, huruf D sebelah kanan.
Dan sebagainya.
Dengan cara macam tu, automatik ada "rolling" eyes movement.
 So bila ada pergerakan mata atas bawah atas bawah camtu,
saraf mata dirangsang dengan baik. 
So brain development pon berlaku dengan baik.
 
Gitu.

Aku rasa cukup mudah penjelasan yang Dr. Sherine bagi tu.
Terutama untuk orang vangang macam aku ni nak faham.
Maafkan saya, saya bukan Doktor. Dulu SPM Biologi B3 je. T_T



3) Stimulate their imitation skills.

Imitation skills ni ialah kebolehan mengikut atau meniru apa saje perkara yang dilihat disekeliling. Contoh kalau anak nampak kita clap hands, dia pon ikut clap hands. Camtu.
Dr. Sherine kata, ini masalah terbesar budak-budak sekarang.
Lack of imitation skills.
So vocab kurang, otak lambat pick-up, etc.
Because language and speech is also an imitation skill,
attitude pon imitation skill,
cara berfikir pon imitation skill,
dan semua-semua tu pon related to brain development.

So parents digalakkan buat kaedah-kaedah macam ni:
Say a word, dan suruh anak ulang.
Lukis satu simple drawing, dan suruh anak tiru.
Buat mimik muka macam nangis, senyum, gelak, marah dan suruh anak tiru.
Buat satu kerja mudah macam susun bantal atas katil, susun buku kat rak, dan suruh anak ikut.
 Nyanyi satu lagu, dan suruh anak ikut nyanyi.
Dance mengikut muzik, dan suruh anak tiru step yang kita buat.
Buat satu pergerakan macam merangkak, lompat, mencangkung, bergolek, dan suruh anak buat sama.

Gitu.

Oh lagi satu, Dr. Sherine cakap, pergerakan merangkak ialah sangat-sangat bagus.
Sebab dia melibatkan seluruh anggota badan, dari kepala ke hujung kaki.
Dan menurut kajian, baby yang mengalami fasa merangkak yang lama, dikatakan lebih genius dan berfikiran kreatif berbanding baby yang merangkak sekejap atau tak merangkak langsung (terus boleh berjalan).

Part ni aku terkedu.
Sebab Haikal memang tak merangkak langsung.
Dia tu kan dulu lepas meniarap, terus duduk.
Lepas duduk terus berdiri dan berjalan.
T___T

Tapi takpe. Dr. Sherine kata masih belum terlambat.
So sekarang hari-hari aku suruh Haikal jadi tiger.
Sebab nak suruh dia merangkak. Kahkah.

Bila anak jadi tiger, mak pon kena jadi tiger jugak ok.
Imitation skill. Ingat tu.
Tapi sorry gambar aku jadi tiger takde.
Garang sangat. Kang korang takut. ;D



4) Banyakkan concept toys berbanding mainan superheroes, monsters, etc.

Concept toys tu macam, ABC 123 blocks, Lego, animals (yang realistic dan senang nak recognize), shapes blocks, vehicles, colour blocks, etc.
Sebab benda-benda ni boleh tambahkan vocab anak.
Plus boleh belajar sambil bermain.
Dr. Sherine kata, avoid belikan mainan-mainan yang tak realistik.
Macam barbie doll, superheroes dalam tivi, monsters, etc.
Sebab masa bermain, dia tak boleh kaitkan dengan dunia realiti dia.
Takut dia terlebih taksub dengan dunia yang fantasi tu pulak.
Macam tak elok sangat la kan.

Padahal aku pon banyak je belikan Haikal mainan otromen. T_T
Siap nak tidur pon, Haikal akan selimutkan otromen.
Mama dia dapat selimut sipi-sipi, sikit pon Haikal tak peduli. -..-




5) Bila nak ajar anak bercakap, ajar word dulu, avoid sentence.

Contoh macam kalau kita pergi zoo, kita nak tunjuk elephant kat anak,
better cakap,
"Elephant!" 
bukan 
"That is elephant!"
atau 
"Wow u see that big elephant?"

Camtu.

Unless kalau anak dah hafal animals tu semua, so boleh ajar sentence dengan adjective pulak.
Contoh,
"Tall giraffe. Big elephant. Beautiful butterfly. Yellow bird."
Avoid guna perkataan "The This That And With etc".
Direct je cakap "Big tiger. Beautiful bird."
Camtu.
Ajar word by word.
Nak ajar budak bercakap kena slowly dan repetitively.

Bila nak bagi arahan pun sama.
Sebut perbuatan itu sahaja. Without a complete sentence.
Contoh,

"Eat." 
bukan
"Come and eat."
atau
"U must eat."

"Sit."
bukan 
"Come and sit beside Mama" 
atau,
"Sit and keep quiet."

Lama-lama budak tu akan cepat recognize, which one is noun, adjective, verb, etc.
Lepas dia dah banyak vocab, baru boleh start ajar buat sentence.



6) Kalau budak takut strangers. Ask them to high-5. Avoid salam, hug or kiss.

Biasanya budak yang takut strangers ni sebab dah banyak kali trauma atau ada bad experience each time jumpa strangers.
Contoh budak yang selalu sakit.
Banyak kali jumpa doctor/nurse yang asyik cucuk atau bagi ubat etc.
So bila jumpa strangers mana-mana pon, dia expect orang tu akan buat pape kat dia.
So macam fobia camtu la kan.

Untuk overcome benda ni, Dr. Sherine tu suggest,
bila jumpa je sesiapa yang anak tu takut,
Suruh orang tu high five dengan anak kita tu.
Biasanya kalau kita jumpa kawan ke saudara mara ke, mesti diorang nak pelok cium salam anak kita kan?
So kalau anak yang jenis takut strangers ni, jangan bagi orang salam pelok terus,
suruh high-5 dulu.
Kalau orang tanya kenapa, jawab ikut style nigga. Yaw yaw yaw. ;D

Menurut Dr. Sherine, high-5 is very powerful.
Dia boleh ubah mentaliti anak within seconds.
Bila kita high-5, akan berlaku sentuhan dalam beberapa saat, 
dan budak tu akan realize yang orang tu tak merbahaya.
So lepas tu, dia akan ok la dengan orang tu.
Gitu.



7) Bila anak buat salah. Explain instead of marah.

Macam kalau anak main marker pen, conteng satu rumah.
Hoih mahu kau tak hangin kan??
So Dr. Sherine tu kata, instead of marah-marah membebel tak tentu pasal,
better explain clearly kat anak tu kenapa benda yang dia buat tu salah.

Ingat, anak tu tengah exploring his world, bukan sesaje nak cari pasal dengan kita.
Lagi satu, setiap kali explain atau bercakap dengan anak, 
make sure mata kita dengan dia satu level.
Melutut depan anak.
Jangan cakap atau marah sambil berdiri,
anak jadi bertambah takut.
Nanti dia tak absorb pon apa yang kita nak sampaikan.

Kalau anak kau baring, kau pon kena baring.
Punya gigih nak mata satu level tadi kan. -..-



8) Overly-attached to one person is not a good sign.

Contoh macam anak tu rapat dengan mak je, dengan ayah tak berapa rapat.
So itu petanda tak bagus.
Something wrong with his self-esteem.
So kena biasakan dia rapat dengan semua orang.
Especially family members.



9) Bila bermain, follow his interest. 
Kalau anak nak main ball, jangan tetiba korang nak ajak dia main basikal.
Kalau anak nak melukis, jangan korang nak ajak dia main ball.
Gitu.
Ikut kehendak anak pada ketika itu.
Sebab brain development akan berlaku pada tahap maksima bila budak tu betul-betul interested dan happy buat sesuatu perkara.
Lain la kalau anak mintak nak main benda bukan-bukan.
Haruslah dimarahin dong.




10) Bagi pilihan jawapan untuk enhance communication skill anak.

Contoh bila kita bertanya sesuatu kat anak kita,
kalau anak diam je sebab tak tahu nak camane,
jangan biarkan soalan tu tak berjawab.
Kita yang kena bagi pilihan jawapan kepada anak.

Contoh macam kalau kita tanya,
"Kenapa Haikal menangis?"

Tapi Haikal diam je,
mungkin sebab tak tahu nak jawab macam mana.
So kita bagi la beberapa pilihan jawapan, macam

 "Haikal jatuh?"
"Haikal sakit perut?"
"Haikal nak ikut papa pergi kerja?"
"Haikal bosan?"

Itu contoh.
Even if dia respon dengan sekadar angguk je pon dah memadai.
At least soalan dah terjawab. 
Dan lama-lama kang dia tahu la nak jawab macam mana if soalan yang sama diajukan di masa akan datang.


Ok tu je 10 tips yang dapat dikongsi.
Lagi sekali, tips-tips ni ialah dari Dr. Sherine, Child Psychaitrist dari Hospital Gleneagles.
Bukan keluar dari mulut aku ye.Bukan aku reka ke apa.
Cuma aku tulis ni ikut bahasa aku la kan. Supaya korang pon senang nak faham.

Niat aku satu je. 
Nak share supaya korang pon sama-sama dapat manfaat.
Sebab seriously semua tips ni aku dah try dan setakat ni Alhamdulillah,
aku nampak kesan positif pada Haikal.
Kesan dia sangat drastik ok.
Sebab budak 0-3 y.o. ni development diorang memang lajuuuuuu.
So korang kena cepat praktikkan tips-tips di atas. =)

Tapi of course semuanya berlaku dengan izin Allah.
Tapi tak salah kita ikhtiar yang terbaik dan termampu.
Part usaha, doa, tawakkal tu kan tugas kita.
InsyaAllah, outcome dia nanti menggembirakan kita.
Sebab Allah tak pernah kecewakan hamba dia yang berusaha bhai..

428 comments:

«Oldest   ‹Older   1 – 200 of 428   Newer›   Newest»
achiek anis said...

good info sis...thanks for sharing...

RieNa said...

subhanallah. trima kasih byk2 jiji! serius kriena rasa mcm nak lempaq buang note yg dok ada tu.asyik upin ipin je kejanya bdk2 tu. huhuhu (tp lempaq ke tilam je,bkn ke laut. hahaha)

tma kasih byk2. its really helpful! must share this.

sentuhanku - FFN said...

Thanks! good info..kite lum kawen tp insyaallah ade jodoh and rezeki anak kite akn praktikkan tips ni.. :)

Quality said...

terima kasih ya allah kerana terjumpa blog ini...utk penulis tq so much kerana perkongsian yg baik untuk dipraktikkan bersama...

anis-yang-manis said...

perkongsian yang menarik..best baca...terima kasih..akan dipraktikkan!

Unknown said...

thanks for the info....

azziereyes said...

alhamdulillah...good one! nice sharing....btw, ur Haikal is cute! :)

azzahra said...

Jeles tgk haikal pegang pen dgn betul..sis ajar camna yea?

Maria Hermosa said...

Assalammualikum puan..terima kasih atas perkongsian nih yer..sangat menarik dan bagus untuk dipraktik...terima kasih..semoga ramai lagi yang mendapat manfaat dari tulisan puan ni...:)

Rajiah Nasir said...

Azzahra,
Kita pegang pen, dan suruh dia imitate cara kita pegang. Orang kata, pratice makes perfect. So practice practice practice!! Itu je la yang kitorang buat :))

rozie yuzaila yusof said...

Subhanallah, masyaAllah very good sharing. Jazakallahu khairan kathira. Allah membalas kepada mu kebaikan yang banyak,

QA's ~ mamapapa said...

a very gud sharing:) trima kasih :)

cett4 said...

Thanks dear for this wonderful info..

Khairul Anwar Shazali said...

terima kasih banyak di atas perkongsian yang amat penting dan bermanfaat ini.. amat wajar dikongsikan dengan lebih ramai orang... :)

mrs.ecam said...

thanks 4 sharing....mntk izin nk share ngan kwn2 aku ek...post ko ni buat aku x rs down sbb aku xdek 1 gadget pon kt umh tuk bg ank2 aku main...slame ni rs down gak la...sbb mcm x mampu nk blikn ank aku ipad ke...tab ke ape...tngk ank org len sume msti ade tiap sorang 1...hp aku pon cap hayam jek...lps bce info ni terus rs bersyukur sbb xdek gadget sume tu...bole gitu...hahahahaha

Mohd Shukri said...

Thanks ... very helpful tips. In line with my focus on parents sharing time with their children. As Zig Zaglar puts it, "For a child, LOVE is spelled TIME". And Jesse Jackson once said "Children needs more of your PRESENCE and not your PRESENTS". (Dr. Shukri Abdullah)

ummi zara said...

Nice sharing....sangat2 membantu ibu2 muda mcm saya ni...anak umur setahun setengah...masih x terlambat..thanks

Yani Ismail said...

Syukran jazilan sis. Amat berguna utk saya yg ada anak umur 2tahun dan 10bulan. Kdg2 tak terlayan abg & adik.

Yani Ismail said...

Syukurlah sis. Ipad yg sy beli utk anak pun terperap jek dlm lemari. Agak menyesal lah beli....huhuhu

Zureen's Boutique said...

syukran atas perkongsian..sangat bermanfaat :)

Nana Nadia said...

Thanks for info. Mohob share ye

Nana Nadia said...

Thanks for info. Mohob share ye

xura said...

Very good info...mohon share yer

xura said...

Very good info...mohon share yer

HTA said...

MasyaAllah. Bagusnya info.terima kasih sharing!

Tenderfoot Mama said...

terimakasih kak kongsi!
memang 'seriously berguna like hell!' heee

haniyah mansor said...

Terima kasih banyak2 untuk info yang sangat2 berguna ni. Smeoga Haikal menjadi anak yang soleh dunia akhirat dan menjadi kebanggaan kalian. Ameenn~~
www.iqbalhani.blogspot.com

Afridams said...

tips yg sangat2 berguna.10q so much! saya pun ada anak umur 5tahun,3tahun dan baby umur 5bulan.oh! kalaulah tips ni tahu dr awal lagi..tapi xpe,belum terlambat;-)

busana muslimahnajah said...

mohon share ye

farahnuradilah said...

thanks for sharing sis..semoga dirahmati Allah.sy akan print out dan baca byk kali :)

Fidah said...

Thank you so much for sharing! Eii tapi kan, pasal yg tak skip stage merangkak tu serious ke consequences nye? Anak saya pun trus bjalan je..#adoi

shikinzulhairi said...

Mohon share yr

Fidah said...

Thank you so much for sharing! Eii tapi kan, pasal yg tak skip stage merangkak tu serious ke consequences nye? Anak saya pun trus bjalan je..#adoi

Cik Puan Muda Eda said...

Mohon share ye..

siti shahrina mazlan said...

thanks... sgt membantu sy sbg ibu...

Chekgu Azrine said...

Best giler baca info dr entry ni..tq sis for sharing this..btul2 mmbuka mata sesangat

cikdah disini said...

tq sis

are-u Zalie said...

Terima kasih sgt2 membantu

Nur Safiyyah said...
This comment has been removed by the author.
Nur Safiyyah said...

Thanks for sharing sis.. Nice info..

syawalsimpsons said...

mohon share boleh....info yang baik ni...saya pon nak cuba praktik untuk anak2 kat umah

Ibnu Mohd said...

v v good info.. mohon share..

linde said...

Hi sis.. thank share info.. kenalkn buku pd bby lebih awal pn sgt membantu.. skrg bby 9bln, tiap2 hari mst nk belek2 buku die sambil sebut 'aaa'.. hihi.. tgk ipad kdg2 je.. mohon share info ni dgn rakan2 lain ye.. tqsm..

Maria Firdz said...

pwrkongsian yg sgt bermnfaat...

mrya said...

sgt bermanfaat :)
mohon share,tq :)

muhammad khair mohd nasir said...

Mohon share

muhammad khair mohd nasir said...

Mohon share

dylla azmi said...

Thank u so much!banyak belajar malam ni..boleh apply esok:)

syawalsimpsons said...

salam sis...saya suraya...saya mohon share kat blog saya info ni untuk panduan saya dan jugak rakan2 saya yang mungkin jugak ingin mengenali sis sepertimana saya ingin jjugak mengenali sis...

http://syawalsimpsons.blogspot.com/2013/12/10-tips-berguna-dari-child-psychiatrist.html

mohon ye...maaf kalo ada yang tersilap

lina said...

Tq!!! =)

Ummi Kalsom Mohd Ali said...

Perkongsian terbaik..

Ummi Kalsom Mohd Ali said...

Perkongsian terbaik..

Suzlin Azreena Nordin said...

sangat membantu! TQ!

Cikgu Ana said...

Thanks for sharing these info =)

Ima Zaima said...

Good info... thanks for sharing...

Subaina Muhamad said...

tqvm for sharing...

linda kassim said...

very good info...thanks a lot...

Misz Yue said...

nice sharing akk:)..sgt bguna tuk sy yg rmai bebudak kecik kt umah ni.hihi..and of coz bguna tuk masa depan bila da ada anak sdri nanti. insyaallah,

Lizafadzleena said...

Tq for sharing.. Very good info in a modern culture now a days.

jaja said...

Thanks sis....info yg sgt bagus....mohon share yek.....

jaja said...

Thanks sis....info yg sgt bagus....mohon share yek.....

wann pearline said...

nice info...thanks for sharing...

kodokngorok said...

Thanks sis.. Really eyes opener for me..

gee selaseh said...

gud info...TQ for sharing

amal said...

thanks for sharing! 10 very useful tips ;)

gee selaseh said...

gud info...TQ for sharing

Zia Khan said...

MashaAllah good info sis.. i hope u dont mind if I share this usefull info..:D.. JazakAllah Khair..:D

tiey said...

good info...minta izin yer nak share kat blog saya TQ :)

muhdhelmirahim said...

Good info...thx

nurul said...

Thanks a lot..info yg sgt2 betguna..

Shasha Azmar said...

sangat2 good info..tq for sharing ye.. :-)

EjamOthman said...

Sesuatu yang menarik.
Kini kami boleh cuba pastikan anak sulung yg berusia 23bulan itu akan lebih baik perangainya bila berhadapan dgn adik yg br berusia 2bulan lebih.
Kami silap bila kerap marah along bila dia cuba tunjuk syg pd adiknya.

Unknown said...

ok..gambar otromen xtahan..mcm2 gaya ada eh...hahahhaha..
btw,good sharing..
jazakallah

Siti 'Aliah said...

Adoi...byk yg sedang dialami,
Thanks for information...

Siti 'Aliah said...

Adoi...byk yg sedang dialami,
Thanks for information...

Miss Gucci said...

Puan, Dr. Sherine is a Developmental PSYCHOLOGIST, not a Child Psychiatrist.

Anis Ahmad said...

thanks for sharing..good info..

Gee Azimah said...

Thanks 4 info..Mohon Share di blog saya

hang li po said...

tQ puan.. Info yg berguna... Akn sy praktikkan...

Nur Aimi Che Soh said...

Thanks for the information.nk mintak izin utk share di blog saya juga..sure will give u credit. :-)

Pei Hwa Loo said...

Thanks for sharing.

norhazirahmohdnasir said...

Thanks a lot for sharing sis...

Ema Nooryanti Bakri said...

Menarik... 10 perkara ibubapa perlu tahu!
Terima kasih sebab sudi share..

Nolizawati Mohd Saad said...

As salam. sangat bermanfaat. Tqvm. Wassalam.
notie saad

nazyue said...

Thanks atas perkongsian ilmu.semoga anda mendapat keberkatan dirahmati..

Baby Ash said...

As salam..Tq for sharing!..:)

Akma Jamali said...

Nak share ye dik.. Info yg sgt2 brguna!

ali naa said...

Salam. sis! Tq 4 the very2 good n important info..! :)

Samsiah Sandiwa said...

Tq dgn smua info..

Fira Hilwa said...

Saya pun belum kahwin nak ke arah tu pun mcm jauhhhh sangat pun... hahaha. tapi pape pun tips ni sgt berguna kot2 sok lusa ditakdirkan Allah terkahwin & terdapat anak ke kan boleh la try :p xlah, mgkin boleh aplikasi kat anak2 buah @ kanak2 sekeliling :) terima kasih bebanyak ye ;)

phantagirow83 said...

Hmmm...gud sharing, gud info...ok adam haris, lets try this!!! ;-)

Owner NHDBaby Shop said...

Tq

Akma Jamali said...

Mohon share yunkk..

victoria agumo said...

Mohon share..tq..

Mazatul Hafizah said...

Terima kasih kerana bersusah payah menyampaikan tips ini dlm bhs yg sgt mudah difahami.. smoga Allah merahmati saudari dan keluarga.. really appreciate with the tips.. terima kasih byk2..sy mohon share..

sitinurwani matrais said...

Terima kasih atas perkongsian.

missjewelz said...

salam. nice post dan sgt berguna. mohon share dan juga translate ke bahasa Inggeris jika saudari tak kisah. I will definitely mention and quote your blog. thanks.

Izzah said...

Tq sis.. sgt bguna semua tips2 ni..

Ummi Ieyda said...

Tq for info mudahan mampu diamalkn sbb ank sy 3tahun pun blom pndai ckp dgn betul...

Aku-Ida said...

semua yang dia atas mmg sgt2 betul..!! walaupun dunia semakin canggih.. lebih baik ajarkan mereka mcmana zaman kita dulu.. takde ipad pun kannn.. henpon pun belum tentu ada..

ningurlz said...

mashaAllah.. post yg sangat membantu.. sebenarnya tanggungjawab seorang ibu bapa adalah sangat besar dalam menjaga amanah yg Allah berikan kepada kita... perlu ada ilmu untuk membesarkan dan mendidik anak2 kita... jika kita tidak mengambil tahu bagaimana menjaga amanah yg Allah telah beri dgn sebaiknya seperti mengkhianati apa yg Allah beri... Alhamdulillah.. thumbs up sis! mohon share di blog ye... syukran ;)

badrul hisyam muhamad said...

Tq for the info..May Allah bless you & family..aminn

Nor Faizah Mashhud said...

Info yang sangat bagus. Walaupun dah x de anak yg kecil tapi masih ada tips yg boleh di praktik kan.. terima kasih atas perkongsian ilmu. Semoga Puan sekeluarga mendapat barakah.

lizamasayu Idris said...

I like cara u explain.. senang nk hadam..

lizamasayu Idris said...

I like cara u explain.. senang nk hadam..

eelobor said...

terima kasih atas perkongsian....

insyirah said...

argh...seriusly sgt2 berguna..tq 4 sharing

Shazlina Saad said...

Salam..mohon share ye utk blog dan page saya :)

diariku said...

Trima kasih sis.tips ni sngt bguna tuk ank sy.bnyk phala sis dpt..

qistina said...

Terima kasih atas perkongsian yg sgt berguna

Dr Hasseenah Hassan said...

As Salam- These are very good info indeed. Walaupun anak2 saya dah 21 thn & 15 thn tp ianya masih ilmu yg berguna. Keep it coming,dear.

Mrs. Sedi said...

Bagusnya perkongsian ini. Didoakan semakin bertambah ilmu dan amalannya setiap hari.

Nadt said...

Wahhhh..really good info.minta izin nak share ye.

atie28 said...

Tqvm for sharing.. ada hal2 yg sy tertinggal tp dgn tips yg berguna ni masih boleh dimanafaatkan..

wan said...

thanks 4 info...

Nur Balqis Qahira said...

Terima kasih atas perkongsian ini..akan dipraktikkan selalu..hihi..Ibu-ibu semua,Jemput singgah di blog saya.Semoga bermanfaat..
Sila klik sini >>http://nurbalqisqahira.blogspot.com/

norisdiani said...

tqvm..info yg sgt berguna

miss cik nona said...

Assalam.. thanks sis.. pkongsian yang sgt bmanfaat.. saya nak kongsikn post yang saya dpt dr pkongsian fb juga (sama dengan post sis).. http://teachingmama.org/20-ways-to-keep-toddlers-busy/
post ni aktiviti2 yang boleh melekakan dan mningkatkn skill anak dan keep them busy.. so mgkn boleh kurangkn kbergantungan kpd gadget2 ni.. iAllah.. just nk bkongsi.. moga bmanfaat :)

p/s: anyway, anak u comella.. smg mbesar mjd kbanggan ibubapa nya dan kepada agama n negara..

Edat_Uzair said...

mohon nak share dekat blog sy... http://e-datuzair.blogspot.com/

Ratna Mustaffa said...

Ya Allah rasa nak pelukkkk je hang ni!1??akhirnya aku jumpa satu penjelasan yg boleh aku habaq kat anak beranak aku..yg berfakta! selama ini aku xtau nak explain lagu mana kat depa terutama yg dukkkk ingat gajet2 ni bagus ngat instead of biar anak2 main kat tanah!..hehe..aku part paling worst no 7 tu..heheh..kena bykkkkn sabaq lg neih..semoga Allah membalas kebaikan hang..:-)

Nurvv Nabihah said...

Will definitely share this with my husband. Thank you!

eiman said...

assLm. Tips yg sangat berguna. minta izin share info di page Pur-Q Mind Booster saya.semoga dapat membantu ibubapa di luar sana

saf ura said...

Subhanallah...alhamdllah...t.ksh bnyk2...ilmu yg sgt2 bmanfaat utk sy ibu yg selalu lupa ni...insyaallah setiap ilmu dtgnye dari Allah dan pasti berguna xkira siapa yg menyampaikannya...moga ilmu yg dsmpaikan ini mjadi bekalan pahala buat saudari...:) syukran....

nadia hasan said...

bestnye info ni...mmg byk yg terkena kat batang hidung..great sharing...thanks 4 info...kalo boleh in futre bg la lagi info mcmni..hehe..tqvm sis

pu3natul.com said...

Thanks for sharing. Permission to share.

amalina mohayidin said...

good sharinggg. thanksss! ;)

Mdyusoof Nadia said...

Thanks sis good info senang faham

Mdyusoof Nadia said...

Thanks sis good info senang faham

Nur Hairi said...

Alhamdulillah.. seronok baca blog sis ni.. tq sm sis.. saya ni pun tengah belaja how to be good mother.. sebb asal balik keje penat2 tgk anak sepah2 barang asyik nak ngamok je.. hua!!

Nur Hairi said...

Alhamdulillah.. seronok baca blog sis ni.. tq sm sis.. saya ni pun tengah belaja how to be good mother.. sebb asal balik keje penat2 tgk anak sepah2 barang asyik nak ngamok je.. hua!!

rachel j said...

tq for da info..ada info share2 lagi nanti k sis =)

salihah mohamed husain said...

Terrrbaik!!! Barakallahu fiek-may Allah bless U^_^

salihah mohamed husain said...

Terrrbaik!!! Barakallahu fiek-may Allah bless U^_^

Syed Ezree said...

Info terbaik. Thanks for sharing!

Mummy Hana said...

Thanks for sharing...memang info yg sgt2 berguna lg2 utk saya selaku mummy baru...

Chris said...

Thanks for sharing. .very good info..God bless u.

Rabihah Muhamad said...

million thanks sis for the info....sangat2 membantu..insyaallah akan cuba praktikkan untuk my heroes yg baru nk masuk 3 tahun dan 9bulan....masih belum terlambat..Alhamdulillah, x salah kami memilih untuk tidak membeli gadgets such ipad,tabs n etc for my kids..

Al Temini said...

Mohon share...terima kasih

nana zul said...

thx for sharing sis..very good info!!..

days_aini said...

info yg sangat best...thanx for sharing! XOXO... keep up ur good info darl...

Yun said...

sist..sy letak link entry ni dalam blog saya..nk share dengan kawan2..

CeeZed Sendirian Berhad said...

Thank you so much, words cannot express.

SITI NOOR JUSMILA Aziz said...

good sharing..mohon share yer..

Corneliuslian said...

Thanks for sharing. .very good info..God bless u.

Shukk kri said...

Terima kasih puan, perkongsian yang sangat bagus dan tulus ikhlas...akan saya guna dan amalkan dalam mendidik anak agar menjadi anak yang cerdik dan bijaksana serta soleh...Tq3!!!

aku said...

Manfaat tuk kita bersama #rusmanjafar

Azleen LENELEEN said...

love the tips. TQ for sharing!

dell idrus said...

nak share ye. maceh

Huda Mazan said...

tq sharing yg bermanfaat utk kita ibu bapa semua

~YUN~ said...

same tips from our speech therapist!good sharing!!thanks mommy! =)

LydSunshine said...

terima kasih di atas perkongsian. sangat bermanfaat.

Suraya SK said...

Thank you so much for sharing! very very informative and senang sangat nak faham since u use layman terms :) thanks!

ibuk jaja said...

Thanx a lot sis...good sharing...
www.ibukjaja.blogspot.com

Jebat19 said...

Mohon Share... Thanks for the info.. sgt2 berguna.. sy mmg tercari2 part yg untuk ajar in english... now i got the solution..ajar word by word not sentense..
others info i'm still practicing.. like bila reason marah, xplore things..
Hope u will updates info for 4-7yr.. knowlegde u sharing it's good for every one...
sy yg x brppandai dlm akedemik but try my best untuk anak2..nak xpend wang cm awak x mampu... so cube cr info berguna dari mereka yg sudi berkongsi...
may allah bless u...

Farisha Abdullah said...

TQ sis..gud info for parents...sharing is caring http://healthylifestyleshaklee.blogspot.com/

Rtv Kelantan said...

perkongsian yang terbaik..terima kasih atas masa yang diluangkan untuk menaip dan kongsikan artikel ini...moga ada manfaat di sisi ALLAH... :)

Nor Hashimah Ahmad said...

thanks for sharing. Really good info

missayu said...

such a good info..mohon share dekat blog saya yer..will credit it to you...parenting is so big world to xplore...

ida khairani said...

Tq Adlil sebab sharing yang super awesome ni. Jasamu dikenang kerana sudi berkongsi tip berguna pada parents moden skrg ni. Ida share di blog juga and bagi credit to blog ni. http://ceriterakami.blogspot.com/2013/12/10-tip-berguna-mendidik-anak-umur-0.html

PahZarihan said...

Tq kerana sharing info ni. Sgt2 berguna utk di praktikkan. Saya mohon share di fb wall saya. Semoga puan diberkati Allah :)

diana a.k.a melon said...

nice one sis..thank you for sharing..

Rabia Sensei said...

Thank you for sharing kak! Satu info yang sangat bagus. .Permission to share :)

kathy jem said...

Mohon share ye...Info yg sangat bermanfaat..

Fiza Rahman said...

Thanks for the great info mommy. Sangat membantu untuk saya yg ada anak2 kecil ni.

JueTelekungVietnam said...

Info yg sgt berguna...thanks for sharing...

dreamlovely said...

Good info..especially for ibu yg baru nk belajar.. thanks a lot

Nabilah Hanis Shaari said...

Terima kasih kerana berkongsi. Tips ini saya kongsikan kembali di page Kasut Baby untuk panduan saya dan ibu bapa di luar sana lebih2 lagi di zaman gajet menjadi teman permainan sekarang.

Fara Atiqah said...

Thanks for sharing this tips! Finally, rasa sedap hati sikit bila baca tips ni and relate to my 2 y.o daughter. ☺

YoHana Families said...

Terima kasih ;) semoga Allah membalas dengan 1001 kebaikan kepada anda dan keluarga ;) ukhwah fillah

Norlin Mohd Nordin said...

Very good info to share. Thank you dear!

monzie said...

tqvm..very informative

lina manja said...

any solution to overcome problem # 8...

Shaini Collection said...

masha allah,it's really good info..it's help a lot..thanks

anna amar said...

Tq utk info..ni pun dok risau sb anak asyik dgn ipad..tapi dia xminat cartoon, dia suka main puzzle,suka tgk shape..and xnak bergaul dgn org..risau jugak..

Azlina & Azwan said...

wow...tq for this article...sgt informative & the model is superkiut!!!

Nur Mardhati Nabila said...

thanks for sharing dear :D
good info...
http://darihatibella.blogspot.com/

ismail fazlina said...

thanks for the good info..

Cik Sal said...

very good info !

izw ahm said...

Wah, dah jadi viral ni. congrates. Mohon share jg, sangat berguna.
izw
wefoldpaper.blogspot.com

dodi lala said...

ada belajar pasal child development jugak and this info is very useful n helpful. thanks for sharing ya ^_^

Ct Edzreena said...

tqqqq....info ni bagus...

juliaakmal said...

minta izin nak share kat blog saya juga boleh....

http://semanisimpianibu.blogspot.com/

EiHa said...

Bagus sgt..tq..

zetey jantan said...

tqvm..very nice and helpful..mohon share yek..

yan hamid said...

Dr Shukri, I follow your FB, thanks to all the tips given..

aiDieNa said...

Info yg sgt bermanfaat.. thanks for sharing..

EvisuKyme said...

thanks for sharing.... :)
amatlah berguna info sebegini :)

meh leh terjah evisuakhil.blogspot.com

NORYN said...

Thanks for sharing. Good info!! :)

Mas said...

very helpful...thanks for this info

Mas said...

very helpful...thanks for this info

Mas said...

very helpful...thanks for this info

aunieZ Haziqah Auni said...

pergh jiji...makin ramai kwan2 aku share post ni kat fb :D mkin femes la ko :p aku nk share..xde anak pulak lg hahha..tp boleh la jgk nk share :p

btw mmg apa yg psychiatrist tu ckp btul n mmg msa kcik2 dlu mak aku pn slalu buat apa yg psychiatrist tu ckp..mcm imitate, ajar word..

insyallah aku ada anak nnti, aku buka blk post ni :p

Mama Enn said...

Tq so much sis...really good info...bllk nk nk praktis n xnk mth2 ank xtentu psl..,nk knali ank btul2...tx sis

khazni Nor said...

good info and knowledge to sharing..parenting skill is the most important part how to educate our children..thx a lots and may Allah bless u...

Ida Fadliza Abu Zarin said...

thanx. good sharing

http:///tipsihatselalu.blogspot.com

Ida Fadliza Abu Zarin said...

thanx. good sharing

http:///tipsihatselalu.blogspot.com

noly anna said...

good info.noly pun dah praktis step2 kat atas tu dari anak noly kecik lagi..sekarang anak dah 1 tahun 8bulan.memang alhamdulillah budak jadi well-mannered, bijak,tak takut orang,and peramah suka berkawan.kesian baca psl alex tu.kesimpulannya,kita sbg parents kena luangkan masa sebanyak mungkin utk anak,mcm parents kita dulu2,so that anak kita pun rapat dgn kita and xde masalah psikologi or masalah kesihatan di kemudian hari insyaallah.

Maryati said...

Terima kasih puan.
Memang banyak nak kena belajar nih. Huhh

Aiza Hamdan said...

as salam..info yg sgt² berguna..thanks sebab share info ni..:)

Ummi Iman said...

As salam.. perkongsian yg baik.. terima kasih.. mohon share di fb ya..

«Oldest ‹Older   1 – 200 of 428   Newer› Newest»