10 Tips berguna dari Child Psychiatrist (pakar mental kanak-kanak)

 Sebenarnya aku berfikir panjangggggggg nak update pasal benda ni.
Dah lama sebenarnya rasa nak share.
Sejak 4 bulan lepas lagi.
Tapi bila nak share je mesti rasa macam malu la, takut ada orang terasa la, takut orang misinterpret la, takut orang ingat macam bagus la.
 Macam-macam.

Tapi lama-lama aku fikir, semuanya bergantung kepada niat.
Kalau niat nak sebarkan manfaat, ok je kan?
Apa orang nak fikir, lantakkan lah.
Yang penting, DAPAT SEBARKAN MANFAAT.
Tu je.

Amboi mukaddimah dia.
Macam.
Bagus.
Je.
Puih.

:D

Sebenarnya kan,
Beberapa bulan sebelum Haikal genap 2 tahun hari tu, kitorang ada jumpa Child Psychiatrist. 
Nama dia Dr. Sherine. Kalau kat Penang ni, Dr. Sherine ni memang well-known la. Korang boleh jumpa dia kat Hospital Gleneagles, Penang.
Kepada yang tak tahu, Child Psychiatrist ni ialah pakar brain development dan behavior kanak-kanak. Macam kalau dia tengok perangai sekian-sekian, dia dah boleh tahu apa masalah budak tu.
Gitu.
 
Aku rasa macam tak perlu kot nak explain kat sini kenapa kitorang bawak Haikal jumpa Child Psychiatrist tu. Macam complicated pulak nak cerita sebab musabab nya.

So kita skip cerita tu.
Boleh naa?

Yang aku nak share kat sini ialah..
masa kitorang jumpa Dr. Sherine tu ada banyak sangat input yang berguna dia bagi.

Terutama anak-anak yang umur  0-3 years old. 
Seriously berguna like hell.
In fact aku dah praktikkan beberapa tips yang doktor tu bagi.
Dan Alhamdulillah memang berkesan. =)

Ok aku buat dalam point form la eh.
Senang korang nak hadam.


1. Biasakan dan kerapkan bawak anak main pasir, buih, rumput, dan plastesin. 

Kalau boleh biar dia sentuh guna tangan dan kaki. Biar dia exposed dan touched dengan texture pasir, rumput, buih, etc. Benda-benda tu sangat merangsang motor skills dan sensory skills anak-anak.
Aku nak explain lebih-lebih pon, aku bukan doktor. T_T
So mohon akur je lah dengan fakta yang diberikan ini.




2. Don't expose to too much things in a box. 

"Things in a box" tu macam, tivi, ipad, tablet, phone, games etc. Yang ni paling ngeri.
Aku tengok sendiri dengan mata kepala aku, masa pergi special school Dr Sherine tu, ada sorang budak Australian ni. Umur baru 4 tahun. Jari tangan dia, kaki dia, lutut dia, semacam tak normal. Tak tahu nak describe macam mana.
Tapi korang nak tahu apa sebab dia jadi camtu?
Sebab too much exposed to computer light and touch screen!!
Scary nak mampos hoiii.
Tak sangka sampai boleh jadi gitu kan.
Mak dia exposed budak tu main ipad sejak lahir tau. T_T

Aku borak ngan mak budak tu, sampai nangis-nangis makcik tu cerita kat aku.
Dia cakap saraf-saraf anak dia dah rosak. 
Sebab takde rangsangan dan kurang latihan pergerakan masa kecik. 
Patutnya masa kecik kan, baby aktif gila nak meniarap la, nak merangkak la, nak lompat-lompat la. Kan?
Tapi sebab parents dia terlalu busy, dan diorang takde pembantu rumah, so dia bagi je baby tu leka dengan ipad 24/7! Hamik kau.
Aku dengar pon macam nak baling lesung batu je kat mak dia. ;D

So bila anak dia dah umur 4 tahun ni, baru nak pergi kelas pemulihan.
Belajar lompat, belajar meniarap, belajar merangkak. Kesian kan?

Sampaikan diorang tak bagi keluarkan apa-apa gadget depan budak tu.
Ada sekali tu, phone aku ada SMS masuk, so aku nak keluarkan la dari beg nak check SMS kan. Tetiba Dr. Sherine cakap kuat-kuat,
"No handphone in front of Alex! No handphone in front of Alex please!"

Gitu.
Takut aku. :D

Aku ada mintak komen Dr. Sherine tentang gadget-gadget ni.
Sebab aku pon selalu je tengok Boboiboy dengan Haikal kat ipad. Hehehehe.
So ini jawapan Dr.Sherine,

"Takde masalah kalau nak tengok benda in a box ni (ipad, tivi, phone). But make sure not more than 10 minutes at a time."

"Never leave the child and ipad alone. Watch with him. Tengok Boboiboy sama-sama dengan dia, interact dengan dia. For example, kita cakap, Oh Boboiboy is wearing a red cap. Oh there, Boboiboy plays badminton with his friends! Sentiasa interact dengan dia while watching."

"It's a good sign when he wants to watch ipad, he asks you to join him. But bad sign when he doesn't want anyone to disturb or join him while he's watching. Itu petanda buruk. So always always always be with him and interact with him while watching."

Ini bahasa mudah untuk faham kenapa ipad, tivi, phone, games tak elok untuk perkembangan kanak-kanak, menurut Dr Sherine:

Bila kita tengok ipad, mata kita tertumpu kepada satu level sahaja.
Tiada pergerakan "rolling" oleh mata.
So bila too much ipad, that means no eyes nerves stimulation.
So lama-lama pandangan anak tu tak luas.
So brain dia pon tak boleh fikir dengan luas/kreatif.
So parents digalakkan supaya banyak stimulate mata baby. How?
Bawak keluar rumah. Look around. Atas, tunjuk sky, tunjuk airplanes.
Bawah, tunjuk grass, tunjuk cat, tunjuk flowers.
Kalau tak boleh keluar rumah, still boleh buat dalam rumah.
Contohnya, boleh guna mainan flash cards ABC tu.
Flash huruf A kat atas, supaya anak dongak ke atas.
Pastu flash huruf B kat bawah pulak.
Pastu flash huruf C sebelah kiri, huruf D sebelah kanan.
Dan sebagainya.
Dengan cara macam tu, automatik ada "rolling" eyes movement.
 So bila ada pergerakan mata atas bawah atas bawah camtu,
saraf mata dirangsang dengan baik. 
So brain development pon berlaku dengan baik.
 
Gitu.

Aku rasa cukup mudah penjelasan yang Dr. Sherine bagi tu.
Terutama untuk orang vangang macam aku ni nak faham.
Maafkan saya, saya bukan Doktor. Dulu SPM Biologi B3 je. T_T



3) Stimulate their imitation skills.

Imitation skills ni ialah kebolehan mengikut atau meniru apa saje perkara yang dilihat disekeliling. Contoh kalau anak nampak kita clap hands, dia pon ikut clap hands. Camtu.
Dr. Sherine kata, ini masalah terbesar budak-budak sekarang.
Lack of imitation skills.
So vocab kurang, otak lambat pick-up, etc.
Because language and speech is also an imitation skill,
attitude pon imitation skill,
cara berfikir pon imitation skill,
dan semua-semua tu pon related to brain development.

So parents digalakkan buat kaedah-kaedah macam ni:
Say a word, dan suruh anak ulang.
Lukis satu simple drawing, dan suruh anak tiru.
Buat mimik muka macam nangis, senyum, gelak, marah dan suruh anak tiru.
Buat satu kerja mudah macam susun bantal atas katil, susun buku kat rak, dan suruh anak ikut.
 Nyanyi satu lagu, dan suruh anak ikut nyanyi.
Dance mengikut muzik, dan suruh anak tiru step yang kita buat.
Buat satu pergerakan macam merangkak, lompat, mencangkung, bergolek, dan suruh anak buat sama.

Gitu.

Oh lagi satu, Dr. Sherine cakap, pergerakan merangkak ialah sangat-sangat bagus.
Sebab dia melibatkan seluruh anggota badan, dari kepala ke hujung kaki.
Dan menurut kajian, baby yang mengalami fasa merangkak yang lama, dikatakan lebih genius dan berfikiran kreatif berbanding baby yang merangkak sekejap atau tak merangkak langsung (terus boleh berjalan).

Part ni aku terkedu.
Sebab Haikal memang tak merangkak langsung.
Dia tu kan dulu lepas meniarap, terus duduk.
Lepas duduk terus berdiri dan berjalan.
T___T

Tapi takpe. Dr. Sherine kata masih belum terlambat.
So sekarang hari-hari aku suruh Haikal jadi tiger.
Sebab nak suruh dia merangkak. Kahkah.

Bila anak jadi tiger, mak pon kena jadi tiger jugak ok.
Imitation skill. Ingat tu.
Tapi sorry gambar aku jadi tiger takde.
Garang sangat. Kang korang takut. ;D



4) Banyakkan concept toys berbanding mainan superheroes, monsters, etc.

Concept toys tu macam, ABC 123 blocks, Lego, animals (yang realistic dan senang nak recognize), shapes blocks, vehicles, colour blocks, etc.
Sebab benda-benda ni boleh tambahkan vocab anak.
Plus boleh belajar sambil bermain.
Dr. Sherine kata, avoid belikan mainan-mainan yang tak realistik.
Macam barbie doll, superheroes dalam tivi, monsters, etc.
Sebab masa bermain, dia tak boleh kaitkan dengan dunia realiti dia.
Takut dia terlebih taksub dengan dunia yang fantasi tu pulak.
Macam tak elok sangat la kan.

Padahal aku pon banyak je belikan Haikal mainan otromen. T_T
Siap nak tidur pon, Haikal akan selimutkan otromen.
Mama dia dapat selimut sipi-sipi, sikit pon Haikal tak peduli. -..-




5) Bila nak ajar anak bercakap, ajar word dulu, avoid sentence.

Contoh macam kalau kita pergi zoo, kita nak tunjuk elephant kat anak,
better cakap,
"Elephant!" 
bukan 
"That is elephant!"
atau 
"Wow u see that big elephant?"

Camtu.

Unless kalau anak dah hafal animals tu semua, so boleh ajar sentence dengan adjective pulak.
Contoh,
"Tall giraffe. Big elephant. Beautiful butterfly. Yellow bird."
Avoid guna perkataan "The This That And With etc".
Direct je cakap "Big tiger. Beautiful bird."
Camtu.
Ajar word by word.
Nak ajar budak bercakap kena slowly dan repetitively.

Bila nak bagi arahan pun sama.
Sebut perbuatan itu sahaja. Without a complete sentence.
Contoh,

"Eat." 
bukan
"Come and eat."
atau
"U must eat."

"Sit."
bukan 
"Come and sit beside Mama" 
atau,
"Sit and keep quiet."

Lama-lama budak tu akan cepat recognize, which one is noun, adjective, verb, etc.
Lepas dia dah banyak vocab, baru boleh start ajar buat sentence.



6) Kalau budak takut strangers. Ask them to high-5. Avoid salam, hug or kiss.

Biasanya budak yang takut strangers ni sebab dah banyak kali trauma atau ada bad experience each time jumpa strangers.
Contoh budak yang selalu sakit.
Banyak kali jumpa doctor/nurse yang asyik cucuk atau bagi ubat etc.
So bila jumpa strangers mana-mana pon, dia expect orang tu akan buat pape kat dia.
So macam fobia camtu la kan.

Untuk overcome benda ni, Dr. Sherine tu suggest,
bila jumpa je sesiapa yang anak tu takut,
Suruh orang tu high five dengan anak kita tu.
Biasanya kalau kita jumpa kawan ke saudara mara ke, mesti diorang nak pelok cium salam anak kita kan?
So kalau anak yang jenis takut strangers ni, jangan bagi orang salam pelok terus,
suruh high-5 dulu.
Kalau orang tanya kenapa, jawab ikut style nigga. Yaw yaw yaw. ;D

Menurut Dr. Sherine, high-5 is very powerful.
Dia boleh ubah mentaliti anak within seconds.
Bila kita high-5, akan berlaku sentuhan dalam beberapa saat, 
dan budak tu akan realize yang orang tu tak merbahaya.
So lepas tu, dia akan ok la dengan orang tu.
Gitu.



7) Bila anak buat salah. Explain instead of marah.

Macam kalau anak main marker pen, conteng satu rumah.
Hoih mahu kau tak hangin kan??
So Dr. Sherine tu kata, instead of marah-marah membebel tak tentu pasal,
better explain clearly kat anak tu kenapa benda yang dia buat tu salah.

Ingat, anak tu tengah exploring his world, bukan sesaje nak cari pasal dengan kita.
Lagi satu, setiap kali explain atau bercakap dengan anak, 
make sure mata kita dengan dia satu level.
Melutut depan anak.
Jangan cakap atau marah sambil berdiri,
anak jadi bertambah takut.
Nanti dia tak absorb pon apa yang kita nak sampaikan.

Kalau anak kau baring, kau pon kena baring.
Punya gigih nak mata satu level tadi kan. -..-



8) Overly-attached to one person is not a good sign.

Contoh macam anak tu rapat dengan mak je, dengan ayah tak berapa rapat.
So itu petanda tak bagus.
Something wrong with his self-esteem.
So kena biasakan dia rapat dengan semua orang.
Especially family members.



9) Bila bermain, follow his interest. 
Kalau anak nak main ball, jangan tetiba korang nak ajak dia main basikal.
Kalau anak nak melukis, jangan korang nak ajak dia main ball.
Gitu.
Ikut kehendak anak pada ketika itu.
Sebab brain development akan berlaku pada tahap maksima bila budak tu betul-betul interested dan happy buat sesuatu perkara.
Lain la kalau anak mintak nak main benda bukan-bukan.
Haruslah dimarahin dong.




10) Bagi pilihan jawapan untuk enhance communication skill anak.

Contoh bila kita bertanya sesuatu kat anak kita,
kalau anak diam je sebab tak tahu nak camane,
jangan biarkan soalan tu tak berjawab.
Kita yang kena bagi pilihan jawapan kepada anak.

Contoh macam kalau kita tanya,
"Kenapa Haikal menangis?"

Tapi Haikal diam je,
mungkin sebab tak tahu nak jawab macam mana.
So kita bagi la beberapa pilihan jawapan, macam

 "Haikal jatuh?"
"Haikal sakit perut?"
"Haikal nak ikut papa pergi kerja?"
"Haikal bosan?"

Itu contoh.
Even if dia respon dengan sekadar angguk je pon dah memadai.
At least soalan dah terjawab. 
Dan lama-lama kang dia tahu la nak jawab macam mana if soalan yang sama diajukan di masa akan datang.


Ok tu je 10 tips yang dapat dikongsi.
Lagi sekali, tips-tips ni ialah dari Dr. Sherine, Child Psychaitrist dari Hospital Gleneagles.
Bukan keluar dari mulut aku ye.Bukan aku reka ke apa.
Cuma aku tulis ni ikut bahasa aku la kan. Supaya korang pon senang nak faham.

Niat aku satu je. 
Nak share supaya korang pon sama-sama dapat manfaat.
Sebab seriously semua tips ni aku dah try dan setakat ni Alhamdulillah,
aku nampak kesan positif pada Haikal.
Kesan dia sangat drastik ok.
Sebab budak 0-3 y.o. ni development diorang memang lajuuuuuu.
So korang kena cepat praktikkan tips-tips di atas. =)

Tapi of course semuanya berlaku dengan izin Allah.
Tapi tak salah kita ikhtiar yang terbaik dan termampu.
Part usaha, doa, tawakkal tu kan tugas kita.
InsyaAllah, outcome dia nanti menggembirakan kita.
Sebab Allah tak pernah kecewakan hamba dia yang berusaha bhai..


Baca 12 lagi Tips Tambahan daripada Child Psychiatrist DI SINI.

443 comments:

«Oldest   ‹Older   201 – 400 of 443   Newer›   Newest»
Shila Rohimi said...

Thanks for the good info..mohon share

noraien said...

Perkongsian yang sangat berguna untuk dipraktikkan :)

WaWa_EzRiLL said...

Salam. Info yg sgt menarik.. mohon share yea.. wawaezrill@blogspot.com

Engku Artini said...

thanks for gud info..

neli law said...

Thanks for Sharing sis.... Info ne berguna tuk mothers... Thank you so much sis..

Farisya Mira said...

terima kasih atas perkongsian...sya blm kahwin tpi blh bg tips dkt mama..hehe

Nadia Amirah Ishak said...

Salam..info dan perkongsian yg sgt2 bagus..tq sbb share info2 nie :)

emie said...

Subhanallah..alhamdulillah. very2 tq for sharing. At least good info for daddy n mommy to be. Terima kasih tak terhingga.

Azmi & Umi Kalthum said...

thanks for sharing... very3 useful.. tqvm

SEKOLAH MENENGAH KEBANGSAAN SYED IBRAHIM said...

Assalam..info yg sgtt bgus n berguna..mohon share ye...:)

qila said...

mohon share di fb n blog ye..thanx!

ARIFADILAH MD HASHIM said...

good info sis..mohon share ye...mcm kena je ummi iman ni...hehehe

Syafawati Saad said...

Syukur jumpa blog ni...good sharing sis..kalau ada lagi apa2 info updates la..saya ada ank 7bulan..sy akan practice tips ni...

atikah said...

Mohon share..pkongsian yg bmanfaat..smoga sm2 dpt tmbhkn ilmu pngetahuan keibubapaan dlm mdidik ank2..tq ;)

Juu Hn said...

Thanks Sis..Moga dirahmati selalu ;)

Abdul Malek said...

As salam. terima kasih sudi share info yg berguna nie. Sekurang-kurangnya kita tahu kaedah nak mendidik anak dari awal. Sekadar bertanya, adakah kita patut refer anak yag hyperaktif kepada Child Psychiatrist?. Mohon pencerahan.

nieysa said...

Syukur sgt lps bca ni..sy pn ada terfikir nk bli gadget kat ank sbb dia slalu main yg cousin dia..mcm kesian bla dia asyk mntk ipad..so lps kna praktik ajar number flash card n so on..lg blh rapat dgn ank..thnks 4 sharing :-)

rennylesa said...

thanks for this sharing. Sy pun ada masalah yang sama . anak sulung sy sekarang bakal menjejak umur 2 tahun bulan 1 tahun depan. tapi masih belum pandai bercakap dan kurang interact dengan parents dia. Maybe kesan dari ipad juga.

Apapun, like the doc said, it still not too late for us. Will follow all the tips as much as I can. Hopefully my son juga akan ada prubahan nanti.

TQ

merahanis said...

Thank you very much sis for sharing this... You're a truly great mom!

thechillmom.com said...

Thanks for sharing! Your son is very cute!

Peroto_Jr said...

Bila baca ni cm rsa tak sbar pula nak ada anak haha. Tq dgn mklumat yg berguna ini...

Madolz said...

Very useful..thank you for sharing sis..

rosmayaizdayu said...

assalam kak..mntk izin share kt FB ye..tp sy edit sket supaya lebih ringkas. btw well said kak, good info!

`ma~ said...

Good info,.. tq share,..

Zuera Burn said...

sangat membantu dan sgt berguna utk ibubapa zaman skrg..thanx for sharing...mohon share jugak ye...tq

Nora Karim said...

thanks sharing... sangat menarik info ni... yang no satu tu dulu masa duduk kuantan selalu bawa anak pi pantai... sekarang dah dok melaka.... kiri kanan bangunan saja.. huhuhu

Hasliza Rafee said...

Thanks for sharing..

http://vitaminibu.blogspot.com/2013/07/makanan-5-perkara-penting-ibu-bapa.html

Azwana Wana said...

satu perkongsian dan tips yang berguna. TQ sis :)

maria YAHYA said...

salam.. terima kasih dengan perkongsian ini..

itukataaku said...

salam. izinkan share

Masitah H. said...

Thank you so much for the info.
Saya berhajat nk rewrite & link back to you.
Tqvm!

www.vitaminpilihanibu.com

eira yahya said...

thanks for sharing...

eira yahya said...

thanks for sharing...

lil.fawa. said...

thanks for sharing..:) mohon share di fb jugak.

muhammad zaidi said...

Terima kasih! Perkongsian yang bermakna.

Insan tidak sempurna said...

good sharing... mohon share di FB

hadi rahim said...

Assalamualaikum. . Mohon share

shidahmm said...

Alhamdulillah kawan sharekan info ni. amat bermakna dan boleh di prektikkan untuk anak saya. mohon share

lil.fawa. said...

mohon share ya admin :)

izzaty said...

terima kasih di atas info.amat2 berguna bg sy yg masih lack dgn ilmu ibu bapa ni.mohon share dgn kawan2 ya.semoga Allah memberkati ilmu yg diperolehi...

Anira Mustapha said...

Tips yang berguna.. Boleh cuba praktikkan.. :)

Ayu Aludra said...

good info! ms zmn anak sulung 10yrs back xda lg gadget2 camni kena byk ms melayan rupanya byk manfaatnya...
tp skrg dah ada macam2 gadget mmg senang bela anak bila tinggalkan ngan gadget2 ni tp bila deorg start x ley fokus n x brapa kretif riso kan
tq for sharing this info!

ComelComot said...

info berguna thanks for sharing.

Iman Kids Bundle said...

betul la sis...thanks a lot..
xla nnt saya jd tarzan lg kt umah..
sampai jiran pun dh thu..hehehe...

emalin mohd said...

Assalamualaikum, terima kasih atas tips yang diberikan. Perlu perbetulkan 'parenting style' ni. Nampak macam ada banyak kesilapan dibuat esp tentang gadget. Not more than 10 minute? huhu

amieeow said...

perkongsian yang menarik..mohon share

stichares said...

thank a lot.. sangat berguna

Ibu Riana said...

Tq sis..info yang berguna..love it..

iburianaonlineshop.blogspot.com

Rayme Wayne said...

Terima kasih sebab share kan maklumat yang sangat penting ni. Sebagai ibu bapa memang kita nak yang terbaik untuk anak2.

Rayme Wayne said...
This comment has been removed by the author.
careno said...

Salam, nice sharing... izinkan nak share info pasal article ni yer... TQ TQ

siti hawani said...

Terima kasih sebab berkongsi.. Mohon share ye.

idillic said...

thanks for sharing. very nice infos. will try on my nephew. mohon share di fb! :)

Zakiah Halim said...

good info... mohon share ye sis... ;)

Brilliant Marjan said...

Assalam sis. terima kasih utk perkongsian ini. saya pun dh try cuba kat anak sesuai ikut usia dia. ketika dia dah boleh melihat dengan baik, saya dh ajar dgn pelbagai barang yg ada disekitarnya. ajak bercerita tentang alam, kenal kan wujudnya Allah dll. sekarang ni sy dh try ajar buat seni guna jari tangan dan kaki.memang best

UmmiAbi said...

Tgk cara Haikal pegang pen pn dah tahu He is a genius boy. Syabas sis...keep in touch.. Nice entry...

Mama Adam said...

Perkongsian yg bermanfaat. Sangat berguna

ASNIZAH SHAFIEE said...

bagus sangat info ni...

Erin Ariff said...

salam mohon share yea? tip yg bagus...

Ira said...

thx sb sudi berkongsi tips yg berguna.. sgt bersyukur sbb mmg tak dedahkan anak dgn ipad ..sb baru beli ipad awl thn ni.. anak pn dh 5yo.. tapi apa pn.. berguna utk next baby insyaAllah.. lain2 tips pn berguna.. huhu.. mmg nak jadi parent tak mudah.. bukan setakat title..tapi perlukan pengetahuan.. pengetahuan keibubapaan yg kini bole di cari di hujung jari..alhamdulillah

moga di murahkan rezeki atas perkongsian ilmu yg sgt bermanfaat..syukran

mak@dawiyah said...

as salam,

Alhamdullillah..info yang sangat2 berguna. Lebih-lebih pd zaman dunia tanpa sempadan ni..budak2 kecik pon dah sebok dengan gadget...
tq for sharing..

vape mat said...

At the same time nak stimulate anak psychologically, tolong jangan ajar anak insult orang please.

'style NIGGA' is offensive. edit please to rap/hip-hop, whatever.

Mrs Nazar said...

saya nak minta kebenaran yer copy n paste ya info ini

mohon share di blog saya yer...

http://nazarku.blogspot.com/2013/12/ilmu-pembesaran-anak-0-3-tahun-sangat.html

salam perkenalan

canteq said...

Thanx for the nice sharing

Yen Yen L said...

mohon share as well :) nice sharing! Haikal is so so so adorable! <3

ohepal yi said...

ilmu yg sgt manfaat..syukur ALHAMDULILLAH...

ourhealthcare corner said...

Salam...terima kasih untuk perkongsian tips ini. mohon share di blog saya yer http://ourhealthcarecorner.blogspot.com/

Siti Zawiya Alias said...

Thanks for sharing....dpt ilmu bru ari ni..mhon share ye..

Noru Azlina Nasir said...

good info.. seronok bace..

http://duniakecantikankesihatan.blogspot.com/

sri daik said...

alah beli ajelah juice hidayah bagi anak insyallah anak kita akan jadi aktif....heheheh just kidding ..tapi ok gak tip nie...

paijang said...

TQ madam.. moga Allah memudahkan segala urusan anda didunia dan akhirat..amin...

Noru Azlina Nasir said...

good info.. seronok baca

http://duniakecantikankesihatan.blogspot.com/

mama SARA said...

Assalamualaikum,

TQ for the info n good sharing..sangat berguna untuk smu parents.

nizam beevi said...

Mohon share iye coz very gud info...

ruqayya said...
This comment has been removed by the author.
azie said...

terima kasih..sangat2 berguna

NHR said...

Assalam...info yang bagus...berminat nak share..tq

nizam beevi said...

Mohon share iye coz very gud info...

ruqayya said...

Sebagai seorang tenaga pengajar, saya dapat perhatikan tahap tumpuan pelajar-pelajar saya di dalam kelas sangat lemah. Mereka adalah generasi Y yang sangat bergantung kepada gadget. Pantang ada peluang je, mesti mengadap smartphone. Yang paling ketara, mereka generasi yang cepat stress dan terbukti bila kanak-kanak seawal sekolah rendah ada yang histeria dan berhenti belajar. Sebab itu banyak penyelidikan telah menunjukkan anak-anak zaman sekarang mungkin akan mengalami masalah mental jika terdedah sangat dengan gadget terutama sekali skrin sesentuh seperti smartphone, ipad dan tablet.

Jangan kata anak-anak je boleh mengalami masalah ni, kita sebagai ibu bapa pun ada kecenderungan untuk mengalami masalah stress dan kesihatan mental. Cuba tanya diri sendiri. Adakah kita kerap melayani anak atau kerap mengadap skrin sesentuh. Tepuk dada, tanya diri kita. Wallahualam.
Dapatkan supplement terbaik dari supplementmama.com!

NHR said...

perkongsian yang menarik..mohon share ye..

mv27 said...

Very good guidance for me and all parents out there. thank you!

puan.mila said...

nice sharing :)

Le Ann said...

Sangat berguna info nyer... tq byk... mohon di share yea

finaz hamzah said...

Tq for the info.Mohon share ye

finaz hamzah said...

Tq for the info.Mohon share ye

Aisyah Dzafran said...

Tima ksh atas perkongsian.sbnarnya, kita selalu baca tips2 parenting yg begitu, tapi last2 lupa dan tidak dipraktikkan. Harap2 dapat kesedaran lebih dari artikle ni, especially bab2 gadget.bdk mmg dah terbiasa sekurang kurangnya 1 hari tu nak jugak tgk.arini try xmo bagi tgk, mmg jadi sibuk sket, sbb diorang asyik kacau.hehee..kalau dl drg ralit dengan tab tu ja. Harap2 berkekalan perubahan tu

Suraya Hafizi Jafar said...

Salam sis.

Minta izin copy ye. a very good info untuk new parent macam saya.. :)

aKmAr said...

good info..thanks for sharing...

MamaFarah said...

tq jiji..byk info yg blh digunapakai..

~*Dandelicious Princess*~ said...

Thanks very much. Preciouz info

Cik (Puan) Fizza Lovalova said...

Salam sis! tq very much for ur sharing. info yg sangat best! ramai dah orang share tips ni. bnyak pahala sis. Minta izin utk sy link kan pade blog sy ye. & dikreditkan to blog sis ni.. :)

(utk rujukan di mase depan, al maklum la. pelupe) hehehe

Yaenterofied Lights said...

Waa ilmu yang sngt berharga! Trimas bnyk2!

NADIA COMANECI said...

well said dear..
akak mohon share in my blog n backlink awak yer..thanks :)

marble hoorey said...

nice entry... nk share jg

zahsera said...

Alhamdulillah I'm on the right track
Cikgu la..

Cuma one mistake forced them to salam
But I don't quite like high five...org pitih tu
So why not say assalamualaikum dgn angkat tgn or sentuhan je...
Good luck young parentts
Doa for the best

Nur Alya said...

good info sis,senang nak faham segala ayat.saya minta izin nak share di blog ye.

Qs Focus Sdn. Bhd. said...

info yg bagus...byk leh cari sebenarnya buku2 pasal psikologi n cara n develop pmikiran anak2..
lg satu nak tambah... ramai yg duk bercakap dgn baby pakai bahasa baby (pelat) cth comel jd tomei...

Liyana Raduan said...

Good sharing,sis. :)

Apai yang Apai said...

Alhamdulillah.. Terima kasih.. Tips yang paling penting tetap spend a lot of time with them... insya Allah.. wa da share kat facebook.. mintak halal..

SyADa said...

as salam... terima kasih atas perkongsian.. :)

Mommy RyanMia said...

Thank you for sharing this.. Mohon izin utk share di blog and fb leha ye. Thank you :)

ona nord said...

mohon share ya...ilmu yg bmanfaat..mudah2an diberkati olehNya..

ارماليسا محمد said...

Alhamdulillah, perkongsian bersama.
Semoga Tuan Rumah beroleh kebaikan dengan perkongsian yg bermanfaat ini.

Anyway, thank you for share!
Mohon cop ye.. ;)

norshazren karim said...

great info! xsabar nak cuba kay my princess.. thanx sis.. :)

A.I.D.I.L.L.A said...

Tq sist. Info ni sgt berguna. Dyla pon ada ank lelaki 1tahun 7bulan. Alhamdullilah wlaupon kami.kdg2 bg tgk clubhouse kat tv, men.game kat phone but he so active boy. Pantang kluar uma memg dia de one.Dia juga abg kpda adik prmpuan 7m skang so caring heheh in sya allah dyla akn prakticekn juga tip2 akk bg. Tq so much!

Ximah Utsukushii said...

Tips yg sgt2 berguna..time kasih sgt2 sbb sudi kongsikan tips nie ye.. ^_^

Najmi Anuar said...

Info sangat2 berguna..child psychiatrist is a sub specialty in psychiatric medicine. Honestly, even me myself unable to explained as good as u did juz now..(i mean really good! superb!)

Tapi itulah, dalam kesibukan sekarang ni kadang2 sampai kita terlupa perkara2 simple untuk meransang anak sejak baby.scarry!!

Tq banyak2 ya c:

anis mardhiah said...

Salam, satu perkongsian y sgt bagus. bukan shj pd mrk y sudah punya anak malah juga ia sgt baik pada mrk y masih single utk ambik tahu pengetahuan ini. Terima kasih atas perkongsian ini.

manjakuhappy said...

syukran..syukran.. baruje baca sampai list no.4 terasa vangangnyee diri ini mendidik anak..hehe bahasa yg sangat comel ahkak sukee tauu...

nazaruddin ardethmi said...

nice..sgt membantu bg yg belum tahu..paling penting dpat refresh apa yg sy blajar dlu..(im ex student child n family psychology)

Hasnida Hashim Ungku said...

Tqvm for sharing.info terbaik...

black said...

satu perkongsian yg sgt2 menarik & terbaik..... tqvm.

ummu_abdullah said...

Terima kasih, banyak membantu

black said...

satu perkongsian yg sgt2 menarik & terbaik.... tqvm.

marble hoorey said...

nice info...thanks for sharing

mama arif said...

perkongsian yang sangat best, untuk ibu-bapa zaman moden. mohon share yer. TQ ^_^
~ www.bayigenius.com ~

Mummy Putri said...

Gonna give a wowww!!!!.. hebat!!... sy stuju skali dgn cara kita berkomunikasi dgn anak smbil main Ipad tu.. jgn main biar je kan...
Jemput ke http://sihatgojes.blogspot.com/2013/12/omegaguard-untuk-kurus.html?m=1

mama arif said...

thanks beri info yg sgt berguna pada ibu bapa zaman moden ni. saya minta izin, mohon share di website saya www.bayigenius.com. =)

Ashikin said...

Thanks for sharing...

Emma Rahimah said...

Alhamdulilah..terima kasih di atas info ini..sangat2 bermanafaat buat saya...(^_^)

Emma Rahimah said...
This comment has been removed by the author.
Hariani Usman said...

Thank you so much..sangat sangat hargai info yg di beri..

Hariani Usman said...

Thank you so much with the info. Sangatsangat hargai nya..

Hariani Usman said...

Thank you so much..sangat sangat hargai info yg di beri..

Hariani Usman said...

Thank you so much..sangat sangat hargai info yg di beri..

Hariani Usman said...

Thank you so much..sangat sangat hargai info yg di beri..

Hariani Usman said...

Thank you so much..sangat sangat hargai info yg di beri..

aina said...

Jazakillahi khair sbb berkongsi.

Aiza seller said...

aslkm..terima kasih byk2 bg info yg sgt2 bguna nih

the one of "een" said...

thanks... good info sejauh ini memang memperlakukan anak seprti beberapa point diatas.. yang belum terlaksana insyallah will be try.. tq..

Deanna Aris said...

BEST!!!!!
time kasih atas perkongsian yang sangat bermakna nie :)
Nutrien Penting Untuk Lahirkan Anak Pintar

farid dahlia said...

Terima kasih sangat2,, dh belajar lama dulu dlm bidang pendidkan, tp LUPA, bila ditemukan dengan dan diolah dgn bahasa mudah faham,,sgt bermakna..terima kasih, mohon share..

Mohd Azlan said...

As salam. Info yg sgt sgt berguna... byk perkara yg kita ambil mudah dlm mendidik anak2 tapi kesannya tidak baik untuk perkembangan minda mereka.. Terima kasih sekali lagi atas perkongsian ini. Semoga anda sekeluarga mendapat rahmat drpdNya.. insyaAllah.

norey said...

terima kasih atas perkongsian..

Ezwan Azizul said...

good info. really worth it..

Rose Shada said...

Perkongsian yang sangat menarik... Haikal sangat comel bila meniarap... Thanx sis...

dalila said...

TQ sis
semalam tgk ramai sgt org yang share..sy pun share skali kat fb..
TQ3..moga hidup sis diberkati..

TiSu MuKa said...

Tak sangke ape yg saye buat kat ank sye ade dlm tips2 yg akk bgi..Alhamdulillah..no wonder Dr ckp ank sye cpt. tp ade setengahnye sye kene buat lagi.thanks for the tips!!!

Mom's Fav Shop said...

mohon share di page sy ye..thanks :)

Norhidayah Muhamad nor said...

Very, very and very good info. Especially to young mothers kan.. Terima kasih banyak2 atas perkongsian.. Mohon saya copy paste di blog ye..

http://mamikael.blogspot.com

amal salleh said...

saya da share ye hehe

jom join
http://cheqmoomoo.blogspot.com/2013/12/hadiah-dari-thaqif-giveaway.html

Dunia Alin said...

Bila bkongsi yang baik.. insyaallah yg baik juga akn kita prolehi... T.kasih for info..

kelip2 said...

Terima kasih atas perkongsian ye. Mohon artikel untuk di share ye..

Aby said...

aku xde anak..harap kat anak buah sorg je umo 1 tahun 4 bln. nasib baik ape yg kitorg buat selama ni sama je dgn ape yg disarankan. baru setahun nmpknya anak buah tu (mia izzara) bijak sgt. dia pndai sebut "buah". kalo ajar sebut "ikan" (smbil tunjuk kat ikan dlm kolam) - haa..bunyi dia jadi ika..ika pun ika la..pastu pandai kalo dah makan ada kulit buah..dia kutip buang dalam tong sampah. kalo dengar lagu..nak2 lagi lagu feveret dia - cinta sakti (def geb c) badan goyang2, tangan2 dia semua dgn kepala lagi. kecik2 lagi nak buat head banging ke? dia boleh tau lagu tu dah nak abis, sruh repeat2 lagi. bila fikir balik..bdk ni baru setahun. dah pndai buat macam2, cepat betul dia belaja

Mohd Azreen Zulkipli said...

terima kasih......sesuatu yg semua para ibu bapa perlu tahu.....terima kasih sekali....info yg amat berguna....

Rara Aurora said...

Syukur Alhamulillah. .... A very good sharing.... Terima kaseh banyak2 yaaa. .... hehe

cetot said...

very good info.. thanks for sharing, nak mohon share ye

Beauty Basics said...

Terima kasih. ilmu yang sangat berharga untuk ibu bapa yang super bz sekarang ni. anak akak mempunyai sensory problem. bercakap bila umur 4 thn dan kami ibu bapa masih berusaha keras untuk improve social skill sebelum masuk darjah 1 2015. setiap minggu ke occupational therapist dan parent sendiri belajar dgn psychiatrist macam mana nak berinteraksi dengan anak begini. kita sahaja yang boleh tolong anak kita. hargai masa kritikal semasa pre 3 yr. namun jika ketentuannya anak kita bermasalah, jangan putus asa, in shaa allah, Allah mudahkan usaha kita membantu anak kita hadapi dunia yang makin mencabar ni.

aTieYusof Family said...

Tq.. entry puan ni sangat2 membantu.. InsyaAllah boleh dipraktikkan.. harapnya blm terlambat pd anak sy...:)

nor faezah alias said...

salam..info yang sangat berguna..akan dipraktikkan kepada anak saya juga..mohon share dekat blog saya ye..http://mrsupham.blogspot.com/

Khalid Kyle said...

Perkongsian yg sgt bermanfaat! :)

Jom Terjah : Perkara yang WAJIB ADA pada Blog

pinkaholic miera said...

thanks a lot for sharing :) Minta izin nak sebarkan ya?

mama tisya said...

tq for sharing...anak akak pn suka sgt ngan gadget..biasa la ank2 zaman skarang kn..tp tu la kena pantau2

Si teNang said...

hehe..thanks for sharing!
memang interesting..ada tips yang dah pnah tau masa blaja DPAK (dip. pendidikan awal kanak2) dan masa pegi KAAK (kursus asas asuhan kanak2)..tapi ada juga tips tambahan dari entri ni..awal kanak2 (0-6 yo) memang waktu perkembangan kanak2 yang paling lajuuu..masa awal kanak2 ni la dorang ada absorbent mind and sensitive periods (montessori punya konsep)..masa ni minda kanak2 macam sponge..serap semua yang kita beri..sebenarnya bagus juga kalau ibu bapa amik kursus2 asuhan atau pendidikan awal kanak2 ni supaya lebih tahu macam mana nak bantu perkembangan menyeluruh anak2, kalau ibu bapa yg bekerja pulak boleh ada pengetahuan + kesedaran untuk cari taska/tadika terbaik untuk anak2..

Nur Zaida Rafin said...

As salam. Thanks for sharing. Mohon share ye

MUHAMAD DANIAL HAMZAH said...

terima khasih sebap sudi share berguna untuk saya

shikin shawal said...
This comment has been removed by the author.
shikin shawal said...

Thanks for sharing. :-)

.Lydia. said...

As salam...terima kasih la sudi share info...good job..hehe..salam kenal juga..

Linz Shopee said...

ASsalam..mohon share kat fb dan blog ye..thanks info terbaik ini...

Linz Shopee said...

Semoga perkongsian ini memberi kita kesedaran lebih..alhmdulillah...mmg sngt tegas untuk anak bila dah lama main tab or game..just bagi dia main bola n lari satu rumah...biar rumah berselerak aslkan anak tak tumpu pada satu je...

salam perkenalan n ukhwah semua...

Unknown said...

Salam, thanks for sharing.. Info yg sgt berguna.

arty said...

Sis, Nk mohon share in my blog bleh tk? Good info la. Tq.

kasihnabi said...

Salam, perkongsian yg sgt baik. Sy mohon share ye..jzkk :)

Eddy Gordo said...

Wow...samelah ngan anak kitee.. (sebut versi afdlin shauki..) Info yg sngt berguna...Keep it up sista...I like your entry...

Faizal Anuar said...

Bagus nie.mohon share

Faizal Anuar said...

Bagus nie mohon share di blog

Ann Rahim said...

Assalam saya tumpang share info ni dlm blog saya ya.... yq

Nurul Alwani Mohd Kasim said...

assalamualaikum...thnx for the good info,sgt berguna utk saya yg ade 3 org anak ini..n saya mmg xgemar anak saya didedahkan dgn ipad, atau gadget sbb saya pk belum masanye lagi..bg saya mase umur bawah 5 tahun ni la anak2 elok didedahkan dgn persekitaran n develop motor skills..tp suami saya pk lain, n dibelinya 2 tablet utk sorg satu anak 4 n 2 tahun tp saya pantau n thank God, terima kasih Ya Allah 2 tablet tu rosak :) x baiki lagi smpai skang n saya biarkan aje..luckily anak2 tak bertanya pun n saya lagi suka diorang main kat luar kotor2 hehehe..
>>sihatcarawanick.blogspot.com

Crystalsiobhon Melvin said...

Wah best infonya....dan paling terbaik bagi sya yg akan menimang anak tahun depan...thanks again

Mohd. Asraf said...

Terima kasih. Saya dan isteri stimulate anak dgn cara di atas plus flash card, plus bawa jalan2 mengenal alam & ajar dia bahawa alam ini ciptaan Allah. Semoga anak2 anda semua cemerlang! Amin

Malar said...

This is an awesome sharing. I really appreciate it. I am one of those parents who bought iPad for my child hoping she would learn faster.. but happened to be that was totally wrong. I have reduced the use of the iPad now... .it takes time for her to adapt as she is very used to it. One thing I did right was talking to her constantly since day 1 she was born. At the age of 2 now, she can speak very fluently with good grammar. Keep sharing these sort of information. THANK YOU so much!

Hafizul said...

Terima kasih kongsikan..bertambah sikit ilmunya..

Hafizul said...

Terima kasih kak kongsikan..hehe

dill said...

penerangan yang bagus. kudos :)

dan terima kasih ^^

dill.

harl_yna said...

Mohon share ya..big thanx mommy...

harl_yna said...

Mohon share ya..big thanx mommy...

yasmin said...

Alhamdulliah. . Saya selalu bagi anak saya umur dua tahun main gadget. . Saya sedih sikit tengok dia tak minat. . Kalau main ipad pun tak sampai 5 minit. . Dia suka main degan toy dia. . Brjalan. . Merangkak dan berlari. . Saya jeles tgk anak orang lain pandai guna gadget dan bole main berejam ngan gadget. . .Sekarang selepas baca blog ni saya rasa bersyukur. Alhamdulillah i am on a right track. . . Syukur. . .

yasmin said...

Alhamdulliah. . Saya selalu bagi anak saya umur dua tahun main gadget. . Saya sedih sikit tengok dia tak minat. . Kalau main ipad pun tak sampai 5 minit. . Dia suka main degan toy dia. . Brjalan. . Merangkak dan berlari. . Saya jeles tgk anak orang lain pandai guna gadget dan bole main berejam ngan gadget. . .Sekarang selepas baca blog ni saya rasa bersyukur. Alhamdulillah i am on a right track. . . Syukur. . .

Shiela ann said...

Sharing is caring.....

Cik Azua said...

Salam kak Rajiah...Very good info...tq :)
satu perkara je yg nak praktikkan susah ckit...kat umah pengasuh a.k.a ibu angkat anak saya, dorg bg anak sy main ipad...game kucing tu (talking tom)...setiap kali nak suap makan, mesti kne buka game tu baru dia nak buka mulut dia...dia leka tgk game tu...anak sy hampir 7bln umur dia...jenis yg susah nak makan...sebab slalu stiap bln demam dlm skali, bg dia mkn ubat...since that, dia takut nak buka mulut lau nmpk sudu atau syringe tu....so ble da start bg mkn jd susah la...walaupun dah bg dia main2 sudu tu, bg dia sendiri masukkan sudu dlm mulut dia (xde mknan)..tp ble tym nak bg mkn je, mesti dia ketap mulut dia kemas2. so ibu angkat dia lau nak bg makan, dia suh anak de pegangkan ipad tu, buka game kucing tu, sambil dia suapkan bubur kat anak sy...mcm tu baru dapat dia abiskan makanan dia tu...kalau x buat camtu mmg x mkn la dia...bila sy cuti, nak bg dia mkn, mmg sgt susah sbb sy xde game tu...so dia xnak buka mulut bila nak disuap mkn...last2 tpaksa bg dalam botol susu...kdg nak mkn, kdg xnak mkn...satu je la...dia breastfeed lg, so ble sy sendiri bg botol, kdg dia nak minum, kdg xnak...selalunye mmg de reject...

superengineermummylife said...

mohon share ye sis.... alhamdulillah ade 6 perkara diatas saya praktikan sebab saya teringat zaman saya dan adik2 saya kecil dulu..... rupenyer bersebab.....

Nurul said...

Nice Sharing... Panduan ni sgt berguna buat saya..

Alhamdulillah, saya x biasakan anak2 pegang gadget lama2... paling lama pun dalam 15 minit je..

Salam kenal, Jiji ^__^

nadzim bakri said...

I think i over like this entry
sgtlah berguna buat anak2 kite...utk student pun i nak gunakan kaedah2 ni....thank u so much..such an inspire entry

Nsb Sunshine said...

Assalam, mohon untuk digunakan sebagai bahan assignment, boleh?

Rozi Rasid said...

mohon share juga yer sis

akmare said...

good sharing...... mohon share di fb..

Dato' Ahmad Daud Azain said...

tq sis !!!

gadisBunga™ said...

wow. good info! and thanks for sharing sebab rasanya tak semua parents ada peluang untuk bercakap dengan doktor kan? :)

Siti Syawal said...

Good info..thanks for sharing

Siti Syawal said...

Good info..thanks for sharing

sheisjaz said...

Thanks alot for the info..sgt2 bguna..serius! Tapi tgelak tang jangan marah but explain..huhuhu...nmpk gayanya lepas ni kna tarik nafas dlm2 dulu lah kalo tgk ank dara sy conteng2 meja..huhuhu

aa said...

salam...mohon share ya...tq in advance

MaRdHatILLah(Fatahiyyah) said...

good info..tq

Liza Othman said...

salam.. terima kasih untuk perkongsian. akan dimanfaatkan sebaik mungkin.

DP said...

Thanks for this information...so saye ade produk yg baik utk d lekat d fon, tv, laptop n ipad,..anti radiasi...bgi pengguna2 tegar... Bole contact saya jun d fb Nieda jujue

Shi Qein said...

Mohon share.. Tq sgt2 sb share experience u.. Tips yg diberi mmg sgt2 kami jdkn panduan.. Insha Allah..

Natasha Zahirudin said...

As slm sis bleh x bgtau brape charge consultation ngn dr sherine ni..roughly..

Natasha Zahirudin said...

As slm sis...bleh bgtau how much ye consultation dgn dr sherine ni.roughly cost dia..

wan rozita said...

Tq soooo much for the info....this what sharing ia caring means

«Oldest ‹Older   201 – 400 of 443   Newer› Newest»