Daddy & Along's Birthday Treat

Bulan Disember ada dua orang birthday boy dalam family.
Daddy dan Along.
Daddy 10 Dec. Along 20 Dec.
Daddy tahun 1958. Along tahun 1985.

So beza umur diorang lebih kurang dalam
ermm..
85 tolak 58, kali sembilan belas, divided by zero point one percent, punca kuasa one point four hoursepower. Jadi berapa?
;D

Last weekend kitorang balik Shah Alam.
So sempat la makan-makan dengan family sempena birthday Daddy dan Along.
As usual, Along tak pernah ada birthday celebration dia sendiri-sendiri.
Mesti nak kena share dengan Daddy.
Dah kata bulan sama kan.
Kalau tak kena share dengan Daddy, mesti kena share ngan Nenek.
Kahkah.

Tapi takpe. Along ni tabah orangnya.
Tengok misai ngan janggut dia. Kan lagi lebat dari rambut tu.
*takde kena-mengena*


Kitorang makan kat Laman Grill Steak & Bar-B-Que, Laman Seri Business Park, Seksyen 13, Shah Alam. Hamik alamat penuh aku bagi.
Tempat ni memang recommended. Sedap nak mamppp.
Dah pernah masuk Jalan-Jalan Cari Makan jugak.

Masa kitorang pergi tu dah petang-petang camtu.
So tak ramai orang sangat.
Order makanan pon laju je sampai.


Nampak tak macam ada silau-silau sikit kat belakang Haikal tu?
Along, mohon derma sikit bulu janggut kepada pakcik tu.
Kesian silau-silau blog ai. ;D



Sambil tunggu order biasalah. Masing-masing bosan tak tahu nak buat apa.
Kejap selfie.
Kejap borak-borak.
Kejap ketuk-ketuk meja.
Kejap acah-acah nak jolok garfu dalam hidung.
Bukan aku la ofkos. ;D

Ada dua orang je yang tak bosan masa tunggu order.
Mama dan Daddy.
Tak caya korang tengok.

-_________-"
Bahagia sangat bila ada cucu nampaknya.
Guna pisau dan garfu pon bolehhh.
Aku rasa staf restoran pon tak sabar nak timang cucu tengok gelagat diorang ni. -..-

Tengok. Aqil sumbat kerepek dalam mulut pon kemain happy Lola tepuk tangan. -..-
Tak sabar nak tunggu turn aku pulak jadi nenek nanti.
Agaknya aku terus buat chicken dance tengok cucu makan kerepek. T_T


 Cari perbezaan antara dua gambar di atas. 
Hint: Jiji Flizzow. ;D

Bila makanan sampai je, korang tengok perangai masing-masing.

Mana mahu nak pandang kamera lagi dah.
Peha kambing bersaiz bapa di depan mata lesap dalam kiraan 54265312829012.
Tahu-tahu je dah Burppp! *bau kambing*


Tapi aku burp wangi sikit la. Bau salmon. ;P


Raidoo dengan Adan makan pasta.
Boring betul pergi Grill Steak tapi makan pasta.
Derrr nak makan pasta kat rumah pon boleh derr. 
Kakngah masak lagi sedap kot.
Eh!

Nampak tak point dia kat situ?
Ada benda dia nak show-off tu. Antara nampak ngan tak nampak je.
;D

Macam taknak mengaku keturunan pon ada tengok muka Adan ni.
 Tarik janggut tu tahu la! -___-


Aku order salmon tu sebab tiru Rizzy sebenarnya.
Sebab kalau pergi makan mana-mana, mesti yang Rizzy order paling sedap.
Chef la katakan.
Tak lama lagi Rizzy dah nak naik kapal. Jadi chef atas kapal.
Dik, ni kakngah nak pesan sikit ni. 
Kau jangan makan banyak sangat atas kapal tu nanti. Kang kapal mendap. Lebih muatan. Terus driver kapal kena bawah 70 kilometer sejam je. Speed limit kan 110.
Kesian driver tu. Cirit dia tekan minyak. 
-______-

Awww! Suami siapa yang suhwiiitt sangat ni.
Sebab dia tahu bini dia akan masukkan dalam blog, tu yang sweet semacam je tu. -..-


Habis makan, kitorang jalan-jalan kat taman belakang Laman Seri Business Park tu.
Ada la macam pokok buluh sikit. Bangku-bangku sikit.
Boleh la berlari-lari anak dan buat lompat bintang sambil berkata di dalam hati,
"Yesss confirm berat badan turun 5 kilo lepas ni. Kamon kamon."


Berjalan camni boleh turun 5 kilo kau kata??
10 gram pon belom tentu luak. -..-

Daddy Lang (Rizzy) ni muka je gangster.
Tapi bila layan anak buah, holloh holloh hollohhh.
Bila anak buah fire je, terus buat-buat mati. Kahkah.


Ni la perangai Lola sekarang.
Amik video cucu-cucu, pastu rilek amik port layan sorang-sorang. 
Siap gelak-gelak lagi tengok video.
Entah video cucu suap kerepek tadi tu je yang digelakkan. -____-



Cucu-cucu kesayangan Atok dan Lola.
Kalau cucu ada depan mata, anak setakat pandang sipi-sipi je.
Nampak tak nampak je kan.
Padahal anak lagi besor dari cucu. -..-


As usual, harus ada family portrait dulu sebelum pulang.


Masa ni lawak.
Aqil tetiba datang mintak pakngah (hubby) dukung.
Korang tengok muka Haikal. Bergenang terus. Kahkah.
Macam tu la bila tak biasa kongsi kasih sayang.
Biasanya hubby dukung dia sorang je kan.
Mana ada dukung mamanya sekali.  
Walaupon mamanya ringan je padahal aduinya pun.


Nampak tak persamaan perangai Atok dan Lola?
Senyum koyak mulut sampai ke sudah.
Sebab dia satu je. 
Cucu. -..-


Budak baju biru kotak-kotak tu dapat 9A PMR semalam.
Alhamdulillah.

Aku dulu 7A je. Sejarah kantoi.
Bukan apa.
Masa tu cikgu sejarah kitorang kena chicken pox.
So bab yang pasal Francis Light buat perjanjian dengan M Daud Kilau tu tak sempat cover.
Tu yang aku dapat B je.
Ada la jugak kengkawan yang dapat A. Tapi diorang pergi tuisyen.
Kebetulan cikgu tuisyen tak kena pulak chicken pox.
 ;D

Harap-harap cikgu sejarah saya takde yang baca blog ni.
Kahkah.

7 comments:

mrs.ecam said...

hahahhaha lawok la ko rajiah...tp aku ske tngk fmily ko...sume loving2 jek...sporting jek bile gambo cemane gaya pon ek...oloh2 cian haikal...jeles ek...kne bg die adk la...br die biasa kongsi ksh syg...hekhek...aminnnn

anna hashim said...

dahsyat la adik beradik akak semua bijak2..hahahaa dlm family saya cuma sorg je yg bagus semua exam straight A, adik no.3..yg lain semuanya cukup2 makan..hahahahaa

syawalsimpsons said...

serius sue baca N scroll gamba banyak2 kali..mmg happening family rajiah ni tau..suke3 mek...yang best semua muka happening N selengge..lagi2 gambo family tu..yg adik beradik kat belah atas yg berdiri..adoi buat hal sendiri...terus terfikir diri sendiri jugak kalo bergamba pon gitoo gayanya..kakakkakakkakakka....

¿n0die? said...

Salam Kak Rajiah.

Sukenye saya baca blog akak.
Saya dh jadi pembaca tetap sejak post viral akak tu.
Best la akak ni, macam Justin Bieber suke sangatttttt <3 <3 <3

darikacamatai ly said...

Salam jiji,

Hadoyai,jiji ni mmg kelakar la...rowk habis...jiji,please update hari2 please...:-) hahaha mcm kan tak de koje lain suh update blog hari2kan :-)

eray ayang said...

serios best baca blog jiji nie. ikhlas sangat. tak lekang sengih bila baca.

banyak pahala buat orang happy.

http://welovesusuibu.blogspot.com/2013/12/restoran-ikea-tak-halal-jakim-sahkan.html

Erynn Anyssa said...

M daud kilau kak?hahaha.Kalau camtu kita patut masukkan dya kat dalam muzium.sejarah negara tu kak.hihi