Tips Potty Train (Cerai pampers)

Ramai yang tanya aku,
Macam mana aku potty train Haikal.
Dan ada juga yang suruh update tips-tips potty train kat sini.

Ok macam ni.
Sebenarnya kitorang pon masih belum berjaya 100%.
Haikal masih pakai pampers sewaktu tidur.
Sewaktu Haikal jaga sahaja kitorang biarkan burungnya bebas. ;D


Eh kejap.
Bagi yang tak tahu, potty train tu ialah proses cerai pampers ye.
Bukan Thomas & Friends ok. -___-
Kamonnnn..
Thomas the train dan potty train. Kan tak jauh bunyi tu. 
Mohon jangan komfius. -..-

Potty train memang takde salasilah keluarga langsung dengan thomas the train.
Potty train disini bermaksud melatih anak terkucil atau tervera di dalam jamban, sepertimana kita dan manusia bertamadun yang lain melakukannya.
Apa itu tervera?
Poop.
Tak pon, Ploop!
Lebih jelas bunyinya bukan? ;D

Jadi, dengan rasa rendah diri,
aku ingin berkongsi beberapa tips yang kitorang dah amalkan SETAKAT INI.
Diulangi, Haikal belum cerai pampers 100%.
MASIH DALAM PROSES.
InsyaAllah bila dah berjaya 100% nanti, 
mungkin aku akan kongsikan dengan lebih terperinci dalam blog ni di masa akan datang.
Mohon kesefahaman dari semua pihak demi kelestarian ekonomi negara.
Hamboi.

Ok, ada sesetangah orang cakap,
Haikal baru 2 tahun. Masih awal untuk potty train dia.
Itu terpulang kepada pendapat masing-masing.
Tapi apa yang menggerakkan aku untuk potty train Haikal mulai sekarang ialah,
 aku ada terbaca satu buku parenting tentang DISIPLIN ANAK-ANAK.

Katanya, melentur buluh biarlah dari rebung.
Rebung tu tahap mana? Umur berapa tahun?
Rebung dalam konteks potty train ni ialah, seawal usia SATU TAHUN sebenarnya.
YE. Seawal usia SATU TAHUN anda dah patut ajar anak kucil dan vera di jamban.
Kami pon dah terlambat satu tahun. Rugi besar di situ.
Maklomlah. Jahil.

In fact, saiz-saiz pampers yang available di pasaran adalah untuk bayi berumur 0 hingga 2 tahun sahaja sebenarnya.
Untung kalau anak kurus.
5 tahun pon masih boleh pakai pampers.
Senang mak ayah kau.

TAPI.

Bak kata mama saya,
Ia bukan soal MASIH ADA SAIZ.
Ia bukan soal KITA KAYA DAN MAMPU BELI PAMPERS.

Tapi ia SOAL DISIPLIN ANAK.

Lagi sekali, nak mendisiplinkan anak perlu bermula dari rebung.
Rebung tu umur berapa kawan-kawan?
SATU TAHUN.
So kalau anak dah 4-5 tahun tu, kamonnnn..
Rebung apa nya.

Jadi aku akur dengan pendapat Mama.
Dan laju-laju start potty train Haikal sejak sebulan yang lalu.
Itu hikmah ada ibu yang garang. ;D
Nah serba sedikit tips yang boleh dikongsikan setakat ni:


1) Sabar dan bersedia untuk commit 100%!

Sebelum mulakan potty train, mak ayah perlu tanamkan tahap kesabaran dan komitmen yang tinggi terlebih dulu.
Tanam dalam otak, 
"Anak kencing atas lantai, rilek. Anak kencing katil, rilek. Rilek brader brader rilek."
Kerana PERMULAAN potty train memang begitu.
Kunci dia, sabar dan rilek brader brader rilek. -..-


2) Bagi anak KENAL apa itu kucil. Apa itu vera. 

Ikut bahasa masing-masing la ok heheh.
Contoh, bila anak terkucil masa mandi, bagitahu dia,
"Haa tu Haikal kucil. Haa this is your kucil. Ok?"

Kalau anak muka kemut-kemut nak membuang, cakap,
"Haikal nak vera ye? Ok push some more. Kuat-kuat lagi. Goodboy Haikal dah vera."

Gitu.

Ulang-ulang bagitahu dia camtu. REPETITIVELY.
Walaupon at first muka dia macam selenga-selenga ubi saje,
tapi percayalah anak tu absorb apa yang diajar.
Lama-lama dia akan tahu. Kucil vera kucil vera.

Rasa nak lempang diri sendiri cakap kucil vera. -___-

3) 2 hingga3 hari yang pertama adalah paling mencabar.

Mengikut pengalaman aku dengan Haikal, tak susah pon nak ajar dia vera. Sebelum 2 tahun lagi, Haikal memang dah tak vera dalam pampers. Dia sendiri akan cari jamban bila nak vera. 
Cuma untuk kucil, makan masa sikit. 
2-3 hari pertama tanpa pampers, Haikal memang kucil merata. 
Peringkat ni, pastikan lantai rumah clear seclear clearnya. 
No carpet. No tikar. No sejadah. No mainan berteraburan. 
Kang kalau dia terkucil, takde la kau mencuci sambil asap keluar ikut hidung. -..-

Dan everytime anak terkucil kat lantai, atau di tempat-tempat yang tak sepatutnya,
explain dan bagitahu dia apa yang dia buat tu salah.
Explain dengan nada tegas. Supaya dia terkesan dan beringat.
Guna suara paling dalam. Paling garau.
Kalau suami tuduh kau bapok, buktikan pada malam jumaat nanti. ;D

Tapi jangan risau, masalah kucil merata ni takkan lama.
Mengikut pengalaman aku, masuk hari ke-4 dan seterusnya, 
Haikal dah pandai cakap "Nak cing" dan dah boleh kawal pundi kencing dia supaya "melepaskan tembakan" hanya ketika di jamban sahaja.

Sampai sekarang Alhamdulillah.
Langsung tak kucil dalam pampers dah.
Kecuali ketika tidur.


4) Konsistensi amat penting.

Nak balajar sesuatu perkara memang kena konsisten.
Kita yang tua bangka ni pon sama kan. Nak-nak pulak belajar benda baru.
Memang perlu konsisten. Istiqamah orang kata.
So dalam melatih anak pon sama.
Latih mereka secara konsisten.

Contoh kalau kita dah latih dia potty train seminggu straight.
Jangan pulak minggu depannya terus biar je anak pakai pampers balik.
Tak istiqamah lah gitu.

Bak kata Dato Fadhilah Kamsah,
"Kalau nak jadikan sesuatu perbuatan itu sebagai amalan atau habit, perlu dilakukan secara istiqamah selama sekurang-kurangnya 21 hari secara berterusan."

So bertabahlah potty train anak.
Slow-slow takpe. Asalkan konsisten.


5) Reward anak bila dia berjaya kucil atau vera kat jamban.
Well sekarang kan Tesco tengah buat promo pen figurine superhero tu kan. 
So itu lah reward kami kepada Haikal masa mula-mula nak potty train dia dulu.
Heheh benda free bhai. Jimat. ;D
Plus Haikal pon memang suka jadah-jadah superhero ni.

Macam yang kita semua tahu, MOTIVASI TAK PERNAH TAK BERKESAN.
Manusia ni bila di-motivate, memang boleh berjaya.
Termasuk lah anak-anak.
Reward anak bila dia dapat capai sesuatu, sebagai motivasi. Cakap kat dia,
"Kalau Haikal tak kucil dalam pampers hari ni, papa bagi toys ironman lagi ye?"
Confirm semangat terus budak tu.

Tapi sejak Haikal memang dah tak pakai pampers sekarang ni,
dah jadi satu masalah pulak.
Sticker nak redeem figurine superhero tu dah kehabisanullazi. -..-
Takkan la kitorang nak shopping tesco hari-hari pulak kan.
Jadi sesiapa yang mempunyai lebihan sticker, sila derma. ;D

Jangan risau, pahala berlipat ganda jika menghiburkan anak kecil. *tetiba*


6) Tips terakhir, jangan pakai jamban kecik yang portable tu. Guna lapik jamban untuk kanak-kanak.


Konon nak bagi anak selesa vera bawah kipas sambil tengok tivi la kan.
NO!
 Biasakan dia dengan suasana toilet sebenar. 
Kang sampai ke besar nak vera depan tivi. Jenuh.
Beli je lapik jamban kanak-kanak yang boleh letak atas jamban biasa supaya vontot anak elok terletak di atas jamban tu. Kerja korang pon senang.
Anak habis vera, terus flush je. 
Tak payah nak cedok shit tu (HAHA) dan bawak ke jamban untuk buang dan sebagainya.

  
Ok itu je kot yang aku boleh share setakat ni.
Harap bermanfaat untuk semua.

Kesimpulannya,
potty train memang menuntut parents untuk banyak bersabar dan komited.
Tapi percayalah, sabar itu manis buahnya.
INI SEMUA DEMI MEMBENTUK DISIPLIN ANAK.
Anak siapa?
Anak awak jugak.
Yang esok-esok jadi bagus, awak jugak yang bangga.

InsyaAllah.
Di sisi Allah, parents sentiasa ada tempat.
Semoga dipermudahkan dan semoga berjaya.
=)

21 comments:

YanaHime said...

Gelak besau sepanjang baca entry ni, tetiba plk ada slang vangla, adoi! Hahaha!

Akak pun dh train ank sikit. Klu nak vera tu kompom lari bawak dia masuk jamban. Part nk kucil jer belum train. Jenuh aku menaga nt, adoi!

Aisy Nasiha said...

Bagus ni.. saya pun dlm proses potty train anak 17 bulan. Kawan bg nasihat mula awal..

Syue Wana said...

mmg mencabar..
kl xkena gaya mmg berasap la.
yang penting parent xle give up

Baiduri said...

tq sharing...huhu, dh boley start ni...ank dh stahun stngah...

MamaFarah said...

bagus la haikal.. akak pun start ajar anak2 akak bila diorang dah start pandai cakap..biasalah kesabaran harus tinggi melangit lor..

lina said...

Thanks share...
Anak saya plak bila nak train dia suka tahan la kencing tu....'nak cing' 'nak cing' bila dah kat toilet tak keluar........dia boleh tahannnn kencing tu..huuu... 1yr 10month, mgkn sy perlu lbh sbr.hihi....
Any tips?

isabelle frankly said...

baeklah, jiji.
akak akan coba. err..tapi adib x berapa cakap sgt lagi.
camna dia nak bgtau dia dah kucil or vera?
*apakah aku cuba beralasan?*

Syahida Azizan said...

masa anak sulung sy start masa umur 2thn setengah...yg 2nd ni dah masuk 2thn stgah tp blum start ajar lg...aritu nak ajr tp konon2 menunggu musim tengkujuh habis dulu...yela, kang berpuluh2 helai baju n seluar nk dibasuh tapi tak kering2...naya gak kan heheh

jasrine rine said...

jazakillah khairan khatira dgn ilmu yang dikongsi disini....

harap menjadi pendorong utk potty train anak2 kecil ini...

aminnn...

jasrine rine said...
This comment has been removed by the author.
Z.u.r.a and I.w.a.n said...

assalamualaikum..
hai jiji..sy zura dr blog www.ceriterayanzur.blogspot.com

nice to knowing u and family..
alhamdulllah..dpt tips dr jiji mengenai potty train ni..

actually zura lg terlambat taw jiji, irfan dh nk masuk 3yrs bulan october ni..rasa bersalah pula lambat ajar, sebab zura isteri dan ibu yg berkerjaya dear...tak sempat nak train irfan..huhu..

ada tips tk?
kalau weekend ajar dua hari..nnti pegi rumah pengasuh nk kena pakai pampers pula...cm mn nk konsisten kan..huhu..

norlina jusoh said...

tergelak saya baca entri ni.. apa pun sangat bermanfaat.

Sihat Cantik said...

suka cara penulisan u la..sempoi je..
i pun lmbt potty train..2y++..
now pun masih pakai pampers masa tdo..semangat lom kuat mnghadapi kencin mase tido..huwawawa..
kalo dh berjaya train anak diaperless mase tdo..pls share tips ye
TQ

Ainniah Zulkefli said...

alamak, sy pon da terlambat setahun. anak da 2 tahun lebih daa..huhu..& sy beli yg portable jamban tu! aiyak!!! :O

memang tercari2 info pasal potty train anak2..bolehla train dua2 anak sy sekali. yg nomb 2 baru masuk setahun.laaaagi la kena byk bsabar, sorg kucil sini, sorg lg vera sana..tepuk dahi ja la umi nya (saya la tu). huhuu

ainniah.com

Nurain Sazila said...

Baikk..semangat dah datang nak potty train Imaan :)

Mar Mansor said...

Bila weekend, anak dengan saya tak pakaikan diaper tapi dia takut nak vera kat jamban. Bila hari bekerja dia bersama pengasuh, masih berdiapers. Camana nak bagi dia tak kompius ek? Anak dah 2 tahun 7 bulan. Target saya dah tersasar, dan target baru sebelum 3 tahun perlu ceraikan diaper sepenuhnya.

NURUL AQIDAH AZAHAR said...

ida stsrt ajr umur 1thun 5bulan...umur 2hun memang totally dh tak pkai pmpers...

Nina Mirza said...

Thanks Jijie....
Nina nak try kat Eilhan nanti....

Cik Shyra said...

Salam Jiji..
Sy Shira. Anak sy nak masuk 2tahun bulan 6 ini then duduk dgn BS sbb sy bekerja. How to train her this potty train ya? is it ok i do in weekend or ptg lepas take her from BS??

_Please i need ur advice. reply me or email me at noorsahirah@yahoo.com.

Tq.

-Shira-

Ummi Khalif said...

good sharing! nebes pula nak tunggu turn anak kita cerai lampin

ummikhalifstories.blogspot.com

Mommy Rafa said...

tq for sharing. tgh nak potty training anak umur 2 tahun. wish me luck.. :)
jemput singgah ke blog saya.. http://mommyrafa.blogspot.com/2015/08/Petua-cerai-susu-badan.html