Bruno Mah.

Kegemaran Baby Haikal sekarang ialah menari.
Asal rancak sikit lagu yang dia dengar, mula la terangkat-angkat vontot. 
Pastu hayun-hayun tangan. Pastu teleng-teleng kepala. Hamboi dia tuuu.

Tapi everytime tengok dia manari, aku rasa macam nak tercabut jantung.
Sebab kemain ganaih budak tu menari.
Kejap hentak kaki, kejap menonggeng, kejap berpusing sampai pening.
Pernah sekali dia terantuk kat pintu sebab sakan sangat joget pusing punya pusing punya pusing last-last terlepekkk dahi di pintu. 
Haaa kannnnn dahhhh mendapatttt lagiiiii...
Pffft.

So nah. 
Tarian tiang tanpa tiang untuk korang. Performed by Baby Haikal.
Haha!




Kalau suka boleh LIKE, Kalau tak suka boleh jalan. Heheh

Ikan bakar tak ikhlas. Kihkih.

Tengok tajuk, macam......
entry masak-masak lagi jeeeeee.
Boring. -..-

Ada sekali tu, aku borak dengan hubby.
Borak pasal...kegemukan masing-masing kahkahkah!!
Seriously, kitorang masing-masing duk komplen,
Lengan dah goyang-goyang la.
Bontot lebih lebar dari kerusi la.
Baju semakin mengecut la, padahalllllll -.-
Dan macam-macam lagilah.

Dan dari isu-isu sebegitu, kitorang pon berfikir sejenak.
Bagaimanakah untuk mengatasi masalah-masalah tersebut.
Mungkin produk Kak Ton boleh tolong. Sebab dalam promo dia ada cakap,

"Siapa yang amik produk Kak Ton, setiap malam adalah malam pertama!"

Amboi Kak Tonnnn.. Haha!

Masa malam pertama, lengan aku tak bergoyang ok. Tough je.
Sekarang dah malam ke-634567876545678754, dah start goyang-goyang. Maksudnyaaaaaaaaaaa........
ok tak sampai hati nak cakap. Takut terguris hati sendiri. Haha!

So hubby bagi la macam-macam idea.
Taknak makan malam la.
Nak exercise regularly la.
Taknak makan nasi la.
Bla bla bla.
Tapikan, semua semuaaaaa tu kitorang dah pernah buat tau sebelum ni.
Malangnyaaaaa..tak jadi.
Hari pertama, semangat exercise, kayuh treadmill (kayuh??), tak makan nasi, tak makan malam. Tegar gila ah!

Tapi masuk hari kedua,
muka dah macam baru mati bini,
kaki asik nak tendang-tendang kerusi,
kepala asik nak hempuk pasu,
itu...konflik dalaman namanya. Haha!
Tetiba rasa macam berperang dengan diri sendiri. Macam ada syaiton bapak besar gila duk hasut-hasut makan~ makan~ makan~
Terus tak tahan, pergi dapur rebus maggi pukul 1 pagi. T_T

Maka hari-hari seterusnya, rutin kembali seperti biasa.
Makan makan makan.
Memang makin labuh la lengan kau lepas ni.

-___________-"


Tapi bebaru ni aku macam dah jumpa alternatif lain.
Kita kena makan makanan yang sihat sahaja.
Seperti stim-stim, bakar-bakar.
No goreng-goreng anymore.
Ceh cakap nak bagus je kan. Pui.

So ada sekali tu, hubby bawak balik ikan talapia. Ada orang bagi.
Hubby suruh aku buat ikan bakar.
Aku pon, no problem bossss!!
Semangat gila pergi cari bahan-bahan untuk ikan bakar kat Tesco. Aku dah macam berkawad dah dalam Tesco tu. Semangattttt ok. Tolong lah paham.

Sepulangnya di rumah, dah set dalam otak, esok malam masak ikan bakar.
Setttt!

Esoknya, balik dari lab, sampai rumah dah nak maghrib.
Badan dah lembik.
Bukak peti, tengok ada bahan-bahan nak buat ikan bakar. Ikan pon dah marinate malam tadi. Bahan-bahan pon dah ready.
Masalahnya, badan tengah lembik, otak penat, takde mood langsung.
Jadi??

Gorenggggggg je lah ikan talapia tu...
Hahahahahahaha!!

Korang nampak tak betapa besornya syaiton yang menghasut diri ini? =P

Jadi hasilnya,

Ikan goreng yang di salut sambal ikan bakar. Boleh?
Aku terpaksa jugak buat sambal tu sebab bahan-bahan dia semua dah ready, tinggal nak campak dalam kuali je, so kalau tak buat sayang pulak.
Sambal ikan bakar tu aku follow resepi kat blog ni:
Memang sedap. Aroma diaaaaa tak tahan ok! Korang try lah.


Ni dia punya sos cicah-cicah. Hehe!

Hubby balik kerja nak dinner terus macam,
ehhh kenapakah ikan bakar sudah jadi ikan goreng??
Maka aku pon yilekkkk je cakap sebab malas nak bakar. Muka tak bersalah. -..-

So hubby?
Redhoooooooooo je la kan.
Mesti dalam hati tertanya-tanya kenapakah aku berkahwin dengan manusia seperti ini. Haha! Nasiblah bangggg...

Lepas makan kenyang-kenyang, lepak depan tibi,
sambil borak,
"Lengan dah bergoyang..bontot dah lebar.. dagu dah tumbuh lagi satu.."

Pffffttt


Kalau suka boleh LIKE, Kalau tak suka boleh jalan. Heheh

Ni pendapat aku la. Jangan marah ok.

Semalam aku chatting ngan sorang reader ni. 
Dia pon blogger jugak lah sebenarnya kan.Saje lah nak cakap reader, nampak macam ramai sikit baca belog aku kahkah.
Kesiannn..

Dia tanya aku,

"Jiji, camane nak bagi ramai orang komen kat blog kita? Follower dah ramai, tapi takde orang pon nak komen. Sedih."

Derrrrr....? Orang tak komen pon sedih ke?
Kalau pakwe minta clash ke, ayam naik harga ke, lojik la jugak nak sedih-sedih,
ni orang tak komen je kottt. -..-

Tapikan. Dulu aku pon macam dia jugak tau.
Siang malam tertanya-tanya kenapa takde orang komen.
Kenapa? Kenapa? Begitu kan.
Rasa nak approach semua readers suruh komen lepas baca. Sampai begitu dia punya desperate kahkah.
Padahal kalau kat FB, rajin je readers tegur,
"Hai jiji! saya reader tegar blog awak!"

Dalam hati aku, tegarlah sangat..Tapi kau tak pernah komen pon kan. Pfft.
-__________-

Tapi tu dulu la. Dulu.
Sekarang aku dah bijak sikit. Heheh

Lepas beberapa lama berblogging ni, aku ada perasan sesuatu.
Sesuatu yang mungkin sebenarnya korang pon tahu, cuma sebelum ni tak sedar.
Ok camni.
Aku sendiri pon baca banyak blog sebenarnya.
Dari blog yang feymes eymes sampai ke yang tak feymes.
Dari blog orang terkenal, sampai ke blog yang penulisnya anonymous.
Blog yang follower baru 40-50 orang pon aku boleh layan.
Aku suka je baca semua blog pon.
Dan kengkadang ada yang aku tak jadi follower pon, tapi kat laptop aku bookmark blog tu.
So walaupon aku bukan follower, tapi aku baca je tetiap hari pon.
Begitu.

Dan everytime aku baca blog orang pon, aku jarang tinggalkan komen. 
Sebab macam.....nak komen apa?
Perlu ke komen?
Gitu.

Ok korang bayangkan camni,
contoh macam blog aku kan, aku selalu cerita pasal Baby Haikal.
Aku adalah sedang BERCERITA sahaja.
So kalau ikut lojik, pertama kali korang baca tentang Baby Haikal mungkin lah korang akan komen,

"Wah comelnya Baby Haikal!"
Ni contoh la kan.

Pastu kali kedua kali ketiga aku cerita lagi pasal Baby Haikal,
Takkan tetiap kali ko baca ko nak komen, comelnya comelnya.
Kan?
Mestilah sekadar baca dan senyum sendiri sambil puji di dalam hati je.
Unless, korang ada something else to say, contoh macam
"Jiji, aku rasa better jangan biasakan sangat Haikal tengok ipad. Tak elok untuk development dia."


Aku pernah dapat komen camtu, dan aku sangat hargai.
Ada mesej yang nak disampaikan kepada penulis blog tu.
Macam teguran atau cadangan ke kan. So bagi aku, selaku seorang pembaca blog jugak, aku akan komen bila aku rasa perlu.
Kengkadang ada jugak rasa nak puji macam comelnya anak awak ke, atau cantiknya baju awak ke kan. Tapi bila open comment box, tengok dah 4-5 orang puji benda yang sama. So aku tak tinggalkan komen. Sebab dah ada orang puji apa yang aku nak puji tu. So tak payah susah-susah disitu haha.
Jadi aku blah saje, dan baca blog lain pulak. Begitu.
Bagi aku, orang yang baca blog ialah sebab hobi dia suka BACA blog bukan KOMEN blog.
So biarlah dia sekadar baca dan enjoy bacaan itu.
Tanpa perlu dipaksa untuk perah otak nak komen apa.
-_____-

Hari tu aku ada borak dengan sorang blogger ni. Blogger feymes jugak lah.
Aku saje la nak tanya pendapat dia kan.
Sebab aku tengok blog dia dah 5000+ followers tapi yang komen 5-6 orang je.
So aku tanya pendapat dia, dan dia jawab camni,

"Sebenarnya dalam blogging ni, orang komen ke tak komen ke, takdelah penting sangat. Yang penting ialah blog stats kita tu. Yang ada graf berapa unique visitors tu. Dari situ blog kita akan dinilai, contohnya oleh nuffnang, adverlets dan sebagainya. Bukan berdasarkan jumlah commentor. Lagipon, readers akak lagi suka contact akak kat FB dari komen kat blog. Sebab lebih rapat dan ada privacy. Dan akak pon lagi senang nak respon kalau dekat FB, dan akak senang dengan cara tu."

Hmm. Tu pendapat dia lah.
Aku tak cakap pon aku setuju ke tak.

Tapi macam ada betulnya jugak kan?

Lagi satu, kengkadang ada blogger yang macam mengamalkan "budaya" macam ni,
aku komen blog kau, kau komen blog aku balik.
Ada kan?
Mungkin ok je bagi sesetengah orang, tapi aku rasa macam tak ikhlas pulak komen kalau ada "budaya" camtu.
Bagi aku, better komen bila korang rasa ada benda nak dikomen saje.
Barulah benda tu betul-betul bermakna untuk si blogger tu.
Kalau setakat komen kat patploh entry, pastu semua komen pon asik,
"Eh awak ni comel lah."
"Awak ni cantik lah"
"Suka lah tengok awak senyum"
"Baju awak cantik lah"

Baik tak payah kotttt..
Puji sekali dah la, banyak-banyka kali buat hapeeee.
Blogger tu pon dah tahu dia memang cantik. -..-
Lain la korang cakap, "Eh bulu hidung awak kerinting lah."
Itu mungkin blogger tu tak tahu. Kahkah.
 

Kecualilah kalau blogger tu update entry yang memang minta respon pembaca.
Contoh macam aku pernah update pasal kes Mengkudu tu kan (tetiba berduyunnn orang komen haha), atau yang masa aku tengah buntu nak cerai susu tu (padahal sampai harini tak cerai-cerai lagi pfft), atau apa-apa je lah entry yang aku mintak korang bagi feedback.
Haaa..kalau entry begitu barulah lojik ko nak sedih kalau takde orang komen. Hihi.

So kesimpulannya, walaupon kita ni si penulis, kengkadang kita kena fikir jugak dari sudut seorang pembaca. Ada entry kita yang memang tak perlukan komen pon sebenarnya, sebabnya mungkin entry tu sekadar sebuah cerita, atau entry suka-suka macam lawak bodoh-bodoh gitu je, atau sekadar nak tayang muka, tayang baju lengan berjuntai, tayang muka bajet megan fox berhijab pfft.
So macam...benda-benda camtu bagi aku sekadar bahan bacaan untuk pembaca yang suka penulisan kita untuk tujuan hiburan semat-mata. Tak perlu pon melangut tunggu orang komen.
Macam kita baca buku cerita la, lepas baca, tutup buku.
Takde pulak nak tulis komen kat muka surat belakang tu kan.
Kalau ada, kompom ahli syurga. ;D
Dulu ustazah aku cakap, orang gila masuk syurga.
Everytime aku selisih dengan ustazah tu kat sekolah, terus pura-pura gila. Kahkah.
Desperate sangat nak masuk syurga. -..-

Aku setiap minggu, setakat tengok graf blog stats tu je.
Setakat 700-800 unique visits sehari pon aku dah rasa ok je, padahal yang komen baru 2-3 orang. Kengkadang takde langsung komen kahkah.
Tapi at least dari blog stats tu, aku tahu masih ada yang sudi membaca blog aku.
Kang kalau esok-esok tengok, tetiba zero visitors.
Terus delete account je la jawabnya. Haha!
So aku rasa tak perlu kot nak sedih bila orang tak komen.
Yang penting, kita seronok menulis, dan orang seronok membaca. 
Itu dah cukup win-win dan menggembirakan semua.
Tak perlu macam, kenapa takde orang komen kenapaaaaaa????
Tak perlu bhai..

Tak tahu lah korang setuju ke tak dengan pendapat aku ni.
Ni kalau ikut kepala aku la kan.
Lain orang, lain kepala. 

p/s: Entry ni bukan bermakna aku tak appreciate orang-orang yang selalu komen blog ni ye. Aku hargai, dan aku baca setiap satu komen korang. Cuma kengkadang aku tak sempat reply sebab lupa atau sibuk. Huhu! Tapi kalau korang approach aku kat FB/wassapp, aku boleh je layan korang 24 jam sebenarnya kahkah! Takut kang ada readers yang selalu komen sini tetiba tersentap-sentap dikala membaca entry ni. Janganlah begitu. Aku cuma bagi pendapat kepada para blogger yang sedih tak memasal bila takde orang komen blog dia. Itu saje. No offense ok.

Jadi mari nyanyi beramai-ramai.
Ayam for youuuu~~~
Ayam for youuuuu~
(Lagu 1M4U tetiba berkumandang kat tivi. Nyampah.)

Selipar jepun abang kawasan

 Semuanya bermula masa aku solat kat Masjid Ubudiah, Kuala Kangsor hari tu.
Masa aku nak pergi amik wudhu' kan, tetiba ada sorang mak ni dengan anak dia sebaya Baby Haikal lah kot. Kan kalau naik tangga masjid kena tanggalkan selipar/kasut kan. So mak budak tu tanggalkan selipar dan letak kat tepi, budak tu pon ikut la mak dia tanggalkan selipar.
Aku tersengih-sengih tengok.
Apa masalah tengok orang tanggalkan selipar pon nak tersengih kan? 
Bukan tanggal seluar pon. Ngeheh.

Aku sengih sebab budak tu pakai selipar jepun. 
Ok korang jangan rasa pelik dulu, bagi aku explain. 
Cuba korang bayangkan selipar jepun sekarang. Bukan yang comel-comel ada kartun-kartun tu taw. Selipar jepun yang biasa, yang bodoh-bodoh tu. Yang orang jual tiga hinggit sepasang tu, yang ada kaler hijau dengan kaler biru. 
Dah bayangkan? 
Ok sekarang bayangkan selipar jepun tu, tapi saiz kaki baby.
Camane?? Comel tak?
 
Ohhhh makkkk gaddddd comel nak mampoih ok.
Aku nyaris nak meraung tengok selipar jepun budak tu. Seriously comel tahap hempuk kepala dengan pasu. Tak boleh terima hoiiii. Comel sangat. Saiz dia separuh dari saiz selipar jepun biasa. Pastu warna biru. Pastu macam ada kesan buruk-buruk sikit. Tapi saiz kaki baby. Hihi! Cool kot baby pakai benda yang macam lusuh-lusuh, buruk-buruk. Abang kawasan sangat. Haha!

Aku nak amik gambar, tapi masa tu aku tengah basah-basah baru lepas amik wudhu' kan.
So aku target nak amik gambar lepas solat lah.
Tak tenang aku masa solat sebab asikkk terbayang selipar jepun budak tu. Huhu!
Mengalahkan terbayang muka pakwe ok.

Habis je solat, lipat telekung pakai tudung semua, terus zassssss keluar cari selipar jepun tadi. Henpon dah standby kat tangan nak amik gambar. Kahkah.

Tapi....sobs..selipar tu...sobs..dah takde..sobs..sobs..sobri..

Dalam kereta terus gosok-gosok hubby. Sambil suara anje-anje suruh dia cari selipar jepun camtu untuk Baby Haikal.
Dan aku macam nak nak nakkkkkk sangat selipar tu. 
Nak yang tahap kalau tak dapat, mati mata tak tertutup. 
Amboiii melampau. Haha!

So hubby pon macam terpaksa akur dalam kepasrahan. 
Mana-mana dia pergi, aku akan kirim selipar jepun baby. 
Pergi pasar malam ke, pergi Tesco ke, pergi Jusco ke, pergi uptown ke. 
Semuaaaaaa tempat hubby cari. 
Bukan sebab dia nak, tapi sebab bini yang megan foshhh sangat tu asik duk berzikir selipar jepun selipar jepun selipar jepun kat telinga dia hari-hari kan. 
Mahu tak stress mamat tu? Tak pepasal hidup dibayangi selipar jepun. Kahkah.
Nak pergi kerja pon aku pesan, 

"Kot-kot terjumpa selipar jepun baby kat site jambatan tu, bawak balik ok."

Betapa aku betul-betul nak selipar jepun tu.
Walaupon bukan untuk aku, tapi untuk Baby Haikal.
Kalau Baby Haikal taknak pakai pun takpe. 
Aku frame tepek kat bilik tidur. Haha!

Susah kot nak jumpa selipar jepun baby.
Kalau ada pun yang ranggi-ranggi, Ben10 la, Upin Ipin la, Angry Bird la.
Aku taknak yang camtu. Tak comel.
Aku nak yang buruk-buruk bodoh-bodoh tu.
 -..-

Lepas beberapa bulan mencari, ada sekali tu hubby pergi pasar malam.
Tetiba dia call,

Hubby: Sayang, Papa jumpa selipar jepun.
Aku: Apaa???? Kat manaaa?? Beliiii!!!
Hubby: Kat pasar. 6 hinggit sepasang. Tapi dia takdelah bodoh-bodoh sangat. Colourful la jugak.
Aku: Alaaa..nak yang bodoh-bodoh. T_T
Hubby: Alaa dia macam imitation selipar Fipper tu. Tapi boleh tahan bodoh jugak la. Haha! Papa beli je lah eh. 6 hinggit je pun. Nanti sayang tengok.
Aku: ........ *hampa*


Hubby balik, terus tunjuk aku.

Aku macam, wahhhhh ok jugak nih. Comelll! 
*tak berapa eksaited sangatlah tapi*

Terus sarung kat Baby Haikal.

 
Hahahahahha!
Bila Baby Haikal dah pakai, baru aku macam joget-joget keliling rumah.
Suka suka suka!!!
Walaupon tak sebodoh yang aku nak kahkah, tapi takpelah. 
Yang ni pon homeyyy jugok. 
Akhirnyaaaaaaa...tercapai cita-cita. Haha!

 Korang tak rasa cool ke baby pakai selipar jepun?
Aku rasa coolzzzz gila kot. Macam orang tuo nak poie masojid. Haha!


 Ni kaki hubby. 
Ingat dia pon coolzzz la tu amik gambar ngan selipar comel? -..-


Tapikan Baby Haikal belum reti lagi pakai selipar jepun.
Sebab dia macam ada terselit celah jari tu kan. So asik tertanggal-tanggal je sebab kepit tak kuat. Biasa kan selipar/kasut baby semua yang jenis sarung je. Mana ada yang selit celah jari kan.
So untuk bagi Baby Haikal reti pakai, hubby telah modified sikit selipar tu. Huhu!


Letak getah di belakang. Kahkah


 Dah letak getah barulah happily ever after budak ni berjalan kesana kesini.
Tak tanggal-tanggal dah.


Ingat sweet la letak sebelah-sebelah gitu? Huhu!
 Yang kuning tu selipar aku. Mama bawak masa jaga aku dalam pantang. 
Mama suruh pakai selipar dalam rumah takut sejuk. 
Dah la berstokin, pakai selipar pulak, padahal kat luar panas terik. Pfft. 
Begitulah peliknya fasa berpantang kahkah.
Oh selipar kuning tu Mama beli kat Manila. 
Apakah jauh betul nak beli selipar jepun kan? Haha!


Siap ada peta Filipina di situ. 
Aku macam apakahhhh selipar JEPUN ada peta FILIPINA??
Ini sangat membingungkan.

Eh tetiba macam dah panjang sangat pulak aku taip ni kan?
Ok bye!


Kalau suka boleh LIKE, Kalau tak suka boleh jalan. Heheh

Sampai tertonggeng-tonggeng

Ingat lagi tak entry kitorang main lukis-lukis dengan Baby Haikal tu.
Dari entry tu dah terbukti bahawa aku lebih pandai melukis dari hubby kan?
*mata keatas sangat*

Sejak dah pandai menggenggam pen dan kertas ni, Baby Haikal dah mula mengikut jejak langkah aku yang pandaiiiiii sangat melukis nih.
*mata keatas sangat sangat sangat sampai nampak otak*

Hmm.
Okkkkk aku tahuuuuu..
Aku tak reti lukis pon. -..-
Haikal ikut jejak langkah apak dia sebenarnya.
Aku tahulah!
Bluwek!
Taknak kawan.

Walaupon begitu, Baby Haikal kan keluar dari perut aku. Dari tubuh aku. Dan semasa dia dalam kandungan, semua semuaaaaa organ urat saraf reseptor-reseptor dia bergabung dengan tubuh aku.
So??

Ok takde kena mengena.
Haha!

Sekarang kan, dah makin senang nak suruh Baby Haikal duduk diam.
Bagi je kertas dan pen.
Atau marker atau crayon.
Kalau korang nak tahu, (taknak tahu sudah nama mu Dollah) kat ToysR'Us ada jual stationaries untuk babies tau. Jadi pergi cari sana.

So bila dapat je pen dan kertas kat Baby Haikal,
amboi kemainnnnnn laghoooo..
Elokkkkk je duk diam-diam.
Tak berganjak langsung dari koordinat asal. Huhu!


 
 Sambil conteng, sambil cakap sorang-sorang.
Contoh macam kalau kita nak ajar orang tulis ABC, kan kita tulis huruf A pastu sebut "A". Tulis huruf B pastu sebut "B". Kan?
So Baby Haikal buat gaya camtu la.
Dia conteng sikit, pastu sebut "awuuu.."
Conteng sikit lagi, pastu "daaadada."
Conteng lagi, pastu "aaaatatata"
Bila dah banyak conteng, tepuk tangan sorang-sorang.
Kah kah kah.

Aku syak dia ikut teacher dia kat sekolah la tu.
Lawok pulok menengoknya.

 
Bila dah sampai terbaring gini apa maksud tu??
Maksudnya dah boring ok. Haha.
Bila dah boring kan, terus Baby Haikal macam tak ketahuan hala. Kejap makan pen, kejap tepuk-tepuk kertas, kejap jolok pen dalam hidung.
Macam kita tengah jawab exam la. Nak-nak pulak kalau soalan susah. Mahu lebih dalam pen itu dijolok ke hidung. Stress punya pasal, hidung menjadi mangsa. Padan muka! Study malas! Eh macam cakap pasal diri sendiri je kan? Haha!


Bila dah terlentang begini maksudnya dah boring tahap hipopotamus.
Mula la dia merengek-rengek sambil,
"Nanak nanak..." 
Maksudnya taknak.
Dah tu kalau taknak, dah la kan. Mama tak pernah paksa pon engko melukis sampai esok pagi yang. Dah taknak lukis, pergi buat benda lain. Seperti.... 
lipat baju ke, basuh pinggan ke. Ehh?


Nah hasil lukisan Baby Haikal.
Cantiknyaaaaaa!!! Sangattttttt kagummmmm!!!

Mari kita frame.

-___________________-"


Kalau suka boleh LIKE, Kalau tak suka boleh jalan. Heheh

Chicken Ball dap dap dap.

Hari ni kita main masak-masak lagi ye puan puan.
Tapi kali ni resepi untuk baby-baby yang susah nak makan. Macam Baby Haikal. Jangan ingat badan godang gitu makan banyak ok. Aku tak tahu macam mana dia boleh dapat daging sebegitu, padahal susah gila nak makan. Bertambah stress bila ada mak-mak yang tetiba macam,

"Ehh chubby nya anak yew! Mesti kuat makan kan? Senang maknya nak jaga."
-___-

Dalam hati gua, hujan-hujan rintik-rintik air bergelora. Mak bagi seposen ayah bagi seposen. Saya pergi sekolah. Enam darab enam.. ok dah dah.
Memang takde kena-mengena.
Sumpah aku tak tahu nak bagi reaksi camane bila ada mak-mak cakap gitu.
Sebab hakikatnya.........
Everytime nak bagi Baby Haikal makan, dah macam nak perang Camelot dah aku rasa. Nasib baik Merlin ada magik. Eh?
Mana taknya, asal aku hulur je makanan, Baby Haikal tepis.
Aku hulur, dia tepis. Aku hulur lagi, dia tepis lagi.
Aku hulur dari depan, dia tepis guna kaki kiri.
Aku hulur dari belah kanan, dia tepis guna kaki kanan.
Aku hulur dari atas, dia hayun tangan kiri.
Kan dah macam lawan pedang tu.

Last-last, makanan pun habis. Bukan habis dimakan, tapi habis tercampak-campak bersepah atas meja atas lantai. Pfft.
Time tu la aku memerlukan kekuatan mental dan spiritual. Paksa diri senyum dan kutip satu-satu makanan yang berterabur sambil nyanyi lagu Bang Maher,
Everytime u feel like u cannot go on... 
InsyaAllah... InsyaAllahhh~ 
Haha!

Nak jadikan cerita lebih sadis, sambil kutip tu, sambil masuk mulut.
Sebab? Malas nak amik penyapu dan dustpan. Kahkah.
Errr perlu ke aku cerita sampai ke tahap tu?
Macam....menyamakan diri dengan tong sampah pulak kan.

T____________T

Ok apa-apa pon, masa- masa sukar itu telah pon berlalu sebenanrya.
Kalau dulu susahhhhh sangat nak bagi Baby Haikal makan,
Tapi kini? Tidak lagi..
Kerana saya, dah jumpa penyelesaiannnya.
Sekarang saya dah muat baju saiz S. Terima kasih yun nam. Ehh?

Ada dua tips yang aku guna.
Aku pernah bagitau dalam belog pon sebelom ni.
Satu, bagi Baby Haikal makanan yang dia boleh pegang sendiri. Macam nasi kan susah nak pegang. So sila fikirkan alternatif.
Dua, dudukkan budak tu sebelah kita masa kita tengah lunch/dinner. Biarpun budak tu taknak makan, tapi atleast dia tengok kita makan. So kang lama-lama dia akan paham dan reti nak makan.

So entry hari ni berkenaan tips yang pertama.
 Satu resepi makanan Baby Haikal yang dia sukaaaaaa sangat tahap finger lickin' gewddd..

Chicken finger atau chicken ball atau chicken nugget,
apa-apa jelah kejadah namanya aku pon tak tahu.

Jadi mari mulakan.
Yang pertamanya, apa yang kita perlu pastikan ye puan puan??
Bahan-bahan?? Bukan...
Kita perlu pastikan kita berada di dapur dan bukan di ruang tamu mahupon car porch. Okkkk aku tahuuuuu tak kelakar ponnnnn. Bluwekkk -..-

Jadi bahan-bahannya,



 1) Ayam kisar.
Kalau hang rajin, hang pi beli ayam segaq dan blend sendiri. Kalau malaih, minta tolong ngan Bang Ramly. Dia dah kisarkan ayam siap-siap. Tunggu hang huluq duit dan beramboih ja.



 2) Kentang. Direbus dan dilanyak habih-habih.


 3) Spinach Popeye d'sailorman srutt srutt.
Bayam ni korang basuh dan cincang haluih-haluih. Macam bunga rampai. Tapi kang pi kenduri kawen, jangan pi renjis bayam tu pulak. Terus jadi popeye pengantin malam tu. Kahkah.


 4) Carrot. Aku guna baby carrot. Saje je sebab nak buat makanan baby kan. So bahan-bahan pon kena baby-baby. Haha! Carrot tu dibasuh dan di blend kaw-kaw.



5) Teloq. Bukan telur kuda mahupon telur unta, tapi telur ayam. 


 6) Bread crumps.

Jadi, ada 6 bahan semuanya.
Walaupon.......
 dragon ball ada 7 biji semuanya. Ehh?

Jadi langkah pertama,
Gaulkan ayam, kentang, bayam dan carrot tadi.
Gaul punya gaul punya gaul. Sampai sebati.

 Camnilah rupo eh.
Aku memang tak letak garam mahupon gula mahupon ajinomoto.
Harap maklom.

Langkah kedua,
Letak telur dan bread crumps sebelah-menyebelah camni. 
Kasi mereka berkenal-kenalan dulu sebelum disatukan kejap lagi.

 Setelah itu, bentuk-bentukkan kejadah yang digaul tadi (yang dalam besen pink tu), dan celupkan dalam telur, dan celupkan pulak dalam bread crumps. Kira macam lompat dari satu bekas ke satu bekas yang lain laju-laju. Toink toink toink, begitu.


Dan beginilah jadinya..

 Aku buat dua bentuk, chicken ball bulat-bulat. Chicken finger panjang-panjang. Tapi chicken finger tu macam.....gemok sangat je kan. Haha!
Dia sebenarnya bergantung kepada saiz jari si pembuat. -..-


Langkah ketiga,
gorenggggggg!

Aku guna olive oil. Saje nak feeling sihat, padahallllll...

 Dan dah ready untuk dimakan. Siap ada effect ikan goreng ditepi aku pon tak paham. Biasa orang hias guna daun-daun ke hape kan. Aku hias guna ikan goreng. Boleh?


Masa goreng guna api kecik je tau supaya dia masak menusuk dalam-dalam hingga ke liang pori-pori. Hihi.
Baby Haikal lagi suka yang bentuk bulat-bulat. Yang panjang-panjang dia kureng sikit. Aku pon tak tahu kenapa.
Mungkin bentuknya terlalu scary untuk dimakan. Kahkah.

Oh lagi satu kan, aku macam tak reti nak bagi sukatan untuk bahan-bahan tadi. Sebab aku pon main letakkkk je. So korang pon silalah main bantai je ye. Ikut kesesuaian masing-masing. Kalau nak tambah bahan-bahan lain pon voleyyyy.. Contoh macam nak ganti ayam kepada daging ke. Nak ganti daun bayam dengan daun rumput ke. Mana tahu kan, anak korang suka yang eksotik-eksotik ke kan. Taruk je rumput kan dah eksotik habis. Kihkih

Dah tu je lah.
Pergi masak sekarang!


Kalau suka boleh LIKE, Kalau tak suka boleh jalan. Heheh

Sekarang nak salahkan siapa?

 Ada budak tu kannnnn..
Dia kannnnn...
Mengada!

Dia sebenarnya tengah demam tau.
Pastu kan asikkkkk nak meragam je lah kerjanya kan.
Pastu maknya terpaksa lah ponteng seminar semalam. Sebab nak menjaga anaknya tu lah. Bagai menatang minyak yang penuh la konon kan.
Padahal dalam hati, yesssss boleh ponteng seminar yeeeeehaaaa!
Kahkah.
Biasalah maknya tu. 
Muka beriman habis, tapi hati na'uzubillah.
-____-

Suatu hari, maknya dah taktahu nak pujuk camane anaknya yang tak nak makan. Demam la katakan. Kemengadaan mesti melebih-lebih jadinya.
Jadi maknya pon bawaklah anaknya pergi McD.
Maknya order bubur ayam untuk anaknya. 
Nugget dan twister fries untuk maknya.


Terus tersenyum riang anaknya. Macam tak demam dah gayanya.
Tapi anaknya tetap taknak makan bubur ayam yang diorder tu.
Namun anaknya telah menghabiskan twister fries dan nugget maknya.
Dan maknya? Terpaksa menghabiskan bubur ayam sambil menangis di dalam hati.
Mulut sedut bubur, hidung sedut hingus, hati terkenang-kenang nugget yang terkapai-kapai dalam perut anaknya.
 
Terasa seperti........
dibuli anak sendiri pon ada. -..-

Sepulangnya ke rumah, anaknya sambung membuli maknya.
Dia taknak tidur langsung-langsung.
Maknya dah lembik macam taugeh dalam popia basah dah.
Letih ok layan budak nih. Dah la perabih nugget haku. Cehh.
Last-last, maknya berkata kepada anaknya,

"Kau main lah sengsorang. Mama nak tidur sekarang jugak!"
*kengkonon ugut la. macam scary sangat.*

Tapi anaknya tetap mata buntang taknak tidur.
Maka maknya tak sedap hati nak lelapkan mata.
Risaukan anak punya pasal.
Sesekali maknya jeling-jeling jugak intai anaknya main.
Alhamdulillah masih selamat anaknya.
Belum terantuk mahupon tersadung kat mana-mana. Haha!

Dan tetiba maknya buka mata nak intai lagi, nahhhh terpacak depan muka.

 
 Nyaris-nyaris ingat Fizo Omar tadi.
Rupanya Ashraf Muslim.
Eh Ashraf Haikal.
Kehkeh.

Begitulah cerita budak demam yang membuli maknya.
Bila besar nanti, aku nak tunjuk Baby Haikal entry ni.
Sambil berkata,
"Tengok.. dulu-dulu kau suka buli Mama tau. Kesian Mama. Sebab tu gaji kau kena bagi Mama 10%. 20% pon ok jugak. Baru berkat dunia akhirat. Panjang umur murah rezeki. Begitu."

Saiko gila mak engko, Haikal.
Heeeeeee~ *mengilai*


 Konon busy melampau sepanjang minggu kan.
Padahal kat lab, facebook jugak ponnnnnn...
Pui.


Kalau suka boleh LIKE, Kalau tak suka boleh jalan. Heheh

Nak yang mak buat!!! T___T

Ni semua salah Mak (MIL).
Siapa suruh buat sambal telur sedap sangat??
Lain kali buatlah terlebih masin ke terlebih pedas ke terlebih hape ke kan.
Ni dia pergi buat terlebih sedap.
Saje nak kasi anaknya yang diperantaun ni (perantauan sangat kann haktuih) tidur malam termimpi-mimpi makan sambal telur. Mencecessss sungai nil mengalir jernih lalu meresap ke dalam bantal kekabu.
Hihik

Hubby la mengidam masakan Mak lebih-lebih.
Tahu la aku ni tak reti sangat bab masak memasak masaklah kau.
Eh?

Ada sekali tu kan..

Hubby: Hmmm...teringin nak makan sambal telur.
Aku: Laa senang je tu. Jap Mama buat.
Hubby: Eh takyah takyah.
Aku: Ha? Kenapa tak yah?
Hubby: Papa nak yang Mak buat.

Korang rasa apa reaksi aku ketika itu?
Haruslah sentap tahap lapanploh juta horse power. Kahkah.
Masuk bilik hempas pintu okkkkk.
Tak boleh terima gilaaaaa hubby cakap gitu.
Emo terus. Haha!

Sampai ke malam-malam tu aku susah tidur sebab duk tungguuuu je orang tua tu pujuk. Tapi sampai ke sudah tak pujuk pon. Orang tuaaaaa betulllll!

Amboi baru merajuk kes sambal telur terus tak pepasal hubby jadi orang tua kannnnn.. Biar ah!
Dan Alhamdulillah selepas dua hari berlalu, hubby masih jugak tak pujuk-pujuk. Padan muka siapa sekarang? Kahkah.
Kalau sehari tak pujuk, terus kata orang tua.
Kalau dua hari, maka orang tua kerepot terusss.
Biar dia! Biar dia!
Makan hati tahap patploh ratus ribu ratus dah nih.

Dan keadaan bertambah parah di keesokan harinya..

Hubby: Dah 2 malam dah termimpi-mimpi.
Aku: Mimpi apa? 
Hubby: Sambal telur Mak.
Aku: Laaa.. kan Mama dah offer nak buat hari tu? Tapi Papa kata takyah takyah. Ok takpe, malam ni Mama buat k.
Hubby: Hmm..taknak lah. Nak yang mak buat. Mak buat lain. Sedap.

-___________-"

*tahap darah mula naik dari tahap buku lali ke tahap cuping telinga. Menyirappppp huiiii*

Takpe. Takpe.  Sabar...
*urut-urut dada*

Selepas hampir 3 hari aku hidup dalam kesentapan kahkah, aku mula berfikir secara positif. Aku kan Dr. Muhaya sangat, jadi kita kena positif! Itu pon selepas 3 hari baru boleh positif. Dr. Muhaya mende mung??

Aku fikir, hmm mungkin hubby rindu mak dia kot. Dia bukan bermaksud nak cakap aku masak tak sedap ke, aku tak pandai masak ke.
Walaupon mungkin memang hubby bermaksud begitu, tapi takpe!
Positif. Positif! Positif!
Hamboih. Haha!

So malam tu, aku buat jugak sambal telur.
Obviously lah tak sesedap Mak buat kan.
Kalau sesedap Mak buat, aku kena buat dagu kedepan sikit la.
Seperti......
Chef......
Ok tak baik cakap.
Hak hak hak.

Macam biasa, hubby balik, dinner dah ready.
Dan lauknya, ni saje.

Aku buat dua jenis telur. Telur rebus, telur goreng.
Aku tak tahu la, "orang tua kerepot" tu suka yang mana. -..-

Malam tu, aku saje suruh hubby makan dulu. 
Saje la nak kasi dia tengok lauk dulu, kasi suprise sikit.
So tatkala hubby membuka tudung saji itu,

Hubby: Wahhhhhhhhh apakah iniiiiiiii
Aku: ....... *malas nak layan. sentap masih berbaki. Kahkah*

Hubby senduk nasi, senduk lauk, dan makan.

Aku macam jeling sikit-sikit. Dalam hati, Ya Allah tolonglah cakap sedap tolonglahhh.
Haha! Chuak ok takut tak sedap. Kang kena tegur sentap lagi berapa horse power tah.

Tetiba hubby cakap, 
"Mama, jom la makan sekali. Tak best la makan sorang."

Aku macam....
Derrrr...cuba la puji dulu ke sambal telur tu ke hape kan.
Tak sweet langsung. *nangis dalam hati*
Nangis-nangis pon, tapi menonong jugak senduk nasi makan sebelah hubby. Lapar kotttt peduli hape aku kan. Haha.


Ni la lauk kami.
Tetiba ada ayam goreng pulak kat situ kan? Tadi takde cakap pon.
Well, some things are better left unsaid.
Wah gittew.
Walaupon lauk banyak taknak ngaku kan. Kang gemuk, orang kata makan banyak pulak. Padahal, memang pon! Haha!

Lepas selesai makan, hubby cakap,
"Thanks Mama. Sedap sambal telur."

Dah kenyang baru nak puji kannnn. Tu pon puji gitu-gitu je.
Orang tuaaaaaa!!!!! 
Pfftt.

Keesokan harinya, sepulangnya hubby dari kerja,

Hubby: Errr..Mama sayang Papa tak?
Aku: Dah terkeluar Haikal dah kottt. -..- *malas nak layan*
Hubby: Nak request boleh?
Aku: Apa? Adik Haikal?? Tak boleh.
Hubby: Huiiiiii..garangnya dia... boleh ke tak boleh?
Aku: Request apa?!!
Hubby: Buat sambal telur lagi plisssssss...Macam semalam.

Ehhh?? Maksudnya sambal telur aku sedap la kan??
*joget tiga minit*

Terus masuk dapur buat sambal telur sambil......
dagu kedepan sikit. Ok bye!

Hihik.

By the way, entry ni takde resepi sebab...
cili kisar tu, aku cilok kat rumah Mak. 
Setiap kali balik mesti cilok dua bungkus. 
Kengkadang Mak sendiri yang bekalkan dua bungkus cili tu. Dia tahu sangat dah malaun mana yang duk cilok cili dia selama ni. Haha!
Cili kisar Mak buat memang lebih sedap dari yang beli kat kedai.
Kalau nak buat sambal apa-apa ke, aku pakai cili mak lah. Cuma perasakan dengan gula dan garam je. Senang dan kompom sedap.
So aku tak tahu lah nak bagi resepi camane kan.
Kerana yang sedap tu ialah cili kisar Mak, bukan air tangan aku.
Ok sekarang, dagu kebelakang balik. Kahkah


Kalau suka boleh LIKE, Kalau tak suka boleh jalan. Heheh

Tajuk apa entahhhhh..

Tajuk je dah tahu boring seboring boringnya.
Macammm...perlu ke aku terus membaca blog yang boring seperti ini?
Kan? Haha!
Jadi apa lagi?
Sila tekan pangkah di sebelah kanan atas dan blah.
Hamboiiiii...halau sangat. Hihi.

Sebenarnya aku pon tak sampai hati nak baca blog yang semakin memboringkan sejak kebelakangan ini. Apatah lagi membiarkan korang membacanya. Mesti lah ibarat kalau tak dipecahkan ruyung manakan dapat sagunya. 
Kaitan sagu dan blog?
Dua-dua pon boring.
??

Err....apakah aku merepek niiiiiii
Ok marilah kita berterus terang.

Aku nak mintak mahap awal-awal kalau tatkala korang membaca blog ni semakin hari semakin boring. Rasa macam nak taruk longkang je blog ni. 
Korang memang tak bersalah pon. Sebab aku pon rasa gitu. Huhu.

Dan minggu ni, banyak lagi entry-entry boring akan menyusul. 
Hadap lah kalau sanggup.
Haha!

Aku bukan sengaja.
Kalau ikutkan memang tak termampu langsung nak update blog.
Sebab terrrrrrrrrrr
terrrrrrrr
terrrrlalu occupied.
Terrrrrlalu sibuk.
Orang kata, kalau terrrr maksudnya tak sengaja. So boleh dimaafkan.
So korang kena assume aku ni macam, 
Eh eh tak sengaja sibuk. Eh eh tersibuk pulak tetiba.
Cepat-cepat rasa nak maafkan aku.
Begitu.
Kihik kihik kihik.

Jadi jujur aku katakan, minggu ni (dan mungkin minggu depan dan minggu depan dan minggu depan jugak HAHA), semuanya adalah secheduled post sahaja dan mungkin semuanya adalah boring. Aku kena bagitau begini, kang takde la korang expect tinggi sangat macam,
masuk office terus bukak computer laju-laju sambil 

"uish uish uish tak sabarnya nak baca entry terbaru megan fosh hari ni. Mesti best."

Macam bagus tak aku buat dialog untuk korang?
Kahkah.

So aku expect bila aku dah bagitau awal-awal, dari sekarang korang dah boleh set kepala otak korang, masuk office, bukak komputer, bancuh kopi, tengok fail-fail dokumen yang bergelimpangan atas meja lalu tersenyum, dengan lafaz bismillahirrahmanirrahim, buka fail-fail dokumen, jalankan tugas seperti biasa.
Dan tetiba ada sekretari korang masuk, 

"Dato', sebentar lagi kita ada meeting dengan Cemara Holdings berkaitan projek eksport rambutan crepe ke amerika selatan yang bernilai 29 juta itu."

"Ok baiklah. Tolong sediakan fail untuk saya tandatangani."

Rupanya korang adalah CEO syarikat tetiba kannnn??
Kejadah apa CEO nak baca belog saatakukaupilih pulak???
Macam bagus nak ngaku CEO baca blog aku kan. 
Mudah-mudahan dapat berbesan la kita. Ehh?

-__________-

Lempang tahu la.

Jadi sebelum saya mengakhiri entry ni, izinkan saya meminta maaf memohon ampun dari korang semua. Saya tahu saya bersalah.
Tetiba nak bersaya-saya kannnn. Geli bulu hidung.

Marilah kita beramai-ramai menghayati gambar-gambar di bawah, sambil memaafkan diri ku yang serba kekurangan ini.
Aku terrrrrrlalu sibuk. 
Tak sengaja sibuk. 
Kan?
Jadi mohon sebarkan maafkan.

 
 
 
 
 Dua makhluk comel ni, kalau kat rumah Atok Nasir & Lola Corazon, memang macam retis lah. Semua-semua yang dibuat ada je yang nak mengsnap gambar.
Aku yang mirip macam meganfff.. 
ok tak tak.
Belum habis cakap lagi korang dah bluwek bluwek kannnn..
Tahu sangat.

Untung Baby Aqil dan Baby Haikal dapat kasih sayang yang melimpah ruah dari sesiapa sahaja yang melihat. Especially Atok & Lola.
Alhamdulillah.
Kang diorang cuti sekolah kang senang. Takyah susah-susah nak pikir nak taruk mana budak dua orang ni. Longgok kat rumah Atok & Lola je. Haha!
Tapi diorang (Atok & Lola) tu kannnnn..
Sampai tak pergi kerja kalau cucu depan mata. 
Cucu datang je, tetiba EL, tetiba MC.
Biasaaaaaa dia!

 
Dan ini....
Akibat terlebih kasih sayang. Kahkah.
Dua-dua bajet bagus.
Yang belah kiri tu (Baby Haikal) hidung terseret kat jalan.
Yang belah kanan (Baby Aqil), lebam terantuk dahi.
Dua-dua atas sebab yang sama.
Iaitu tak reti duk diam, bila berjalan, menonongggggg je kedepan. Nak lajuuuuu je. Dah seronok sangat menonong tu, terus lupa safety first.
Maka ratapi lah akibatnya.
Berjurai air mata 2-3 minit.
Pastu sambunggg menononggg.
Berjalan tu bukan reti nak tengok bawah, tahu-tahu dah tersadung mainan, tersadung karpet, tersadung ibu jari kaki sendiri.
Dah elok satu luka, naik satu luka baru.
Bak kata DaddyLang depa, 

"Haaa..kan dah mendapattttt kat hang! Yang duk loqlaq sangat pasaipa.."

Baik punya kena sound. Kahkah.
Tu la duk membajet boboiboy masing-masing.

Tapi....
yang parahnya, ibu-ibu yang asik kena heart attack everytime anak jatuh.
Pfft.

Kesimpulannya,
Errr........

Selamat Hari Kekasih.
Eh dah lepas ke?

Selamat Hari Buruh la kalau camtu.


Kalau suka boleh LIKE, Kalau tak suka boleh jalan. Heheh

Mimpi paling seram: Bermadu

Bila sebut HONEY.
Tak seram langsung.

Bila sebut MADU.
Pon tak cukup seram.

Bila sebut BERMADU.
Terus paling serammmmmsssss tahap terlolong-lolong mintak tolong. 

Tanya je mana-mana pompuan, mesti semua setuju bahawa
Keseraman bermadu adalah lebihhhhhh dari keseraman Kak Limah.
Mahupon keseraman hantu kopek.
Setakut-takut kepada Kak Limah pon, masih boleh tergelak.
Setakut-takut kepada hantu kopek pon, masih boleh gelak terbaring sambil tendang-tendang kerusi orang depan dalam panggung.
Tapi setakut-takut untuk bermadu??
Gelak pon dah tak mampu. 
Zikrullah je lah peneman diri.  
*tetiba Dr.Muhaya sangat haha!*

Memang.
Memang poligami tu diizin Allah. Dibenarkan lelaki kahwin 4.
Dah Allah yang ciptakan orang lelaki, Dia pasti kenal dan tahu fitrah orang lelaki ni macam mana dan kenapa lelaki dibenarkan kahwin 4.
Jangan disoal. Sebab Allah tu sebaik-baik pencipta.

Aku pernah tanya hubby pasal ni.
Saje nak test tahap kegatalan beliau kahkah.
So ni pendapat hubby,

"Kalau Papa la kan. Kalau ada duit ribu-ribu lemon, baik spend untuk bukak bisnes ke, untuk pelaburan ke, hantar mak abah pergi haji ke, bawak family pergi holiday luar negara ke. Lagi seronok dari kawen lagi sorang kot."

Eh eh laki aku nih. Belum try lagi kahwin dua dah kompiden kata tak seronok. Haha! Tapi dalam jawapan random begitu pon, terbit la jugak sekelumit rasa lega di dalam jiwa sanubari aku ni. Hihihihihi.
Tapi.....MANUSIA kannnn..who knows. 
Jawapan boleh berubah mengikut keadaan. Kannnn..
Sekarang jawapan begitu mungkin sebab hidup baru bermula.
Kang esok-esok dah veteran, bini pon dah kedut sana sini, duit pon dah banyak,
kita try tanya dia lagi sekali. Sambil standby parang kat tangan. Kompom jawapan dah lain masa tu. Haha!

Mama aku dulu pon pernah ditanya soal plagiarism. Ehh poligami.
Apakah plagiarism pulak tetiba. Ni banyak sangat copypaste la nih kahkah.

Jawapan Mama cool je, 
"Kalau dah Allah pon izinkan poligami, siapa kita untuk marah atau menghalang atau kata tidak. Apa yang ditentukan Allah tu, adalah yang terbaik."

Kalau aku....
Kompom dah melatah terus.
Tapi Mama boleh cool gitu je..

-________-

Bebaru ni aku ada tengok beberapa ceramah ustaz Azhar Idrus kat youtube.
So ada lah beberapa soalan ustaz tu jawab tentang poligami.
 Tapi disebabkan banyakkkkk sangat lah pulak videonya yang pasal poligami kan.
So aku amik beberapa point penting je la yang ustaz tu cakap dalam video-video tu ye.

"Para isteri kena tahu, semua lelaki pasti ada cita-cita untuk kahwin banyak. Jadi jangan marah laki kita. Kerana itu fitrah namanya."

"Para suami pula kena tahu, kalau isteri tak suka suami nak kahwin lagi, isteri tu tak bersalah. Kalau isteri tak seronok, memberontak sebab suami nak nikah lagi, si isteri tu memang berhak bertindak begitu. Kerana itu juga fitrah namanya. Tapi kalau si isteri tadi menyalahkan hukum Allah yang membenarkan poligami, boleh batal akidahnya."

"Nak kahwin dua, suami kena mampu. Mampu tu maksudnya, isteri pertama kita hidup macam permaisuri. Mewah. Bini mintak RM1000, kita bagi RM2000. Bini mintak handbag baru 2, kita bagi 4. Bini mintak tukar kereta myvi, nak beli kereta waja, kita beli BMW 7series. Haaa...suami macam ni, baru boleh kahwin 2."

Keh keh keh..
Terbaiklah part mintak waja bagi BMW. Haha!
Kalau mintak BMW bagi apa lah agaknya kan??

"Camane taknak bagi suami kita kawen lain? Cukup senang. Sayangi suami cukup-cukup. Layan dia sungguh-sungguh sampai dia dah tak nampak lagi wanita lain di dunia selain isterinya. Bangun pagi, kejut suami, pakaikan selipar toilet di kaki suami, pimpim suami masuk toilet, letak ubat gigi di berus gigi suami, tonyoh gigi suami, bentangkan sejadah untuk suami solat subuh, pakaikan serban suami. Pimpin suami ke meja makan, siapkan breakfast suami. Wahhh kalau beginilah layanan isteri, suami tengok Rozita Che Wan pon akan terbayang wajah isterinya."

Amboiiiiii...siap nak berpimpin ke toilet. Berpimpin ke meja makan.
Macam orang buta pulak nak berpimpin-pimpin kannnnnn...

"Isteri yang merelakan suaminya kahwin lain, adalah wanita yang hebat. Wanita ahli syurga. Kerana wanita yang dijumpai di dalam syurga adalah wanita yang susah dijumpai di dunia. Seperti wanita yang merelakan suaminya kahwin lain. Justeru, wanita yang rela dimadukan, syurga lah tempatnya."

"Saya (Ustaz Azhar Idrus) dah pernah jumpa beberapa orang wanita yang meminta saya mencari calon isteri untuk suaminya. Kerana? Bagi wanita itu, bila suami dia kahwin lain, dia boleh bergilir-gilir melayan suami dan dia akan mempunyai lebih masa untuk rehat dan lebih masa untuk ibadah."

Hmm..betul jugak kan?
Terus off day tak payah masak, tak payah basuh pinggan,
tak payah mandi wajib. Ehh?

"Poligami ada hikmah untuk isteri pertama sebenarnya. Kerana bila suaminya kahwin lain, automatik dia akan jadi lebih muda dan cantik. Kerana? Dia akan bersaing dengan madunya, siapa lebih cantik di pandangan mata suami. Masing-masing berlumba-lumba untuk tambat hati suami."

Pulak dahhhhhh...
Macam tak best je kena berlumba-lumba kan.
Dah kalau bini pertama macam Kak Limah, bini kedua macam Megan Fox.
Camane nak berlumba?
Kesiannnn Kak Limah. Terpaksa pergi grooming class. Haha!

Jadi kesimpulannya, daripada semua-semua point yang aku dapat dari video Ustaz Azhar Idrus ni, marilah kita sama-sama memimpin tangan suami ke bilik air dan ke meja makan bagi mengelakkan suami kahwin lain.
Keh keh keh.

Dan untuk Hafify Zulhaimy Hashim, kalau nak kahwin lain, bak sini BMW 7 series 2 ketul. Satu untuk mama, satu untuk Haikal.

Sekian terima kasih.


Kalau suka boleh LIKE, Kalau tak suka boleh jalan. Heheh

Gigih solat

Haikal sekarang dah pandai tiru gaya orang solat.
Especially kalau apaknya tengah solat, laju je pegi curi kopiah apaknya masa apaknya tengah sujud. Pastu pakai kat kepala sendiri dan buat-buat solat jugak.
Masalahnya dia solat depan hubby.
Tak habis-habis bajet abang kawasan dia nih. Kahkah.
Engko belum baligh lagi, mumayyiz pon belum, jadi sila pergi solat kat saf belakang sekali. Saf makmum pompuan sana. Hak hak hak.




Tapi kalau aku yang tengah solat, jangankan dia nak ikut solat, dia siap boleh main sorok-sorok pulak!
Sekejap masuk bawah telekung, sekejap masuk bawah kain.

-____________-"

Terpaksa aku pakai seluar panjang dan stokin kat dalam.
So kalau Baby Haikal selak takdelah batal solat aku kan. Cuba kalau aku pakai spenda je? Kang Baby Haikal masuk dalam kain, bukan saja jatuh hukum batal malah jatuh pitam Baby Haikal kat dalam tu. Kahkah!

Paling best, pernah sekali masa aku tengah sujud kan, tetiba Baby Haikal boleh pegi tarik tali telekung yang ikat riben kat belakang kepala tu kan. Nak-nak pulak masa tu aku pakai telekung yang longgar kat bahagian muka.
So bila aku bangun dari sujud, muka je terangkat, telekung tertinggal kat sejadah.

-______________-

Apakahhhhhh dugaan yang kuterima ini Ya Allah. Hambamu pasrah.
Bertabah dan bersabar aje lah sabariah..Haha!
So kalau aku solat memang dugaan sikit lah. Solat dalam tangisan.
Bukan nangis sebab kusyuk, tapi sebab stressssssssssss.

Apa-apa pun korang dipersilakan untuk tengok camane gaya Baby Haikal solat dalam video nih. Dah macam solat jenazah pon ada, duk takbiratulihram banyak-banyak kali.
Keh keh keh.



Dah duduk, ingat nak bagi salam ke hape, sekali takbir lagiiiii!! Haha.


Ni gaya solat orang OKU ke ape, takbir sambil duduk??
Memang mengundang lawak jenaka lah kau ni yang! Kahkah


Kalau suka boleh LIKE, Kalau tak suka boleh jalan. Heheh

Bila bersaing dengan bapak sendiri....

Suatu malam.
Semasa sesi bergayut-gayutan bersama Daddy,

Daddy: Eh kamu bila nak habis study ni? Lama sangat dah.
Aku: Baru dua tahun la. PhD kan 3 tahun.
Daddy: Eh baru dua tahun ke? Kenapa ayah rasa lamaaaaa je.
Aku: Ayah rindu Rajiah eh??
Daddy: Ye la. Kamu je tak rindu ayah. Asik rindu pakwe je.
Aku: Haha. Ayah kan ada makwe jugak kat rumah tu.. Hihik
Daddy: Makwe ayah boring..

*derrrr...selamber betul bapak aku. Report kat Mama tahu la!!*
 -_________-"

Daddy: Eh cepat la habis study. Baru kita boleh geng.
Aku: Geng? Geng apa?
Daddy: Ye la. Geng la sama-sama DR.
Daddy: Eh ayah dulu dapat DR umur 29 tau. Masih muda. Dan hensem. Tu yang Mama kamu ngorat ayah.

 -_________-"

Aku: Ayah, Rajiah baru 26 tahun.
Daddy: Eh ye ke? Kamu bukan dah 30 ke?

-__________-"

Aku: Mana ada. 26 baru. So Ayah dapat DR umur 29. Tapi sekarang Rajiah baru 26. Sekarang siapa yang kalah?
Daddy: Errrr...Mama kamu la kalah. Dia takde DR. Kahkahkah.

Tetiba Mama pulak yang kena kannnn..
Haha! Selamber tak bapak aku kutuk makwe dia?
Hihi.
Tapi kan. Aku belom DR lagi. Dapat ke tak dapat pon belum tentu lagi.
Dah yang kong hajo sangat kata Daddy kalah tu kenapa? Kihkih
Mati hidup semula pon dah tentu aku takkan boleh kalahkan Daddy.
Mahupon Mama.
Dua-dua pon dah professorrr..
Aku? Gelongsorrrr je la mampu. Hihik.
Dalam segala hal pon, mestilah diorang tetap yang teratas. Tetap yang nombor 1.
Aku? Nombor....
Takde nombor. Sebab tak masuk carta pon. Lagu terkeluar. Haha!
Sedar diri pon. Baguslah.
 

"The reason why daughters love their Dad the most is..
That there's at least one man in the world who will never hurt her."

"Every girl may not be a Queen to her Husband...
But she is always a "Princess" to her Father."

 Daddy, I mish u.


Kalau suka boleh LIKE, Kalau tak suka boleh jalan. Heheh