Resepi Meatballs Ikea (Homemade Gravy)

Dah lama tak share resepi kat sini.
Asik asik asikkkk share tips kanak-kanak.
Gaya macam anak dah sepuluh. Puih!
-____-

So hari ni tak nak cakap pasal kanak-kanak, tapi nak share resepi.
Iaitu Meatballs Berkuah Special Ala Ikea.
Amboi gitu nama dia.

Siapa pernah makan meatballs kat Ikea?
Yang belum pernah makan, pergilah rasa.
Rasa sekali, mesti sawan terus malam-malam mimpi meatballs. :D
Memang sedap tak terperi orang kata.

Tapi banyak kontroversi betul food court Ikea tu kan.
Ada yang kata tak halal la.
Ada yang kata takde kelulusan JAKIM la.
Ada yang kata meatballs dia guna daging kuda la.
Yang daging kuda tu paling lulz aku rasa.
Kalau dia kata guna bulu hidung kuda lagi lulz! Kahkah.

Tapi sampai sekarang, still ramai je pergi makan sana.
Pastu masing-masing pon nak upload kat FB gambar meatballs tersedap di dunia tu kan.
Amboi.
Lepas 10 minit, upload gambar usap perut, pinggan dah kosong. Fine.
Pastu halkum besar semacam je, meatball sangkut kat tekak ke apa?
Mungkin sayang nak telan. Kat rumah kang baru telan. ;D

Sajeeee la tu nak bagi orang yang jauh dari Ikea ni menggelupur tengok gambar halkum ada meatball.
Fine fine. Saya fine. -..-


So saya mengambil inisiatif untuk masak sendiri je kat rumah,
 meatballs ala ikea aduinya pun.

Dan ini hasilnya.


Gambar kena gempak.
Baru readers terpedaya dan yakin aku pandai masak. ;D

Ok taknak bongkak sangat la kan.
Sebab kebanyakan bahan aku guna yang instant punya je. Bahah.
Macam french fries, beli yang yang instant. So balik rumah, taruk minyak, gorengggg macam biasa.
Brokoli tu aku stim sekejap. Kasi lembut.
Yang tomato tu langsung tak buat apa-apa. Potong je nipis-nipis.
Meatballs tu pon aku guna yang instant. Jenama MARINA.


Aku suka brand ni sebab meatballs dia macam ada rasa black pepper sikit.
Kalau korang nak beli meatballs brand lain pon ok je.
Meatballs ni aku just goreng tanpa minyak. Api kecikkkkk je.
Berzaman la jugak nak tunggu masak. -..-

Dan untuk gravy dia.
Haaa ni kena bongkak sikit. ;P
Gravy ni homemade, aku buat sendiri kat rumah. Bukan instant.
Tapi resepi dia, aku search-search kat internet jugak la. ;D

Nah resepi untuk gravy.

Macam leceh, tapi sebenarnya senang dan sekejap je buatnya.
Campak-campak, biar sampai mendidih, pastu blend. Dah siap.


Dah boleh makan.
Dua malam berturut-turut kitorang dinner ni je.
Taknak cakap la beli berapa kotak meatballs marina tu kan.
Mama baca kang kantoi.
;D

13 comments:

ezlinda hisam said...

rasa nak breakfast meatballs la pulak.....haha

syawalsimpsons said...

ok boleh hujung minggu ni kat umah...

amal salleh said...

fuuuhhhhh menariksss

Sally Samsaiman said...

tapi meatball Marina tu mahal -_-'

YanaHime said...

Tengok jaa dh terliur...tapi sebb ikea dah nak bukak kat penang, maka jom ramai2 serbu

Mummy AZ said...

pernahlah jugak beli meatball marina tu..memang sodap!
tapi,xdelh buat kuah yang mengeliur kan tu..
hihihihi..
pasni blh try.
terima kasih untuk resepi.
^_^

skulluv said...

macam boleh tiru je kat rumah nanti..hehehe

Ema Minami said...

wow!....sedappnya! nak wat surprise la utk suami dengan resepi ini nnti...tq akak for sharing da great recipe!>.hehe...marina meatball ada jual di jusco x?

Katrina said...

Asslm. Blog anda mmg menarik. Tp sy hrp jgn lah biased bila ckp psl penang. Byk lg tempat mkn yg sedap.. murah dan bersih. Anda cuma perlu research sikit. Cara anda comment mcm lah org islam kat penang ni buta hati nak beli ayam daging sebelah babi. Bgtau pasar mn yg jual mcm tu kat jaipp. At least be fair in yr comments. Penang tak seteruk seperti yg anda gambar kan. Wslm.

cenetos said...

melelehhh tgk meat balls ni...cheese leleh pon x mcm ni taw..nakk nakk buat...=)

Elin said...

as salam dear..mohon share gravy yer :)

ieja azrein said...

Betul tu katrina..sy sokong..klu nk tulis ttg penang tu biarla beradap ckit...jgn smp menyentuh sensitivity org lain..

ieja azrein said...

Betul tu katrina..sy sokong..klu nk tulis ttg penang tu biarla beradap ckit...jgn smp menyentuh sensitivity org lain..