Nasib anak-anak HIV positif.

Hari ni 14 Februari.
Sekali lagi menjelang musim kasih sayang.

Kemain aku pergi shopping malls semua decorations pon love loveee.
Buka Facebook, semua online shop pon buat promo love loveee jugak.
Siap caption besar-besar,
"HUBBY TAK TAHAN."
"HUBBY MELOPONG."
 -_______-

Amboi over la korang.
Kang kalau budak-budak baca jenuh mak bapak diorang nak explain.
Nak ayat catchy pon agak-agak la.
Jangan sampai sebab ayat-ayat korang tu, remaja-remaja kita salah tafsir dan terjerumus.
Ada tu siap letak gambar lelaki perempuan peluk-peluk blur-blur. -..-
Tahu la nak jual produk malam pertama. Tapi rasional la sikit.
Yang tengok iklan kau tu bukan golongan yang dah berkahwin sahaja.

Camni la.
Aku bukan nak caras bisnes orang ke apa.
Tapi tolong, sebelum buat sesuatu tu, FIKIR secara menyeluruh.
Nak jual produk malam pertama sekalipon,
jangan sampai kita menanggung sebahagian dosa maksiat orang lain.
Jangan.

Sorry.
Mungkin korang tak faham kenapa aku emo dikala orang sibuk berkasih sayang hari ni.
Sebenarnya aku bukan nak fokus sangat produk HUBBY TAK TAHAN tu. -..-
Aku cuma terkenang nasib anak-anak terbuang yang kitorang lawati tempoh hari.
Dah la anak terbuang. 
Positif HIV AIDS pulak tu.
Mana datang anak-anak ni kalau bukan sebab menjelangnya musim berkasih sayang secara tak bermoral, Valentine's Day hazabedah petuih ni.

So sempena hari kasih sayang kononnya ni,
aku nak ajak korang pinjamkan sekejap,
 hati, cinta dan kasih sayang korang tu untuk mendalami nasib anak-anak HIV AIDS.

Adakah korang alert dan tahu tentang kewujudan anak-anak HIV AIDS kat Malaysia ni?
Mungkin korang tak pernah tengok atau jumpa mereka.
Tapi sedar atau tak, mereka ni sememangnya wujud dan mereka ni RAMAI.
Dan kuantiti mereka dijangka bertambah dari tahun ke tahun.
Dari mana eh mereka semua ni datang?

Lahir-lahir je dah kena tanggung dosa mak bapak yang hilang tah kemana.
Mak bapak mereka pulak hanya mewariskan virus HIV sebagai "harta" seumur hidup.

Apalah nasib kan.
Bukan ke fitrah manusia, lahir-lahir ke dunia sepatutnya dilimpahi kasih sayang.
Baby kan. Sepatutnya disayang-sayang ditimang-timang.
Tapi mereka tak.
Lahir-lahir je mak bapak buang merata,
bila besar, masyarakat pulak buang.
 Keadaannya seolah-olah, mereka dihukum seumur hidup atas dosa yang dilakukan oleh orang lain.

Tapi mereka ada pilihan ke?
TAKDE.



POSHE (Positive Shelter Home) ialah projek rumah anak-anak yatim khas untuk melindungi dan membela hak anak-anak HIV AIDS.

Kalau kita tengok kat Malaysia ni, ilmu dan pendedahan tentang HIV AIDS ni masih kurang.
Bila sebut anak HIV AIDS, terus takut nak dekat.
Takut nak sentuh. Takut nak bagi sumbangan.
Takut nak berkongsi makanan minuman.
Seolah-olah mereka ni hina sehina-hinanya di mata kita.
Macam jijikkkkk sangat anak-anak itu.

Memang betul mereka ni datang dari jalan yang salah.
Macam yang kita tahu, HIV AIDS dijangkiti dari air mani (seks bebas) dan darah (suntikan jarum dadah dan sebagainya).
Dan anak-anak ni lahir dari benih HIV positif,
maka mereka takde pilihan dan TERPAKSA MEWARISI virus tersebut.

Tapi siapa mereka untuk dihukum.
Dan siapa kita untuk menghukum.
Mak bapak mereka rosak, salah siapa?
Salah kita jugak.
Kita masyarakat yang kurang prihatin dengan gejala-gejala tak sihat ni.
Asal valentines je, sana sini buat offer berkasih sayang,
yang secara tak langsung sebenarnya sangat cenderung ke arah maksiat.
Sebab tu aku ungkit pasal produk HUBBY TAK TAHAN tadi.
Tolong la.

Jaga hati dan emosi anak-anak muda kita yang tengah membuak-buak nafsunya.
Jangan nanti makin hari makin ramai bayi-bayi HIV yang tak terbela.
Cegah adalah jauhhhhh lebih baik dari merawat.
Cegah sekarang sebelum menggelabah cipan nak menanggung consequence nya nanti.

Ini ialah sebuah rumah POSHE yang menempatkan beberapa anak HIV AIDS kat Kapar, Klang.
Dekat dengan rumah mertua aku.
In fact Abah (bapa mertua aku) ialah salah seorang sukarelawan kat situ.
Ada beberapa lagi sukarelawan kat sana macam,
nurse, driver, penjaga dan sebagainya.
Besar pahala diorang.

Yang comel berbaju oren tu lah Abah ku. :D

Dan ini emak ku. Isteri kepada Abah ku tadi. ;D

From time to time kitorang akan pergi melawat anak-anak yatim HIV ni, 
bukan untuk bagi sumbangan wang ringgit semata,
tapi apa yang lebih penting ialah MENGGEMBIRAKAN mereka.
Korang bayangkan, diorang ni seolah-olah tersisih dari masyarakat tau.

In fact menurut pengasas POSHE, 
agak susah diorang nak cari penempatan untuk anak-anak HIV ni sebab selalunya tak dapat izin dari ketua kampung atau masyarakat setempat.
Alasannya, takut berjangkit la, takut tercemar nama baik kampung la, dan sebagainya.

Habis tu anak-anak ni takde tempat langsung ke kat atas bumi Allah ni?
Kalau macam tu, buang je la mereka dalam tong sampah dan lupuskan. -..-
Korang..
anak kucing berkurap satu badan pon kita tak sanggup buat macam tu.
Inikan pulak ANAK MANUSIA. Setaraf kita.

Betapa tak endah dan tak prihatin nya kita terhadap golongan ni.
Yang kita pandang hanya DOSA dan VIRUS HIV yang terpaksa diwarisi mereka.
Harapan dan kebahagiaan mereka, kita ketepikan.


Ada salah sorang daripada mereka ni, pihak POSHE jumpa dia (semasa bayi),
dibuang di longgokan sampah, dengan kepala digigit anjing.
Sekarang dah 12 tahun umur budak tu. 
Dan dia lumpuh sebab otak dia dah cedera kena gigit anjing masa dibuang dulu.
T__T

Dosa apaaaa la yang dia buat sampai dihukum begitu sekali kan.
Aku since jadi ibu ni memang cukup sensitif dengar benda-benda macam ni.
Kamon.. binatang pon takkan biar anak dia kena gigit anjing.
Aku tak tahu la nak kategorikan manusia macam tu sebagai apa. -____-


So korang, aku merayuuuuuu sangat.
Jom kita sama-sama bela nasib anak-anak ni.
Kalau bukan kita, siapa lagi!

Tunjukkan nilai kemanusiaan dalam diri kita.
Aku rasa binatang pon tahu erti kemanusiaan.
Walau sedaif mana pon keadaannya, dia tahu jaga dan lindungi anak dia.
Inikan kita manusia yang ada akal yang mampu belajar tinggi-tinggi ni.
Otak bijak tapi kemanusiaan takde pon tak guna. Baik jadi tapir. -..-

Untuk mengetahui lebih lanjut tentang projek POSHE ni, korang boleh visit blog mereka:

Kalau korang ada masa terluang, cari la rumah-rumah POSHE berdekatan,
dan luangkan sedikit masa dengan anak-anak HIV ni.
Jangan risau, jangan jijik.
Sentuhlah mereka.
Peluklah mereka.
Kongsi lah makanan dengan mereka.
Kongsi lah secebis kegembiraan dengan mereka.
Jangan kalut sangat takut virus HIV tu berjangkit. 
Peluklah mereka seerat mana pun, IA TAKKAN BERJANGKIT.

Tanam dalam hati, mereka ni sama macam kita.
Yang sentiasa perlukan motivasi, perlukan kasih sayang, perlukan sokongan untuk terus hidup.


Untuk sebarang sumbangan, boleh terus salurkan ke:
Maybank POSHE
 562843505242

Percayalah, sedaif-daif kita ni, mereka lebih memerlukan.
Sumbanglah walau sikit.
Sebab yang sikit tu lah yang akan memberatkan neraca amalan kita di padang mahsyar nanti.
InsyaAllah.


 Kepada yang duduk sekitar Klang yang berminat nak ziarah atau bagi sumbangan kepada POSHE Home Kg Bukit Kerayong, boleh direct contact En Hashim Ahmad (Abah ku) atau visit,

Facebook: Rumah Perlindungan POSHE

Lagi satu aku nak mintak tolong.
Kalau boleh lepas solat, hadirkan mereka dalam doa kita.
Tak dapat doa hari-hari, sesekali pon jadilah. Janji ada.
Semoga segala jerih perih yang mereka lalui akibat dosa yang tak pernah mereka lakukan ni,
Allah akan bagi ganjaran syurga tertinggi buat mereka.
Allah tu Maha Tahu. Maha Mengasihani.

Dan kita yang ada anak ada keluarga ni.
Berdoa lah supaya keturunan kita jauhhhhh dari perkara-perkara camni.
Sama-sama kita bantu mengurangkan jumlah anak-anak yatim HIV di negara kita.

Ambil peduli.
Dan mari sama-sama selamatkan generasi anak-anak kita.
Seppp!! :D

9 comments:

mamabiey said...

yela..sedih jugak sesetengah orang bertahun-tahun kawin dengan hubungan halal tak dapat zuriat tapi hubungan haram mudahjer..mudah-mudahan anak tu mempunyai semangat yang kuat untuk teruskan kehidupan.

syawalsimpsons said...

rasa touching pulok baca entry ni rajiah...kadang terasa kesian akan dorang

dari sisi hidupku said...

menangis saya baca. sebab tu laa jangan celebrate valentine, sebab diorang suka nak buktikan cinta katanya. Tu yang lahir anak luar nikah ni.

Maria said...

Ada typing error la no maybank akaun tu, yang pic tu betul yang awak key in salah. Terima kasih memberi info untuk saya bersedekah. Semoga sama- sama kita mendapat manafaat dan didoakan anak-anak ini membesar dengan lingdungan ALLAH. MEREKA TIDAK BERDOSA.

umi alya said...

kesian anak2 kecil yang tak bersalah..

psstt: mohon kaburkan wajah2 mereka dari tatapan umum sebab mereka perlukan privasidi dalam kehidupan, maaf..

umi alya said...

** privasi di dalam kehidupan

kekman said...

Entry ni memang stress

Fai CeritaCinta said...

mengenang nasib anak2 yg tak berdosa ni memang sangat2 kesiannn.. sgt specahless, tak tahu nak cakap ape..

Ahmat Ripai said...

Klik@YouTube: house of numbers
Semoga u all mengrti...