Bila roda di tahap paling bawah.


So.
Dah berakhir pun pencarian MH370.
18 hari kita pulun berdoa moga ditemukan dengan kesudahan yang baik.
18 hari kita bertabah dan berharap agar semuanya baik-baik sahaja.
Tapi betul lah.
Allah MAHA TAHU.
Allah sebaik-baik perancang.

Dan kita yang kecik dan tak tahu apa-apa ni,
 BERSERAH dan REDHA.

Kata orang, hidup ni macam roda.
Kejap kat atas kejap kat bawah.

Sekejap best, sekejap tak best.
Sekejap gembira-gembira, sekejap sedih-sedih.
Ada yang buat kita senyum, ada yang buat kita menangis.
Ada benda yang kita suka, ada yang kita tak suka.

Macam roda lah.
Bila kat atas, kena angin je. Bestttt je.
Bila kat bawah, kena tahi lembu.
Lembu pun satu, berak sambil berjalan. -___-

Aku tertarik dengan satu quote,

"Bila nikmat datang kepada kita,
jangan lupa diri, jangan lupa dari mana ia datang,
kerana nikmat tu takkan selama-lamanya milik kita.
Dan bila musibah datang,
jangan pula bermuram durja, bersabarlah.
Kerana ia takkan lama."

Betul kan?
Duduk kat atas ke.
Duduk kat bawah ke.
Dua-dua tak lama.

Itu nama dia, hidup.
Hitam putih kehidupan. *tetiba*

Semalam aku tengok ceramah Azhar Idrus kat youtube.
Kebetulan malam tadi mata tak boleh lelap.
Seram-seram nak tutup mata bila fikir pasal MH370.
Dah la PM buat announcement tu pukul 10 malam kan.
Aku rasa satu malaysia pun tak boleh tido malam tadi.

Kalau kita yang takde kena mengena ni pon tak boleh tidur semalam,
ahli keluarga mangsa dah 18 hari tak tidur kot aku rasa.
CEO MAS pun mungkin tak tidur. -____-

So disebabkan seram sangat nak tidur semalam,
aku terpaksa cari benda untuk dilayankan.

Mula-mula aku tengok maharaja lawak.
Tapi entah kenapa aku langsung tak tergelak.
Shiro buat lawak pon aku macam -_____- *muka kelepet*
Entah kenapa aku rasa tak lawak langsung pulak malam tadi.
Padahal sebelum ni kalau tengok, mesti gelak terenjat-renjat macam duduk atas kerusi letrik. ;D

So tutup maharaja lawak.
Buka video Azhar Idrus.
Padahal takde beza pun maharaja lawak dengan Azhar Idrus. 
Ustak punya lawak tahap international jugak kottt. :D

Tapi memang silap besar la pergi layan Azhar Idrus.
Dari tak boleh tidur, terus tak boleh tidur sampai bila-bila.
Layan dia punya lawak, boleh barai hingga ke subuh esok.
Terima kasih banyok la ustak mung tunggu aku datang. -_____-

Tapi at least terisi la jugak masa aku malam tadi.
Daripada terbayang-bayang laut bergelora, lega la sikit bila layan ustak.

Tapi ada sesuatu yang aku nak share ngan korang tentang ceramah ustak yang aku tengok semalam.
Satu persoalan yang paling brilliant yang diutarakan kepada ustak dalam video tu,

Kenapa perlu ada musibah dalam hidup?
Bukan ke Allah tu Maha Penyayang Maha Mengasihani?
Kalau sayang dan kasihan, kenapa bagi musibah?
Bagi nikmat je tak boleh ke?

Aku macam, hmm.
Macam kena pulak dengan mood saya malam ni.
Ustak ni tahu-tahu aje dia. Faham-faham aje dia. Romentik pulak rasa. :D


Ada beberapa point yang aku sempat absorb tentang persoalan tersebut,

1) Ketahuilah, dalam 1 musibah yang diturunkan Allah, ada 1000 kasih sayangNya.

2) Tak percaya? Dalam pada kita dilanda masalah kewangan contohnya. Cuba bangun pagi tengok muka kat cermin.
Ada mata untuk melihat dunia. Ada hidung untuk bernafas. Ada telinga untuk mendengar. Ada kecantikan untuk disyukuri. Sebenarnya ada lebih dari 1000 nikmat yang Allah beri kepada kita kat muka sahaja. Tapi kita masih mahu meratapi musibah yang satu itu?

3) Tapi tengok muka je lah ye. Jangan tengok ke bawah ke bawah lagi. Nanti jumpa beberapa musibah lain.
Perut boroi. Selulit banyak. Dah tak jadi nak bersyukur. *kahkah yang ni lawak*

4) Allah turunkan musibah kerana Dia taknak orang-orang yang Dia sayang pergi terlalu jauh dariNya. Bila kita dah semakin jauh, Allah mula rindu doa kita, Allah mula rindu rintihan kita. Dan bila Allah bagi musibah, akan diampunkan dosa-dosa kita, akan menarik kita bertaubat, akan menarik kita kembali dekat denganNya.
Punya lah Allah sayangggggg kat kita. Dia taknak berjauhan dengan kita.

5) Allah kenal dan faham sangat perangai manusia macam kita. Dah Dia yang cipta kita kan?
Dia tahu betapa lalai nya kita. Dia tahu betapa pelupa nya kita. Dia tahu betapa lemah nya kita.
DIA TAHU. So jangan pernah malu untuk sentiasa kembali kepada Dia. Jangan malu mintak ampun.
Jangan malu menangis-nangis depan Dia. Jangan malu. Kerana Dia sentiasa terima kita SEADANYA.

:')

So sweet kan?

Aku pasti, isu MH370 ni adalah tanda Allah sayang Malaysia.
Sayang pemimpin-pemimpin kita.
Sayang kita semua.

Cukup-cukup lah degil kita taknak ikut perintah Dia.
Cukup lah.
Di saat roda kita di tahap paling bawah sekarang ni, 
Di saat jiwa-jiwa kita sedang merintih,
Di saat kita terumbang-ambing dilanda fitnah akhir zaman,
kembali lah semula kepadaNya.

Moga-moga belum terlambat untuk kita,
untuk merasai semula rindu dan kasih sayang, 
dari Allah Ya Maalikul Mulki Zul Jalaali Wal Ikraam,
Yang maha menguasai kerajaan yang agung dan sempurna.

Insyaa Allah.

9 comments:

MG schmidt said...

just be +ve and praying for the victim :)

syawalsimpsons said...

sedey sangat bila dapat tau berita ni...sama la sue pon tak leh tidoq malam td

Pearl Kaz said...

walaupun ada part kelakar dlm entry ni, tapi yang sedih lagi banyaakkkk... :'( huhuhu...

ain.ya.nun. said...

Yang oi,

point no 3 tu pun ada kasih sayangNYa juga:

3) Tapi tengok muka je lah ye. Jangan tengok ke bawah ke bawah lagi. Nanti jumpa beberapa musibah lain.
Perut boroi. Selulit banyak. Dah tak jadi nak bersyukur. *kahkah yang ni lawak*

Perut boroi, so tak delah kita nak pakai baju tunjuk perut. Selulit datang, so takde lah kita nak tayang2 peha hatta ke suami.

Haha.

MaMa MuRsYiD said...

kelakar tapi sedih ....so gelak dalam hati jela..

Alfatihah.. dari dia kita datang kepada dia kita kembali..

Suffiah zee said...

So sweet...u entry really make me cry she....Hebatnye Allah...tambah saying pada Allah...tambah rsa kerdilnye d hinanya diri ini..Tq Allah for Everything

shilawali said...

Sangat2 setuju. Allah masih sayangkan kita. Dia beri peringatan sikit agar kita jangan terus-terusan lalai.

:: idzwa :: said...

hidup mesti diteruskan..

salam takziah pada keluarga mangsa yg terlibat..

Ummu Majdea said...

nak kopipes kat blog kita. :) kita letak krdit ke link awak ye. jazakillah atas peringatan..