Cara meransang lima deria anak.

Perkara yang akan dibincangkan hari ni mungkin ada sikit similarities dengan entry sebelum ni.
Yang pasal aktiviti-aktiviti murah dan meransang minda tu.
Tapi entry ni lain sikit, sebab kita fokus kepada sense stimulation sahaja.
Iaitu ransangan deria.

Ok sebelum tu, terus terang aku cakap,
aku bukanlah doktor mahupon pakar kanak-kanak mahupon motivator keibubapaan ke apa.
Aku cuma seorang ibu biasa yang mahukan yang terbaik untuk anaknya. Sama macam korang.
Aku tak pasti penerimaan korang terhadap entry-entry parenting dalam blog ni.
Tapi aku terima segala kritikan mahupon ke-tidakpercaya-an korang terhadap ilmu-ilmu parenting yang aku share kat sini.
Aku cuma nak berkongsi ilmu yang aku dapat dari sumber bacaan, dari pakar kanak-kanak dan dari pengalaman ibu-ibu lain. So terpulang kat korang nak percaya atau tak.
Aku tak rugi apa-apa pon. =)


So.
Jadah apanya ransangan deria ni sebeanarnya??
Perlu ke nak ransang lima deria seperti mata, telinga, hidung, lidah dan kulit?
Jawapannya, perlu.
SANGAT PERLU.

Ransangan deria adalah sangat penting.
Sebab deria adalah faktor utama yang menentukan sama ada penyampaian mesej ke otak melalui sistem saraf berlaku dengan baik atau tidak. Deria, saraf dan otak adalah sangat berhubung kait.
Jangan ingat susu anmum dan sel otak je saling berhubung. Mengarut tu semua.
Minum la susu anmum sampai kembung sekali pon, kalau tiada ransangan yang baik,
sel-sel otak takkan berkembang dengan baik.
Means, kelemahan pada sistem saraf, juga menyebabkan kelemahan pada otak.
Sistem saraf adalah antara sistem badan yang terpenting yang meliputi seluruh anggota badan dari hujung ke hujung.

Dan oleh sebab itu, IA PENTING.
Jangan ingat ferrari je penting dalam hidup.
-____________-


Ok jom tengok macam mana setiap satu deria ini boleh diransang pada peringkat awal.


1) Deria sentuhan

Ok ada banyakkkkk yang kita boleh explore dalam membuat ransangan terhadap deria sentuhan.
Dan organ badan yang terlibat adalah kulit, iaitu organ yang paling banyak dan luas meliputi seluruh anggota badan.
Ok secara asasnya, kulit kita ada lima reseptor iaitu pain, heat, cold, touch, and pressure.
So ransangan yang baik adalah apabila ia melibatkan kelima-lima reseptor kulit tadi.

Macam mana nak ransang kulit?
Dedahkan anak korang dengan pelbagai tekstur, permukaan dan keadaan seperti
keras dan lembut,
kering dan basah,
tajam dan tumpul,
panas dan sejuk,
halus dan kasar,
licin dan kesat,
dan sebagainya.

Macam untuk Haikal, aku lebih suka gunakan benda-benda semula jadi dan senang nak jumpa atau yang memang dah ada kat rumah.

Ni contohnya.

Bagi dia sentuh dan rasa sendiri perbezaan tekstur benda-benda tu.
Dan kau sebagai ibu, jangan la duk scroll facebook je kat sebelah. -..-
Explain kat anak tu,
"Ini halus. Ini kasar. Oh yang ni pulak lembut. Yang ni tajam."

Camtu.

 Biar dia rasa dan experience sendiri dengan tangan dia.

 Boleh jugak guna beras. 
Jangan risau. Beras ni korang still boleh basuh, jemur dan masak macam biasa.

Kalau sayang nak guna barang dapur, korang boleh guna apa sahaja di sekeliling yang korang rasa boleh meransang deria sentuhan anak.

Batu ni hubby jumpa kat site. 
Terus aku cuci dan suruh Haikal sentuh lama-lama. :D

Sekali lagi, sambil anak sentuh, mak kena explain.
Phone letak jauh, takpon baling dalam longkang. -___-

Untuk ransang reseptor panas dan sejuk, aku guna wap air panas dan ice cube.

Yang air panas ni, korang setakat lalu-lalukan tangan dia kat asap je.
Jangan pulak korang pergi rendam tangan anak dalam kopi tu.
Asalkan dia dapat rasa haba je.
Kalau anak korang tarik tangan cepat-cepat, maksudnya ransangan berlaku dengan baik. 
Korang boleh berbangga sambil gelak dalam hati. :D

Antara aktiviti-aktiviti lain yang boleh meransang deria sentuhan ialah seperti
Crayon Rubbing,

  
 


Find beads and furballs dalam beras,

Korang boleh jugak basahkan beras supaya ia lebih mencabar. :D

Masa aku pergi visit special school tu,
ada tiga kaedah yang diorang guna untuk meransang deria sentuhan kanak-kanak istimewa di sana, iaitu
- pijak rumput tanpa kasut/selipar
- golek-golek atas pasir pantai
- kejar dan tangkap bubbles.




2) Deria bau

Ok untuk deria bau ni senang je.
Guna apa sahaja benda yang ada bau.
Asalkan bukan kentut korang. -____-

Contohnya seperti bunga, rempah ratus, buah-buahan, makanan dan sebagainya.
Hati-hati kalau anak ada asthma atau allergic kepada pollen ke apa. Elakkan guna bunga.

Aku macam biasa, guna barang dapur. -_____-

Serai.

Daun limau purut.

Cinnamon.


3) Deria rasa

Deria rasa ofkos guna lidah.
Lidah kita ada beribu-ribu taste buds yang mempunyai fungsi tersendiri yang membezakan rasa manis, masam, masin, pahit, tawar, pedas, etc.

Untuk deria rasa ni, korang kena bijak sikit.
Bagi rasa yang mild-mild sudah.
Contoh nak bagi rasa manis, jangan korang pergi sumbat satu senduk gula pasir dalam mulut anak.
Itu bang ngang nama nya. -..-
Bagi dia rasa jus yang manis ke. Takpon bagi dia rasa seketul dua gula pasir.
Asalkan dia dapat rasa manis tu, dah memadai.

Macam pahit, korang boleh cubit sikit pucuk pegaga dan bagi dia rasa.
Jangan pulak korang pergi rebus tongkat ali, bagi dia minum. -_____-

Contoh untuk masam, korang boleh guna limau kasturi.
Atau apa-apa buah yang masam lah.


Aku perah dulu sebelum bagi Haikal rasa.
Sebab takut dia tertelan biji.

Muka tahan masam. Kahkah.


4) Deria pendengaran.

Untuk deria pendengaran ni, aku tak sempat nak capture gambar untuk korang visualize.
Tapi takpe. Sebab cara dia senang sangat.
Ada beberapa contoh.

Yang pertama, berbisik.
Korang cuba bisikkan sesuatu kat telinga anak, dan suruh dia ulang balik apa yang korang bisikkan.
Korang boleh buat game jugak supaya ia lebih menarik.
Game macam kita main masa camping pengakap dulu-dulu tu.

Orang first bisik,
"Mak masak ikan semilang salai masak lemak cili api."

Sampai kat orang kelapan, jadi
"Mak masak ikan salai, bapak makan mulut berapi."

Kumpulan aku kalah teruk. -_______-

Contoh lain, korang boleh bercakap disebalik pintu.
Berbual tanpa nampak pergerakan mulut.
Sorang dalam bilik dan sorang di luar bilik.
Kalau anak korang boleh respon perbualan dengan baik, tiptop lah pendengaran dia tu. =)

Sebenarnya banyak lagi yang boleh meransang deria pendengaran.
Macam bunyi music instruments, gitar, drum, piano, etc.
Tak pon bunyi-bunyi alam seperti guruh, hujan, bunyi ombak, bunyi haiwan, bunyi vehicles.
Banyakkan berbual dengan anak juga salah satu cara untuk meransang deria pendengaran.


5) Deria penglihatan.

Ok deria penglihatan takde benda sangat nak cerita.
Sebab semua yang aku cerita kat atas, juga meransang mata.
Ransangan penglihatan takkan berlaku bila seseorang itu buta sahaja.

Sebab tu mata sangat penting.
Dan kita sebagai mak bapak, kena bijak dalam "menjaga dan memelihara" mata anak.
Dedahkan kepada perkara-perkara elok sahaja.

Bila tengok drama-drama dan filem-filem sekarang, Ya Allahhh..
Korang bayangkan kalau anak-anak kita yang tengok macam mana?
Seks bebas, gangsterism, tumbuk menumbuk, bunuh membunuh.
Dan sedar atau tidak, sambil mereka tengok sambil mata mereka keep on sending message to their brains.
Message-message sebegitu ke yang kita nak diorang terapkan dalam otak??

Kamonnn..

Kalau kita takde kuasa untuk stopkan "violence" melalui media eletronik ni,
at least kita cuba elakkan.
Dan cuba attract anak kita untuk minatkan sesuatu yang lebih berfaedah dan
yang boleh mendorong kita ke syurga di akhirat kelak.
Ingat, deria mata adalah sangat berhubung kait dengan otak.
Negatif yang dilihat, negatif lah otaknya nanti.

Untuk pengetahuan juga, deria penglihatan berlaku dengan lebih baik terutama bila melibatkan warna, perbezaan saiz, bentuk dan jarak.

That's why ramai yang belikan tivi besar, HD, 3D dan sebagainya untuk anak-anak mereka tengok cartoon ke apa.
Secara saintifiknya, memang lah bagus. Mata teransang dengan baik.
Tapi MESTI CONTROL apa yang dia tengok kat tivi.
Pencahayaan, warna dan teknologi yang baik tak semestinya membawa message dan effect yang baik terhadap otak anak. Parents, sila hati-hati. Dan jangan lepas tangan.


Ok setakat tu sahaja entry hari ni.
Hopefully bermanfaat terutama kepada parents yang ada anak kecil macam saya. =)
Ingat, usaha ke arah kebaikan takkan merugikan kita dan pasti akan dipermudahkan oleh Allah.
InsyaAllah.

Selamat mencuba!

16 comments:

Muhammad Taufiq said...

Hye, saya suka baca blog awak, baru-baru ni saya ada buat blog harap awk boleh singgah dan follow blog saya. awksweetgitu.blogspot.com :)

unica adila said...

alahai..hansemnya haikal :)

fazianbatrisyia said...

cute. thanks 4 sharing

izzy said...

Ya Allah… iklan ko, tv3 pon suruh berenti ok…. hahahaha….
Thanks for the great info.
Akak tahu sumber bacaan ko banyak.
Boleh ke kongsi sikit senarai buku/article/website yang ko refer?
Setakat ni akak dok baca yang Doman ngan Shichida.

NAJIBAH KHALID said...

salam, sis..umo bpe bole start rangsang deria ank ye? tq 4 the great info

Linda said...

terbaik lah info ni...rajin betul ibu Haikal. btw, Hanis suraya tu terlebih rangsangan kot? haha..

Ezdiany (Nini) said...

tq for sharing good info.. nanti lps ni sharing2 lagi ye.. sy suka baca dan praktikkan kat anak2 sy..

syawalsimpsons said...

info yang baguih ni..kena buat kat umah ni...sila rajin ye suraya

ain.ya.nun. said...

Nice tips dear!

Amal Salleh said...

Thanks!

IBU GEBU said...

akak hargai effort adik utk hasilkan entry ini

sangat bermanfaat

Nur Balqis Qahira said...

Hai,saya blogwalking..
TQ 4 the info..
Tips yg sangat bermanfaat untuk ibu-ibu muda..

(Dunia Wanita Siber)

ain aziz said...

salam..nice info..
thanks for sharing :)

Dell said...

Hehe.. selama ni silent reader je. Tapi rasa cam nak mengomen je dengan entri ni. itu pun tak baca sampai habes *jujur*.
Soalan nak tanya : adakah tips2 sebegini awak gune pas anak 2-3 tahun ke atas ? kalo kite praktikkan kat anak 1.5 tahun, rasa2 menjadi ke ? Bukan apa. macam awak cakap 0-5 tahun boleh dikatakan waktu kritikal an an ? my baby sekarang bila buat je, dia dah lajak masuk mulot aje. biasa wak start ajar dari umur berapa ?

Zuriyah Ayob said...

sangat menarik.. nak try tuk my bby jugak lah.. =)

azizah said...

awesome...