Soalan korang

Fuh akhirnya sempat jugak buat entry ni.
Walaupon dalam kekalutan baru pindah rumah apa semua.
Ni pun baru lepas lap kipas nih. Peluh-peluh bulu keti pun tak kering lagi. ;D

Tiga minggu lepas kan aku ada suruh korang bagi soalan untuk aku jawab dalam satu entry kan.
So.. ni lah entry nya.

Sebenarnya aku terima banyak gila soalan.
Tapi kebanyakannya soalan nak mengusik aku je.
Contoh macam,  "Jiji masak apa hari ni?" -..-

Terima kasih banyak-banyak la di atas soalan yang paling bernas itu.
 So untuk entry ni, aku pilih 10 soalan je yang dirasakan sesuai untuk dijawab.
Aku hanya pilih soalan yang simple-simple je k.
Yang susah-susah, tak kuasa pulak saya. ;D

Oh untuk pengetahuan juga, semua soalan-soalan telah ditaip semula dan diringkaskan supaya senang korang nak faham. Macam ada satu email tu aku dapat lebih kurang camni,

"Kak GG, nk tny cket. Cane nk wat blog ek? Sy bawu lg. Bawu nk mula. Hrp kak GG blh ajr. 
Tingin nk wat blog cam kak GG."

-______-

Sejak bila nama aku jadi GG pun tak tahu. -..-
Dik, kalau bawu lagi, pergi kota bawu la.
Bawu-bawu bacang betul. ;D

So sebab tu ada sesetengah soalan aku kena taip semula.
Kalau tak, sawan korang baca kang.
Ok dah. Jom tengok soalan-soalan berikut.


1) Kak Ji, akak ada dedahkan Haikal dengan ipad tak? -Fatim

Ada. Tapi tak lebih 15 minit dalam satu masa.
Contoh kalau dia nak main puzzle kat ipad, saya akan bagi.
Tapi lepas 15 minit, saya ambil semula ipad tu. Kalau dia marah ke hape lantakkan.
Lama-lama dia akan patuh dan faham - main ipad hanya untuk 15 minit sahaja.
Dan bukan setiap hari saya bagi ipad. Mungkin dalam seminggu, bagi sekali dua camtu.

Kenapa?
Saya pernah kongsi pengalaman saya pernah tengok sendiri BAHANA ipad di ENTRY INI.



2) Saya tengah mengandung. Orang kata kalau baby kulit putih, senang kena alergik. Saya dan suami berkulit putih, so kami expect anak kami nanti pun kulit putih. Tu yang risau ni. Saya tengok Haikal pun putih. Dia banyak alergik tak? -Ain

Saya pernah terbaca satu artikel di blog seorang doktor. Tak ingat dah nama doktor tu.
Memang betul kulit gelap lebih "sihat" dari kulit cerah.
Entah macam mana doktor tu explain tapi lebih kurang camni la dia kata, melanin dalam kulit (yang buat tona kulit lebih gelap) bagi lebih protection kepada kulit dan tulang seseorang.
Tak tahu la fakta ni betul ke tak.

Tapi kalau nak kata budak kulit putih confirm alergik tak boleh jugak.
Sebab alergik ni ikut keturunan dan pemakanan si ibu jugak kalau tak silap.
Macam Haikal, masa baby dulu dia alergik susu lembu.
Dan sekarang Alhamdulillah dah tak alergik susu lembu.
Tapi alergik coklat pulak.
Tak faham aku budak sorang ni. -_____-

Tapi orang tua-tua kata, budak-budak ni alergik kejap je.
Bila besar hilang la.
Entah nya betul ke idok pun tak tahu.



3) Anak saya susah sangat nak gosok gigi. Camane nak buat ye? Lagi satu, boleh kongsi tips potty train? -Fatima

Hahaha. Haikal pun ada masalah malas nak gosok gigi.
Buat masa ni kitorang belikan dia toothbrush yang ada gambar superhero kesayangan dia.
Contohnya ultraman ke, boboiboy ke, etc.
Pastu nanti bila tiba masa nak gosok gigi, buat-buat macam terdengar ultraman panggil dari bilik air.
So macam,
"Eh eh mama terdengar ultraman panggil Haikal lah. Dia nak ajak gosok gigi kot."

Terus semangat Haikal pergi bilik air. Utraman panggil kannn. Kena la patuh. -..-
Untuk potty train, saya pernah share tips kat SINI.



4) Dik, awak memang pakai jubah je ke sekarang? Habis baju-baju lain awak buat apa? Sayangnya baju-baju lain kan? Ye la. Awak kan dah tutup aurat sekarang. -Norma

Kak, nak menutup aurat tak semestinya dengan berjubah.
Dan berjubah tak semestinya menutup aurat. -____-

Bukan hari-hari pun saya berjubah.
Macam kalau malam jumaat saya pakai spenda tersedut dalam bontot (g-string). Kahkah.
Ok gurau.

Baju-baju lain selain jubah, saya masih pakai.
Asalkan baju tu mampu TUTUP AURAT saya.
Tapi saya sendiri pun masih berusaha. Belum sempurna lagi.
Kadang-kadang terkandas jugak.
Biasalah plus-size kan, susah sikit nak pastikan semuanya terlindung. T__T

Kalau setakat berjubah terus rasa dah beriman tahap max, silap besar la tu.
Jubah tu pakaian je kak. Tak semestinya tutup aurat.
Kalau pakai jubah, tapi jenis kain jarang nampak bulu kaki kerinting. Tak guna jugak.
Tak setim langsung nampak bulu kaki. :D

Bagi saya, pakailah apa saje. Asalkan aurat terpelihara.
Pakai kain kapan pun ok. Tutup aurat jugak kan.
Cuma gerun sikit la. ;D
 


5) Saya ada baca dalam entry Utusan tu, betul ke Jiji tangguh PhD sebab nak jaga anak? Dah tahun 3 kan? Ruginya. Kenapa tak hantar anak kat taska je? -Lizza

Rugi???
Kau biar betul.
 Antara Phd dan anak, mana lebih penting? Ofkos lah anak.
Bila mati nanti, takde pun Phd tu tolong memberatkan neraca amalan.
Atau tolong jadi tunggangan titian sirat ke apa.
Tapi anak.
Anak penting.
Lebih-lebih lagi kita ni ibu.

In fact nabi pun pernah pesan kat sahabat -sahabat dia,
kalau nak kawen, jangan pilih perempuan untuk dibuat isteri sahaja,
tapi pilih perempuan yang layak jadi ibu kepada anak-anak kelak.
Kerana ibu itu adalah penentu masa hadapan anak. Penentu masa hadapan umat islam.

Maksudnya, menjadi ibu ni bukan main-main bhai.
Dah sakit-sakit beranak, tak salah rasanya kalau saya nak berikan 100% diri saya untuk Haikal buat masa ni.
Orang kata, umur 0-5 tahun adalah umur paling kritikal.
Paling baik jika boleh dapat didikan asas atau foundation dari ibu bapa itu sendiri.

Takde isu tak percaya taska ke apa.
Cuma saya rasa nak ambil peluang yang ada.
Allah dah bagi saya jadi ibu. Ofkos saya taknak sia-siakan peluang ni.
Mungkin bila Haikal dah sekolah nanti saya boleh fikirkan semula masa depan saya.
Terlalu lambat?
InsyaAllah Allah ada rancangan lebih baik untuk saya di masa hadapan. =)



6) Hubby Jiji garang tak? -Aizatul

Garang gilaaaaa.
Rasa nak tergelak bila dia marah. ;D
 Korang bayangkan shuib bila marah.
Haa sebijik! Kahkah.

Takde la. Suami saya bukan pemarah.
Tapi takut nak puji dia lebih-lebih kat sini.
Sebab dia ada lagi tiga kuota kosong. -_____-

 

7) Buat blog dapat duit ke? -Rien

Dapat.
Tu je jawapan heheh.



8) Anak saya dah 3 tahun lebih. Tapi masih tak boleh bercakap. Normal ke tu eh? -Saleh

Oh yang ni saya tak tahu lah nak jawab.
Tapi saya pernah dengar ibu bapa yang bawa anak diorang pergi speech therapy.
Yang tak bercakap terus boleh cakap.
Mungkin awak boleh try. Cuba google. =)



9) Camane nak attract orang baca blog kita? -Nadia

Emmm. Kalau saya, banyakkan buat entry yang orang akan baca.
Yang memberi manfaat.
Jangan asyik entry syok sendiriiii je.
Asyik buat luahan perasaan la.
Asyik letak gambar selfie la.
Nanti pembaca cepat muak.

"Lepas muka kau, muka kau lagi. Baling komputer ah camnii." detik hati si pembaca.
;D

So jangan.
Kalau nak orang baca, masa taip entry tu, fikirkan hati dan perasaan pembaca.
Pastu bahasa kena rileks dan mudah difahami.
Tak payah shortform canggih-canggih sangat. Aku baca pun nyampah. -..-
Lagi satu, tulis la sesuatu yang positif.
Yang negatif kurangkan.

Makin positif entry tu, makin banyak orang baca.
Makin negatif entry tu, ada jugak orang baca. Tapi orang-orang yang negatif sahaja.
So pilihlah nak orang jenis macam mana yang baca blog kita.



10) Saya suka baca blog jiji sebab selalu buat saya tergelak. Saya wonder perwatakan Jiji kat luar. Sama macam dalam blog tak? Ke garang?

Kahkah.
Kalau hubby baca soalan ni mesti dia gelak 3 hari 2 malam tak henti-henti. ;D
Aku takde la fun mana sebenarnya.
Boring jugak kengkadang. Kalau buat lawak pun, dalam hati je.
Takde la pelawak tahap pergi audition superspontan ke apa.

Aku sebenarnya pendiam. Pemalu. Sopan santun.
Paling sopan time makan.
Tak percaya, tanya mak mertua aku.
Aku menantu paling sopan makan. Sekali makan tiga kali tambah. Kahkah!

Pastu bila makan asyik tergigit cili.
Terus mendengus-dengus panggil mak suruh amikkan air.
Siap request air panas separuh, air sejuk separuh.
Cantik perangai. ;D

Tapi kalau dengan Haikal, aku garang.
Memang garang.
Kadang-kadang aku pun tak suka perangai aku.
Aku rasa ibu tak berguna sangat sebab suka marah-marah anak. -____-



Ok dah.
Itu sahaja 10 soalan yang terpilih.
Sekian terima kasih.

Sekarang aku nak pergi sambung lap kipas.
Bulu ketiak pun dah kering. :D

4 comments:

syawalsimpsons said...

ok mmg best soalan dan jawapan

ieda iedana said...

Ji, kalau cakap pasal alergik ni, dulu aku kecik2 alergik seafood. makan boleh, tapi lepas tu menggaruk tak hingat punya.
tapi bila dah besar ni, dah boleh plak makan seafood. bertambah-tambah tade hal.
mak aku tade la bagi makan benda special ke apa.
so, nak cakap yang alergik ni boleh berubah ikut masa (maybe badan kita dah immune or whatnot. Kuasa Allah cipta badan manusia ni cenggini hebat)
cuma, as a parents, kena kenal anak tu alergik apa, and monitor pemakanan dsb. kalau tak boleh elakkan. kalau berkemampuan bawak jumpa specialist.

Nur Balqis Qahira said...

asslm jiji,meh nak tolong jawab soalan yang tanya"buat blog boleh dapat duit ke?"
Jawapannya: YA.blog memang sangat berpotensi untuk menjana pendapatan.
Macam mana caranya?Boleh cari jawapan di blog:Dunia Wanita Siber(http://nurbalqisqahira.blogspot.com/)

Izzah said...

Jiji...pasal cane nak suruh anak rajin gosok gigi tu, sy pernah buat kat anak2..tiga org anak sy semua sgt2 suka gosok gigi sbb mungkin sy sendiri pn suka gosok gigi..dan masa di oversea dulu Dentist pernah pesan anak2 bawah 6 tahun takde pergerakan fine motor, so tgn dia keras..sakit mulut depa bila gosok sendiri..so, masa nk introduce berus gigi KITA KENA GOSOKKAN...gosok dgn lemah lembut..kalau larat hari2 la gosokkan..kalau tk larat blh skip kadang2 depa gosok sendiri...da...