05 May 2014

4 tips mudah bantu anak memahami dan mengawal perasaan.

Assalamualaikum semua.
Alhamdulillah nampak ceria dan positif semuanya pada hari ni.

Ini Jiji atau..
Prof Muhaya?
:D

Sebenarnya setiap kali saya berkongsi tips di sini, saya rasa segan sangat.
Sebab saya tahu saya terlalu banyak kekurangan. Lebih-lebih lagi dalam bab parenting ni.
Oleh sebab itu,
saya perlu menyamar jadi Prof Muhaya.
-_______-

Tapi sebenarnya bagus bila kita rasa diri sendiri kurang ilmu, jahil dan dungu. ;D
Sebab kita takkan rasa jemu dan malu mencari ilmu demi mengejar masa depan yang lebih gemilang.
Seterusnya melahirkan generasi yang lebih berguna dan bermanfaat.
Nampak tak aku copy paste ayat muhaya?
;D

Ok so, tips kita hari ni ialah,
macam mana nak tolong atau bantu anak-anak kita KAWAL PERASAAN.

Anak-anak ni macam kita jugak.
Mudah mengamuk, mudah marah, mudah baran bila tak pandai kawal perasaan.
So apa yang boleh kita buat?
Kita tolong mereka.

Bukan tolong tengok mahupun tolong gelak ye. -..-
Tapi tolong dia "kenal" perasaan itu dan atasinya dengan bijak.

Caranya?
Senang.
Tapi ada satu syarat,
ibu bapa yang perlu bijak mengawal emosi dan perasaan terlebih dahulu.

Haa.

Nak anak behave, kita dulu kena behave.
Nak anak sabar, kita pun kena reti sabar.
Taknak anak kurang ajar, so kita??

Aku pernah baca dalam satu buku,
"The most important thing in parenthood is THE PARENTS' ATTITUDE."

Hamik.

Tapi masalah dengan mak bapak macam kita ni,
expectation terlalu tinggi terhadap anak-anak, sampai diri sendiri lupa nak cermin. -..-

Macam yang aku pernah tulis dalam FB satu ketika dulu,
tentang KEPIMPINAN MELALUI TELADAN


 Tak boleh panjang lagi status FB kau. -_____-

Ok macam ni.
Sebenarnya kita semuaaaaaa ada masalah dalam mengawal emosi anak-anak. Kan? 
Nak-nak bila emosi anak dan emosi kita tak parallel.
Kita tengah letih, anak ajak main.
Kita tengah makan, anak nak berak.
Kita nak berak, anak nak makan. -..-

Memang konflik dalaman betul.

Macam semalam. Pukul 1 pagi.
Aku dah tidur tahap Niagara Fall di tepi bibir.
Tapi tetiba Haikal cakap dia lapar.
Aku pon bangun buatkan sekeping roti sapu peanut butter.
Dan dia gigit sekaliiii je, pastu

"Mama, Haikal taknak dah. Haikal nak main."

Tak ke kau rasa macam nak libas bolster 29inci kat muka dia?
T___T

Masa-masa macam ni la selalunya kesabaran kita diuji dan
kebijakan kita dalam mengawal perasaan akan terlihat.
"Attitude" macam mana yang akan kita pertontonkan kepada anak-anak. 



Bebaru ni aku baca buku ni, dan baru aku faham.
Sebenarnya yang Haikal minta roti tu, dia bukan lapar.
Tapi dia bosan.
Dia cuma nak attention.

Biasanya budak-budak bawah 7 tahun diorang ada satu kelemahan.
Diorang ni belum kenal dan belum faham perasaan mereka sendiri.
Selalu berperang dengan perasaan. Ewah macam lirik lagu pula -..-

Sebab tu dalam islam pun menggelarkan anak-anak bawah 7 tahun sebagai "belum mumayyiz".
Belum boleh bezakan baik buruk sesuatu perkara atau sesuatu keadaan.

So macam mana kita nak tolong?
Ada empat cara.



1. Dengar masalah anak dengan SEPENUH PERHATIAN.

"Sepenuh perhatian" kat sini ada tiga maksud,
Satu, pandang mereka dengan kedua-dua mata. Unless mata korang kero. -___-
Dua, dengar dengan kedua-dua telinga. Bukan sebelah dengar anak, sebelah lagi sumbat earfone dengar hotfm. Bukan.
Tiga, fahamkan setiap isi percakapan anak dan tunjuk ekspresi seperti anggukkan kepala tanda faham.

So bila korang notice anak korang macam ada benda nak cakap, sila buat tiga perkara tersebut.
PANDANG, DENGAR dan FAHAMKAN.

Ok aku bagi contoh,

Situasi 1:

Haikal: Mama, tadi kan. Haikal.. Emm..Haikal..
Mama: Nak cakap apa ni! Cepat sikit. Mama ada banyak kerja nak buat.
Haikal: Tadi kepala Haikal terhantuk. Sakit.
Mama: So?
Haikal: Sakitttt! *nangis*
Mama: Shhh! Diam atau mama pukul nanti!


Situasi 2:

Haikal: Mama, tadi kan. Haikal.. Emm..Haikal..
Mama: Ye apa dia? *pandang anak dan tunggu dia habiskan ayat*
Haikal: Tadi kepala Haikal terhantuk. Sakit.
Mama: Oh ye ke. Takpe. Lepas ni kena selalu beringat. Nak main, kena hati-hati. Ok?
Haikal: Ok. Lepas ni Haikal hati-hati.
Mama: Good boy.


Haa nampak tak beza dia?
Anak-anak cuma perlukan perhatian dan simpati kita SEKEJAP saje untuk meredakan perasaan mereka.



2. Jangan menyalahkan anak terlalu cepat,
sebaliknya diam dan bagi ruang kepada dia untuk berfikir.

Ok contoh,

Situasi 1:

Haikal: Mama, robot Haikal hilang.
Mama: Hah tu lah. Letak barang merata. Lepas main tak reti kemas. Kan dah banyak mainan hilang. Tak reti-reti lagi?
Haikal: *nangis*


Situasi 2:

Haikal: Mama, robot Haikal hilang.
 Mama: Oh ye? *pandang anak dengan penuh simpati*
Haikal: Tadi Haikal main kat luar. Pastu hilang.
Mama: Hmm..
Haikal: Dah tiga kali robot Haikal hilang. Kesian Haikal.
Mama: Oh ye?
Haikal: Lepas ni Haikal taknak main robot kat luar dah. Nanti hilang lagi.
Mama: Haa macam tu la anak mama. :)


Kadang-kadang kita terlalu terburu-buru menyalahkan anak tapi sebenarnya tak memberi apa-apa pengajaran pun kat dia.
So mulai sekarang, ibu bapa kena latih diri,
supaya respon kepada masalah anak dengan lebih rasional.
Bagi mereka masa dan peluang untuk berfikir dan cari solution mereka sendiri.
Anak-anak sebenarnya lebih bijak dari apa yang kita sangka,
KALAU KITA SELALU BAGI MEREKA RUANG UNTUK BERFIKIR.



3. Jangan menidakkan atau membangkang perasaan mereka, 
sebaliknya bantu mereka mengenali perasaan itu.

Ok contoh,

Situasi 1:

Haikal: Mama, turtle Haikal mati. *nangis*
Mama: Alah apa yang sedih sangat? Itu kan turtle je.
Haikal: *nangis lagi*
Mama: Ye ye. Nanti mama beli turtle baru la. Apa susah.
Haikal: *mengamuk baling-baling barang*
Mama: Eh mama tak faham lah dengan perangai kamu nih!!! ^%^&#^$*#


Situasi 2:

Haikal: Mama, turtle Haikal mati. *nangis*
Mama: Haa?? Ye ke? Terkejutnya mama.
 Haikal: Tadi Haikal nak bagi turtle makan. Tapi dia dah mati.
Mama: Alahai sedihnya mama dengar.
Haikal: Semalam Haikal baru main dengan dia. *nangis lagi*
Mama: Seronok betul Haikal main dengan turtle kan.
Haikal: Haikal bagi dia makan hari-hari.
Mama: Hmm mama faham. Haikal betul-betul sayangkan turtle tu. Tapi dia dah mati. Nanti kita cari turtle baru k?
Haikal: Ok mama.

Daripada menyalahkan anak kerana meratapi dan sedih dengan benda-benda remeh,
bantu dia untuk "kenal" perasaan yang sedang dia alami itu.
Describe perasaan tersebut macam,
terkejut, sedih, seronok, sayang, etc.
Supaya anak itu yakin, bahawa kita juga merasai apa yang dia rasa.



4. Explain secara fantasi supaya anak mudah visualize
dan bukan explain secara complicated atau "ikut lojik".

Contoh,

Situasi 1:

Haikal: Mama, Haikal nak cornflakes!
Mama: Takde. Dah habis.
Haikal: Nak jugak! Nak cornflakes! Nakkkkk!!!!
Mama: Mama dah kata tadi. Dah habis! Nah, makan biskut ni.
Haikal: Taknakkkkkkk!!! Nak cornflakes!!
Mama: Hah. Malas mama nak layan perangai kamu nih.


Situasi 2:

Haikal: Mama, Haikal nak cornflakes!
Mama: Eh kan semalam Haikal dah habiskan cornflakes tu. Ingat tak semalam? Haikal makan cornflakes dengan milo? Pastu Haikal makan banyak-banyak sampai habis. Kan?
Haikal: Nak cornflakessss!!
Mama: Mama tahu Haikal suka sangat cornflakes. Petang ni Haikal teman mama pergi cari kat kedai ok? Tapi petang nanti lah. Sekarang kedai tutup. Kita makan biskut ni dulu, petang nanti kita cari cornflakes. Boleh?
Haikal: Ok... Haikal makan biskut dulu. Petang ni Haikal teman mama cari cornflakes.
Mama: Good boy.


Ini masalah paling kerap ibu bapa hadapi.
Bila anak tak dapat apa yang diorang nak, mula lah mengamuk sampai out of control. T__T
Dan bila kita respon mengikut lojik-akal bahawa benda tu "dah takde", atau "dah habis", atau "tak boleh", atau "merbahaya" dan sebagainya,
anak akan makin mengamuk dan mengamuk dan mengamuk.

Sebabnya?
Mereka TAK NAMPAK apa masalah dengan benda yang diminta itu.

So kita ibu bapa kena bijak memberi respon dalam bentuk visualization atau gambaran.
Explain dan bagi gambaran satu per satu supaya anak boleh picture in their minds,
dan faham mesej yang kita sampaikan.




Phewww. Habis pun.
Nasib buku bagi 4 tips je.
Kalau patploh tips?
-______-

Aku sendiri pun tengah belajar untuk biasakan diri amalkan 4 tips ni.
Dan apa yang aku realize so far, 
dengan mengamalkan tips sebegini,
dalam tak sedar, kita juga sebenarnya sedang melatih diri untuk menjadi ibu bapa yang lebih penyabar, lebih penyayang dan lebih mengenali anak.

=)


Firman Allah (Surah Al-Anfal, 28):
وَاعْلَمُواْ أَنَّمَا أَمْوَالُكُمْ وَأَوْلاَدُكُمْ فِتْنَةٌ وَأَنَّ اللّهَ عِندَهُ أَجْرٌ عَظِيمٌ
Dan ketahuilah, bahwa hartamu dan anak-anakmu itu hanyalah sebagai cobaan dan sesungguhnya di sisi Allah-lah pahala yang besar.
- See more at: http://www.kiemiftah.com/2011/02/anak-itu-adalah-fitrah-jangan.html#sthash.JLxXtyba.dpuf
Dalam Al-Qur'an Allah berfirman,
"Ketahuilah bahawa hartamu dan anak-anakmu adalah ujian, dan sesungguhnya di sisi Allah (menguruskan mereka dengan baik) adalah pahala yang besar."
(Surah Al-Anfal, Ayat 28)
rman Allah (Surah Al-Anfal, 28):
وَاعْلَمُواْ أَنَّمَا أَمْوَالُكُمْ وَأَوْلاَدُكُمْ فِتْنَةٌ وَأَنَّ اللّهَ عِندَهُ أَجْرٌ عَظِيمٌ
Dan ketahuilah, bahwa hartamu dan anak-anakmu itu hanyalah sebagai cobaan dan sesungguhnya di sisi Allah-lah pahala yang besar.
- See more at: http://www.kiemiftah.com/2011/02/anak-itu-adalah-fitrah-jangan.html#sthash.JLxXtyba.dpuf
Firman Allah (Surah Al-Anfal, 28):
وَاعْلَمُواْ أَنَّمَا أَمْوَالُكُمْ وَأَوْلاَدُكُمْ فِتْنَةٌ وَأَنَّ اللّهَ عِندَهُ أَجْرٌ عَظِيمٌ
Dan ketahuilah, bahwa hartamu dan anak-anakmu itu hanyalah sebagai cobaan dan sesungguhnya di sisi Allah-lah pahala yang besar.
- See more at: http://www.kiemiftah.com/2011/02/anak-itu-adalah-fitrah-jangan.html#sthash.JLxXtyba.dpuf
وَاعْلَمُواْ أَنَّمَا أَمْوَالُكُمْ وَأَوْلاَدُكُمْ فِتْنَةٌ وَأَنَّ اللّهَ عِندَهُ أَجْرٌ عَظِيمٌ - See more at: http://www.kiemiftah.com/2011/02/anak-itu-adalah-fitrah-jangan.html#sthash.JLxXtyba.dpuf
Dan ketahuilah, bahwa hartamu dan anak-anakmu itu hanyalah sebagai cobaan dan sesungguhnya di sisi Allah-lah pahala yang besar. - See more at: http://www.kiemiftah.com/2011/02/anak-itu-adalah-fitrah-jangan.html#sthash.JLxXtyba.dpuf

16 comments:

Muhammad Nasruddin Mustaffa Kamal said...

Bagus tips

Ibu Dilah said...

thanks kak sharing this tips.. sgt bagus.. sy pun selalu gunakan kekdah explain kat anak bila dia nak sesuatu, tp jgn menipu kan.. bg sebab yg betul dan apa yg perlu kita/anak buat.. so anak akan mudah paham..

tp bab kawal emosi pun kadang2 saya failed jugak.. huhu.. kena banyakkan bersabar lagi ni..

diNda said...

Thanks kak jiji..kesemua empat2 tips betul2 kene atas lobang idung gua..mih3..nak share kat fb la..semenjak baca2 kat blog kak jiji,sy pun sedar diri sy dh semakin tahu nk control anak2 acane..cuma malas nk baca direct dr buku..kak jiji tulis kat blog lg senang..hahahha..tolong baca lg n hapdet dlm blog ye..keh3..jgn marah nti kene juaiii...

ziera fiera said...

thanks sbb berkongsi tips mendidik anak ni...bagus sgt2...sy antara peminat yg suka membaca blog jiji ni...

darikacamatai ly said...

Salam jiji,

Nak share boleh tak?salah satu bhan bacaan yg berkemungkinan boleh jd virul lagi...hihihihi

MaMa MuRsYiD said...

Sy pun sdg kawal emosi amarah ni.. Huh susah betol nak jadi baik bila anak buat sesuatu yang menaikkan darah..huhu.. Kena istighfar banyak2 masa tgh marah.. Tapi bila tgh marah tu... Istighfar pon x ingat dah.. Setan dok berjoget suruh marah lagi

Baiduri said...

Bez n3 ni....tq sharing siap bg contoh....A+++...

Teacher Basariah said...

Well done!(^_^)

cinet said...

Ai yg xde ank lg pun menarik nk blajor ni...thumbs up jiji...

Aziela said...

Nk mintak izin utk share

mrs.ecam said...

salam jiji...thanks sharing...slame ni bnyk buat yg dlm situasi 1...hukhekhukhek...lps ni kne blajar buat 4 tips dlm situasi 2 tu....insya ALLAH....chayokkkk!!!!

Fai CeritaCinta said...

thanks kak for sharing.. tips yg sangat berguna untuk ibu muda macam fai ni. inshaaallah Fai akan cuba apply tips ni..

Love Umi said...

entry yg sgt bagus...sbg panduan bg umi gak....thanks for sharing this...loveeee :)

zzarina hasim said...

thanks for the tips.. tkt sgt bile ank m'amuk..tkt kite jd lost n mrh2 die.. pdhl ank kecik lg,bkn tau ape pon kn..

Wan Amizah said...

Tqvm...:-)...dgn ilmu ni dpt mmberi sdkt gmbRan utk.bermain dgn emosi anak dgn.lbh bijak...kesiannnyeeee....kalo mrh anak msti mnyesal xsudah...baik guna psikologi cmni...tq

iwan01 said...

SELAMAT TAHUN BARU 2014..
Informasi yang sangat BERMANFAAT..
Terima kasih..
Semoga SUKSES & Salam KENAL dari :
==============================

Paket Usaha Ayam Tulang Lunak “GEROBAKAN”
~
..Bukan SULAP bukan SIHIR
Asap di GEROBAK, jadi UANG di KANTONG anda..
~
Paket Usaha Ayam Tulang Lunak “GEROBAKAN” merupakan
paket usaha kuliner yang mudah dijalankan,
murah & mempunyai tingkat pengembalian modal yang sangat singkat.
Hanya dengan Rp. 7.500.000,- Anda sudah dapat menjalankan
BISNIS KULINER yang terbaik saat ini.
~
Anda akan mendapatkan :
-. Gerobak
-. Peralatan masak bakar
-. Peralatan masak goreng
-. Kompor, tabung gas & regulatornya
-. Brosur
-. Spanduk
-. Poster
-. Produk Awal Ayam Tulang Lunak
-. Kaos
-. Training (Pelatihan) PELAYANAN (khusus mitra dalam

Jabodetabek)
~
Materi inti Training Pelayanan :
-. Tata cara persiapan pembukaan outlet.
-. Tata cara membakar & menggoreng ayam tulang

lunak
-. Tata cara menyajikan ayam tulang lunak
-. Tata cara menyimpan ayam tulang lunak
~
Silakan kunjungi web kami:
~
www.tulanglunakgerobakan.com
~
atau :
Telpon & HP :
081318374450 (Telkom)
08561070103 (Indosat)
081806396669 (XL)
021-94946600 (esia)
021-70264774 (Flexi)
Kantor: 021-4759274
PIN BB : 28C97C54
email : bumi.amrita@ymail.com
~
& dapatkan kemudahan & keterangan lebih lanjut.
Menu-menu andalan kami adalah :
1. Ayam Bakar Tulang Lunak
2. Ayam Goreng Tulang Lunak
3. Pepes Ayam Tulang Lunak
4. PepesCeker Tulang Lunak
5. Bebek Bakar & Goreng
~
Paket Usaha kami berikut menu andalannya telah diliput oleh :
- Trans TV – Prog Jelang Siang – 28 November 2011 Pk 12.30 WIB
- ANTV – Program Topik Pagi – 18 Juni 2012 Pk 04.45 WIB -> klik di

sini
dgn URL : http://www.youtube.com/watch?v=WrC1PvqExXc
~
Program Usaha Ayam Tulang Lunak Gerobakan :
1. Program Dalam Kota
2. Program Luar Kota ( Program Master Mitra Mandiri)
Terdiri :
-. Paket Usaha Standar
-. Mesin Presto
-. Training Produksi
Training Produksi bisa dilakukan di Jakarta atau di tempat

mitra.
Info lebih lanjut bisa dilihat di :
http://www.tulanglunakgerobakan.com/mfm.html
~
Ingin mencicipi sebelum bermitra ? Silakan order Paket Tester kami

yg berisi :
4 potong ayam tulang lunak (bisa dibakar & digoreng).
2 pepes ayam tulang lunak
2 pepes ceker ayam tulang lunak
2 bebek presto (bisa dibakar & digoreng)
1 bungkus SAMBAL khas gerobakan
~
Untuk wilayah Jabodetak, kita antar ke tempat calon mitra
& calon mitra bisa langsung berdiskusi dengan ACCOUNT OFFICER (AO)

kami..
~
Tunggu apa lagi, langsung silakan order…
~
SUKSES sudah ada di depan mata kita, AYO BER-WIRAUSAHA !
~
~