Tauhu Sumbat & Kuah Kacang paling senang nak buat!

Dah lama tak share resepi kat sini.
Asyik asyik asyikkk tak menyempat nak ambik gambar untuk share resepi.
Amboi bunyi macam rajin benor masaknya. 
Padahal first day puasa je, KFC yang masakkan.
Pencalonan isteri mithali jatuh kepada sangat.
-______-

By the way, hari ni aku nak share resepi yang cukup simple dimple pimple wunnek,
iaitu tauhu sumbat dan kuah kacang.
Sejenis makanan yang ringkas tapi semua orang suka.
Amboi kompiden itu penting. Heheh.

 Ok persediaan untuk resepi ni, ada 3 peringkat:
1) Tauhu
2) Inti tauhu
3) Kuah kacang

Nampak macam leceh. Tapi sebenarnya tak.
Ibarat nak seribu daya, taknak seribu dalih, tapi kita ubah sikit jadi, 
taknak seribu biji tauhu, nak 10 biji je.
Haaaa.. kan dah senang sikit. ;D

Ok langkah pertama.
Ambil tauhu, basuh, selawat dan masuk dalam oven.
Bakar pada suhu 170'C sampai perang.

Agak lama jugak la proses membakor nih.
Kalau jenis yang tak boleh tunggu, goreng je lah.
Cepat sikit. -___-


Langkah kedua.
Prepare inti tauhu.
Aku guna timun, carrot dan taugeh.

Carrot dan timun tu parut.
Pastu, carrot dan taugeh celur dalam air panas sekejap. Timun tak payah celur ok.
Sebenarnya terpulang kat korang nak letak inti apa.
Ada orang suka letak sengkuang. Tapi aku tak berapa suka.
So terpulang. Nak letak kacang bendi pon boleh.
Tapi kalau kena gelak dengan mak mertua, nasib la. Kahkah.


Ok langkah terakhir.
Kuah kacang.
Resepi kuah kacang ni, aku dapat dari internet.
Tapi tak ingat kat mana. -___-

Sebab masa search resepi tu aku buka banyak-banyak tab,
pastu compare mana yang paling senang, itulah yang aku pilih. ;D
Aku kan.
Kalau pilih yang paling susah, bukan Adlil Rajiah la tu. -..-


Ok resepi kuah kacang yang aku guna ni sumpah senang gila tapi sedap!!!


 Bahan asas yang korang perlukan hanyalah,
cili kisar (2 sudu besar), gula melaka (4 blok kecil) dan kacang tanah (350g).
Ye itu saje. Bunyi macam lawak antara benua kan.
Tapi serius ni betul tak tipu.

 Tapi selain tu, ofkos korang juga perlukan sedikit garam, minyak masak dan air ok.
Kang cemana nak masak kalau takde minyak masak aduiduiduinyapun.

Ok dah ada semua bahan, boleh ikut langkah berikut:
  1. Goreng kacang tanah tanpa minyak sampai perang. Blender dan ketepikan.
  2. Dalam kuali, panaskan minyak masak dan tumis cili kisar sampai pecah minyak
  3. Campak kacang tanah yg telah dikisar.
  4. Pastu tuang la air sampai tenggelam semua kacang tanah tu.
  5. Kacau-kacau sikit, pastu masukkan gula melaka.
  6. Masak sampai pekat macam mana yang korang nak. 
  7. Oh lupa, letak garam secukup rasa. 
  8. Ingat, kena sentiasa kacau supaya tak hangit.
 
Siap!!



Oh lupa, tauhu yang dah bakar tadi, potong dua jadi bentuk triangle.
Dan belah tengah supaya ada lubang untuk sumbat sayur.
Macam ni.


Dah siap macam ni, boleh bagi jiran sikit.
Jangan lupa minta maaf kalau rasa tak sedap kahkah.
Biasa la bulan puasa kan. Tak boleh nak test-test rasa dulu.
Nak test-test rasa sampai berteguk-teguk pulak tu. 
Amboi.

Aku kalau masak memang kena rasa dulu baru kompiden nak hidang.
"Rasa" tu bukan yang main celet-celet kat lidah tu je.
Kena rasa bersungguh biar terserap sampai ke halkum dan otak. 
-______-

So bila puasa ni pempaham je la.
*jeling hubby*
 
Ok dah.
Selamat mencuba!

6 comments:

Nurul Atiqah Baharuddin said...

Senangnya resipi kuah kacang? Kalau ikut mak saya punya resipi, uh, smapai saya tak pernah cuba lah. Hehehe. Boleh try yg ni. Hubby suka makan kuah kacang. :D

MG schmidt said...

truk gula ea
salu ibu MG buat letk gula ke tak ea
tp mmg sng cara ni..
nk try buat la nnti :)

Teacher Basariah said...

Hmm..memang sempoi resepi ni..nice!

Naemah Umi said...

Sedap nih...cicah ngan kuah kacang mmg ohsem sgt...arrrr nak kena buat ni..tq for resepi ye

Nor Eliyana said...

huiii! nasiblaa dh berbukak. nak kena buat jugak nanti ni.

su EL said...

Errr...xde gune bawang ke?