A Picture An Hour

Sebagai seorang suri di rumah, (taknak jugak sebut surirumah kahkah),
saya banyak dapat feedback begini:

"Apa je yang kau buat sepanjang hari?"
"Duduk rumah pun penat ke?"
"Untung la duduk rumah je, boleh layan drama TV sepanjang hari."
"Bestnya setiap hari boleh bangun lambat, boleh tidur bila-bila masa."

-______-

Dan saya yakin,
semua surirumah di dunia, selalu jugak dapat feedback camni.
Kan?

Jadi hari ini, saya ingin mewakili anda semua heheh,
untuk membuktikan kepada masyarakat,
bahawa surirumah JUGA BEKERJA.
Surirumah JUGA SIBUK.
Surirumah JUGA PENAT.
Surirumah JUGA BUKAN ROBOT ATAU ORANG SURUHAN.
Surirumah JUGA LAYAK MEMILIKI TEMPAT ISTIMEWA DI MATA MASYARAKAT.

Don't easily judge or simply make assumptions, if you never experience being a housewife.
If you think being a housewife is easy, got nothing to do,
just being lazy, eat, watch TV, and sleep all day long,
you are totally WRONG.

Yes, we have TV at home, but we don't really have time to watch it.
Yes, we make up the bed, but we don't really have time to sleep.
Yes, we prepare delicious dish, but to feed our spouse and kids, and we are always the last one to eat.
Yes, we just stay at home, don't need to be in hurry to go anywhere, don't have to face heavy traffic in the morning,
but we start our duty everyday earlier than you.

Kami di rumah, adalah tak sama sepertimana kamu di rumah.
Jika rumah adalah tempat berehat bagi kamu, tapi rumah adalah tempat bekerja bagi kami.
Tiada istilah hari minggu atau hujung minggu dalam rutin kerja kami.
Off day atau MC, kami masih di tempat kerja kami,
buat kerja tanpa fikir sekelumit pun tentang gaji bulanan.

Kerana kami suri di rumah,
membuat semua ini demi kebajikan keluarga, demi rumah suami kami, 
demi harta suami kami, demi kehormatan suami kami, dan demi anak suami kami.
REDHA ALLAH, REDHA SUAMI dan REDHA ANAK, 
adalah gaji bulanan kami.

Bagi kami, suami dan anak adalah majikan.
Kami menjaga kebajikan mereka, dan meletakkan diri kami di tempat paling terakhir.

Walau apa pun keadaannya,
kami bangga menjadi suri di rumah.
Fullstop.
Jika anda tak boleh menghormati kami, 
sekurang-kurangnya jangan berburuk sangka.
Like really. 
Like seriously. 
Like whatever you're saying rosly.
;D

So here is my "A Picture An Hour" story,
to briefly illustrate my daily routine.
Saya yakin, surirumah yang lain juga mempunyai story-line yang lebih kurang sama.
Di mana jawatan yang disandangnya adalah IBU,
dan major duty nya adalah menjaga kebajikan seisi rumah, anak dan suami.
:)



6 AM

 



7 AM




8AM




9 AM




10 AM




11AM




12 PM




1 PM




2 PM




3 PM




4 PM




5 PM




6 PM





7 PM





8 PM





9 PM




10 PM





11 PM




 12 AM




p/s: Entry ini juga mewakili Mr. Mama - Mr. Mama di luar sana,
yang sanggup membuang ego mereka demi keluarga.
Kudos Daddies!!

23 comments:

||alis|| said...

saya setuju!

penah stay lama kat rumah.
penah jadik helper kat rumah orang
mak saya pon suri ayah saya (haha tanak kalah jugek)

nak bgtau bnda sama "keje di rumah laa tak penah habis"

maka siapa yg cakap untung la untung la tu, hurm, biasa yg duduk rumah yg betul2 "duduk" je kot..

Allene said...

walaupun saya bukan suri di rumah.. sy tetap thu, duduk di rumah lagi memenatkan berbanding pergi kerja... ohohohoh.... baik aku kerja. leh rilex2.. =D

entry terkini...Kenapa Homeopathy yang menjadi pilihan???

Tuan Kalsum Tuan Ismail said...

Jadi suri di rumah bukan kerja mudah :)
Banyak kali orang merungut, kalau cuti..lagi letih dari hari tak cuti...sebab kena buat kerja rumah, kerja suri.

Tahniah suri di rumah! (Ikut kehendak penulis blog tak mau sebut suri rumah)

Nor Fauzah Samid said...

selaku seorang suri rumah sepenuh masa, saya sukaaa sangat entry nie. well said, sis. ^_^

Has said...

Jiji,

Well said!!

Setiap gambar dah cukup untuk ceritakan rutin seorang surirumah..

Has selalu berangan dan pasang cita-cita nak jadi surirumah..tapi masih tak kesampaian..

athi FATHIYAH said...

honestly, saya bukan suri rumah sepenuh masa. x tahu la mampu ke tak nak jadi full time home manager ni..

sebab saya dah terbiasa bangun pagi siap2 pakai cantik2 pergi kerja..

walaupun xde kerja, kena pergi kerja,,,
sekali sekala cuti enjoy la duduk rumah..tp klu hari2 rasa kekok tak biasa...

kena establish rutin mcm ni baru ok kot..

Nurzuliana Azman said...

Betol sis, klu hujung minggu lagi sibuk daripada kerja kat ofis. Bak kata emak saya (suri sepenuh masa) selagi tak tutup mata kerja kerja kerja lah ko..wawawa

Jana Hazana said...

setuju sangat..orang selalu salah anggap suri di rumah duk rilek je dari pagi sampai malam..

Padahal nak jadi suri di rumah mental dan fizikal kena tip top..hehe..bolegitu?

sarah maleque said...

Eh awakk..ada lagi ke orang pandang sinis pada surirumah ni..kat Shah Alam ni jiran tetangga saya gelar surirumah ni Lady of Leisure..saya kira satu penghormatan tu..cita-cita diorang semua nak jadi surirumah sepenuh masa..aim nak jaga dan didik anak sendiri..boleh bawa anak pegi kuliah kat masjid negeri..rumah pun sentiasa bersih..hati senang..suami sayang..eh tetiba..

-Lady of Leisure-

arfahsyikeen said...

This is non-issue. A housewife should be respected regardless whether she is full time housewife or otherwise.

Cik Wa said...

Owh serious being a housewife doing housework from am to pm.. from pm to am.. x da istilah rehat.. kerja mmg rasa penat.. tp penat jd housewife berganda2. Cuma ikhlas ja membezakan dan rewardnya suami dan anak2 happy dan kita tambah senang hati.. penat berbaloi..

Shizukaz Sue said...

tahniah jiji..dulu akak pun pernah jadi surirumah sepenuh masa hampir 2 tahun. sebab kahwin masa study then lepas grad dan ada anak, malas nak gi mintak keje hehe memang penat gila sbb kalau tak sapu n mop stiap hari rasa mcm tak guna pulak jd surirumah. so kena buat semua daily. tp now dah jadi pegawai kerajaan, seminggu sekali je sapu n mop tu. pernah jgk dipandang serong masa tu ada degree tp xnk keje. biarlah apa org nk kata sbb syurga kita tak sama dgn org lain. rumah adalah syurga..tgok anak membesar depan mata..bukan smua org mampu besarkan ank dgn tgn mereka sndiri. good job!

Razfira said...

beautiful family :)

Adi Solikin said...

"Elehh nak menunjuk family dia yang bagus la tu. Macam dia sorang je suri rumah" - tomahan baru

Sebab ni lah saya fikir berjuta kali nak jadi suri rumah ke tak. Tu pasal single lagi sampai sekarang. Hehe.

Siti Aisya Ibrahim said...

I find this entry very cool! akak, u just get urself one more follower! :D keep it up! :D

Nurazmiah Zainuddin said...

Dr zakir suggest suri di rumah sbg homemaker bukan housewife...kita bukan married to the house don't we? Best bc blog nie

Z@i Z@mR33 said...

sy setuju wlaupon sy suri di rumah separuh ms

ms lps pntang ada baki cuti 2 minggu klau x silap mmg wt keja rumah x penah abis.ada ja bnda yg nk di buat wlaupon anak kecik x kcau sgt.mmg penat

Tahniah utk suri di rumah sepenuh ms

ida ahmad said...

Eh eh.. tiba2 nak cuba plk ambil gambar setiap jam aku, wahm ni. Penatkan.. tapi tak apa..semoga Allah beri ganjaran pahala setimpal. Amin

Zimie said...

Wahm pun camni jugak lebih kurang. Tunggu anak tidur atau tengah malam baru boleh bukak laptop buat kerja hehe camtula kena sacrifice!

Kebahagiaan Itu Ada Di Rumah said...

kalau ikutkan gambar ni tak cukup kan kerja surirumah sebenar,tak termasuk kena kejut secara mengejut berkali2 ms tgh asyik take 5 ja pun...
entry ni memberi senyuman pada surisuri rumah di luar,termasuk org yg tgh komen ni..

juicy X said...

saya adalah salah seorang yg tinggalkan kerjaya demi keluarga....hari2 rasa masa tak penah cukup...penat stay at home lebih penat dari bekerja T___T

Nor Murni Fairouz Rafingi said...

Saya enjoyyy....jadi suri rumah...hehe..
X rasa plak stress sangat..maybe sebab x banyak buat keje umah..asben pun ada bantu.. ngeee

I ♥ this title ~ suri rumah berijazah. .

Riz Rianne said...

btul sesangat.. keje xprnh hbis..prnh kdg2 sblum tdo mnung..esok nk rehat ckit la..nk wat yg pntg jer..bgun pg kmas umah urus anak kain bju sarapan bla..bla..la..sudhnya xde satu pn yg leh skip.. klu keje waktu lunch leh mkn lepak jer..kt umah..tgh nk lyn hubby lunch (hubby mkn kt umah sbb ofis dkat)..anak nangis nk nyusu la..apa la..klu lucky day..anak melabur la..trus kna pause mkn..sori syg xdpt teman mkn.. tp yg best bla hubby kta..xpe.. baby mkn dlu (aku baby tua suamiku..hihi..) biar abg setelkn anak.. ha..nmpk...imam yg mjaga makmumnya.. apapn..jgn pndg rendah pd surirumah..byk keje wo..xrehat pn xsiap.. tp mmg mnyirap bila ada yg kta..apa ko wat tperap kt umah..halllooo...nk lmpang je rsa..lbih2 lg klu yg ckap tu umah srupa tongkang pecah..sian laki dia..n dia xsdar rupanya dia sdiri ada byk keje nk wat dr btandang kerumah org bgosip..huhu...