"Let kids be kids."

Dulunya,
saya ni jenis ibu yang selalu pastikan anak saya lebih advanced dari kanak-kanak lain sebayanya.
Bila Haikal berdiri dikalangan "rakan sebaya", saya nak dia nampak outstanding dan ahead of others.

Dan kalau tetiba Haikal lambat daripada budak-budak lain dalam satu-satu perkara,
saya rasa bersalah dan rasa macam saya belum cukup bagus sebagai ibu.
Contoh macam bila Haikal lambat jalan atau lambat hafal ABC ke, saya rasa ishhh tak puas hati.

-_______-

Tapi itu dulu la.
DULU.
Sekarang dah bertaubat kehkeh.

Korang, itu BUKAN contoh yang baik ye.
Pun BUKAN ciri ibu yang baik.

Kenapa?
Biar saya cerita satu pengalaman yang telah membuka mata saya bebaru ni.
Ye baru bebaru ni je bertaubat. ;D

Masa umur Haikal 2 tahun 8 bulan, (now he is 2y 10m), saya dah start cari sekolah untuk dia.
Bukan sebab saya dah malas nak jaga Haikal kahkah,
tapi sebab nak bagi dia pendedahan "persekolahan" lebih awal.
Exposure on how to mingle, how to make friends, how to follow the schedule, etc.
Saya nak dia biasa dengan itu semua.
Bab pelajaran, saya dah TERRRLALU yakin dan pasti,
bahawa Haikal memang dah advanced gilaaaa dari kanak-kanak lain. -..-

Me being me.
Menggelabah nak tengok anak advanced dalam segala hal.
Menggelabah yang tiada berkesudahan rasa nak lempang diri sendiri.
-______-

So nak dijadikan cerita,
saya akhirnya berjaya deal dengan sorang cikgu kat satu tadika ni, dan dia bersetuju nak interview Haikal.
Ye, kena interview.
Sebab Haikal masih terlalu muda masa tu.
Umur dia baru 2 tahun 8 bulan dan tadika tu untuk budak 4-6 tahun.
So cikgu kena tengok dulu dia ni layak tak layak nak masuk tadika.
Mempunyai mak yang menggelabah cipan tak menjamin masuk tadika dengan mudah ye. -..-


Pagi nak pergi "interview" tu,  Haikal good boy sangat.
Pukul 8 pagi dah kena bangun mandi sarapan apa semua.
Redhoooo je dia kena jirus pagi-pagi. Jalan pun tundukkkk je kahkah.

Sampai je kat tadika, saya terus serah Haikal kat cikgu.
Saya tunggu dalam kereta.

 Tengok la semua orang pun tinggi-tinggi.
Haikal sorang je sama tinggi ngan meja hahaha.



Masa tu, cikgu evaluate Haikal macam-macam.
Cikgu tengok cara dia mewarna, cara dia pegang pensil, cara hand-writting dia.
Cikgu uji dia ABC, 123, Wahid Ithnani Thalasatun, Alif Ba Ta, shapes, colours, etc.
Cikgu bagi dia plasticine dan suruh dia buat bentuk-bentuk.
Macam-macam lagi lah.

Habis je evaluation dalam pukul 12 tengahari camtu,
cikgu panggil saya masuk,

"Puan, bijak betul anak puan ni. Dia dah mahir banyak benda. Dah boleh masuk kelas 5 tahun."

Saya tergamam 3 saat.

"Errr.. Oh ye ke. Alhamdulillah."

Tak tahu nak bagi reaksi macam mana. Rasa nak chicken dance pun ada.
Sebagai permulaan, cikgu tu bagi masa seminggu untuk Haikal sesuaikan diri kat tadika dalam kelas 5 tahun.
Yeayyy.

Tapi nanti dulu.
Cerita ni tidak berakhir di situ.
Itu baru mukaddimah.
Kusangka panas hingga ke petang, rupanya hujan di tengahari.
;D

Kerana Allah itu lebih mengetahui dan lebih berkuasa dari ibu yang terlalu gelojoh nak sekolahkan anak ni -..- ,
tiga hari saya hantar Haikal, keadaan semakin buruk.
Ye, Haikal didn't adapt and tolerate well in school.

Dalam hati saya,
"Alaa biasalah tu. Budak baru nak masuk skolah."

Tak.
Saya silap.
Silap sama sekali.
Haikal tak boleh fokus.
Bila disuruh duduk, dia duduk 5 saat, pastu bangun jalan-jalan siap masuk kelas orang lain.
Pastu pergi cuit orang ni la cuit orang tu la
Pastu tetiba cakap, nak makan nasi dengan fish la.
Pastu tetiba pergi ajak abang-abang main spiderman la.
Bila disuruh baca buku mukasurat sekian-sekian, Haikal baca half-way pastu cakap boring and terus blah jalan-jalan keliling sekolah buat macam rumah sendiri.
-_____-

Poor Haikal.
Dia sebenarnya tak faham situasi yang sedang dihadapinya.
He's supposed to school.
He's supposed to study.
Tapi DIA BELUM MENGERTI itu semua.

Last-last cikgu dia cakap,
"Sorry Puan. I think Haikal is not ready for this. Ye, saya akui, Haikal anak yang bijak. Tapi mental dia belum bersedia untuk semua ni. Dia masih di peringkat "bermain". Puan patut bagi dia masa lagi untuk bermain. Maafkan saya."

Masa tu saya rasa macam kecewa sangat.
I called Mama and told her everything.
Dan Mama cuma bagi satu jawapan. Yang buat saya seolah tersentak dan terbangun dari tidur.

"It's okay, anak. Tak perlu paksa Haikal. Let him grow as he pleased. He's just a small kid. Haikal is intelligent, i know. But let him grow naturally. Let kids be kids."

Tu dia.
LET KIDS BE KIDS.

For all this while, I was wrong.
I forced him to go to school.
I forced him to follow the schedule yang dia sendiri belum mampu.

Kesiannya.
Dia baru 2 tahun lebih.
Korang, saya baru sedar dia baru 2 tahun lebih.
T_____T



So korang.
Ambil pengajaran.
Ye, kita semua mahukan yang terbaik untuk anak.
Nak hasilkan anak yang bijak, anak yang berdaya-saing, anak yang critical thinker.
Supaya dia boleh survive dalam dunia akhir zaman yang penuh pancaroba ni.
Tapi jangan kita lupa dan terlalu gelojoh (macam saya -___-),
sampai anak membesar atas dasar paksaan dan bukan secara fitrah.

Alhamdulillah Allah dah sedarkan saya.
I do agree, that kids should have more time to PLAY.
They'll grow wiser and learn a lot by PLAYING.
They'll feel happy and stress-free when they have time to play.
So let them play.
Let kids be kids.

Anak-anak, jom main!
 =)



p/s: Mungkin ramai yang tak bersetuju dengan blogpost hari ni. It's okay. Let's all be positive and open-minded,
 and learn how to accept and embrace the disagreement.
Thank you. ;D

11 comments:

Muja.. said...

Assalam Jiah.. Saya 200% sangat setuju dengan entry ni..

Kdg2 kita sbg mak selalu nak advanced, anak kita mesti dah boleh itu, dah pandai buat ini. Kesian diorang. Mak pun stress

Biarkan mereka membesar dgn naturaal tp dlm ms yg sm kita guide mereka juga kan.

I LIKE so much this blog.

Teruskan usaha menyedarkan mak2 spt saya :)

Tuan Kalsum Tuan Ismail said...

saya juga setuju.
walaupun saya belum punya anak sendiri, tapi berdasarkan pengalaman jadi kanak-kanak dulu-dulu, saya sangat appreciate waktu bermain..yang buat saya rasa gembira bila teringat kenangan tu.
Insyaallah anak-anak saya akan digalakkan untuk bermain :)

lovelywa said...

Ala jie, usahkan anak 2 tahun, anak aku umur 7 tahun pun dah rasa kesiannn sgt kat dia..balik sekolah pagi, ptg pegi KAFA plak..balik ngadu penat..kul 9mlm letak bantal lena terus..inikan plak umur 2thn lebih jie..blom taim dia gi skolah pun..biarlahh dia main puas2..

RieNa said...

hahahaha kesian haikal tauuuu.. Ali yg 3 thn tu pun dok main spiderman tak abih lg. dok boboiboy memanjang. kasi chance dia main dulu.

anak yg baik adalah anak yg boleh jaga kita bila kita x berdaya dan mendoakan kita bila kita mati esok. dan tak semestinya anak mcm tu kena p sekolah pd usia 2 tahun.

so, chill!

Journal of al-Tamaddun said...

Salam. Anak sulung saya sekarang umur 3 tahun 9 bulan (kiranya dah nak masuk umur 4 tahun, tapi dia lahir bulan 12, so lambat sikit). Masa dia umur 2 tahun 8 bulan, saya dah masukkan dia ke preschool, walaupun masa tu ada maid kat rumah untuk jaga adiknya yang baru umur 3 bulan. Saya tak tinggalkan anak sulung dengan maid, sebab masa tu saya bimbang maid tak sempat nak handle dengan anak sulung yang sedikit meragam masa tu dan dengan bayi kecil lagi. Kebetulan, anak sulung saya masa tu akan mengikut saya atau suami kalau kami keluar rumah gi kerja. Jadinya, dia ke preschool dalam usia yang masih muda. Sekarang ni, anak saya dah nak masuk umur 4 tahun (tahun depan, nak masuk umur 5 tahun) dan dia lebih suka duduk di rumah dari ke sekolah. Patut saya biarkan dia duduk di rumah ke, atau pujuk dia ke sekolah, sebab pada umur ni barulah sesuai nak hantar anak ke sekolah/tadika. Ke, camner, ya?

Journal of al-Tamaddun said...

Salam. Anak sulung saya sekarang umur 3 tahun 9 bulan (kiranya dah nak masuk umur 4 tahun, tapi dia lahir bulan 12, so lambat sikit). Masa dia umur 2 tahun 8 bulan, saya dah masukkan dia ke preschool, walaupun masa tu ada maid kat rumah untuk jaga adiknya yang baru umur 3 bulan. Saya tak tinggalkan anak sulung dengan maid, sebab masa tu saya bimbang maid tak sempat nak handle dengan anak sulung yang sedikit meragam masa tu dan dengan bayi kecil lagi. Kebetulan, anak sulung saya masa tu akan mengikut saya atau suami kalau kami keluar rumah gi kerja. Jadinya, dia ke preschool dalam usia yang masih muda. Sekarang ni, anak saya dah nak masuk umur 4 tahun (tahun depan, nak masuk umur 5 tahun) dan dia lebih suka duduk di rumah dari ke sekolah. Patut saya biarkan dia duduk di rumah ke, atau pujuk dia ke sekolah, sebab pada umur ni barulah sesuai nak hantar anak ke sekolah/tadika. Ke, camner, ya?

nurul iman said...

Ya. Biarkan bermain. Academic bukan measure kepada semua benda. Kecik2 nampak bijak, kita tak tahu kesan dia macamana nanti kalau push them grow too fast. Kalau anak omputeh, dia rilek je. when the time comes, nanti score la. hehe. Kita nak yang well rounded kan.

all the best to all of us

wana shaari said...

okay jie jie jom kentot kuat kuat bagi hilang rasa bersalah....kahkahkah

saya tak tipu!!nina the mummy said...

nasib baik mama dia cepat sedar!!! banyak bende kids boleh belajar while playing...go go haiqal.

norlina jusoh said...

betul tu .. sya pun setuju.. kat luar negara umur baya ni gi school derang just ajar utk sahsiah diri.. bila kena cakap thank you.. simple tp penting dalam membentuk masyarakat yang harmoni

Syahida Azizan said...

Sgt2 setuju...satu bnda yg sy selalu perhatikan, parent suruh ank2 masuk mcm2 kelas...piona, bola, taekwando etc smpaikan ank xde msa utk mmbesar spt knak2 normal..xslh utk ank mmpunyai byk kmahiran tp biarlah dia ade msa utk bmain jgk...wallahualam