Merdeka a.k.a. Pasca-raya Gathering

Mari kita mulakan entry kali ni dengan muka paling handsome sekali dalam dunia.
Ahak hak hak.
Brad Pitt pun boleh menopos kalau tengok gambar ni. Sorry Brad. ;D

Muka paling hensem ni ialah peminat blog saya yang terfanatik sekali.
Asal balik kerja je,
"Oi bila nak update blog? Penat ah tunggu.."

-_____-

Encik...
Encik dengar sini encik.
Encik tu dah la serumah sekatil sebantal sejamban dengan saya.
Apa yang perlu dikesahkan sangat dengan blog tu encik.
Encik nak komplen blog saya dah lama tak update,
tapi lobang hidung encik yang dah lama tak servis tu sedikit pun encik tak endahkan.
Hetty kos endang betul la encik ni. *tetiba*

Tapi memang saya nak minta maaf jugak la kat semua orang.
Ye saya tahu blog dah lama tak update.
Ye saya tahu lubang hidung korang berkerak kalau saya tak update.
Sebab korang baca blog sambil servis hidung kan?
;D

Well, sebenarnya bukan sengaja taknak update.
Cuma saje nak rehat dan ambik masa untuk muhasabah diri untuk ke arah sebuah anjakan paradigma in life.
Hambik haha!
Di samping memberi ruang untuk korang merindui saya. ;D

Apa?? 
Korang tak rindu pun?
Ye lah ye lah saya pergi basuh pinggan sekarang.
*tetiba*

Ada yang tanya,
"Jiji pergi haji ke? Lama tak update blog?"
Oh how I wish!
-____-

Aku tak ke mana-mana pun actually.
Elok je duk rumah tepuk amai-amai dengan anak. -..-
Dan untuk pengetahuan korang, aku paling aktif kat Instagram.
So kalau rindu, sila lah follow: Instagram Rajiah Nasir
Kalau rindu la. KALAU.
Kalau tak rindu, pergi basuh pinggan. Heheh.

Dan better follow my instagram instead of facebook.
Sebab kebanyakan facebook update pun selalunya via instagram.
Dan TAK SEMUA gambar instagram aku akan share kat facebook. Tak semua.
Selalunya gambar-gambar berhemah je yang aku share kat facebook.
Yang kurang berhemah tu aku upload di instagram sahaja.
Ini kerana..
mama dan daddy takde instagram BAHAHAHAHAH.
Nampak kan perangai sebenar dia camane kahkah.
Mak aku kalau baca ni mahu dia terus buka akaun instagram.
Hai Mama. Mama sihat?
;D


Ok berbalik kepada tajuk asal, Merdeka a.k.a. Pasca-raya Gathering.
Kenapa merdeka a.k.a pasca-raya?
Kerana gathering tersebut dibuat pada 31 ogos dan ia sebenanrnya adalah untuk menyambut belated-raya celebration with Rizwan (adik saya).

Yang tengah tu Rizwan.
Dia kerja chef atas kapal.
Raya hari tu dia tak dapat balik.
Orang duk sibuk raya, tapi dia duk sibuk masak atas kapal.
Dah habis raya baru dia dapat balik jumpa family.
Hape bende laaa kapten kapal dia tu. Kenapa la tak balik masa raya.
 Silap tengok kalendar agaknya.
Tak pun terlepas tengok ucapan pakcik penyimpan mohor-mohor besar kat TV9.
Adudududu...



So sebagai menyambut ketibaan chef kapal yang baru nak rasa beraya itu,
kitorang satu family buat gathering sekali lagi kat rumah Mama.
Dan ofkos, Rizwan yang masak. Haha!



 Paling terharu bila Rizwan cakap,
"Selalunya asyik masak untuk orang lain je, so hari ni let me cook for my beloved family."

Aww!
Thanks dik. You're the best! :')


Along dan princess dia adalah orang pertama yang tuju meja makan.
Pastu terus senyap tak dengar khabar berita.
Rupanya diam-diam tengah habiskan makanan kahkah.

Along ni peminat blog nombor dua terfanatik.
Tak habis-habis,  
"Update la update la update laaaa..."

Update apa? Avira antivirus bulan lepas lagi dah update.
Eh tak kelakar pula. -..-


Penari-penari pondan yang diimport khas dari jalan chow kit.
Yang tudung pink tu baru berhijrah. ;D


Amboi dua orang ni..
Mohon sampai besar rapat camni ok.
Kang jangan nak berebut nombor telefon awek ke apa nanti.
Benda banyak, bagi sama rata. ;D


Mama la paling happy anak kesayangan dia balik.
Sepanjang Rizwan takde, Mama asyik call aku,
"Mama rindu Rizwan la. Kakngah rindu Rizwan tak?"

Ye tahu tahu. Mama rindu Rizwan. Saya tahu.
Tapi orang yang di-call ni tak pula dirindui ye. 
Musykil juga saya sambil berpaling ke bucu dinding dan mengesatkan air mata.
T___T


Bunga raya jalur gemilang tu kan,
Rizwan jumpa tepi jalan terus dia rembat bawak balik.
Tapi sampai je rumah, terus patah-patah dikerjakan oleh cucu-cucu Nasir dan Fatimah Corazon.
;D


Typical sight of these two crazy ladies, yang bila jumpa je terus tergelak barai sampai cramp perut. 
Tapi kalau selalu jumpa, asyik bergaduh pulak sebab berebut spenda sebab Mama selalu belikan kitorang spenda sama colour so tak tahu siapa punya so bila getah dah barai selalu taknak mengaku dan saling tuduh-menuduh dan ianya sering menyebabkan pergaduhan yang berpanjangan. 
;D


Tapi nasib baik saya dah berumahtangga,
maka saya kini memiliki supplier spenda alternatif. Yeayyy.
-_____-


Sekian cerita untuk hari ni.
Doakan esok dan hari-hari seterusnya ada entry baru.
Selamat maju jaya kepada diri sendiri. Heheh.

6 comments:

Zuraida Rahim said...

Kelakar baca blog Jiji ni.. Bahasa yang sempoi dan tak bosan baca

Tuan Kalsum Tuan Ismail said...

Laa..update citer spenda pulak.
hihi

Allene said...

meriah sangat...

Cik Asma BLuppy said...

meriahnya family dia. btw, kak jiji, leh tak share tutorial nak letak pic kat bawah header link ngan instag tu? pleasee.. hehe

Rajiah Nasir said...

Cik Asma Bluppy,
Saya guna snapwidget.com. Senang je. Just follow the steps. :)

azura osman said...

yesss...dah update! :)