Haikal's 3 years Milestones

Banyak soalan yang saya dapat macam ni,

"Jiji, anak akak dah 2 tahun tapi belum reti cakap. Haikal reti cakap masa umur berapa eh?"
"Jiji, Haikal start mengaji masa umur berapa?"
"Jiji, umur berapa nak latih anak makan suap sendiri ye?
"Jiji, macam mana nak cantik macam Jiji ye?"

Ok soalan last tu aku tambah.
;D

So basically, semua soalan pun tanya pasal perkembangan Haikal.
Bila Haikal start jalan, bila Haikal start cakap, bila Haikal start berlari, bila Haikal melompat.
-______-


Ok camni.
Sebenarnya developmental milestones bagi setiap budak tu TAK SAMA.
Dan takkan pernah sama.
Hatta kembar sekalipun.

Contoh macam budak A dan budak B, lahir serentak.
Tapi mungkin,
bab berjalan, budak B mahir dulu. Budak A kemudian.
Bab pincer grasp (kemahiran motor tangan), budak A mahir dulu. Budak B kemudian.
Bab bercakap, budak B fasih dulu. Budak A kemudian.
Bab hafal doa makan, budak A hafal dulu. Budak B kemudian.
Dan begitu lah dalam bab-bab yang lain pun.

Penerimaan terhadap sesuatu ransangan bagi setiap budak itu BERBEZA.
Itu adalah setting dari Allah.
Bukan kerja kita nak tentu kan, macam
"Oh anak aku genap setahun kang, aku nak anak aku reti baca surat khabar."

-______-

Yes, kita boleh berazam macam-macam untuk anak dan beri ransangan yang sepatutnya.
Tapi kalau benda tu memang secara fitrahnya di luar kemampuan anak itu,
memang takkan menjadi jugak.

So dalam pada kau berazam untuk menggapai bintang di langit,
jangan lupa untuk menerima hakikat.

Macam yang saya selalu cakap,
tak salah suruh anak kita mencontohi anak orang lain,
cuma jangan expect anak kita JADI macam anak orang tu.

Cuba kalau laki kita minat Siti Nurhaliza,
pastu dia hantar kita pergi training macam-macam nak suruh kita jadi sejibik sejiban macam Siti.
Kau tak rasa macam nak baling kasut bola kat muka dia?

Haa.

So sama la dengan anak.
Anak pun manusia.
Dia pun ada perasaan nak baling kasut bola macam kita.
;D

So stop pushing them too hard.
Mereka juga ada kelebihan masing-masing yang mungkin belum ketara.
Let them explore and learn, setakat yang tertanggung dek fitrah mereka.

Tugas kita cuma bagi sebanyak mana pendedahan dan bimbingan yang perlu,
 untuk bantu perkembangan mereka berlaku pada tahap yang optimum.

Eh jarang betul la acik Jiji update blog guna bahasa kamus dewan camni.
Rasa macam tengah bagi ucapan kemerdekaan pula.
;D

So nah saya share video milestones Haikal sepanjang tiga tahun ni.




Sekali lagi saya nak bagitahu.
Ini adalah developmental milestones Haikal.
So tak semestinya anak korang wajib begini juga.

Kalaupun perkembangan anak korang lebih advanced daripada Haikal,
ataupun lebih perlahan berbanding Haikal.
Korang patut berbangga dengan anak masing-masing.

Kalaupun ada instict ibu-ibu yang merasakan macam ada something wrong dengan anak korang,
like obvious gila kita rasakan sesuatu.
Pergi rujuk pakar psikiatri kanak-kanak. To gain knowledge and advice.
Ramai yang beranggapan jumpa pakar psikiatri ni memalukan.
Takut orang lain kata anak kita sumbing otak ke apa. -____-
Lantokkan leee mentaliti bongok macam tu.
Kita semua ibu, kan?
Ibu kan lebih kenal anak dari siapa-siapa yang lain.
Ibu kan lebih sayang anak dari sesiapa yang lain.
Ibu kan takkan pernah putus asa dengan anak.

Kan masa nak beranak dulu, kita sanggup gadai nyawa untuk anak.
Sehabis nafas kita teran,
urat putus pun putus lah.
daging kena potong pun potong lah.
Asalkan anak dalam perut boleh keluar dan hidup.
Kan?

So let's let the spirit remains in us sampai bila-bila.
=)

4 comments:

Lis Ahmad said...

Thank you Sis for this, kasi naik semangat ni balik.

Kadang-kadang sebagai Ibu, kita cuba untuk kuat setkan mind set kita tapi bila acap kali orang banding-bandingkan, asyik sebut-sebut berulang kali sampai letih rasa.

Tapi, insyaAllah, nak didik anak sebaiknya, ikut acuan kita sendiri,

Thank you again for this good entry Sis Jiji :)

Nor Murni Fairouz Rafingi said...

Yup..exactly kak jiji. Macam anak saya pun gitu. Umo 2 tahun masih x boleh bercakap dgn baik tapi berkat support dr kami..Alhamdulilah umo 4 tahun rajin sgt nak belajar mengeja, mengaji. Thanks for info ya!

izudzuna mail said...

jiji.... haikal memang sangat bijak... dahla hansome, naseb baik anak acik wani boboy dua2... jiji, u deserve utk dapat tempias kebijaksanaan haikal sebab i brani cakap nak jumpa mommy yang train anak n fokus pada anak mcm u, maybe 1 dalam 10 000 orang.... org hanya komplain, napa anak i itu ini tapi effort as parent less... dushh, terasaa sendiri.... n apa jiji ckp sgt betul, i stat follow ur blog since i worried dengan dev anak i, 7m tapi masih baring, aktif tp still baring, i ingat pnah emel jiji tanya harga consultation ,, hihii... lucu, rupanya my 1st son, lmbt dr segi fizikal tapi cepat bercakap... 1y11m.. dia dah dapat sebut sebutan penuh n kompleks n dpt kenal dgn detail, cth lori, dia boleh tunjuk mn satu lori ikan, lori barang, lori gas, n i never train him too much, waaaa... sejak we ols PJJ, i dh jarang follow blog jiji sbb rasa mommy yang jahat... huhuuu.... happy belated besday haikal !!! acik proud with u, n ur mom effort !!!

ida ahmad said...

Briliant kot haikal. P register permata genius ka apa tu! 😁.. Congrates Jiji ! Upah minta kat papa Haikal!