Kenapa BERMAIN itu penting?

Ramai yang tanya,
"Kenapa buat playgroup? Kenapa tak buka tadika je? Kat tadika, budak lebih banyak belajar."

Kat tadika budak lebih banyak belajar?
Iye ke?

FIKIR SEMULA.

Macam yang saya cakap dalam gambar di atas,
mentaliti kebanyakan ibu bapa di Malaysia ni lebih mementingkan 
strict education berbanding play-based education,
biarpun untuk anak-anak yang berusia 5 tahun ke bawah.

Bagi kita,
anak yang cepat baca, adalah anak yang genius. Kan?
Anak yang dulu reti pegang pensil dan menulis, adalah anak yang bijak. Kan?
Anak yang dulu hafal Al-Fatihah, adalah anak yang pandai. Kan?
Anak yang dulu hafal sifir, adalah anak berotak geliga. Kan?

Pastu,
anak yang kuat main, adalah anak yang lembab, tak dengar cakap, anak yang jauh kebelakang,
anak yang dari keturunan bodoh-bodoh, dan sebagainya.

-__________-

Ini semua adalah--
SALAH SESALAH SALAHNYA.

Sedangkan tuhan jadikan setiap khalifah yang lahir itu,
berperanan dan berhikmah.
Takde yang bodoh.
Takde.

Bermain-main itu lumrah dan hak anak-anak yang tak sepatutnya disekat-sekat.
Terutama anak yang berusia 5 tahun ke bawah.
Kerana kanak-kanak 5 tahun ke bawah sebenarnya belajar LEBIH BANYAK dan LEBIH BAIK KETIKA BERMAIN.
Dengan bermain, otak mereka berfungsi dengan lebih baik dan lebih cergas.

So bagi mereka main. Tak perlu halang.
Sedangkan nabi pun bagi cucu dia bermain-main dalam masjid sampai panjat-panjat tengkuk baginda masa sujud.
Siap sujud lama-lama semata-mata taknak ganggu emosi cucu yang sedang bermain di atas tengkuk.

Inikan kita.
Nak melawan fitrah anak itu sendiri.
Nak paksa-paksa anak berhenti bermain. Paksa baca buku.
Paksa belajar pegang pensil dan menulis.
Paksa pergi sekolah. Paksa pergi kelas agama.
Pastu bawa balik homework bertimbun.

Allahu..

"Zaman nabi lain, Jiji. Zaman kita ni zaman berlumba-lumba. Semua nak kena bersaing. 
Semua nak kena cepat. Siapa lambat ketinggalan. Kalau asyik main je, nak jadi apa?"

Wow.
Cakap ikut bangang kau je kan.
-______-

Kita ni manusia, fitrahnya macam mana ye?
Memang suka dipaksa-paksa atau lebih suka didekati dengan cara berhemah?
Tak semestinya dengan bermain kita tak boleh belajar. Kan?
Saya sendiri mengajar Haikal membaca, mengira dan mengaji dengan cara BERMAIN.

BERMAIN atau PLAY,
 adalah amat berkait rapat dengan fungsi otak dan kawalan emosi anak-anak.
Diorang explore, berimaginasi, curious dan banyak berfikir ketika bermain.
Senang cerita,
mereka guna otak ketika bermain.
MEREKA BELAJAR KETIKA BERMAIN.

Bermain tak semestinya dengan permainan tertentu yang terdapat di pasaran.
Tak perlu mainan mahal-mahal.
Aktiviti-aktiviti yang menggunakan perkakas dapur, atau apa saje barang yang dah sedia ada kat rumah pun dah memadai.
Saya pernah menulis tentang 13 aktiviti "bermain" yang murah dan meransang minda anak,
KLIK SINI.

Apa jua aktiviti bermain yang melibatkan kreativiti, daya imaginatif, fokus dan interaksi,
secara tidak langsung akan memberi kesan baik kepada ransangan dan perkembangan otak anak.
Dan dengan bermain jugak,
membenarkan kanak-kanak itu belajar dengan cara tersendiri dalam keadaan yang cukup tenang dan seronok.
Hence, emosi dan mental mereka juga akan diransang dengan baik.

Anak-anak 5 tahun ke bawah ni biasanya tak perlukan manual atau jadual waktu belajar atau
aktiviti-aktiviti tertentu dalam rutin seharian mereka.
Kerana setiap hari mereka adalah berbeza,
kecenderungan mereka berubah-ubah,
dan mereka melalui fasa-fasa tertentu sepanjang hari-hari mereka.
Maksudnya tumpuan mereka terhadap sesuatu aktiviti juga adalah berbeza.

So selalunya rutin yang samaaa je sepanjang hari,
seperti persekolahan yang mengamalkan strict education adalah sangat bercanggah dengan fitrah mereka.
Itu yang budak jadi cepat letih, pasif, serba tak kena dan sebagainya.
Mereka sememangnya memerlukan ransangan dan masa bermain.

Di tahap umur 5 tahun ke bawah,
pergerakan tangan kaki dan seluruh anggota badan yang dihasilkan ketika bermain,
membantu meransang saraf dan otak dengan lebih baik.
Setiap apa yang anak lihat, pegang, gerakkan, cipta, sentuh,
semuaaaanya membuatkan mereka berfikir dan ransangan otak mereka sedang berjalan.
THEY ARE ACTUALLY LEARNING BETTER ketika bermain.

Berikut adalah beberapa kebaikan "bermain":


1) Bermain meransang "communication skill".

Dengan menggalakkan anak-anak bermain ia secara tak langsung beri peluang kepada anak tersebut untuk develop speech dan language abilities mereka. 
Dan, bila wujud komunikasi, pastinya kebolehan mendengar dan memberi tumpuan 
terhadap percakapan orang lain juga turut sama wujud.
Benda ni lebih jelas dan berkesan bila, anak bermain secara berpasangan atau berkumpulan,
mereka bercakap dan mendengar, 
maka secara tidak langsung MEREKA BERKOMUNIKASI.

Namun, bermain keseorangan juga, 
mampu meransang communication skill dan daya imaginasi anak.
Contoh, anak kita boleh berinteraksi dengan mainan atau berpura-pura menjadi karakter superhero kegemaran mereka 
dan membuat "role-playing" atau buat pelbagai aksi seolah-olah mereka di dalam dunia permainan tersebut.
Mereka berinteraksi dan berimaginasi dengan permainan mereka,
dan ransangan otak turut berlaku.

Saya sendiri selalu standby sekurang-kurangnya dua mainan haikal dalam handbag saya.
So bila tengah makan di restoran ke, atau nak singgah solat di masjid ke,
saya akan bagi dan boleh main setempat dan sentiasa behave elok di depan mata saya.
Ini jauhhhhh lebih baik dari memberikan anak ipad atau smartphone yang langsung tidak melibatkan komunikasi dua-hala.



2) Bermain boleh mendidik anak tentang hubungan sesama manusia.

Bermain secara tak langsung mewujudkan interaksi sosial, kebolehan dan kecekapan bersosial.
Anak-anak yang bermain, tak kisah la dengan parents, siblings atau rakan sebaya, 
akan aware tentang hubungan bersosial dan belajar dari pengalaman bersosial. 
Kualiti hubungan sesama manusia yang di-developed semasa bermain, 
akan meningkatkan ransangan emosi dan mental kanak-kanak.
Mereka akan rasa seronok dan berada di dalam emosi yang stabil, 
maka pengeluaran hormon-hormon baik dalam badan dapat diransang.
Perkara ni secara tak langsung berkait rapat dengan seluruh perkembangan sistem biologi kanak-kanak. 
Mereka akan lebih positif, lebih sihat, lebih suka bersaing secara sihat, bergaul dan sebagainya.



3) Bermain boleh meransang "cognitive development"

Cognitive development adalah berkaitan dengan memory, creative thinking, imaginative thinking, 
problem solving skill, dan sebagainya.
Atau dalam bahasa mudah, cara otak dan minda anak-anak memanipulasi sesuatu perkara atau keadaan.

"Imaginative play" dan "role-playing" amat membantu dalam perkembangan otak untuk berfungsi secara positif.
Anak-anak yang cenderung dalam gaya permainan seperti ini biasanya mampu berinteraksi dan 
bertindak balas secara "lebih matang" dengan keadaan dan situasi sekeliling,
berbanding kanak-kanak yang kurang menggemari "imaginative play" dan "role-playing".

Perkara ini disahkan sendiri oleh pakar-pakar psikiatri kanak-kanak,
yang membuat kajian perbandingan tentang kanak-kanak yang lebih gemar menonton TV, 
berbanding kanak-kanak yang suka bermain.

Kajian tersebut mendapati bahawa,
a) Anak yang mempunyai ayah yang suka bermain dengannya mempunyai lebih daya imaginasi dan cognitive ability, berbanding anak yang jarang mendapat perhatian ayahnya.

b) Anak yang sentiasa bermain dengan ibunya mempunyai self-esteem yang lebih tinggi dan tidak mudah rasa takut, berbanding anak yang jarang dapat bermain dengan ibunya.

c) Kanak-kanak remaja yang selalu bermain atau melakukan aktiviti riadah bersama parents, didapati mempunyai prestasi persekolahan, kesihatan mental, interaksi sosial, dan pengawalan emosi yang jauhhh lebih hebat berbanding anak yangjarang melakukan aktiviti bersama ibu bapa.


See.
Pentingnya BERMAIN bersama anak.
Dan pentingnya kesan BERMAIN terhadap perkembangan anak secara menyeluruh.

Dengan bermain, barulah bermula semua fasa positif dalam diri anak.
So main lah puas-puas bersama anak yang berumur 5 tahun ke bawah.
Nanti bila dia dah 6 tahun ke atas, fizikal, mental dan emosi dia dah cukup bersedia untuk 
menerima pembelajaran yang lebih serius atau strict education di zaman persekolahan.


Saya banyak mendengar luahan dari guru-guru tadika,
tentang ketidaksedaran ibu bapa dalam hal ini.

"Saya hantar anak saya pergi sekolah, cikgu ajar main je?"
"Anak saya dah 5 tahun, kenapa tak reti baca lagi? Cikgu buat apa?"
"Anak saya dah 4 tahun, tapi tak kenal ABC lagi. Cikgu makan gaji buta ke?"

Amat mengecewakan.
Mentaliti ibu bapa itu sendiri dah jauh terpesong dan bercanggah dengan fakta sebenar
tentang perkembangan awal kanak-kanak.
Anak-anak berusai 5 tahun ke bawah TAK SEPATUTNYA didedahkan dengan strict education
kerana ia melawan fitrah anak tersebut.
Tapi nak buat camane.

Mak bapak sendiri yang mengerah cikgu-cikgu tadika ajar anak diorang macam ajar budak universiti.
-_____-

In fact, saya sendiri pernah menerima respon dari ibu bapa seperti ini,

"Buat playgroup dua jam. Aktivitinya cuma nyanyi dan main je? Takde faedah!" 
"Playgroup ni untuk apa? Baik pergi playground je. Sama je kan? Bukan budak boleh pandai pun."

Wow.
Parents nowadays kan.
Memang stok nak kena tampor buaya je semuanya. -..-

Abih kau expect, kau hantar anak pergi tadika, pergi playgroup,
anak terus jadi professor ke camane?
-________-

Awareness tu takde, puan.
Awareness tu takde.

Tolong la.
Ambil tahu apa yang terbaik untuk anak.
Apa lojik dan rasional BERMAIN untuk perkembangan otak anak.
Supaya kita ibu bapa ni lebih tahu dan lebih prihatin tentang cara ajaran atau
didikan yang selayaknya untuk anak kita.
Bukan setakat ikut cara orang dulu-dulu.
Atau setakat ikut cara orang sebelah.
Anak dia start baca umur 2 tahun, kita pun paksaaa anak baca.
Siap dengan rotan nak paksa anak baca umur 2 tahun.

Ajaran mana kau ikut ni?
-_____-

Macam yang saya pernah cakap banyakkkkk kali sebelum ini,
setiap anak fasa-fasa pencapaiannya berbeza.
Ada budak develop memory dulu, tapi constructive kurang.
Ada budak develop constructive skill dulu, memory kurang.
Ada budak develop immitation skill dulu, skill lain kurang.

IT DEPENDS.
Tak perlu terikut-ikut kan anak sesiapa.

Guna kan kaedah ransangan dan pendedahan yang betul.
Kebijakan anak itu akan terserlah dengan sendirinya nanti.
Percayalah.

Let them grow naturally.
Beri anak ruang dan masa untuk develop skill-skill tertentu satu per satu tanpa perlu dipaksa-paksa.

Itu sebab saya prefer buat playgroup dan bergerak sebagai organisasi untuk komuniti ibu bapa
instead of buka tadika.
Sebab ni lah. Mentaliti ibu bapa tu kena ubah dulu.
Baru kita boleh ubah sistem tadika yang kebanyakannya bercanggah dengan fitrah anak,
oleh kerana permintaan kebanyakan ibu bapa di malaysia yang mahukan strict education untuk anak mereka.
Mengarut!

Dekat playgroup tu nanti, kita akan dedahkan anak-anak dan ibu bapa dengan banyak aktiviti yang memberi input,
serta educate parents bagaimana caranya untuk bermain secara berkualiti bersama anak.
 InsyaAllah.

Untuk menyertai, boleh klik link di bawah:

Haikal's Outdoor Playgroup 2016 
(Sekarang tengah ada DISKAUN!)

Entry ini adalah perkongsian general sahaja, kerana kami akan berkongsi secara lebih terperinci, lebih mendalam,
dan secara praktikal tentang "the power of play" semasa playgroup nanti.
In fact kita akan provide parenting notes secara terperinci supaya parents boleh buat rujukan
dan boleh mengaplikasikan ilmu tersebut bersama anak di rumah.

Sesiapa saje boleh menyertai kami.
Saya memang memohon sangat kepada semua ibu bapa jangan lepaskan peluang ni.
Kerana ini adalah untuk membentuk generasi yang lebih baik untuk anak-anak kita.

Kalau boleh kita semua nak anak kita menjalani childhood experience yang paling indah,
Kan?

8 comments:

Farhanah Hashim said...

macam mana yer nak hubungi..ini watsapp sy 01137730963..leh add sy..interested la

Rajiah Nasir said...

+farhanah hashim,

sila ke FB page kami: Haikal's Outdoor Playgroup

TQ

nor haryani said...

alor setar xnak wat ke? berminat sgt nk join f ada kt utara especiallly alor setar

armila style said...

sangat bermanfaat untuk saya sebagai ibu

Ainniah Zulkefli said...

klo anak2 saya main, dgn umi depa ni ha join skali..wahaha 😂

err OPG ni ade kt KL je ek. mcm bminat nak bagi anak2 join nanti.huhu

ainniah.com

Mama Q said...
This comment has been removed by the author.
Nur Arifa said...

thnks dear..this post sgt membuka minda sy...some parents memang tak nak cari ilmu untuk didik anak dengan betul hrpkan orang lain didik anak mereka..so sad!

Nadia said...

Betul tu Jiji. Sibuk nau nak bandingkan anak dengan anak-anak orang lain. Tahap penerimaan setiap anak tak sama Dan jangan underestimate kemampuan anak sendiri kan. Go homeschooling mama! Tetiba semangat! Hahaha.