Adlil Rajiah dalam Sinar Harian.

Ini cerita 15 Februari lepas.
Sorry la lambat sikit update.
Dah masuk Mac baru nak cerita.
Ingat memang taknak cerita langsung sebab macam..
derrrr..?
Masuk paper je pun. Bukan masuk gegar vaganza ke apa. -___-

Tapi sebab ada yang request suruh cerita kat sini sebab tak sempat beli paper masa tu.
Plus, ada beberapa artikel daripada pakar yang saya rasa memang patut dimaktubkan dalam blog ni supaya boleh jadi panduan kepada semua orang, termasuk saya.

Maka izinkan saya share di sini sekali lagi.
Walaupun benda dah outdated.
Dan walaupun ini blog saya dah kenapa saya kena minta izin dengan korang aduinyapun.


Topik yang diketengahkan dalan segmen Wanita Oh Wanita pada ketika itu adalah,

Disebabkan saya pernah menulis satu artikel tentang Pedophilia dalam blog ni satu ketika dulu,
dan artikel tu viral sampai jadi surat berangkai kat whatsapp yang kalau tak sebarkan dalam kiraan dua hari confirm kau kena langgar lori. -___-

Kat facebook tak payah cakap lah, sampai rotikaya dan ohmedia pun bantai copy paste.
Hahaha. *gelak nangis*


So mungkin disebabkan itu, saya dihubungi oleh wartawan Sinar Harian,
untuk jadikan saya salah seorang pengulas tentang topik Pedophilia ni dari perspektif ibu bapa.

Saya kalau orang datang minta cara elok,
tanpa apa-apa ganjaran pun,
saya bagi je.

Benda baik memang untuk dikongsi-kongsikan disebar-sebarkan.
TAPI MESTI KENA DENGAN CARA.
MESTI ADA ETIKA.
Kan?

Sama macam kalau jiran kita masak nasi beriyani.
Tetiba kita terbau dan terus whatsapp jiran kita tu,
"Sedapnya bau masakan akak hari ni."
Kalau takde aral, pasti jiran tu akan hulur sikit nasi beriyani kat kita.
Kan?

Tapi kalau kita takde etika, kita pecah masuk rumah dia,
songlap nasi beryani dia siap angkut dengan periuk nasi sekali,
kau ingat dia boleh redha begitu sahaja?

Memang tak la, bhai..
Periuk nasi dah la sentimental value sebab hadiah kawen 40 tahun lepas.
At least 3 malam berturut-turut dia berendam air mata terkenangkan periuk nasi. 
Jangan hairan la kalau esok lusa dia datang songlap set pinggan mangkuk hadiah kawen kau pulak.
Haa..buku berjiran dengan ruas nama dia.
;D

So sama la konsepnya.
Plagiarism dan copy paste, BUKAN CARANYA.
Bukan susah pun nak minta izin kan?

Haa kan dah jauh aku terbabas dari topik asal.
Ni la pompuan. Senang sangat emotional.
-___-


Ok ni artikel saya dan dua orang pakar psikologi tentang Pedophilia,
 dalam Sinar Harian Februari lepas.



(klik gambar untuk baca artikel dengan lebih jelas)


 (klik gambar untuk baca artikel dengan lebih jelas)


 (klik gambar untuk baca artikel dengan lebih jelas)



Alhamdulillah untuk peluang ini.
Walaupun banyak typo error detected sampai artikel serius pun jadi kelakar, tapi takpe.
Saya anggap editor sinar harian tengah on leave sebab pergi buat umrah.
Kalau editor pompuan, confirm tengah maternity leave.
:D

Apa pun, terima kasih Sinar Harian!

3 comments:

Allene typicalmommy said...

wah.. hebat... clap..clap... kopipes yang tak syok tu kak.

NadiaR said...

typos sungguh! hehehe

Razfira said...

Tahniah kak!