Fadhli & Hafzan's Surprise Baby Shower

Kalau ikutkan memang taknak update pasal ni kat sini.
Sebab dah kata SURPRISE kan.
Tak syok la nanti si mangsa baca, terus kantoi segala perancangan aku untuk suprise kan dia tempoh hari.
Kebangangan apakah kau cerita balik setiap detik preparation apa semua kan.
-_____-

Tapi sebab ada beberapa tetamu jemputan yang tak dapat hadir pada hari kejadian, request aku share kat sini supaya diorang pun dapat tengok macam mana majlis tu berjalan etc.
Plus, yang menjayakan suprise ni not me alone, tapi ramai yang terlibat.
So aku rasa kena feature jugak cerita ni dalam blog sebagai penghargaan untuk setiap seorang yang terlibat.
#muahciked



Sebenarnya plan nak buat surprise baby shower untuk Fadhli (Pali) & Hafzan (Ateh) ni dah lama.
Since bulan doblas tahun lepas lagi dah plan kahkah.
Aku kalau bab plan surprise ni memang lama. Kena peratiiii dulu mangsa tu kan. ;D

Pastu plan asal sebenarnya nak buat double baby shower, sekali dengan bini Along.
Tapi sebab tetiba dia dah terberanak dulu.
So.. tak dapek den nak nolong.
Maafkan saya dan sila reproduce lagi. Hehehe.

Jadi pikior punya pikior, kita buat Februari je la sebab Ateh ni pun February baby.
So dah alang-alang, baby shower merangkap birthday dia la.
Double selebresyon gitcu.

Tak susah pun sebenarnya nak plan suprise untuk Ateh ni.
Satu, sebab dia tak serumah dengan aku. Ye la susah kot nak suprisekan orang duk serumah.
Senang kantoi. Nak tulis greeting card pun kena buat dalam bilik air. -..-
Dua, sebab dia keluarga mertua. Biasa kalau buat untuk keluarga sendiri, diorang macam dah boleh expect.
Sebab aku ni memang jenis yang suka buat surprise. Diorang dah masak sangat dah haha. Tapi kalau family mertua, belum kenal budi pekerti lagi maka yes senang nak surprise sampai menangis padan muka muahaha.
Dan ini sebenarnya first time aku plan surprise yang melibatkan keluarga mertua. Memula rasa segan-segan tenuk jugak.
Tapi bila semua bagi kerjasama, alhamdulillah. 
Tiga, laki ateh (Pali) sangat ohsem. Senang nak kawteam. Sebab dia rilek, pandai buat muka seposen dan banyak duit.
;D



Decorations apa semua buat sendiri je.
Google je "free baby shower printables" atau " free birthday printables".
Bersepah.
Cakap je nak tema apa.
Tema misai? Tema superheroes? Tema pwincess esah? Tema barisan nasional?
Semua ada.
Banners, cake toppers, invitation card, photobooth props, pembalut air mineral, semua ada.
Print je atas kertas keras atau sticker paper, gunting, tampal-tampal, dah settle.

Tapi kena gigih sikit la.
Sebab yang kena menggunting dan menampal tu tangan kau la kan.
Takkan guna apps pulak. -___-


Ini sesi buat perangai sambil tunggu mangsa sampai.
Everything dah standby, tinggal nak cakap "surpriseee!" je lagi.
So marilah kita buat perangai dulu sebelum mangsa conquer keadaan. ;D

Kitorang semua pakai baju #HaikalOPG sebab pagi tu ada playgroup dulu.
Habis je playgroup, terus masing-masing kena kerah untuk baby shower Ateh pulak.
So dengan ketiak berlecak aroma terapi itu lah kitorang suprise Ateh.
Pasti Ateh terkenang-kenang keharuman ketiak kami sepanjang majlis itu berlangsung. ;D


 
Kebosanan menunggu mangsa, maka inilah hasilnya.
Misai sudah menjadi kening.
;D



Terima kasih keluarga mertua dan kawan Ateh, Cik Pah yang sudi datang on-time.
Masing-masing excited nak surprisekan Ateh.
Tapi malangnya, sejam jugak la kitorang melangut kelaparan sebab si mangsa lambat sampai kahkah.
Ateh, kot ye pun tak jumpa spenda, takkan sampai sejam mencari.
Kamon la. Nak jadi mak dah kot.
;D


 "Hello Makteh. Haikal ada spenda lebih kalau nak pinjam. 
Nanti pulangkan balik lepas 7 kali basuhan termasuk air tanah k."
;D


Ini bila laki aku suruh pura-pura jadi Ateh sebab nak setting camera kat pintu masuk.
Muka pura-pura terkejut tu paling rasa nak bagi kaki kan?
Hahaha. 


Lepas sejam kitorang melangut, mangsa sebenar pun tiba.
Surpriseeeee!!!

 

:')

Masa ni aku dapat mengesan beberapa titisan air mata kat mata Ateh.
Mungkin ada beberapa titisan lagi dia sempat sedut balik ke dalam mata. Kahkah.

The ultimate reason why aku suka surprisekan orang,
ialah kerana ada sejenis perasaan yang timbul bila kita dapat buat orang lain happy sampai keluar air mata.
Puas.

Happiness yang paling pure adalah happiness yang kita langsung tak expect sampai mengalirkan air mata.
Kan?

So untuk Ateh, mission accomplished!
:)



Ni Ateh tengah membebel kat laki dia sebab buat muka seposen sepanjang masa sampai dia tak dapat hidu plan kitorang walau sekelumit pun.
Good job, Pali.
Muka seposen anda paling saya hargai. ;D


 
 


Lepas Ateh dah boleh bernafas sikit, heart rate pun dah tak laju macam tadi heheh,
kitorang pun start majlis dengan bacaan doa.


As usual, doa dibacakan oleh adikku, Adan.
Sebab suara dia macam Rahmat Mega sikit. :D

Teks doa, aku ambil dari website Kementerian Hal Ehwal Ugama Brunei Darussalam. (KLIK SINI)
Doa dia memang sesuai untuk event birthday atau apa-apa majlis untuk meraikan seseorang.
Walaupun panjang berjela, tapi memang terbaik doa dia. Maksud pun padu.

Sesiapa ada kawan yang birthday esok, tepat jam 12 malam ni,
pergi rumah dia pakai telekung, panjat tingkap bilik dia,
baca doa ni pelan-pelan sambil letak torchlight kat bawah dagu.
Sambil sorang lagi buat suara latar,
"Cu.. buka la tingkap ni cu.. Nenek tahu cu tak tidur lagi.."

;D


Lepas dah baca doa, dah nyanyi-nyanyi, 
apa lagi?
Makan la.
 
Tengok yang tudung biru tu.
Ekspresi muka paling priceless. 
Betul-betul muka kelaparan yang kalau tak dapat sebutir nasi memang boleh mati dalam kiraan 0.05 nano saat.
Hahaha.


"Apa tengok-tengok? Nak kena makan jugak ke?"
;D


Ini ibu mertuaku.
Mak comel gila masa aku memula nak bagitahu pasal baby shower ateh ni.

"Mak, sabtu ni kitorang nak buat surprise baby shower untuk ateh."
"Eh ateh lambat lagi beranak la, yang."
"Err.. baby shower memang orang buat sebelum beranak, mak."
"Nak shower apa kalau belum beranak?"
"Err..."
*buntu nak jawab camane hahaha*

"Ye lah. Nanti mak bagitahu ateh ye. Takut dia tak free pulak sabtu ni."
"Ehhh tak tak. Ini surprise. Ateh tak boleh tahu."
"Abih kalau dia tak tahu, camane dia nak datang?"
"Err.. Pali tahu."
"Oo ok. Nanti mak datang dengan Angah."

Fuh.
Berjaya bersubahat dengan mak mertua walaupun berpeluh-peluh nak jawab soalan.
;D


 
Ini Angah.
Thank you angah sebab sudi kawteam jugak.
Heheh.


Ini Cik Pah.
Satu-satunya kawan ateh yang dapat attend. -..-
Sebab last minute sangat aku menggelabah dapatkan contacts kengkawan ateh, 
so ramai yang dah ada komitmen lain.
Tapi semua pun terkilan sebab tak dapat attend. Huhu.
Takpe takpe lepas ni kita suruh Ateh pregnant lagi. Apa susah.
;D


Teacher Namie ni kalau korang nak tahu,
dia takde la waras sangat sebenarnya.
Kengkadang wayar putus jugak.
Hahahah.


Paliiiii!!!
Thank youuuuu kerana mengheret bini anda dengan jayanya. ;D

Masa aku deal dengan Pali pasal baby shower ni, Pali tengah outstation kat Bintulu.
So senang la sebab bini dia takde di celah ketiaknya sewaktu sedang berbalas mesej dengan aku miahaha. 
Lancarrrr saje perbincangan kami.

At first, kitorang plan nak tong-tong bayar untuk event ni.
Tapi last-last Pali nak bayar semua.
Amboi berlagak kau kan.
Mentang-mentang balik kerja naik aeroplane. Hahahah.

So alhamdulliah. 
Pali memudahkan urusan kitorang yeayyy!


Ini Nodie.
Perempuan yang tak pernah tak busy.
Ada je kerja dia.
Pagi join playgroup, tengahari baby shower ateh, petang pergi launching Hospital Beyond Boundaries,
malam event apa tah aku tak ingat.
Kau ni nak jadi YB ke apa, Nodie?  
Cakap terus terang je la. Kitorang boleh calonkan.
Tapi undi tak janji la.
;D



Untuk Pali dan Ateh,
all the best in your future undertakings and welcome to parenthood very soon!
Ateh kena garang sikit please. Awak tu dah la sama tinggi dengan anak nanti. Hahahah.

Stay cute, loving and happy as ever ok!
I know you will be the best and awesome parents for your son, Kamarudin (bukan nama sebenar bahah).
And I pray hard for your safe and easy peasy delivery. InsyaAllah.
Jangan nervous-nervous sangat. 
Beranak memang sakit dan kesakitan itu pasti akan tiba.
MUAHAHAHA. *gelak jahat*

Tapi believe me, the pain will fade away as soon as you hear the baby cries for the first time.
Hadiah dari syurga kan.
Sepenuh hati terjatuh cinta sampai sakit pun hilang, insyaAllah.
:)

Selamat menjadi ibu dan bapa for both of you
 and Happy Belated Birthday for Ateh.
I love you both to the moon and halfway back.
;D


Last but not least, I wanna thank everyone yang mengkecimpungkan diri dalam pembikinan surprise baby shower and birthday Ateh ini.
Terima kasihhhh banyak-banyak kepada:

Mama & Daddy, sebab terus setuju tanpa banyak soal bila saya cakap nak buat baby shower kat rumah mereka.
Suami saya, sebab tak pernah tak sokong benda-benda remeh yang bini dia buat. Suruh punggah meja dari flat seksyen 7 bawak ke seksyen 13 pun dia sanggup. :')
Along & Kaklong, sebab sudi datang memeriahkan majlis walaupun Kaklong masih dalam pantang. Macam yang saya pernah cakap sebelum ni, apa-apa event pun akan rasa awkward kalau takde Along sekeluarga.
Rizwan, sebab memula dia yang offer diri nak masak lunch buffet untuk event ni. Tapi last minute cancel sebab dia kena attend kursus. It's ok, dik. I still appreciate your willingness to cook for us.
Tapi terkilan jugak la tak dapat makan masakan kau. Cis! Haha.
Raidah, sebab paling gagah tolong itu ini. Sanggup tidur pukul 3-4 pagi tolong saya buat deco, vacuum rumah, set up barang apa semua. Esoknya pulak masa semua orang sibuk playgroup,
dia sengsorang pergi ambik belon, ambik kek, apa semua. Aahhh love you, sister!
Adan & Jahan, sebab banyak tolong jugak. Jahan siap fly dari asrama sebab nak join kitorang kahkah.
Semua crew #HaikalOPG, sebab sanggup bekerjasama dalam apa keadaan sekalipun,
termasuk dalam keadaan ketiak berlemuih. ;D
 Family mertua dan kawan-kawan ateh yang datang ataupun tidak, terima kasih sudi bagi kerjasama.


 Itu saje.
Aku harap event macam ni dapat mengeratkan lagi ukhuwah antara kita,
terutama antara family aku dan family mertua.
InsyaAllah.
=)





***************************************************************************************************************
Sebelum korang banyak tanya,
baik aku jawab siap-siap.

Kek yang simple tapi sedap nak mamp ini dari mana lagi kalau bukan dari Choc Hut.
Semua event pun mostly aku akan order cake Choc Hut.
Sampai ada orang cakap, 
"Jiji, nanti nak buat event lagi jemput aku tau. Sebab nak makan kek Choc Hut."
;D

Whatsapp: 017-9743857 (Puan Sarah)


Lain-lain:
Catering Lunch Buffet dari Facebook: Aisq Catering
Crown and sash "mom-to-be" dari Instagram: @yourlovebirds
Foil Balloons dan Cupcake Stand dari Facebook: Paper Lantern N' Boxes
Decorations (banner, cake toppers, topper misai, photobooth props) semua print sendiri. Free printables download dari internet.


Sekian terima kasih.

4 comments:

Nur Farahuda said...

hahaa, alaaa hai...
Nampak simple tapi meriah. Bestnyaaa, =D

Cik Ecah said...

best...baguss jiji...ko ni inspirasi utk aku buat perkara yg baik tau...

seperti biasa dah kenapa gambar2 ko semua mencuit qolbuuuu bahahahahhahaaa

Razfira said...

comel mummy to be

Chubby Hanna said...

jijie, apsal best sangat entry awak ni! terus nak suruh laki buat suprise baby shower kat iolls!! huhu..