Hearing and Myself

Mungkin bagi sesetangah orang, telinga atau deria pendengaran ni bukan perkara yang perlu diambilberat sangat.
Sebab telinga tak lah sepenting mata yang membolehkan kita melihat dunia.
Tapi bagi saya, yang mengalami hearing impairment sejak kecil ni,
i would say, telinga juga penting.
Untuk mendengar dunia.

Melihat dan mendengar.
Sama saje. Sama penting.
Malah semua deria yang tuhan kurniakan kepada kita ni semua penting.
Kan?

 Dan bagi saya,
pendengaran adalah salah satu faktor utama yang mendorong kebahagiaan dan kecemerlangan seseorang.

Kenapa?

Ramai ibu bapa yang datang kat saya dan tanya,
kenapa anak saya lambat bercakap?
kenapa anak saya tak alert dan fokus bila buat aktiviti?
kenapa anak saya buat tak tahu bila namanya dipanggil?
kenapa anak saya suka tengok TV dengan volume yang kuat?

Ibu-ibu bapa-bapa sekalian,
tahukah anda bahawa itu adalah antara isyarat bahawa anak anda MUNGKIN mengalami masalah pendengaran?
Tahukah anda bahawa percakapan dan komunikasi boleh berkembang dengan baik hanya jika mereka boleh mendengar dengan baik?
Tahukah anda bahawa penguasaan bahasa yang baik juga didorong oleh pendengaran yang baik?
Tahukah anda bahawa masalah pendengaran pada kanak-kanak, jika tidak dirawat boleh menjejaskan self-esteem mereka?

 Bila saya tanya semula kepada ibu bapa tersebut,
"Dah bawa anak pergi buat hearing assessment?"

Kebanyakannya menjawab,
"Buat apa nak buat hearing assessment? Saya dan isteri takde keturunan pekak."

Wah.
Betapa tiadanya awareness di kalangan segelintir parents kat malaysia ni kan.
Semua benda pun nak libatkan keturunan.
Jangan nanti anak dapat result teruk, pun pergi salahkan nenek moyang.
-_____-

Telinga sama la macam mata.
Tak semestinya rabun dan buta itu disebabkan keturunan.
Kan?
Accident, batang gear masuk dalam mata pun boleh buta.
Selalu layan porno dalam jamban, pun boleh rabun. -..-
Tak payah salahkan keturunan pun.

Macam saya cakap tadi, saya sendiri mengalami hearing impairment sejak kecil.
So i've been there.
It is not easy bagi seorang anak kecil yang ada hearing impairment,
jika masalah yang dihadapinya tidak diendah oleh masyarakat sekeliling,
terutama keluarga yang sentiasa bersikap in-denial dan lack of awareness.

To be honest, zaman sekolah rendah saya is not as good as others.
Saya pernah dikatakan sebagai budak kurang ajar, biadap, sombong, tak dengar kata, etc.
Sebabnya?

Saya selalu buat tak tahu bila orang panggil.
Saya hanya buat bodoh bila cikgu kat depan tengah tanya saya soalan.
Cikgu tanya lain, saya jawab lain.
Cikgu bagi arahan, saya buat bodoh.
Cikgu bagi homework, saya tak buat.
Di mata kasar masyarakat, of course itu kurang ajar.
Kan?

Tapi hakikat sebenarnya,
SAYA TAK DENGAR.
Paling pedih, bila hakikat itu saya seorang sahaja yang tahu.

Can you imagine?
A small girl, struggling to hear the world, while nobody is hearing her in return.

Itulah saya yang dulu.
Tapi sekarang alhamdulillah, saya "dah sama" macam orang lain.
Sebab saya ada ibu bapa yang prihatin, peka dengan perkembangan anak dan tak bersikap in-denial.
Saya sempat diselamatkan pada peringkat awal.
Walaupun pada masa tu, hearing awareness ni masih terlalu kurang.
Saya bertuah sebab didedahkan dengan pelbagai rawatan awal untuk pendengaran saya.
=)

Tapi of course lah kalau diteliti,
saya masih banyak kekurangan berbanding orang lain yang mempunyai pendengaran sempurna.
Penguasaan bahasa saya mungkin tak sehebat orang lain.
Kemahiran komunikasi saya mungkin jauh kebelakang berbanding umur saya.
Keyakinan diri saya mungkin tak sehebat orang lain.
Tapi disebabkan keluarga yang terlalu sayangkan saya
yang selalu dapatkan rawatan terbaik untuk stimulate pendengaran saya,
yang tak pernah jemu "menjadi telinga saya" dalam apa jua keadaan,
alhamdulillah saya mampu berdiri di mana saya berdiri sekarang.

Dan siapa sangka budak perempuan yang dituduh biadap dan kurang ajar masa sekolah rendah dulu,
boleh dapat Master of Science in Environmental Technology and Management pada usia 22 tahun.
:')


Dan umur 22 juga saya berkahwin, dapat anak, dan jadi surirumah.
Itu lah bahana dapat suami yang terlalu sayangkan isteri. Hahaha.
Ok itu takde kena mengena dengan tajuk hari ni. ;D

Tapi bila flashback balik perjalanan hidup saya, macam nak nangis pun ada.
Macam nak sujud syukur 40 hari 40 malam pun ada.
Benar sungguh, takkan ada satu pun yang allah jadikan itu--
 tak baik.
Takkan ada.
Semuanya PASTI BERHIKMAH.
=)

Sebab tu saya harapppp sangat dengan semua ibu bapa,
peka lah dengan setiap perkembangan anak-anak (termasuk pendengaran).
Kalau takde masalah, alhamdulillah.
Tapi kalau "macam ada", do what you should do.
Have your kids' hearing tested.

Maybe korang tertanya-tanya kenapa tetiba saya bangkitkan isu ni hari ni?
Simply because i feel like i have to. Sebab saya melaluinya.
Dan mengenangkan parents awareness terhadap pendengaran anak-anak masih kurang,
so i guess it's about time,
to spread the hearing awareness and the importance of having your hearing tested from time to time.
Sebagai seorang yang mengharungi hidup dalam keadaan kekurangan deria dengar,
saya rasa saya perlu berkongsi benda ni supaya ramai anak-anak yang MUNGKIN senasib dengan saya mendapat rawatan dan layanan yang sepatutnya.
Dan tak perlu melalui fasa "biadap kurang ajar" seperti saya.

Dan of course dalam isu macam ni, lupakan saje faktor keturunan.
Nowadays, macam-macam boleh jadi tanpa melibatkan keturunan pun.

Macam kes saya sendiri,
i have a hearing impairment disebabkan oleh kecederaan kecil yang pernah saya alami masa kecik dulu.
Yang kalau diingat balik macam,
"Alahhh cedera sikit je tu, takde apa lah, kejap lagi kang elok la."

Tapi tengok.
The impact can last a lifetime.
Kita ni kan typical parents, kalau anak injured sikit ke apa terus ignore je sambil cakap,
"Anak mama kuat! Strong boy!"

But in the end.....
-____-

Dan satu lagi yang saya hairan dengan mentaliti sesetengah orang.
Kalau suruh check mata, lajuuuu je pergi.
Kalau suruh check telinga, tak nak, malu.
Bila rabun, kena pakai spek mata, takde masalah. Siap beli spek yang paling stylo.
Tapi bila kurang dengar, taknak pakai hearing aids, malu.
Bila mata rabun, boleh bercerita dengan semua orang.
Tapi bila telinga kurang dengar, pendam sorang-sorang, malu.

Derrr....?

Kenapa perlu mentaliti macam ni.
Mata dan telinga. Dua-dua deria penting yang tuhan bagi.
Dua-dua berhak dapat jagaan yang sebaiknya.
Kan?

Tepi ye lah.
Mentaliti.
Yang memang kadang-kadang tak boleh nak ubah dah.
Itu yang sedih tu.
Saya dulu pun ada je orang-orang bongok yang sindir saya sebab pakai hearing aids.
Padahal si penyindir tu sendiri pakai spek mata tebal sebab rabun.
Takde pulak saya pergi sindir dia "Selalu tengok porno ke pakcik?".

-_______-

Tapi tu lah--
mentaliti.

So lantakkan semua itu.
Biarkan mentaliti mereka.
 Don't complicate things.
Accept our impairments and be happy.
Tak perlu malu dengan apa adanya pada diri kita.
Allah buat semua benda, dah memang sebaik-baik kejadian.
Yakin saje.
=)


Baru-baru ni,
saya dijemput oleh Dr Nur Shasa 'Ain,
CEO and Principle Audiologist Eartistic Hearing and Balance Centre untuk hadir ke majlis pelancaran audiology centre mereka di TTDI Plaza, Kuala Lumpur.
 Saya sangat sangat sangat teruja sebab dah lama kot saya nak "berkawan" dengan pakar audiologi untuk tahu lebih mendalam tentang pendengaran saya and to help spread the hearing awareness dalam masyarakat kita.
Dan alhamdulillah Allah bagi saya peluang.

 
 
Anddd....
this is our CEO Dr. Nur Shasa 'Ain.
Muda lagi dah CEO hamagaaa..

 Ya Allah pertama kali jumpa Dr. Shasa ni memang tak percaya.
Tak percaya orangnya muda, sempoi dan selamber badak je.
Borak pun macam dah lama kenal stok nak ajak lepak uptown malam-malam sambil shisha.
;D

I simply love her personality.
Sangat humble dan buat orang lain selesa dengan dia.

Such a good event management sebab ada kids corner yeayyy!
So the kids boleh mem-busy-kan diri buat colouring, etc.


The event was officiated by Dato' Seri Dr. Hilmi, timbalan menteri kesihatan malaysia.
Bak kata Dato' Seri, dalam Malaysia ni ada 200 pakar audiologist,
dan Dr. Shasa is one of them.
So proud of her!

Amazing and inspiring lady giving her inspiring speech.
*tepukan gemuruh*


Ok sebelum saya share kat mana Eartistic Hearing and Balance Centre ni,
dan macam mana korang nak buat hearing assessment dengan Dr Shasa,
dan apa perkhidmatan yang ditawarkan,
dan seawal umur berapa korang boleh bawak anak pergi buat hearing assessment,
saya nak share dulu some symptoms, causes, and effects of hearing impairments.

Young parents, please take note.

Simptom-simptom awal masalah pendengaran:

1) Delayed speech.
Kalau anak lambat bercakap, pergi la buat hearing assessment.
Mungkin ada sesuatu.
MUNGKIN.
Because speech starts with hearing.

2) Tidak boleh membezakan bunyi huruf konsonan.
Contohnya, orang sebut "susu", dia dengar "cucu".
Orang sebut "betul", dia dengar "ketul".
Orang sebut "tiga", dia dengar "tujuh".
Haa tu dah kronik la tu. ;D

3) Tak mampu membezakan suara-suara yang berlainan.
Semua suara dia dengar sama je.
Tak boleh beza mana satu suara bapa, mana satu suara atok, mana satu suara abang, mana satu suara zamani slam.
Amboi.

4) Tak mampu membezakan bunyi berdasarkan jarak dan tak tahu punca bunyi.
Katakan ada orang jerit "hoii", dia tak tahu nak pandang kiri ke kanan ke atas ke bawah.
Dia macam tak mampu kesan dari arah mana datangnya bunyi tu.
So itu salah satu tanda.
Maka bawa la pergi check.

5) Tak beri tumpuan bila orang bercakap dengannya.
Bila bercakap dengan dia, rasa macam tengah bercakap dengan peti ais.
Itu kemungkinan dia tak dengar atau tak perasan pun ada orang sedang bercakap dengannya.
Ampunkanlah dia. ;D

6) Suka tengok TV atau  dengar radio kuat-kuat.
Orang lain dah macam nak pekak dah, tapi dia boleh rilekkk je layan lagu sambil mata stim.

7) Selalu minta ulang percakapan bila berbual.
Contohnya,
"Tadi awak makan apa?"
"Haaa??"
"Tadi makan apa?"
"Haaa??"
"Makan apa?"
"Oooo.. tadi makan lamb chop je."
"Lamb chop masak ke beli?"
"Apa diaa??"
"Masak ke beli?"
"Haaa??"

-_______-

8) Orang suruh lain, dia buat lain.
 Contoh,
"Adik, tolong ambikkan jam tangan ayah kat tepi TV tu."
"Ok."

*Adik pergi on TV*
-_____-



So kalau ada nampak tanda-tanda macam saya senaraikan di atas,
cepat-cepat pergi buat hearing assessment.
Berikut adalah kesan jangka masa panjang, jika masalah pendengaran tak dapat rawatan lanjut:

1) Penguasaan bahasa yang lemah.
2) Kemahiran berkomunikasi yang lemah.
3) Kurang bersosial dan tidak mempunyai ramai kawan.
4) Kurang keyakinan diri dan lebih suka menyendiri.
5) Hanya bercakap dengan orang yang rapat dan faham tentang masalah pendengaran mereka 


Apa sebenarnya yang boleh menyebabkan hearing problem ni?
Dan how to prevent?

1) Terdedah dengan bunyi bising terlalu kerap atau lama. 
Tahukah korang kalau korang berdiri depan speaker dekat konsert tu,
pendengaran korang boleh rosak dalam masa 7 minit sahaja? Yes.
Kerana bunyi yang terlalu kuat boleh mengoyakkan rerambut dan saraf pada koklea yang fungsinya menghantar signal bunyi kepada otak.
So kalau koklea dah tak function, means tiada signal yang akan dihantar ke otak means kau akan jadi kurang dengar dan lama-kelamaan pekak. 
So yang suka pakai headphones sebesar helmet angkasawan tu, make sure the volume is not too loud. Ok?

Dan peringatan juga kepada abang-abang engineer aummm haha,
 atau apa sahaja pekerjaan yang sentiasa terdedah kepada bunyi bising,
always wear your earplugs. 
Walaupun rasa macam takde apa-apa.
Tapi sebenarnya it does affect your hearing slowly BUT SURELY.
Kang makin lama pendengaran makin kurang,
dah tak dapat nak dengar suara manja bini pada malam jumaat.
Kan dah rugi.
;D

2) Jarang servis telinga. 
Servis telinga yakni korek telinga heheh.
Terlalu banyak earwax (atau tahi telinga hish pengotornya bunyi haha) akan mengurangkan gelombang bunyi yang melalui corong telinga.
So bila gelombang bunyi tak sampai maka kita pun tak dengar.
Plus, earwax yang berlebihan juga boleh menyebabkan infection pada telinga seterusnya memberi kesan pada pendengaran.
So sebab tu kena regularly korek telinga,
sebab telinga kita ni sebenarnya akan sentiasaaaaa secrete earwax.

3) Korek telinga terlalu kerap. 
Haa kau. Confuse tak?
Tadi suruh korek telinga, sekarang tak bagi korek telinga terlalu kerap pulak.
Kemaslahatan apakah ini?
Ye, mengorek telinga terlalu dalam dan kerap (maklumlah sedap kan haha) akan menipiskan lapisan pada gegendang telinga, seterusnya merosakkan pendengaran seseorang.
So nak korek, biar beradab. Jangan layan sangat sedap tu.
;D

4) Medications.
Terlalu kerap ambil ubat macam antibiotik, ubat tahan sakit, panadol, aspirin etc,
akan affect your inner ear.
Jadi kalau boleh, jangan cepat sangat bergantung harap pada ubat-ubatan.
Amalkan healthy diet, makan banyak buah dan sayur sebagai natural healing bila sakit.
Amboi pandai aku cakap, sendiri pun payah nak buat kahkah.

5) Injuries.
Kecederaan pada kepala selalunya akan memberi kesan kepada hearing.
Sebab tu orang tua-tua selalu pesan bila ada baby atau anak kecil, jaga kepalanya.
Jangan terhentak, jangan jatuh kepala dulu, jangan hayun kepala, jangan ajar dia head-banging, etc.
Heheh.


Ok itu semua symptoms, causes and prevention methods untuk hearing impairments.
So kalau kita rasa macam ada something wrong dengan hearing kita,
kat mana the best place untuk dapatkan consultation dan buat hearing assessment?
Sini.

 The Malaysia's very first non-hospital full-fledge audiology centre,
Eartistic Hearing and Balance Centre


Ini details nya:

Eartistic Hearing and Balance Centre,
Lot B-1-1, TTDI Plaza, Jalan Wan Kadir 3,
Taman Tun Dr Ismail, 60000 Kuala Lumpur.
 Website: http://www.eartistic.co
Tel: +603 - 7733 8575
Email: drshasa@eartistic.co

Kenapa saya kata this is the BEST place?
Sebab complete,
diorang boleh buat hearing assessment untuk semua peringkat umur TERMASUK BAYI.

Yes, hearing assessment for babies pun ada ye.
Newborn baby pun boleh!
Datang je dengan tali-tali pusat sekali. ;D

Babies akan guna Otoacoustic Emissions Test dan Auditory Brainstem Response.
Apa benda tu? Silakan google. Haha.
But it's basically hearing test methods for babies la.
Baby kan tak boleh bagitahu lagi diorang boleh dengar ke tidak kan.
Sebab tu diorang kena ada teknologi tersendiri for babies.
Kang kalau tetiba baby tu boleh cakap "Saya dengar bunyi tersebut!"
Tak ke biru satu badan mak dia.
 ;D


Selain hearing impairment,
diorang ada therapy untuk masalah balance jugak, macam tinnitus dan dizziness.
Perfect! Lepas ni boleh bawak laki aku yang selalu mengadu sakit kepala itu.

Macam mana nak tahu sama ada korang menghidap tinnitus/dizziness?
1) Selalu dengar bunyi "ringing" dalam telinga.
2) Pening-pening.
3) Susah nak tidur malam.

Biasanya tanda-tanda macam ni must be something to do with your inner ears.
Sebab inner ear kita ni ada body balance system.
So kalau korang rasa korang ada tinnitus atau dizsiness, go see Dr Shasa untuk terapi ok!

:)


Amacam? Best kan?
Kejap, ada benda yang lebih best daripada tu.

Sebagai bestfriend tersohor Dr Shasa (lantik sendiri haha),
Dr. Shasa akan bagi FREE hearing assesment dan FREE audiological consultation,
for EVERY AGE!
FROM BABIES TO ADULTS.
Semua FREE OF CHARGE!!!

Freee!!!
Freee!!!
Freee!!!
Frrrr..
*gema dah habis*

Selain semua assessment dan consultation free,
korang jugak boleh dapatkan hearing aids dengan harga promosi!


Haa i guess this is the perfect time to buy new hearing aids or to replace the old hearing aids yang korang beli pada zaman perang dunia kedua dulu. Haha.
Kamon la hearing aids sekarang dah ada bluetooth, boleh main mp3 apa semua ok. *libas shawl*

Tapi malangnya.
Semua promosi ini hanya valid untuk pembaca blog ini SAHAJA.
Eh eh malangnya sesiapa yang tak baca blog ni. ;D

So bawa la orang-orang tersayang (termasuk diri anda sendiri) ke  
Eartistic Hearing And Balance Centre ni dan mention, 
"Saya pembaca blog Adlil Rajiah!" 

nescaya korang akan dapat semua assessment dan consultation FREE OF CHARGE seperti yang diberitahu kat atas tadi.
Ini serius tak tipu.
Dr. Shasa sendiri yang suruh. :D
Dan offer ni hanya valid until JUNE 2015 SAHAJA.
Okay? So cepat.
Guna kata kunci "saya pembaca blog adlil rajiah" itu selagi boleh!

So kalau korang nak bawa nenek ke pergi buat asessment,
ajar nenek supaya pura-pura jadi pembaca blog Jiji supaya dia takpayah bayar apa-apa supaya nenek boleh save duit bayar astro untuk tengok gegar vaganza.
;D


Anyyyyyy inquiries, boleh tengok website Eartistic:
 atau call je: +603 - 7733 8575 
atau email kalau segan sebab loghat kelantan pekat: drshasa@eartistic.co
atau nak stalk diorang: #eartistichearingandbalancecentre or #utantic

 Kat mana?

Eartistic Hearing and Balance Centre,
Lot B-1-1, TTDI Plaza, Jalan Wan Kadir 3,
Taman Tun Dr Ismail, 60000 Kuala Lumpur.

Operation hour:
Isnin - Jumaat: 10am-6pm
Sabtu & Ahad: By appoinments.

Haa see! Nak datang weekend pun boleh.
Call je untuk set appoinment. Senang.

Bawalah orang-orang tersayang untuk check hearing mereka.
Pergi check saje-saje pun takpe.
Macam kita pergi check power mata kat kedai spek dalam shopping kompleks tu.
Rilek je kan.
Takde rasa awkward pun kan?
So it should be the same way.
Tak perlu malu untuk pergi check hearing.
And if ada problem, accept and be happy.
Setiap apa pun dalam dunia ni, berhikmah.

Sama macam mata, power boleh naik boleh turun.
So telinga pun begitu. Kejap boleh dengar, kejap mungkin kurang dengar.
Itu biasa.
So you got to check it regularly.
Takde dosa dan takde siapa marah pun. =)

 

Thank you, Eartistic.
And thank you Dr Sha sebab thought of me. =)

Dada terasa lapang bila menyedari kekurangan pada diri kita itu sebenarnya yang mengangkat kita dan jadi penyebab untuk kita lebih ke hadapan.
Kan?

Benarlah.
Setiap apa yang Allah beri itu,
walaupun buruk dan cacat di mata manusia,
namun itu lah yang terbaik.

Alhamdulillah.

To Dr. Shasa,
congratulations and all the best!
Kita mungkin tak pernah kenal sebelum ni.
But now i just want u to know how much u have inspire me and motivate me with your stories and success.
U are my idol now.
I will be your permanent stalker from now on.
Heheh.

Sebelum saya tutup cerita, saya nak share satu personal tips.
Whenever you feel hard to hear,
baca lah Ya Sami' Ya Sami' Ya Sami' (Yang Maha Mendengar) berulang-ulang kali.
Allah ada dan Allah dengar.

Dalam apa jua keadaan, i always believe in asma ulhusna.
Tak pernah sekali pun bila saya baca, Allah tak tolong.
DIA PASTI TOLONG.

Bukan nak poyo,
tapi itu lah kekuatan saya selama 27 tahun lebih saya hidup dengan hearing impairment. 
=)


Akhir kata,
sayangi pendengaran kita,
kerana tak semua orang dikurniakan nikmat tersebut.
Dan kalau ada celanya di mana-mana,
yakinlah itu sebenarnya hadiah dari Allah.

22 comments:

CikSiti said...

the symptoms sounds like my first son T_T tapi jauh pulak KL..akan saya usahakan utk buat hearing assesment dia kat penang ni..tq for the entry..

¿n0die? said...

Yang ni kau tak nak ke hashtag niners and smks9? HAHAHAHAHAHA

Lain gile dia skarang.
Xtau lak de dah pakai tudung :)

wan nur zawana said...

masyaallah!! thanks alot jiji!! i dah lama dengar "ringing' tu & sooo sad sebab bila i cite kat anybody sume macam x amek port & anggap cam takde apela tu nanti hilang.now u saved my life!! wohooo *hugssss*

Has said...

Good info Jiji!
Free sampai bila yer Jiji..dah lama nak bawak anak buat hearing assessment tapi tak berkesempatan..

cinet said...

saye juga ada masalah pendengaran dari kecil...2 kali operate masa umur 6 tahun dan 8 tahun..until sekarang ada masalah dengar..susah nk buat keje..masa meeting xdpt nak focus..bila boss tanya mulalah gabra...hahahha bila dah mcm tu rasa nak berenti keje jer..eh..heheheh

http://cenetos.blogspot.com/2014/04/berkampung-di-perfect-livin-2014-hood.html

bonda zakiyah said...

best sgt

ezlinda hisam said...

assalamualaikum rajiah.. sampai bila offer untuk free screening ni.. saya nak bawa ayah saya..

Rajiah Nasir said...

@ezlinda hisam,
sampai jun 2015 :)

Rajiah Nasir said...

@Has,
free sampai June 2015

Pinkle Island said...

Jiji, I've been wanting to thank you for writing this amazing piece. I pray that there will be more people with hearing impairment come forward and inspire other hearing impaired people and especially parents with children with hearing impairment.

Thank you so much for your kind wishes and your kind words. MashaALLAH may ALLAH bless you.

Sayang u!! Tak tau apa lg nk tuleh, still in awe..

Love,
Pembaca blogger u yg tegar! hehee xoxo

Nor Murni Fairouz Rafingi said...

Jiji..thanks sangat atas info ni..kekadang mmg kite as ibu bapa tak alert pasal ni kan..kite ingat anak tak mau dengar je..ok suka sangat entry ni. " Nora bagi 5 bintang "...hehe

Norzila MOHD ZAIN said...

Nak bawak ibu ku

Norzila MOHD ZAIN said...

Dri kecik sush nk berkomunikasi dgn ibu.stiap pertanyaannye..kne jawab bnyak kli..xpe..aku layan seikhlasnye...selagi masih ade kesempatan...slagi ade ibu dpn mata.ksian sangat kat ibu...

Kebahagiaan Itu Ada Di Rumah said...

terima kasih jiji. entry yg menyentuh. semua ujian berhikmah.

mizcurrent said...

Dah pergi dah ke eartistic :) Dr Sasha memang baik and pandai layan budak2.. Senang berbincang dengan Dr Sasha.. Orangnya sangat peramah dan discussion byk like mom to mom talk :) Result, anak i ada sedikit masalah pendengaran and maybe becoz of wax.. Atas recommendation, pergi pakar and ada cecair melekat kat gegendang.. Thanks for jiji gak sebab perkenalkan kami dengan eartistic. Next khamis anak akan di bius utk buang lendih..

Mawar Ungu said...

Saya ada masalah tinnitus. Hampir 2 tahun dah. Telinga berdesing non stop. Bezanya bunyi tu sama ada terlalu kuat atau biasa. Dah cuba dapatkan rawatan di PPUM tapi malangnya tiada sebarang perubahan. Sedih sangat..

khaty dj said...

Same as me :'( i'm wearing HA since 2007. Masa tu mmg struggle sgt2 sbb takde siapa yg faham... kat workplace lg teruk. pening kepala jangan cakap la.. kadang sampai rasa nak pitam & muntah. tambah dgn tinnitus huh.. bila org borak kita senyum je sbb x clear. nak suruh repeat byk kali takut.. at first pergi pakar kat penang. doc bgtau mungkin sebab saraf. masa tu pregnant anak no 2. alahan paling teruk sbb flu memanjang. running nose & even lendir keluar dr belakang tekak. nak tidur pun kena duduk. doc x dapat bagi ubat just guna nasal spray & serbuk utk hidu. lepas bersalin continue kat ent melaka then terus buat HA. first time pakai rasa mcm terang & jelas sangat dunia huhu.. baru dapat dengar bunyi burung cip.. cip.. cip.. kalau boleh apa kata buat support group utk hearing loss ni. byk ilmu & pengalaman boleh kongsi kan..

Wan Zawawiah Zakaria said...

Jika hearing loss ni berlaku pada kanak-kanak
Sbg GURU @ alert dgn child development n awareness:dok rase-rase dah,ade yg xkene@xsettle dgn physical development.Always remember,children PHYSICAL dvlpmnt sgt sgt berkait dgn
tumbesaran mereka.So,we hope parents sedar about this n take an action.
SBG IBUBAPA:hmmmm....jika selalu marah anak,bedosa la ekau.(Den ckp kat diri den),if after u find out anakanda mmg ade hearing problem.Tangan tu cepat jer nk hinggap kt telinga.MULUT tu cepat jer nk menyumpah Kate..."xdengar ke?,apsal xpaham2 lagi nih!,"tulah..taik telinga banyak!!.$#%@Jawablah la kau Timah.

Wan Zawawiah Zakaria said...

Jika hearing loss ni berlaku pada kanak-kanak
Sbg GURU @ alert dgn child development n awareness:dok rase-rase dah,ade yg xkene@xsettle dgn physical development.Always remember,children PHYSICAL dvlpmnt sgt sgt berkait dgn
tumbesaran mereka.So,we hope parents sedar about this n take an action.
SBG IBUBAPA:hmmmm....jika selalu marah anak,bedosa la ekau.(Den ckp kat diri den),if after u find out anakanda mmg ade hearing problem.Tangan tu cepat jer nk hinggap kt telinga.MULUT tu cepat jer nk menyumpah Kate..."xdengar ke?,apsal xpaham2 lagi nih!,"tulah..taik telinga banyak!!.$#%@Jawablah la kau Timah.

Jodin said...

Jaga lah telinga anda sebaik-baiknya. Saya dah pakai hearing aid pada umur 35 tahun.. Boleh baca blog bawah ni;

Alat bantu pendengaran / hearing aid Unitron Shine Rev 4 ITC

Grace Rao said...

My God, your post is really giving me confident as I'm on the verge of losing both my hearing due to workplace hazard....I'm a nurse manager and I going to lost my 20 yrs old Nursing profession.The saddest things ever happened to me.I'm worried, tension and feel like wanna go and isolate myself somewhere far but I can't do it.Lucky my hubby is very supportive and he is my pillar of strength. I'm also in the middle of studying my Degree and now all upside down.Can you share your experience on wearing hearing aids and how can I connect to the support group?
Thank you in advance
Grace

Blogger said...

New Diet Taps into Revolutionary Plan to Help Dieters Lose 12-23 Pounds within Just 21 Days!