Tips latih anak ikut peraturan, tanpa guna kekerasan.

Tips hari ni mungkin agak lame sikit.
-____-

Sebab sebenarnya zaman tok nenek kita dulu pun diorang dah guna teknik ni. 
But saya nak share jugak kat sini in case ada yang terlupa keberkesanan teknik ni.
Sebab sepanjang saya amalkan, it really works wonders for Haikal. 
And for myself too.
:)

It's a reward system using stickers, gaisss!

Itu je.
-..-

Masa saya kecik-kecik dulu, 
my parents latih kitorang adik beradik supaya ikut peraturan such as tak kencing malam,
cakap elok-elok dengan semua orang, jaga solat 5 waktu,
atau pun nak suruh hafal sifir atau khatam qur'an ke,
diorang guna sistem ni lah.

Tapi zaman tu guna kalendar tabung haji dengan stiker gores dan menang bentuk bintang-bintang tu je la.
Bila satu hari tak kencing malam, dapat gores satu bintang kecil kat kalendar.
Bila genap seminggu tak kencing malam, dapat bintang besar!
Itu pun dah happy gila tahap bila pergi tadika riuh kat kawan sekelas,
"Weh wehh aku dapat bintang besar sebab seminggu tak kencing malam wehhh!!"

Pergi cerita kat kawan lelaki pulak tu.
-_____-

Bila saya flashback balik, it makes me realized,
sebenarnya senang je nak disiplinkan anak-anak kalau kena dengan cara.

Nak latih supaya anak ikut peraturan, motivate them, bukan hukum atau paksa.
Make them happy, and never forget to give positive reinforcements.
They will love to follow the rules bila mereka didorong dengan cara yang seronok,
dan dalam keadaan yang mereka suka.



Benda kecik macam tampal stiker ni je pun actually dah boleh buat mereka bangga dengan pencapaian diri,
and keeping them motivated untuk kekalkan prestasi baik dalam diri.

Checklist of ground rules macam yang saya buat untuk Haikal ni berubah-ubah mengikut perkembangan umur dia.
Buat la apa-apa ground rules yang kita mahu anak ikut,
yang sesuai dengan umurnya.

Jangan terlalu optimistik bagi ground rules yang susah-susah sampai anak susah nak capai.
Bila susah nak capai, diorang cepat putus asa.
Takkan anak umur 3 tahun, kau nak letak rule
"Baca Qur'an 3 juzuk sehari."

Rule camtu bagi kat atok dia pun belum tentu lepas.
-______-

Macam Haikal, dia ni selalu liat nak mandi.
So salah satu rule yang saya letak ialah
"Mandi twice a day."

So kalau dia mandi sekali atau tak mandi langsung, no sticker.
Nak sticker, wajib mandi 2 kali sehari.
I explained to him that way.
Dan sekarang ni it becomes easier and easier to ajak Haikal mandi.
Kadang-kadang belum ajak pun dia dah request dulu.
=)

Macam point no.2 dalam checklist kat atas tadi, "tak kencing malam",
saya highlight sebab Haikal dah consistently tak kencing malam dan diapers-free
pada waktu malam selama 3 bulan berturut-turut.
So itu dah kira macam pencapaian besar la bagi dia,
So boleh la reward dengan something special macam belikan hadiah ke,
masakkan makanan kegemaran dia ke apa nanti.
Dan sebab he's consistently dah follow that rule, "tak kencing malam" dah tak payah letak dalam checklist dah lepas ni.
Dan boleh tukar kepada rule lain yang kita nak dia capai pada peringkat seterusnya.
Camtu.

Apa yang saya perasan dengan menggunakan teknik ni,
kita dah tak perlu marah-marah, memukul atau menghukum,
atau nak kena suruh berkali-kali.
Because they already know what to do,
because they wanna get more stickers on their chart.

Bila Haikal buat satu-satu kesalahan contohnya, tak kemas mainan.
Saya akan warning dia,
"Kalau tak kemas mainan, u won't get any sticker. Nanti jadual rongak tak cantik sebab stickers tak complete."

Mesti Haikal akan cecepat kemas in no time heheh.
Sebab finally he realized, kedegilan dia akan memburukkan jadual stikernya sendiri.
Kehkeh.

Dan untuk mewujudkan suasana adil dan saksama dalam rumahtangga.
We parents, should have our ground rules checklist too.

And yes, have our kids to check on us.
Hahaha.

Kalau ada rule yang kita tak follow pada hari tersebut, admit it.
Mengaku depan anak, contohnya 

"Haikal, hari ni mama tak solat jemaah dengan papa. Papa busy. Mama minta maaf.
Lain kali mama dan papa akan cuba untuk jaga solat berjemaah."

Percayalah, pengakuan macam ni takkan menjatuhkan darjat kita sebagai ibu bapa.
Ia sebenarnya mendidik anak supaya tak malu untuk mengaku kesalahan, tak malu untuk meminta maaf,
dan tak malu untuk berjanji untuk tak mengulangi kesalahan yang sama.

Tahukah anda, anak-anak akan sorokkan kesalahan dan sanggup menipu untuk menutupi  kesalahan mereka,
apabila kita selalu guna kekerasan dan hukuman?
So bila terlalu kerap kena pukul atau marah,
they will slowly develop some "kelepet skills".
Iaitu skill menipu untuk meloloskan diri daripada dipukul.

Dan lama-kelamaan, parents sendiri dah tak kenal dengan anak sendiri.
Sebab anak terlalu banyak menipu dan berpura-pura di depan ibu bapa.
Make sense, kan?

Of course kita taknak jadi sampai macam tu.

So we parents have to set a good example first.
It's ok to let your kids check on you sometimes.
And admit your mistakes and say sorry for your faults.

It's beautiful apa.
We check on them, they check on us.
Saling ingat mengingati.
Harmoni, kan?

So begitulah rutin kami setiap malam.
We will flashback apa yang telah dilakukan sepanjang hari.
Menepati atau tidak goals/rules yang tersenarai dalam jadual.
Lebih baik dari semalam atau sama atau lebih teruk?

Kitorang akan sama-sama duduk depan jadual,
muhasabah diri.
:D

Selamat mencuba!

34 comments:

CikSiti said...

Thank you!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Selalu baca pasal ni tapi tak pernah implement lagi.. Insya Allah lepas ni nak buat..

Fazidawani ari said...

wah menarik id nie. konsep macam saya buat master checlist untuk my bisness. visit my blog www.ddiamondvitshop.blogspot.com

rohaya juruteraberjaya said...

tq sebab kongsi ilmu..selalu bukak blog ni untuk didik anak2 saya..insyaAllah akan mengikut jejak setelah berjaya reward sebagai wahm bulan4 ni..aminn...

Salju Sakinah said...

Jiji..terima kasih ya sharing yg sgt berguna.. tp nk tanya ni, start umo bape ye kite blh apply?

Dakwat Basah said...
This comment has been removed by the author.
Dakwat Basah said...

Kita dah buat awal tahun hari tu. tgk blogger mat saleh masa menggoogle. mmg best.nak-nak bab tampal2 sticker ni. berkesan pulak tu. double happiness jadikya.
stiker cute2 dan murah lak tu boleh beli kat MrDIY..sila2..
hiks.

Hariah Ahmad said...

Perkongsian pengalaman yg baik. InshaaAllah. Akan saya n suami praktikkan di rumah. Terima kasih yea.

Zana Mn said...

Terima kasih jiji 😘

cikgu omelia said...

Boleh x nk minta soft copy reward tu.. ? email kt melyamawi@gmail.com ya.. Tq sgt2

Ainniah Zulkefli said...

tak pernah cuba lagi teknik ni. sounds menarik!!! tambah2 anak2 sy tgh nak mbesar n nk ikut kepala sendiri. huhu...tq for this very useful & practical thing. :)

jemput melawat blog sy yer...tq ~
ainniah.com

Izzah said...

Thanks a lot for this article!
really enjoyed reading it...e practical examples given made it even easier to be understood/implemented!

Rajiah please keep writing for us moms and dads!..

Syamsidar Lamat said...

Besstttttt....sgt...thanks alot :)

Syafiq Liow said...

Tq sharing info yg sgt berguna.

faatmah othman said...

thanks a lot 4 d idea... mmg tgh mencari idea for my daughter spy die kemas toys dgn hepi face... thanks.

Nurul Husna said...

Serius sangat inspired !!!!
Thanks sebab share..boleh dijadikan panduan..btw start Haikal umur bpa ya this rule..nk implement kt anak juga.. =)

duniaraha said...

Nice sharing :D Actually, anak2 dah lama request soh buat jadual utk diorg.. mama je "liat".. hahaha..

Ni, baca.. terus buat utk diorg! NO MORE EXCUSE!! hahhaha.. sure balik sekolah nanti diorg hepi :D
Thanks ya..

btw, mana nak cari sticker comel2 tu :D

Jom visit mine --> http://www.duniaraha.com

ieda dayah said...

Tq.. penat dah asyik marah anak je.. sian tgk ank selalu kne marah.. tq sgt share cara mudah xnk marah ank.. tq so much...

hanny furqan said...

Bestnye...nak cuba..tq...

mohd rosli md noor said...

Tq..interesting idea..

zura said...

da siap buat jadual utk bulan depan..wish me luck k!

siti natrah said...

thanks atas perkongsian...nk buat kat anak2... cuma nk tanya stiker tu beli kat mana..huhu

zaleha awaluddin said...

Best & menarik!
Boleh la apply kt anak-anak kami nnt.
TQ :)
zaleha awaluddin

kakngahsihat said...

Tqs dear... Xcely benda² ni pun ada di ajar melalui program "The Nanny" klu x silap tp saya ni sering lmbt bertindak, nmpknya nk kne bertindak segera kan... Huhhu tqs sekali lagi sbb sudi share info yg bermanfaat camni...

Fify Firdausi said...

menarik!! blh guna utk anak nnt.. mohon share yaa,, :)

haa jaa said...

Menarik la idea ni.. tq for sharing.. nak cuba utk ank jgk la.. view my blog juga.
Amnanicomelsihat.blogspot.com

'Abir Husna said...

mak ayah saya ada buat jadual solat sapa ada kosong bagi kertas tu kat guru kelasQ!!!!
:)

Fairuz Rosni said...

Interesting..good sharing..terima kasih atas info..

Cik Puan Rann said...

Tq jiji,...pkongsian yg bmakna sgt. Insha allah bl anak sy dh faham ckp akan sy follow cra ni. Sgt menarik

Shahida Taib said...

Tq jiji..jiji bagi reward tak kat haikal kalau dia berjaya selesaikan task semua tu dgn baik.

norbaizura mat jusoh said...

Thank jiji. Nanti try!

Mahfuzah Abd Salam said...

Tahniah dan terima kasih atas perkongsian. Saya akan cuba praktikkan.

hamidah yussof said...

Salam..terharu jgk baca ur personal story about how your parent guide u and now u pulak apply pada anak2. Selalu jumpa tips pasal nak disiplinkan anak and pernah jugak try tp x berapa nak menjadi. Mujur jumpe rules yg sgt details tentang cara yg berkesan nak disiplinkan anak dr pengalaman yg real. Walaupun nmpk simple, i hope it will improve my parenting soon. Thanks 2 u sudi kongsi details yg sepatutnye instead of yg sy baca dari sumber maklumat lain, just bg surface tips je..patut la dh try ikut pun kurang bg positive feedback :p Kipidap!

Cup cake said...

Hai...anak saye ni ketagih main game video kat komputer macam mane nak buat die lupe....


Cup cake said...

Hai...anak saye ni ketagih main game video kat komputer macam mane nak buat die lupe....