Tips melatih diri dan keluarga amalkan doa-doa harian sebagai rutin.

To be honest, saya ni takde la alim mana.
Berjubah dan bertudung labuh bukan bermakna sempurna iman. Kan?
Masih banyak benda yang perlu diperbaiki.

Sebagai seorang ibu kepada amanah Allah yang bernama Ashraf Haikal tu pun,
saya masih belum sempurna dalam menerapkan amalan sunnah dalam jiwa anak.
Kadang-kadang makan pun lupa nak baca doa.
Pastu kena sound dengan Haikal.
Hmm.
I know.
My bad.
-_____-
 
Tapi I always find ways to be a better me,
 to be a better "home-maker" yang mengamalkan sunnah dalam kehidupan seharian.
Saya juga macam ibu-ibu lain yang sentiasa nak jadi contoh terbaik kepada anak-anak.
 =)

So sebelum layak untuk jadi contoh yang baik, kita sendiri dulu kena jadi baik.
Diri sendiri dulu kena baiki.
Baru lah layak dilihat oleh anak sebagai teladan dan contoh yang baik.
Kan?

So sekarang ni, saya cuba mulakan dengan peringkat yang paling mudah.
Iaitu mengamalkan doa-doa harian dalam setiap rutin harian.
Mula-mula memang merangkak la.
Sebab kadang-kadang lupa. Kadang-kadang malas.
-____-

Tapi orang kata, slowly.
But surely.
Kan?

So nak tahu apa yang saya buat?
Saya print semua doa-doa harian, dan tampalkan di tempat-tempat yang sepatutnya kita recite doa tersebut.


Doa naik kenderaan, tampal dalam kereta.
Sebelum tekan pedal minyak, baca doa dulu.


 Doa pakai baju dan buka baju, tampal kat almari baju.
Sambil-sambil suami katup butang baju kerja tu,
 boleh baca doa pakai baju.
Pagi-pagi dah dapat pahala sunnah.
:)

 
 Doa masuk/keluar tandas, tampal kat entrance toilet.


 Doa tengok cermin, tampal kat cermin la. 
Takkan kat tayar basikal pulak kan.
Heheh.

Ok tak kelakar.


 Doa tidur dan bangun tidur, tampal kat kepala katil.


 Doa sebelum/selepas makan, tampal kat tudung saji.
Hahaha.


 Doa lembutkan hati (anak dan suami), tampal kat tempat buat air.
Supaya nanti sambil bancuh kopi boleh jampi hembus-hembus fuh kanan fuh kiri fuh jangan la ada pompuan lain cium kolar baju laki aku fuh fuh.
;D


Doa keluar /  masuk rumah, tampal kat pintu utama rumah.
Kang senang laki balik kerja je, selak pintu selak langsir terus nampak doa dan baca.
Baru lah melangkah masuk dan peluk anak bini.
Bini peluk lama sikit please.
;D


Banyak lagi doa-doa lain yang boleh diamalkan sebenarnya.
Tapi untuk permulaan ni cukup lah ini dulu.
InsyaAllah bila dah jadi amalan nanti, dah hafal, dah boleh amalkan spontaneously tanpa tengok teks,
boleh la tambah doa-doa lain pula.

Best tau.
Bila setiap benda nak buat kena baca doa dulu.
Baca sama-sama dengan anak.
Kadang-kadang sampai nak berlumba-lumba siapa yang baca dulu.

Saya pernah kena sound dengan Haikal sebab lupa baca doa keluar tandas.
Ye la bila dah lega tu semua benda lupa kan kahkah.

So tetiba Haikal datang siap bercekak pinggang,
"Mama belum baca doa keluar tandas lagi. Baca cepat. Nanti syaitan bergayut kat bontot."

Amboi.
Makcik-makcik sangat perangai kau kan.
Maka saya pun baca dengan nada seperti didenda.
;D

Korang pun try la.
Cara yang seronok untuk sama-sama amalkan sunnah dalam rumahtangga.
Ustaz kata, rumah pun akan tenang je bila selalu amalkan sunnah.
Takde la hantu banyak sangat dalam rumah tu kang. :P

Mana saya dapatkan semua doa-doa ni?
Search je kat Google Images "doa-doa harian".
Berlambak keluar.

Tapi jangan main ambik dan print je.
Kena tengok dulu source nya sahih ke tak.
Okay?
:)

Salam Jumaat,
Dan semoga bermanfaat.

Eh rhyme pula.
:D

2 comments:

Ainniah Zulkefli said...

bagusnya idea akak!!!

untuk kesejahteraan rumah tangga ni. mesti sejuuuukkk je rumah sebab sentiasa berdoa. Alhamdulillah... :)

akak, jemput lawat blog ain jugak ya. TQ in advance! :)

www.ainniah.com

nurul iman said...

Menarik dan practical ni. especially untuk doa pelik2 yang kita pon tak terbaca kan. haha