"Just my 2 cents", katanya.


*tarik nafassssssss, hembuss!*
Hohh!
;D

Ok.
Saya ni jarang reply email dengan cepat.
Selalu saya baca dulu, replynya berminggu kemudian. :P

Tapi lepas baca email yang satu ni, saya rasakan ianya terlalu istimewa sampai mata saya terus terbuntang tatkala membacanya dan berasa sangat excited untuk segera meng-reply.
Malahan saya turut berbesar hati untuk kongsikannya di blog ini buat tatapan pembaca-pembaca kesayangan saya.
Sweet kan saya?

Dan kepada awak wahai penulis email,
terima kasih di atas email yang telah membuat saya tergelak kecil sambil menggetar uri ini.
Bersyukur lah kerana awak telah menghantar email kepada Adlil Rajiah,
seorang yang cukup pro dalam meng-handle email sebegini.
:D

Ayuh kita sama-sama mengamati email yang cukup istimewa ini dengan perasaan yang membuak-buak.
Perasaan apa?
Perasaan hangin la ofkosss.
Hahahaha.


Perkara 1:

Ok awak tak setuju dengan tindakan wanita yang berhenti kerja atau berhenti belajar untuk menjaga anak.
Sebab nanti takde duit sendiri pastu kena cerai dengan suami.
Awak ni baru lepas tengok cerita P. Ramlee ke?
Sebab statement macam orang dulu-dulu. Bahah.

Ok camni lah.
Keputusan terbaik bagi setiap wanita yang bergelar ibu itu berbeza-beza.
Sebab keadaan kita masing-masing pun berbeza. Kan?
Bagi sesetengah orang, berenti kerja dan jaga anak itu lah yang terbaik.
Tapi ada sesetangah orang juga keadaan tak mengizinkan dia untuk berenti kerja,
maka bekerja itu lah yang terbaik.

So mana-mana pun, still terbaik.
Semua ibu hanya mahukan yang terbaik untuk anak dan keluarga.
Dan semua ibu pun memang akan dahulukan anak,
termasuklah ibu binatang.
Kan?

Ok tentang "nanti kena cerai dengan suami".
-_____-

Saya pernah dengar kat ikim,
"80% penceraian berlaku adalah dikalangan isteri/wanita berkerja."

Kejap. Jangan salah faham.
Bukan nak menyakiti hati sesiapa yang berkerja, tapi itu lah faktanya.
Dan ustaz tu ada explain juga kenapa fakta ini terjadi.

Katanya, kebanyakan wanita bekerja akan hilang rasa kebergantungan terhadap suami.
Yang mana sifat kebergantungan itu sebenarnya adalah fitrah isteri yang suami suka.
Suami suka bila isteri mengharapkannya dan sentiasa rasa bergantung kepadanya.
Tak salah untuk isteri jadi independent dan ada duit sendiri.
Tapi jangan sampai melesapkan rasa kebergantungan terhadap suami itu tadi.
Jangan sampai terus rasa takde suami pun takpe, aku selamat.
Itu dah salah dan melawan fitrah.

So working ladies, tak salah pun bekerja.
Dapat pahala kan meringankan beban suami.
Tapi pastikan suami masih tempat anda bergantung dan berharap.
:)

Lagi satu, wahai penulis email,
kenapa ye kita kena fikirkan penceraian, di kala kita sedang mengecapi kebahagiaan?
Dan kenapa kita perlu fikir benda yang buruk, sedangkan terlalu banyak benda yang baik dan boleh disyukuri?

Awak kata,"Apa-apa jadi, bila ada duit, semua selamat."
Awak pasti?
Cuba fikir sekali lagi.

 Saya bagi awak satu hari,
untuk awak lupakan sekejap tentang duit,
dan fikirkan tentang nikmat yang awak dah dapat dari Allah yang awak takkan mampu beli dengan duit.
Mungkin awak akan mula faham kenapa saya lupakan duit, dan pentingkan Haikal.
:)


Perkara 2: 


 Just my 2 cents?
Wow. 
Tahu ke tak entah apa maksud 2 cents tu. Hahaha.
Ye betul, anak saya baru sorang.
Tapi saya pernah mengandung 3 kali.
Sekali dengan Haikal. Dan dua kali lagi keguguran.
Untuk makluman, saya gugur 2 kali selepas Haikal.

Sekali pada Jun 2014 dan sekali lagi pada Februari 2015.
Dan saya telah menjalani D&C sebanyak 2 kali.
D&C ialah satu prosedur di mana doktor akan induce serviks anda,
dan rahim anda akan mengalami kontraksi untuk mengeluarkan kandungan.
Sakitnya, macam beranak.

Terkejut?
Terima kasih.
:)

Lain kali jangan pertikaikan urusan Allah.


Perkara 3:

Untuk pengetahuan awak,
ini adalah blog dan bukan majalah atau surat khabar atau program RTM1.
Jika anda mahukan bahasa dan kosa kata yang tinggi,
mohon baca reader's digest atau sokkabar utusan malaysia atau nak senang baca je kamus dewan.
:D

Dan maaf, saya akan terus berbahasa sebegini.
Sebab dalam 10,000 visitors saya setiap hari,
awak sorang je yang complain tentang bahasa.
So. 
Sorry.
Saya ikut majoriti.


Perkara 4:


Hmm.
Makin lama makin bangang tohmahan awak ni.
;D

Untuk pengetahuan,
 saya menulis semua artikel di blog ini berdasarkan pengalaman, ilmu dan intelek saya,
dan menggunakan ayat saya sendiri.
Walaupun perkara yang dikongsi mungkin perkara common yang mungkin dah ada dalam internet,
tapi saya menulis dari sudut pandang saya sendiri.
Dan untuk pengetahuan,
itu bukan plagiarism.

Dari apa yang saya nampak,
awak sebenarnya tak tahu pun apa maksud plagiat atau plagiarism.
Dan ada banyak perkara lagi yang awak sebenarnya tak tahu tapi takabbur konon-konon tahu.
Saya nasihatkan, awak makan kismis 3 biji sehari.
Esok lusa email saya balik.
Saya nak tengok ada perubahan ke tak.
;D


Ok dah. Tu je.
Bye bye.

46 comments:

juicy X said...

lawak betul laaaaaaaaaaa adoiiii.kurang kasih sayang ni

noor hidayah abdul sukor said...

hidup rajiah! hahaha..sy lg suka baca blog parenting awk dgn lengok bahasa awk yg spontan tu sbb lagi mudah faham. kalau bhs baku-baku sangat, bohsan ar..xpaham..ssh nak katam..

Dil said...

Haih...kita pulak tumpang sakit hati baca email ni...sabo je la. just my 2 cent kepala hotaks dia.macam takde lansung ciri2 keintelektualan dalam diri dia neh sampai boleh taip email cenggitu.

btw..jiji, xpela bahasa tunggang langgang pun, terhibur tahu tak baca blog ni.walaupun ada jugak kadang2 lawak tak menajdi.... :P

Aen Zawari said...

Saya setuju, yang tak ada salahnya berhenti bekerja untuk fokus dengan tanggungjawab kita sebagai isteri dan ibu. Saya sendiri berhenti sebab nak jaga anak ke dua yg baru lahir ni. Rasa lega dan complete sangat sebab finally saya boleh memasak, dan jaga rumahtangga sendiri tanpa perlu bergantung pada maid yang buat keje ala kadar tu. Boleh juga fokus education anak.
Nak bekerja atau tidak itu pilihan masing2 kan? Dalam keadaan saya, lebih baik berhenti..dan sy percaya awk pon ada reason tersendiri.

Go go Rajiah! Abaikan orang yg negatif sebegitu.

(Bosan la kalau baca blog pon ayat skema..ok le ni. Kalau tak suka , jangan la baca. Ye dok?)

Nuriesya Nadia said...

Okay sebelum ni kita silent reader je tapi bila terbaca entry ni memang tergerak hati nak komen.

First : HAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHHA.

Second : Banyaknya masa dia untuk 2 cents dia tu.

Third : Gigih korek balik entry lama ? Ermm.

Empat : Jangan dipertikai semua kerja Allah. Rezeki ada di mana mana

Kbai !
(dah kenapa aku pun berasap ni)

siskahaidan said...

*senyum sengih sengih*

Aaa, kepada tuan tanah, teruskan tulis cenggini, sbb rasa best je bila baca. Kalau menusuk ke jiwa pun, haha takde la terasa sangat. Lol.

aa tanak la my 2 cents dah. sedih rasa nak nangis lak tengok 2 cents ni. adu.

Norni Md Noor said...

masa intro baca e-mel orang ni rasa membuak sama tapi bila baca jawapan jiji, terburai gelak.... bahahahaaaa.... macam-macam pemikiran orang ni kan. ragam begini susah jugak nak hadam.... bersabarlah jiji ye time-time mengandung ni. DOGAAN! DOGAAN! macam P. Ramlee sebut :)

alia farhan Said said...

Kesian...
Org mcm tu otak dia kadang2 ssh skit nk digest fakta2...
Bahangang!

Noor Hasanah said...

hahaha..kelakar emel tu...

1) die sape yg sibuk sgt tak setuju dgn tindakan kak jiji..adoiilaa...org mcm ni pun ade ke..sibuk tepi kain org..jge rumahtangga sendiri dulu.kang kene cerai baru tahu..bhahaha

2) rezeki allah nak bagi yg die duk pertikaikan dah kenapaaa...adoiilaaa

3) sape yg nak bace karangan yang formal dikala usia selepas sekolah???budak sekolah pun bosannn... -____-

4) ilmu yer betul utk dikongsi..tp beri lah kredit kepada penulis. bukn claim kata wat sendiri..ye tak? (sori kalo sye silap)

eh,knp aku yang menyirap..kahkahkah...
kbai

dari sisi hidupku said...

fuhhh kemain hebat dia 'hentam' or so called komen akak ye. Saya dah lama follow akak ceceh tetiba. I like the way u wrote in blog n you are one of my inspired lady, sis. Eventho, i'm not married yet but i love to gain knowledge and i know it will give benefits to me once i have my own children. Lastly, keep strong akak, kami sentiasa support akak no matter what happen. sorry teremosi n terpanjang. hehehe

sud damn said...

akak rajiah...bab2 parenting akak share sememangnya best untuk di-implement-kan...and you are the sarcastic person i think think la..tu je nak cakap...peace..heheheheh

('',)pzAEdy~ said...

serius aku tak faham dgn manusia yg bhati begini. negetif all the way!

Mila Hilas said...

org ni saje nak uji awak tu jiji..hikhik.lucu lah dia tu...

faisal said...

Btul ke pasal mksud D&C tu...cam pelik je☝

Gheniya said...

teruskan memblog ye jiji...abaikan org2 cmni..i like ur writing style...

yayang laling said...

menyesal aku baca emel dia.
ni namanyer spesis kemaslanan kah?
kpd Puan Adlil Rajiah , teruskan menulis.
~peace yo~

ameris said...

Nmpknya dia mmg pengikut tegar awk jiji sbb begitu dlm penilaian dia terhadap awk....

Muja.. said...

bersabar jerla... :)

Ada rs ketidak puasan hati disitu..

dia jeles sama jiji kot..

ameris said...

Nmpknya dia mmg pengikut tegar awk jiji sbb begitu dlm penilaian dia terhadap awk....

Cik Jelita said...

hmm.still waiting for ur next entry mrs jiji.
untuk awak yang tak suka baca, tak payah la baca k.

Azura Wawa said...

Dalam dunia ni jie, ade org suka kita, ade orang yg tak suke kita..so ko abaikan je la org2 camni jie..tu pasal aku hari2 klau nak baca komen kat blog je jadik berdebor2 kot la klau2 dpt komen yg kena maki..hahah

Raja Norlailay Bt Raja Haron said...

Penulis email tu jiwanya sakit.. mohon banyakkan mendengar ceramah prof muhaya.. tq

:sour n sweet: said...

Jiji,bg kismis bagus...bg jugak cakelat minda 2 botol sehari OK?eh,jiji x keje,xda duit...mohon dia yg bekerja beli sendiri..

Bajet maksum giler -..-

Abaikan jiji,x rugi pon.heh...skit pulak ati kitewww

Aida Rich said...

Allah....baiknya lah hati awak Cik Jiji oi..boleh lagi nak melayan soalan soalan yang sengal dan meraban ....kalau Akak lah takde maknenya.....Abai kan orang macam ni...Keep going Jiji ..Go Jiji ..Go Jiji!!

miss eimanhikmah said...

Sakitnye hati kite baca email tu, ngok ngek org tu..kelakar pulak baca..

azura osman said...

saya rasa orang hantar email tu adalah orang yang memplagiat blog awak tu kot...tu yang emo semacam je

Nurul Azlin said...

Jealous tu....
Tah hape2 dia tu. Bising mcm tong kosong jer
keep it up sis

rosebudsismuslimni'mcool said...

Kite plak yg sakit jiwa membacanye.adoyainyepun...

Juan.Ita said...

Hahaha...sy tak pernah ikut blog puan..tp bila baca email org tu pd puan..raso mcm nak yo den jotos2..jentat2 kepala dio..hehehe..adeh..konon mcm pandai..tp sy nmpk sebaliknya..apa pon tahniah puan membidas beliau..sy jeles sbb masih belum mampu utk memegang title SR..ai jeles ngan u tau.... Hehehe

Juan.Ita said...

Hahaha...sy tak pernah ikut blog puan..tp bila baca email org tu pd puan..raso mcm nak yo den jotos2..jentat2 kepala dio..hehehe..adeh..konon mcm pandai..tp sy nmpk sebaliknya..apa pon tahniah puan membidas beliau..sy jeles sbb masih belum mampu utk memegang title SR..ai jeles ngan u tau.... Hehehe

Twinkletwinklelittlestar said...

assalamualaikum jiji, hope you in great health, im a working mother of 4 months baby who keep travel because of my job, cant quit this 'wonderful' job because bonding to that 'beautiful' company, hope my dream to become full time housewife can be achieve one day,please jiji i hope you totally ignore that kind of 'busuk hati' people, your writing really help me doing my parenting job, hug n kisses from my baby n me to you, go strong dear, n keep writing about parenting, thanks a lot

Noni said...

Amboi. Baru baca 2minggu lepas dah nak meng-sound org. Orang lain baca dah 2,3 tahun xde bunyik pon?

Noriz Today Bahagia said...

Macam-macam hal! klakar pula bila baca emel dr secret admirer kamu tu. Saya ni silent reader je tapi bila baca post kamu ni tetiba rasa nak komen pula... hihihihi. Tapikan ada baik juga dia bertanya macam ni (by emel), kita andaikan saja dia memang tak tau. Mungkin lepas dia baca post kamu ni dia akn jadi lebih tahu dan amik tau. Just my DUAPOSEN! (nak jugakkkk!!! Hihihii....) i am working mummy. I love my job, i love my son, i love my somi kerana Allah... To u Jiji...keep writing, keep bloging sbb saya suka juga baca u punya tip. Lain org lain ragam kan. Jgn gado2...kot la pasni jadi bespren si pengirim emel tu kn! hihihi.. (saya selalu pesan kat my son mcm tu bila dia gaduh ngan his sepupu) .Salam....

Fiza Kushina Noor said...

Klakar komen dia. Agaknya dia pernah buat blog parenting tp hit ciput. Tu jeles tahap melangit tu.

Rajiah, teruskan. Saya suka baca blog awak. Sempoi. Saya pun, klu family memberi kemungkinan saya berhenti kerja, saya berhenti. Kerja cikgu makin lama makin stress bila pak menteri masuk campur dan ketua pengarah suaranya tak kedengaran. bila blk dah lembik.

Zimie said...

So negative email dia tu. Semua jenis condem and tak puas hati. Haaa kan dah kene setepek dgn Jiji. Kita suka je baca blog ni. Santai & release stress. Yg rasa tak suka tu sila tekan butang X ye and go get a life!

Izzah said...

Ke ni angkara keyboard warrior...hang yg menulis tu bawa2 la bertaubat..carila kerja lain yg halal di sisi syarak..atau bg yg bkn islam kerja yg lebih bermoral..

ciPuding_7 said...

tak suka-tak suka pon korek gak citer lama.. ;p
kelakar betul <-- terpaksa guna word dari kamus dewan..

saya first time masuk sini.. dan suka 8juta persen.. suka dgn tips2 ni dan akan cuba apply utk anak sy..

thanks for sharing.. :)

nurul iman said...

omgg. ok tak pro langsung tomahan2 tu hahaha

Nor Murni Fairouz Rafingi said...

Ya Allah jiji..br baca dis entry..jiji...I know u are blogger. Kalo die tau brapa hang dapat dr blog ni..mesti die pin nk jd blogger.. kiki...

Sabar jelah...sy pun x keje after kawen...nak fokus kat anak and suami...duk umah pun boleh kejelah...

Semoga bertambah pahala mu jiji...:p

Nadt said...

Allah.. ku plak yang menyirap baca emel dia nih. ku plak yang dok tarik nafas hembus nafas..fuuhh..

Even ku ni working mom tapi ku tak pernah pertikai pun hak seorang wanita untuk menjadi seorang suri rumah dan menjaga anak. Actually itulah yang sebaik-baiknya peranan seorang wanita. Itu pun ada yang nak pertikai. Tak boleh nak hadam.

Effanina Mokhtar said...

Salam Dear,
Sy baru 1st time baca blog puan. rs sgt teruju sbb byk info & ilmu yg saya dapat. Alhamdulillah.
sy s'org ibu yg berkerja & ank lelaki kini 2thn. masih byk yg perlu sy pelajari cara utk jadi ibu terbaik & memberikan contoh terbaik utk anak.. syukur Allah tunjukan sy jalan.. utk hadapi smua ini.
ilmu & tips2 berguna yg puan kongsi kan sgt bermanfaat utk sy. tkasih skli lagi. terus kan usaha puan..
sy sendiri hampir down, fikirkan perangai anak sy, tpi sejak baca blog ni.. sy dpt smula semangat utk perbaiki keadaan.

Maznah Ibrahim said...

Salam puan jiji. Sy suka baca gaya penulisan puan. Juga tips praktikal dari puan. Teruskan menulis ya. InsyaAllah pahala berpanjangan atas ilmu yg dikongsi selama ini. Keep it up. (hp kcik xdapat baca email org itu, namun dr jwpn pn jiji sy katakan syabas sbb puan jelas dan berilmu).

licA said...

hahaha. macam ada unsur dengki je orang yang email ni.
kesian kat dia.

btw, one of your silent reader.
:)

~*irjune*~ said...

salam.sy baru baca blog awk hari ni, 1st time. selalunya kalu 1st time baca sy xkan komen apa2. tp bila baca entry ni sy jd gatal tangan nak mengomen juga.

sy rasa org yg email kat awk tu bongok n tak tahu budaya blog kot. blog bkn suratkhabar n bukan buku ilmiah. blog adalah luahan kata kita mengikut ayat dan bahasa yg kita dan pembaca selesa. trus terang ayat yg sempoi n mudah difahami mcm blog awk ni la yg akan ramai pengikut.
kalau dia nak kita tulis blog ikut tatabahasa dan ayat skema....baik dia g baca artikel2 or jurnal2 aje.

tu je nk komen...so kipidap n dongibab...truskan utk share idea dan pengalaman awk dlm kehidupan dan penjagaan anak.

tq

~*irjune*~ said...

salam.sy baru baca blog awk hari ni, 1st time. selalunya kalu 1st time baca sy xkan komen apa2. tp bila baca entry ni sy jd gatal tangan nak mengomen juga.

sy rasa org yg email kat awk tu bongok n tak tahu budaya blog kot. blog bkn suratkhabar n bukan buku ilmiah. blog adalah luahan kata kita mengikut ayat dan bahasa yg kita dan pembaca selesa. trus terang ayat yg sempoi n mudah difahami mcm blog awk ni la yg akan ramai pengikut.
kalau dia nak kita tulis blog ikut tatabahasa dan ayat skema....baik dia g baca artikel2 or jurnal2 aje.

tu je nk komen...so kipidap n dongibab...truskan utk share idea dan pengalaman awk dlm kehidupan dan penjagaan anak.

tq

~*irjune*~ said...

salam.sy baru baca blog awk hari ni, 1st time. selalunya kalu 1st time baca sy xkan komen apa2. tp bila baca entry ni sy jd gatal tangan nak mengomen juga.

sy rasa org yg email kat awk tu bongok n tak tahu budaya blog kot. blog bkn suratkhabar n bukan buku ilmiah. blog adalah luahan kata kita mengikut ayat dan bahasa yg kita dan pembaca selesa. trus terang ayat yg sempoi n mudah difahami mcm blog awk ni la yg akan ramai pengikut.
kalau dia nak kita tulis blog ikut tatabahasa dan ayat skema....baik dia g baca artikel2 or jurnal2 aje.

tu je nk komen...so kipidap n dongibab...truskan utk share idea dan pengalaman awk dlm kehidupan dan penjagaan anak.

tq