15 Aktiviti Yang Membina Self-Esteem Anak

Assalamualaikum!
Hello i'm back!
Selepas sebulan mengabaikan blog heheh.
Bukan setakat dah bersawang, sarang burung walet pun dah ada ni haa.
Boleh la kutip pastu jual kat bazar ramadhan.
Profit boleh buat beli mercun. ;D

Oh ya!
Salam Ramadhan korang semua!
Selamat berpuasa, selamat berbuka puasa dan selamat bertarawikh.
Haa terlalu banyak benda nak cakap sehinggakan tiada spesifikasi sehinggakan tiada kena mengena dengan tajuk. -____-

Ok dah.
Kembali kepada tajuk asal.

15 aktiviti yang boleh bantu bina self-esteem anak.

Sebelum tu,
apa itu self-esteem?
Adakah ia seperti badak berendam ataupun gulai siput sedut?

Tidak.
Self-esteem adalah sejenis perkataan bahasa inggeris. ;D

Haa terima kasih google.

So self-esteem is about self-respect, pride, faith, keyakinan diri dan sebagainya.
Senang cerita,
KEPERCAYAAN KEPADA DIRI SENDIRI.

Jadi adakah penting untuk kita bantu anak-anak membentuk self-esteem dari kecil?
Ye, penting yang tersangat penting.
Sebab?

Pembentukan self-esteem dalam diri anak adalah to let them know and realize how beautiful, how wonderful, how unique, how amazing, how special they are.
And to let them know, how thankful we (parents) are to have them.

Biar baik, biar buruk pada pandangan orang lain.
Tapi di mata kita (ibu bapa) dan di mata anak itu sendiri, dia cukup sempurna.
That's how powerful, bila seseorang anak itu ada self-esteem.

Self-esteem is not something yang lahir-lahir je terus ada.
It's something to be taught. It's something to be shaped.
Oleh siapa?
Oleh kita lah. Parents.

Jangan semua benda kita expect "kerja tuhan".
Yes, semua yang berlaku di atas kuasaNya, tapi ia bergantung kepada usaha kita juga, kan?

So jangan bila anak tak pandai bawa diri,
"Takpe lah. Dah takdir tuhan."

Bila anak penakut dan tidak yakin diri,
"Takpe lah. Nanti aku masukkan dia kat sekolah tentera."

Bila anak selalu berasa kalah tanpa mencuba,
"Takpe lah. Esok-esok kang reti la."

Asyik takpe takpe je, sampai bila?
Sejauh mana kita dah mainkan tanggungjawab sebelum berkata TAKPE?

Most parents zaman sekarang ni usaha takde,
tapi pung pang pung pang nak anak hafaz Qur'an seperti pejuang mujahidin yang berjihad ke jalan Allah pung pang pung pang seorag yang gagah berani kerana di dalam dadanya sarat 30 juz ayat-ayat suci Al-Quran pung pang pung pang beriya.
Tapi?
Usaha ke arah itu takde. Cuma mengharapkan takdir Ilahi sahaja.

Ibarat lautan api sanggup kurenangi,
padahal kolam renang kanak-kanak pun belum pernah ku jejaki.

Errr macam takde kena mengena pulak.
-____-

Anak-anak ni melihat diri mereka, sepertimana orang sekeliling melihat diri mereka.
Dan mereka menerima diri mereka, sepertimana orang sekeliling menerima diri mereka.
Maksudnya,
kalau yang dilihat dan diterima itu selalunya kata-kata ransangan, semangat dan pujian dari orang-orang sekeliling, mereka akan rasa termotivasi dan akan develop "sense of pride" dalam diri mereka.
Dan mereka akan mula percaya dan sayang kepada diri sendiri.

Tapi bayangkan kalau yang diterima itu adalah makian, hinaan dan hukuman?
Macam mana agaknya pembentukan self-esteem anak tersebut?
Pastinya sangat rapuh dan menyedihkan.

Kita yang dah tua bangka ni pun, kalau sekali kena kutuk kat instagram,
terus rasa down, terus rasa taknak hidup dah, terus rasa nak terjun lombong.
Padahal kena kutuk sebab mata ada ketumbit je.
Yang kau pun cerdik sangat pergi upload siapa suruh.
;D

So bayangkan macam mana anak-anak yang belum ada apa-apa asas kukuh dalam diri mereka,
tapi kerap menerima kutukan, herdikan dan hukuman?
Sedih kan?
Self-esteem bukan perkara yang main-main,
sebab ia antara penentu pembentukan behaviour seseorang dan sesuatu yang akan dibawa oleh individu itu SEUMUR HIDUP!

So every child deserves a good foundation of  self-esteem.

Dan siapa lagi yang sepatutnya membentuk self-esteem anak-anak,
kalau bukan kita ibu bapa.
Orang-orang sekeliling hanya boleh membantu dan menyokong,
tapi yang bertanggungjawab sepenuhnya adalah kita.

Based on research,
anak-anak yang berjaya dididik dengan self-esteem yang baik akan mempunyai 4 ciri-ciri berikut:

1) Courage dan confidence yang tinggi untuk sentiasa mara dalam hidup,
2) Sentiasa berani mencuba perkara baru,
3) Sentiasa hormat dan menerima pendapat orang lain dengan matang,
4) Sentiasa bersedia menghadapi dugaan dan ujian dalam hidup dengan minda yang positif, kerana mereka ada self-esteem, good-thoughts, courage dan sentiasa yakin pada diri sendiri bahawa mereka mampu lalui segala rintangan dengan baik.

Afterall, memang itu pun yang kita mahu lihat pada anak-anak bila mereka dewasa nanti.
Kan?

Tapi persoalannya sekarang,
HOW.
How to build that sense of self-worth?

Bukan mudah untuk membina self-esteem yang kukuh dalam diri seseorang.
Tapi kita boleh bantu dengan memberi pendedahan dan memulakannya sejak awal.
Ada terrrrlalu banyak aktiviti yang kita boleh buat dengan anak-anak to help build their self-esteem sedikit demi sedikit.
Benda yang susah, jika dibuat perlahan-lahan dan sedikit demi sedikit,
akhirnya akan berjaya juga.
Kan?

So, jom saya kongsikan 15 aktiviti yang saya selalu buat dengan anak saya, Haikal
yang sedikit sebanyak mampu enhance pembentukan self-esteem dalam diri anak-anak, insyaAllah.



1) Build / make something together.

Apa sahaja yang anda dan anak suka buat bersama.
Dan pastikan ia adalah sesuatu yang anak akan berbangga dengan hasilnya.

Contoh,

Build something with Lego.

A photo posted by Adlil Rajiah (@rajiahnasir) on

A video posted by Adlil Rajiah (@rajiahnasir) on


Build a cable car.

A video posted by Adlil Rajiah (@rajiahnasir) on


Make a wreath.

A photo posted by Adlil Rajiah (@rajiahnasir) on


Tanam pokok.

A photo posted by Adlil Rajiah (@rajiahnasir) on


Masak.

A photo posted by Adlil Rajiah (@rajiahnasir) on


Buat biskut.


Apaaaaa sahaja!

Yang rumah dekat dengan pantai, boleh buat sand castle,
dan lepas dah puas buat, lompat atas sand castle tu dan gelak sama-sama.
Yang rumah tengah winter, (amboi!) boleh buat snowman or..snow castle?
Takpun buat ABC cendol. ;D

Walaupun 80% daripada aktiviti itu kita yang buat, anak buat sikit-sikit je, takpe.
Perasaan dan kepuasan yang anak dapat bila nampak hasilnya tu yang penting.
Lama-lama dia akan semakin percaya dengan kebolehan diri,
tak mudah melenting bila gagal,
dan yakin mampu buat lebih baik pada masa akan datang.



2) Mandi hujan, splash water, sambil nyanyi sepuas-puasnya.

Main air, mandi hujan or any kind of this activity,
sangattttt bagus sebenarnya.
Ada satu state of joy yang hanya boleh dicapai dengan bermain air. Kan?
Sesuatu yang boleh bagi anak rasa bebas sebebas-bebasnya.
Yang boleh bagi dia feels the freedom.
Yang boleh bagi dia let go semua negative feelings dalam diri.
Dan buat dia lebih menghargai diri sendiri.

So silakan lah sekali sekala, keluarlah bermain hujan dengan anak anda.
Sambil nyanyi-nyanyi.
Sambil splash-splash air.
Best dia tak payah cakap lah.
Kadang-kadang mak yang mengamuk taknak masuk rumah.
;D

A photo posted by Adlil Rajiah (@rajiahnasir) on

A photo posted by Adlil Rajiah (@rajiahnasir) on

 

3) Duduk sama-sama dengan anak tonton cerita kegemarannya.

Jangan selalu asyik paksa anak ikut selera kita je.
Sometimes, we have to consider their favour too.
 Mak-mak yang asyik nak tengok teman lelaki upahan ni,
pastu sorok remote takut anak tukar channel,
sekali sekala bagi lah anak layan spongebob dan boboiboy pula.

Dan kita pula yang duduk dengan dia layan cerita kegemaran dia tu.
Adalah sangat bagus jika kita juga meraikan selera dan kegemaran anak,
sebab ia membuatkan anak lebih suka berkongsi apa saje dengan kita nanti.

Duduk tu bukan duduk sesaje la ye.
LAYAN cerita tu dengan dia. Gelak dengan dia.
Berinteraksi dengan dia supaya anak nampak yang kita juga menghargai cerita kegemarannya.
Sekali sekala buatlah popcorn ke special dish ke sambil layan cerita favourite dia tu.

Kalau yang takde TV macam rumah kitorang,
sekali sekala bawa lah anak tengok wayang, dan izinkan anak buat pilihan.
:)



4) Let the kids evaluate us sometimes.

Sekali sekala, tanya anak, apa yang mereka suka pada kita.
Apa yang mereka seronok buat dengan kita.
Apa yang mereka tak seronok buat dengan kita.
Dan setiap yang diluahkan mereka itu, listen and take it seriously.

Dan lepas tu, kita pula yang beritahu anak, apa yang kita suka pada dia.
Cakap yang baik-baik. Yang boleh buat dia bangga.
Yang boleh boost self-esteem dia.


A photo posted by Adlil Rajiah (@rajiahnasir) on

Contohnya,
"Mama suka bila haikal tak cepat putus asa walaupun banyak kali jatuh basikal tadi."
"Mama seronok tengok Haikal rajin berlatih menulis."
"Mama suka bila Haikal berdisiplin ikut jadual yang mama sediakan."

Camtu.



5) Rekod / rakam moment bersama.  

Moment yang indah-indah.
Yang anak sedang tersenyum gembira.
Supaya nanti bila hubungan renggang, atau anak sangka ibu bapanya dah tak sayang,
pujuk mereka dengan rakaman-rakaman tersebut.

Boleh juga rakam achievements atau milestone anak.
First time bertatih, first time pandai naik basikal, first time pandai membaca etc.
Benda-benda ni bukan je untuk kenangan semata,
Tapi bila anak patah semangat, atau hampir putus asa,
boleh tonton semula dan let him know betapa banyak achievements yang dia dah capai selama ni,
and that will make him feel good again.
 


Ini salah satu video favourite Haikal, yang saya buatkan untuknya.
:')



6) Do silly things with your kids.

Don't be shy. Be his bestfriend sometimes.
Stand at their level sometimes.
Go rolling on the beach, or on the field.
Takpun have a fun ride kat fun fair.
Tak pun pergi playground, naik slide sekali dengan anak.
Tapi kena slide yang kukuh la.
Kang roboh pulak. ;D

Apa yang anak suka buat, kita buat sekali.
Be silly, be happy and enjoy the moment.
 

A photo posted by Adlil Rajiah (@rajiahnasir) on



7) Make your own song together.

Contohnya,
guna nursery rhymes yang anak suka, dan masukkan nama dia dalam lagu tu.
Mungkin boleh minta anak gubah lirik sendiri.
Lirik yang happy-happy dan kelakar.

Dan lagu tu nanti boleh nyanyi sama-sama masa travel ke,
masa tengah main dengan anak ke, masa anak nak tidur ke.
Lagi best kalau parents pandai main alat muzik macam gitar, ukulele, piano, etc.
Terus boleh buat konsert dengan anak.
:D

A photo posted by Adlil Rajiah (@rajiahnasir) on



8) Give your kids a chance to plan for the whole family.

Sekali sekala bagi anak peluang untuk terlibat dalam merancang family activity.
Tak kisah la plan a day trip ke,
atau plan family meal for one day ke,
atau plan family activity for a night ke.

Contohnya, seminggu sekali mungkin boleh bagi anak merancang menu breakfast, lunch, tea dan dinner untuk keluarga pada hari tu.
Lagi best kalau dapat masak sama-sama menu yang dipilih.
Dan kalau yang anak lebih dari satu, boleh take turn seminggu seorang jadi ketua planner. :)

Tapi parents kena guide lah.
Kang pagi petang siang malam nak aiskrim je payah la haha.


A photo posted by Adlil Rajiah (@rajiahnasir) on



9) Setiap kali sebelum tidur, flashback the great things they did on that day.

Biasakan supaya anak mengakhiri harinya dengan gembira.
Jangan biarkan anak tidur dalam keadaan sedih, marah, takut, etc.

Ambil 5-10 minit sebelum tidur, untuk flashback good memories yang dilalui atau achievements yang telah dicapai pada hari tersebut.



10) Paint tshirt kosong.

Ini yang saya baru kongsikan beberapa hari lepas sempena hubby's birthday.
Saya beli plain tshirt dan suruh Haikal deco baju tu untuk papanya.
Guna la fabric dye ke, permanent marker ke, sticker ke, apa sahaja.

Dan as soon as kitorang sarungkan baju tu,
muka Haikal glowing gila dan excited sangat.
Sebab apa yang dia buat tu dihargai.
That is how we install keyakinan diri dalam jiwa anak. :)

A photo posted by Adlil Rajiah (@rajiahnasir) on
A photo posted by Adlil Rajiah (@rajiahnasir) on



11) Allow your kids to get dirty and exposed to danger sometimes.

Bergelumang dengan watercolours, bergelumang dengan lumpur,
berkaki ayam kat luar rumah, bergolek atas pasir,
masuk longkang, panjat tangga, panjat pokok.
Sekali sekala, perlu izinkan mereka.

Jangan nak poyo sangat sampai tak bagi anak pijak tanah langsung sebab takut kena patuk ular tedung padahal rumput tak sampai 1 milimeter pun. Tuang je sebaldi ular tedung kat depan muka kalau jumpa mak bapak camni.
;D

Aktiviti kotor dan lasak macam ni penting sebab selain dapat meransang sistem saraf dan sistem ketahanan badan anak,
it will boost their self-esteem too!



Ini video Haikal berlari berkaki ayam kat luar rumah sampai kitorang dimarahi oleh neneknya.
;D



12) Let the child play your role sometimes. 

Boleh buat macam game.
Mama jadi Haikal, Haikal jadi mama.
Let them be us and play our character.

Dengan main game macam ni, kita akan nampak macam mana diri kita di mata mereka.
Dan perangai kita yang mana yang paling mereka ingat dan paling kuat memberi impak kepada mereka.
Children are great imitator, remember?

So dari situ, kita boleh nampak kita ni ibu yang elok ke tak elok.
Mereka akan beri lakonan yang cukup mantap dan jujur.
Confirm kau terus sentap dan insaf lepas tu. ;D

Dalam keadaan role yang terbalik itu (mak jadi anak, anak jadi mak),
boleh dilakonkan sambil buat beberapa aktiviti, contohnya bercerita, bermain, etc.



13) Bagi anak deco hadiah or greeting card untuk someone special.

Ini contoh sempena anniversary dan birthday papa Haikal last year.
Saya beri Haikal deco greeting card dan pilih pembalut hadiah untuk papa dia.
:D


Dan ini yang tahun ni punya.

A photo posted by Adlil Rajiah (@rajiahnasir) on

A photo posted by Adlil Rajiah (@rajiahnasir) on



14) Tengok album/ gambar masa anak bayi.

Ceritakan semula kepada anak macam mana dia masa baby dulu.
Macam mana sayang dan happy nya semua orang bila dapat dia.
Macam mana comel nya dia sampai jadi penyeri untuk seluruh keluarga dalam rumah.
Pastinya ia akan jadi cerita yang menyeronokan dan supaya anak tahu betapa dia disayangi dari dulu lagi.

A photo posted by Adlil Rajiah (@rajiahnasir) on



15) Always tell them you love them, everyday.

Ini common sense.
Tapi kita selalu lupa buat.
Especially bila anak semakin membesar.
Kan?

Paling kerek pun, beritahu mereka sekali masa bangun pagi,
dan sekali sebelum tidur pada waktu malam.
Every single day and night.

Anak-anak ni ada satu perkara mustahak diorang sentiasa perlukan dari kita.
Kasih sayang,
dalam segala bentuk.
Percakapan, perbuatan, layanan, semua-semua lah.

So always remember to let them know,
we love them so much no matter what.
Sibuk macam mana pun, sentiasa kembali kepada mereka.

A photo posted by Adlil Rajiah (@rajiahnasir) on




Fuh. Habis pun 15 aktiviti.
Berpeluh ketiak tulis entry hari ni. -___-

Sebenarnya terrrrrlalu banyak aktiviti yang boleh bantu build self-esteem anak.
Kita ibu bapa cuma perlu lebih kenal anak,
dan lebih kreatif dalam menghargai mereka seadanya.

Itu saje perkongsian untuk hari ni.
Terima kasih sudi baca,
dan semoga bermanfaat!

Eh, bazar ramadhan dah buka ke belum eh?
;D

4 comments:

Nor Murni Fairouz Rafingi said...

Okeh..mesti practice. Mekaseh jiji :p

Effanina Mokhtar said...

Selamat Berpuasa Jiji..
T.kasih sy suke baca..wlu nak terkeluar hingus ni..
sbb best, teruja, tersentuh, terbaik..
sy ada juga buat a few tips ini.. mmg memberikan kesan positif.
sy ada amalan kan tips2 dri blog jiji.. nmpk ada perubahan keats ank sy.. yg sgt membangga kan kami.. Alhamdulillah

Nor Hidayah Mohd Nor said...

Good Sharing Adlil,

Tak sabar nak amalkan bila ada anak nanti. Hehehe :)

hayya linda hanis said...

terima kasih kak jiji sebab ada juga share ilmu ni .. sy mmg tengah cari untuk ank sy 17 bulan yang nampak mcm takut cth lipas ,kucing cicak walaupun semua tu jauh dr dia tapi akan buat aksi takut sambil tepuk dada dan sebut 2/3 kali ayat "takut" . so sy x pasti dia tahu maksud takut untuk semua perkara atau benda yang selalu muncul tiba2.
insyallah sy akan buat step by step yg kat atas tu :)