HAIKAL'S OUTDOOR PLAYGROUP 2016 - #HaikalOPG

Hello, everyone!
Adakah korang masih ingat bendealah Haikal's Outdoor Playgroup ni?
Setelah lama menyepi sebab sibuk dengan talk dan seminar sahaja,
now #HaikalOPG 2016 is here!
Akhirnyaaaa.
;D

Sebelum saya reveal beberapa benda best dan modul terbaru #HaiklaOPG untuk musim 2016 ni,
let's throwback beberapa gambar, video dan liputan media sepanjang #HaikalOPG 2014 dan 2015.
Ambik feel rindu-rindu dulu..



 2014 dan 2015 adalah kenangan terindah untuk para peserta dan team#HaikalOPG.
Selain dapat mencetuskan kegembiraan dan senyuman di wajah ibu bapa dan anak-anak,
team #HaikalOPG juga dapat sokongan dan liputan meluas dari media tempatan.
Alhamdulillah! :)

 #HaikalOPG dalam UTUSAN, 2014. KLIK SINI.


#HaikalOPG in Safiyya TV9. KLIK VIDEO.


Aaaahhh..rindunya!! -____-


Jadi bagi merawat kerinduan dan kegersangan ini (bahah),
we are making a comeback pada tahun ini yeayy!

To be frank, team #HaikalOPG mengambil masa yang sangat lama untuk merangka modul bagi tahun ini,
sebab kitorang nak buat macam-macam kelainan, penambahbaikan dan kejutan vavavaaa!



 This is #HaikalOPG 2016.

Konsep kitorang untuk tahun ni ialah,
FAMILY -- PROJECT -- PLAY

 Ada apa dengan konsep baru ni??

1) FAMILY
Kami percaya, a family that plays together, stays together.
Jadi setiap modul yang kami bawakan setiap sesi, adalah merupakan AKTIVITI KELUARGA.
It's a parent-child activity.
Parents perlu involve sepanjang playgroup berjalan.
Bukan setakat tengok anak main, pastu ambik gambar anak, post kat IG. -..-
This will be worth it, sebab secara tak langsung parents akan dapat peluang mencapai quality time yang baik bersama anak-anak menjelang setiap hujung minggu!

2) PROJECT
Wowowo yang ni benda yang paling eksaited saya nak cerita!
Project yang kami rangkakan untuk #HaikalOPG kali ni adalah bukan calang-calang ye.
Balang-balang kuih raya pun bukan.
Ia adalah projek atau modul yang cukup padat dan akan menyentuh setiap aspek perkembangan anak-anak, iaitu fizikal, mental, kognitif, brain coordination, kreativiti, teamwork, semua-semua lah.
Setiap minggu adalah projek yang berlainan, dan tiada projek yang berulang.
Dan anak anda juga akan bawa pulang projek yang dicipta pada setiap sesi playgroup nanti!

3) PLAY
Seperti musim yang sebelum-sebelum ni, awareness of PLAY adalah misi utama kami.
Kerana anak-anak hanya akan dapat mencapai tahap pemahaman dan EQ (emotional quotient) yang tinggi, HANYA DENGAN BERMAIN.
Dan menurut kajian, BERMAIN adalah jalan utama dan jalan yang paling berkesan dalam proses pembelajaran. Haa!
All the movements, music, role playing, crafting, woodwork, sand play, bubble play yang kami terapkan dalam modul #HaikalOPG kali ni akan sangat membantu development anak-anak anda secara menyeluruh, termasuk keperluan emosi mereka.


Ini antara teaser aktiviti-aktiviti dalam #HaikalOPG 2016.
Aktiviti adalah berlainan pada setiap minggu tau!
Dan projek kita adalah menggunakan paper, fabric and wood, dan lain-lain.
Haaa siap ada kerja kayu engkauuu.
Siap sedia lah nak sinsing lengan baju, pegang hammer, gergaji, sesiku L, apa semua. ;D
Dan mungkin ada aktiviti baking juga, woot woot!!





 3 kemahiran / skills yang anak-anak korang kompom akan dapat melalui modul #HaikalOPG 2016:

1) Powerful IMAGINATION skills 

 #HaikalOPG menggalakkan kanak-kanak membawa pengalaman mereka sebagai satu situasi dalam sesuatu permainan.  Mereka berimaginasi dan berkomunikasi dengan diri sendiri atau orang lain, tentang apa yang mereka mainkan. 
  Mereka juga mampu berfikir untuk menggunakan peralatan yang diberi, dengan fungsi yang berbeza-beza dan “beyond logic”. Contohnya, kereta boleh terbang, lori boleh jadi keretapi, sikat digunakan sebagai mikrofon, dan sebagainya.   Imaginasi mereka tidak terbatas dan tidak terhad kepada satu fungsi sesuatu permainan. Let them imagine!

2) Good COMMUNICATION skills 

#HaikalOPG melibatkan “peer-group”, secara berkumpulan.  Apabila sekumpulan kanak-kanak bermain di dalam satu ruang, dan alat permainan dikongsi bersama, ini secara tidak langsung memberi peluang kepada kanak-kanak untuk berkomunikasi serta berkongsi idea-idea dan isu-isu kompleks sesama mereka. 
 Dan kebiasaannya, kanak-kanak tidak menggunakan bahasa pertuturan sebagai medium komunikasi, sebaliknya membuat “play-symbols” atau aksi-aksi tertentu yang mereka fahami. Maka, bermain sebenarnya adalah “shared language” yang dikuasai oleh kanak-kanak, sebagai permulaan bagi “communication skill” mereka.


3) Efficient PROBLEM-SOLVING skills 

Dalam #HaikalOPG, kanak-kanak akan mengalami beberapa keadaan yang mencabar seperti perlu berkongsi alatan permainan yang terhad, perlu menentukan giliran bermain, atau perlu membuat sesuatu binaan atau projek secara berkumpulan dan sebagainya. Cabaran-cabaran ini akan melatih kanak-kanak untuk berfikir dan melontarkan idea-idea tentang bagaimana untuk mengatasi cabaran tersebut.


Dan ini pula 3 awareness atau parenting skills yang parents kompom dapat melalui pengalaman #HaikalOPG 2016, bukan setakat reti duduk tepi main henpon. -____-

1) Know how to MANAGE RISKS while playing with kids
2) Know how to ENRICH ENVIRONMENT to enhance quality play.
3) Gain more AWARENESS and parenthood-childhood KNOWLEDGE through play and our indirect sharing session.


Kat mana lokasi baru #HaikalOPG 2016 ni??
Kali ni, we are collaborating with Space at Bebundo, Seksyen 11, Shah Alam!
Sebab diorang punya outdoor area sangat cantikkkk dan selesa yeayyy.

 Best kannnn?


And here is the map!



Okay tentang tarikh setiap sesi pula.
#HaikalOPG 2016 akan ada 6 sesi semuanya pada setiap Ahad, sepanjang bulan March dan April 2016.
Boleh refer poster di bawah untuk tarikh-tarikh sesi tersebut.
Again, please note that aktiviti pada setiap sesi adalah berbeza-beza dan tidak berulang.
So register untuk semua sesi adalah highly recommended!
Gicuu. ;D




Okay tentang yuran!
We promise to give affordable price dan setanding dengan high-class service, activities dan facilities yang kami provide untuk #HaikalOPG 2016!

So this is our rate, per parent-child pair:

1 session (any date): 
RM190

3 sessions:
RM510 (RM170 x 3) **

All sessions (6 sessions): 
RM900 (RM150 x 6) **


**Anda akan menerima 7 buah PARENTING E-BOOK PERCUMA, jika mendaftar untuk 3 atau 6 SESI #HaikalOPG. Dan kami juga menerima bayaran secara ansuran. 


EVERY SESSION IS LIMITED TO 20 KIDS ONLY ye!
So cepat decide tarikh, dan daftar okayyy.

Tapi sekarang, kitorang ada SPECIAL PROMO HARGA RUNTUH selama 2 hari 





Last but not least,
Acik Jiji dan seluruh team #HaikalOPG 2016 dah sesabor nak jumpa korang di setiap sesi nanti.
Mesti besttttttt!
Thank you in advance for your endless support!

 Don't forget to follow us:

FB Page: Haikal's Outdoor Playgroup
Instagram: @haikalopg

Email: haikal_opg@yahoo.com


4 comments:

faizi nor said...

ji..umur budak start 4yo je ke boleh masuk?

norhidayatun mohamad nor said...

2years old tarak ke?huwaaaa...dh lme nk join...

Siti Nur Amirah said...

Eksited nak join.tp ank bru 3yo..��

ellysya hani said...

nak join yg 3/4 ni..ada kosong lg x?