Teknik "in-character"



Hari ni saya nak share salah satu teknik yang saya selalu guna untuk "kuasai" Haikal, especially di saat-saat genting.
Contohnya waktu emosi dia kurang baik,
waktu dia taknak dengar cakap atau taknak beri kerjasama.
.
Nama teknik ni ialah--
teknik “in-character”.
.
Tak payah google lah.
Sebab sebenarnya saya reka sendiri nama teknik ni.
Baru cipta tadi hahah.
.
But whatever the name is, i find this technique is really helpful, dan selalu berjaya "menundukkan" Haikal. 😏
.
Sama macam masa kita kecik2 dulu,
anak-anak kita juga mempunyai obsession terhadap watak atau character dalam cerita2 yang ditonton di TV / movie atau yang dibaca di dalam buku.
.
Walaupun kita tak dedahkan sangat mereka dengan mana2 character tertentu,
percayalah mereka tetapppp akan develop satu character kegemaran dalam diri.
Dan kadang-kadang, character kegemaran anak-anak ni boleh berubah mengikut minat, peningkatan umur, surrounding atau pengaruh kawan-kawan.
.
Dan yang bestnya, bila anak-anak obses terhadap character tertentu, mereka automatically akan ada kemahiran menghayati dan meniru watak tu sekali.
Siap dengan suara, dengan body gestures, dengan facial expressions, semua cukup.
.
Cuba tengok anak-anak kita bila mereka tengah "in-character",
jangankan Rosyam Nor, silap-silap Johnny Depp pun sanggup bersara bila tengok anak kita berlakon.
Terus bersara sebab dah jumpa pelapis. 😂
.
Bagi saya secara peribadi,
i don't think this kind of obsession towards movie character is a bad thing.
As long as ianya masih boleh dikawal dan masih berpijak di bumi yang nyata.
.
And if we're creative enough, we can actually "use" this obsession untuk mendominasi anak-anak supaya lebih patuh dan lebih beri kerjasama, especially ketika emosinya tidak terkawal.
.
I've been using this technique for a quite some time, and i find it easier to dominate Haikal bila dia dalam state "in-character".
.
Setiap kali Haikal tak endahkan suruhan saya,
Atau memberontak dengan keputusan saya,
Atau tak menghormati arahan saya,
Atau melawan cakap saya,
Atau meninggikan suara, dan sebagainya--
saya akan gunakan teknik ni serta merta.
.



And this is how i do it 👇
.
1) Identify at least 3 characters that your child is obsessed with.
.
Macam Haikal, currently dia obses dengan Storm Trooper (Star Wars), Raphael (Ninja Turtle) dan Blaze (Blaze and The Monster Machine).
.
2) Identify the rivals or the masters or the leaders of those characters.
.
Haa yang ni penting.
Sebab yang nak kena jadi watak2 rival ni nanti adalah kita ibu bapa. 😌
So pastikan kita tahu siapa watak lawan atau ketua kepada watak2 yang anak kita suka dalam point no. 1 tadi.
.
Bila dah tahu watak lawan/watak ketua tu, cuba hayati dan cuba tiru karakter watak2 tersebut. Tiru suara, facial expressions, body gestures, etc.
.
3) Setiap kali berlaku saat2 tegang atau bila emosi anak kurang baik, serta merta panggil anak dengan nama character yang anak obses di point no. 1 tadi.
.
Contohnya, bila Haikal taknak habiskan nasi dia,
I will immediately address him as one of his favourite characters--
.
"Storm Trooper, if you wanna win the next battle, you must have enough energy. And this rice will give you incredible strength and power." 💁
.
Atau--
"Raphael, finish your rice now. Before The Shredder (musuh ninja turtle) come and finish you. I'm your Sensei Splinter (boss ninja turtle) and only I know what's best for your muscles and soul."
.
Haa.. Saiko tak?
Padahal nak suruh habiskan nasi je. 😂
.
Yang penting, kita kena terus masuk dalam character (suara, mimik muka, body gesture semua complete) dan paksa anak masuk sekali dengan memanggil dia sebagai nama favourite character nya.
.
Kadang-kadang bila Haikal liat nak mandi pun saya guna teknik yang sama.
.
“Hey Storm Trooper! I’m Jedi. *buat gaya dan  suara* I want you to follow my order now. Go and take a bath, because later we'll have light saber battle. If you don't take a bath, you lose.”
.
😂
.
4) Stay in character. And stay in your child's logic.
.
Sepanjang tempoh "in-character" tersebut, korang kena mainkan watak dengan sebaiknya,
dan jangan putus asa sehingga anak terpengaruh dan akur.
.
Yang paling penting, jangan tetiba pergi tukar character, atau lari fokus atau lari dari logic akal anak-anak.
Don't go too high, sampai anak tak faham and lose interest.
It's your job to make sure your child is always in character and get influenced by your character.
.
Benda ni senang je sebenarnya.
You just do you.
But in a different character. 😂
.
Memang nampak macam tak masuk akal,
tapi saya cabar korang untuk cuba try test dulu.
Baru tahu macam mana dia punya pergi. 😂
.
Teknik ni seronok tau.
Sampai kadang-kadang rasa rindu nak gaduh dengan anak sebab rindu nak get in character.
Pastu sama-sama beriya berangan. Hahah.
.
Sekian perkongsian untuk hari ni.
Semoga bermanfaat.
And have a blessed week ahead, pipol!
.
.
P/s: For more helpful parenting tips, read my two bestseller books #3Kertas3Krayon3PenselWarna & #WhySoSeriousParents.
.
More info, klik 👇
https://goo.gl/CN7WEo

.
Whatsapp 011 5289 0825
www.wasap.my/601152890825

Mahkota Sabar



Tadi masa tengah makan dengan Haikal kat satu restoran, ada sorang akak ni duduk selang satu meja dari kami. 
Dia asyik pandang-pandang Haikal. 
Sambil pandang, dia senyum dan bisik pada sorang lelaki sebelah dia. 

Saya tak pasti apa yang diborakkan tentang Haikal. 
Nak kata handsome sangat, mak dia lagi handsome. 💁😂

Lepas hampir setengah jam,
tiba-tiba akak tu bangun dan mendekati kami. 

"Assalamualaikum."
Dia tegur sambil tersenyum. 

Haikal yang dari tadi kusyuk melukis, terus angkat kepala dan jawab salam. 

"Berapa tahun ni?"
Akak tu tanya sambil sentuh bahu Haikal. 

"Enam."
Haikal jawab sambil sambung melukis. 

"MasyaAllah bijaknya. Pandai dia melukis."

Saya senyum saje. Tak tahu nak respon apa. 😂

Tiba-tiba akak tu cakap--

"Allah betul-betul sayangkan awak. Dia bagi awak anak yang bijak dan comel. Jaga dia baik-baik ye."

"InsyaAllah, kak." 

Dalam hati saya--
Haduu dah macam nasihat mak aku je ni. 😌

Tiba-tiba akak tu sambung --
.
"Akak ni dah 14 tahun kawen, tapi masih belum ada rezeki nak dapat anak. Bila akak tengok anak-anak macam ni, akak nampak mahkota di atas kepala ibu bapa mereka. Tapi mahkota tu hanya kami orang-orang yang belum ada anak je yang boleh nampak. Bagi kami, orang yang dikurniakan anak adalah bukan calang-calang orang. Sebab Allah yang pilih korang untuk dipakaikan mahkota tersebut. Jaga anak ni baik-baik ye. InsyaAllah dia akan bantu awak di mahsyar nanti."

Ya Allahh. 
I almost burst into tears. 

Saya terus bangun dari tempat duduk, dan peluk akak tu. 
Dia sambut pelukan saya, 
dan sambil gosok belakang saya, dia cakap--

"Doakan akak sekali ye. Kalau tak sempat dapat anak kat dunia, doakan akak dapat ramai anak kat syurga nanti." 

"InsyaAllah, kak."

Itu je saya mampu jawab. 
Sebak menahan air mata. 

Before she and her husband left, ini kata-kata terakhir dia yang saya tak boleh lupa --

"Orang kata, penantian itu satu penyeksaan. Tapi bagi akak, penantian itu sebenarnya anugerah. Tak semua orang mampu menanti tanpa berputus asa. Allah tu sangat baik sebenarnya. Takde satu pun perkara yang dizinkan untuk aniaya kita. Kita je yang selalu bersangka buruk." 

So. Damn. True.

Hari ni, saya belajar dua benda --

Satu, 
kadang-kadang kita patut lihat hidup kita dari perspective orang lain. Sebab kita selalu nampak kekurangan hidup kita, sedangkan ada orang yang kurang bernasib baik yang mengimpikan hidup seperti kita. 

So stay thankful, 
stay patient, 
and stop complaining. 

Dua, 
saya mula nampak definisi SABAR dari sudut yang berbeza. Betapa akak tu mampu kekal positif dan bersangka baik dengan takdir Allah, biarpun diuji selama 14 tahun. 

Sabar--
bukan tentang berapa lama kita sanggup tunggu. 
Tapi tentang kemampuan kita kekalkan mindset dan sikap yang baik sepanjang tempoh menunggu itu. 

Kepada akak yang saya jumpa tadi, 
maybe you're not reading this. 
But i want to thank you for the beautiful lesson you've indirectly taught me just now. 

Semoga akak dapat apa yang akak impikan, 
dan semoga akak terus dikurniakan ketenangan hati dan kebahagiaan hidup.

Bagi saya sekarang--
akak pun ada mahkota di kepala. 

Bukan mahkota anak, 
tapi mahkota sabar. 

Tayar Haus



Haikal: Mama, kenapa kita kena tukar tayar kereta?

Me: Sebab dah haus.

Haikal: Laa. Kenapa nak membazir duit?
.
Me: Apa yang membazir nya?
.
Haikal: Tak perlu la sampai tukar tayar baru.
.
Me: Kenapa pulak? Tayar dah haus, kena la tukar.
.
Haikal: Tayar haus, bagi la dia minum. Lepas minum, elok la dia.
.
Me: Kelakar ke? 😒
.
Haikal: Apa kelakar pulak? Betul lah. Kalau mama haus, mama buat apa? Minum kan?
.
Me: Haduuuuu...Memang la. Tapi tayar haus tu maksudnya tayar dah botak. Bukan sebab dia haus nak minum.
.
Haikal: Ooo.. Tayar botak sebab rambut dia dah gugur ke?
.
Me: Lahhh. Apa pulak rambur gugur niiii. Tayar mana ada rambutttt adoii!
.
Haikal: Habis tu botak kenapa?
.
Me: Tayar botak tu maksudnya dah nipis, so kena la tukar. Kalau tak tukar, bahaya. Boleh eksiden. Camtuhhh. 😑
.
Haikal: Ooooo.. Cakap je tayar dah nipis, kan senang? Tak perlu kejap haus, kejap botak. Mama ingat tayar tu manusia ke? Kalau mama cakap tayar nipis dari awal tadi, mesti kita tak gaduh.
.
Fine fine fine fineeeeee! 😑😑😑
.
Kepada yang cipta term "tayar haus tayar botak" ni, sila pindah ke planet musytari sekarang, sebab anda telah menyusahkan penduduk bumi. Kot ye pun nak cipta term pelik-pelik, cipta la sekali skema jawapan untuk jawab kat budak-budak ni hergh.
.
#HaikalsLogic
#SenakOtak
#TayarHausBagiMinum
#Haduuuuu😂
.
.
More #HaikalsLogic stories in my bestseller book:#WhySoSeriousParents😊


Seminar Keluarga Sunnah Oct 2017

Pernah sekali buku saya tersenarai dalam carta BESTSELLER di MPH, bersebelahan dengan buku "Isteriku Bidadariku" oleh Ustaz Ebit Lew.
.
Masa tu dah happy gila dah.
Terus tergopoh gapah keluarkan phone, sebab nak bagitahu satu kampung. 😂
.
Dan Sabtu lepas, saya berpeluang dengar seminar Ustaz Ebit secara live dan berkesempatan berbual dengan beliau.
.
Kalau buku tercalon sebelah buku ustaz pun dah riuh sekampung, boleh bayangkan tak camane bila dapat berdepan dengan Ustaz Ebit?
EXCITED tahap sesak nafas oii. 😂
.
Nak-nak bila Ustaz Ebit cakap (berkenaan buku saya)--
"Tahniah puan. Semoga Allah terus sayang puan sekeluarga."
.
Allahhhhh terus aminkan 800 kali lalu meninggal dalam iman. Hahah.
Memang lain betul auranya bila berdampingan dengan orang-orang yang tinggi ilmu ni.
.
Mungkin ini lah salah satu kekuasaan Allah yang ditunjukkan melalui hambaNya.
Kuasa ilmu. 😊
.
So hari ni saya nak share sikit beberapa points penting yang saya belajar daripada 4 tokoh yang amat saya kagumi (Ustaz Ebit Lew, Ustazah Fatima Syarha, Ustaz Pahrol dan Ustaz Hariyanto) di Seminar Keluarga Sunnah di Matrade KL, Sabtu lepas.
.
Baca,
dan perlahan-lahan ubah ke arah yang lebih baik.
Kita usaha sama-sama, ok?
.
.
🔴 Jaga solat awal waktu, PASTI keluarga akan bahagia. Beza orang yang sekadar solat dengan orang yang solat di awal waktu, ibarat langit dan bumi. Jauh bezanya. Dan Allah akan hujani rezeki pada rumah orang-orang yang jaga solat di awal waktu.
.
🔴 Wujudkan ta'lim dalam rumah sekurang-kurangnya 30 minit setiap hari. Ta'lim adalah sesi berkumpul sekeluarga dan bercerita tentang Allah, kisah nabi, tafsir quran, atau hadis2. Jadikan rumah kita sebahagian dari taman syurga.
.
🔴 Wujudkan 3 waktu ini dalam keluarga, sekurang-kurangnya sekali sehari: Solat berjemaah, Makan berjemaah, dan Bercerita/berbual.Dan dalam ketiga-tiga waktu ini, haramkan handphone dan TV.
.
🔴 Menguap atau melihat handphone ketika pasangan atau anak-anak sedang bercerita, adalah akhlak yang sangat buruk.
.
🔴 Sebut nama pasangan dan anak-anak dalam doa selepas solat, setiap hari.
.
🔴 Banyakkan menyebut "ya arhamar rahimin" (Yang Maha Pengasih dan Penyayang). Supaya setiap anggota keluarga kita juga sentiasa ada dua sifat itu-- penyayang dan pengasih.
.
🔴 Hindari sikap MALAS. Buang perkataan MALAS dalam kamus hidup. Allah benci orang yang malas, Allah menyempitkan rezeki orang yang malas. Kurangkan tidur, kurangkan makan, kurangkan social media, kurangkan berhibur. Kerana itu punca malas.
.
🔴 Tanda Allah sayang keluarga kita ialah bila setiap ahli keluarga mampu berlembut dan bertoleransi sesama sendiri. Kalau kita masih berkasar, kerap bertelingkah, kuat merajuk, pentingkan diri sendiri, maksudnya keluarga kita masih jauh dari Allah.
.
🔴 Orang yang paling kaya dan bahagia adalah orang yang kenal Allah, percaya Allah, RASA Allah sentiasa melihat, dan yakin setiap musibah dan nikmat itu adalah kerana kasih sayang Allah.
.
🔴 Apa ciri-ciri rumah yang Allah suka? Rumah yang sentiasa bersedia menyambut Rasulullah saw sebagai tetamu. Bayangkan Rasulullah nak datang rumah kita petang ni. Adakah kita akan malu atau mengelak? Adakah kita akan sorokkan mana2 majalah, DVD, frame gambar? Adakah kita akan hulurkan Quran yang berhabuk (dah lama tak baca) kepada Rasulullah? Atau adakah kita dalam keadaan yang sentiasa bersedia untuk menyambut Rasulullah, dan yakin baginda akan suka berkunjung ke rumah kita? Tepuk dada.
.
🔴 Nafkah wajib seorang suami kepada isterinya ada 3: Tempat tinggal, Makanan, Pakaian. Suami isteri yang tinggal di rumah mak atau mak mertua atas sebarang sebab, bermaksud suami belum menyempurnakan nafkah tempat tinggal. Tapi kalau tiada pilihan, suami tetap perlu beri bayaran sewa (atau sumbangan setimpal) kepada tuan rumah, bagi menyempurnakan nafkah tersebut. Ini kewajipan. Dan kalau tak ditunaikan, suami akan menanggung dosanya, dan boleh jadi asbab rezeki keluarga sempit dan rumahtangga tak bahagia.
.
🔴 Rasulullah saw tak pernah merungut apabila makanan yang disediakan isterinya tak sedap, kekurangan pada sikap/layanan isterinya, kenakalan anak-anak, sikap ego orang tua, rajuk/cemburu isterinya, atau sebarang kesusahan dalam rumahtangga. Rasulullah tak pernah merungut. Kerana merungut adalah salah satu tanda hati telah hitam.
.
🔴 Macam mana nak bersihkan hati yang hitam? Rajin basuh toilet, bersihkan rumah. Kerja-kerja "kotor" sebegini akan membersihkan hati dan menundukkan jiwa. Sambil bersihkan tandas, repeat dalam hati--
"Rajiah, kau bukan siapa-siapa, kau takde apa-apa, kau tak pernah buat apa-apa. Semua kebaikan yang ada pada kau, adalah kuasa dan pertolongan Allah semata-mata." 😭
.
🔴 Setiap kali kita nampak keburukan atau kekurangan pada pasangan dan anak-anak--
SABAR.
Betulkan diri sendiri dulu. Kadang2 kekurangan itu bukan pada pasangan atau anak-anak, tapi pada diri sendiri yang gagal bersyukur, gagal mendidik dan gagal menjadi contoh yang baik. Orang yang betul2 yakin dengan Allah, tak pernah pandang rendah pada orang lain, termasuk dirinya sendiri.
.
🔴 Setiap kali buat kebaikan, jangan harapkan pujian daripada pasangan, tapi harapkan Allah pandang dan Allah sayang. Sebab bila Allah sayang, automatik seluruh makhlukNya sayang pada kita.
.
🔴 Kekalkan mawaddah (romantik) dalam rumahtangga. Jalan pegang tangan, baring atas riba pasangan, peluk pasangan, pandang wajah pasangan dengan rasa cinta. Biarpun di hadapan anak-anak.
.
🔴 Ringankan mulut untuk ucapkan kata cinta, kata penghargaan, pujian dan dorongan kepada pasangan dan anak-anak setiap hari. Itu akan melembutkan hati dan mengeratkan hubungan.
.
🔴 Rasulullah saw tak pernah pukul/rotan/kurung/ikat/meninggikan suara kepada pasangan dan anak-anak. Baginda bijak menggunakan kemahiran komunikasi dan tutur kata yang berhemah untuk selesaikan sebarang konflik dan stress. Kekerasan dan kekasaran fizikal hanya akan mengeraskan hati dan menjarakkan hubungan.
.
🔴 Cara hidup kita menentukan cara mati kita. Dan cara mati kita menentukan cara kita dibangkitkan semula nanti. So kalau nak kesudahan yang baik, betulkan cara hidup bermula sekarang!
.
🔴 Sentiasa buat kebaikan, walaupun kepada pasangan yang tak pandai menghargai, pasangan yang ego, pasangan yang jahil, pasangan yang tak membalas kebaikan tersebut. Kerana setiap kebaikan yang kita buat, pasti akan dibalas oleh Allah. Buat baik, sebab nak Allah sayang, bukan sebab nak pasangan sayang. Ingat, tiada satu pun kebaikan yang sia-sia!
.
🔴 Rumahtangga yang sejahtera adalah salah satu syurga dunia. Sesiapa yang tak berusaha untuk capai syurga dunia, tak akan mampu beroleh syurga di akhirat nanti. Maka penting untuk kita berusaha capai keluarga sejahtera, sebelum mati.
.
🔴 Suami yang rajin tolong basuh pinggan, bukan suami dayus. Suami yang rajin tolong sidai baju, bukan suami dayus. Suami yang tolong mandikan anak-anak, bukan suami dayus. Suami yang patuh cakap isterinya, bukan suami dayus. Tapi suami dayus, adalah suami yang tak mampu membimbing isterinya ke jalan Allah, tak mampu menjaga aurat isterinya, tak mampu membentengi isterinya dari azab api neraka.
.
🔴 Rumahtangga yang sentiasa ada solat dan zikir di dalamnya, pasti akan tenang dan bahagia.
.
🔴 Jarak sesuatu masalah dengan penyelesaiannya, ibarat jarak dahi dengan tempat sujud. Apa pun konflik dalam rumahtangga, kembali pada Allah.
.
🔴 Kualiti sesebuah keluarga terletak pada kualiti solat anggotanya.
.
🔴 Sentiasa bersedekah sesama anggota keluarga. Kerana sedekah itu lebih tajam daripada doa.
.
🔴 Keluarga adalah asas hidup. Kalau keluarga sejahtera, seluruh perjalanan hidup akan mudah.
.
🔴 Seorang suami perlu ada sifat "ghirrah". (Bukan ghairah. Itu memang dah confirm ada. 😂) Ghirrah bermaksud cemburu. Cemburu yang bertujuan untuk memelihara kehormatan isteri dan menghindar isteri daripada maksiat dan dosa. Contoh, kalau isteri nak keluar dengan kawan2, suami boleh izinkan. Dengan syarat, auratnya terpelihara, pergaulannya terjaga.
.
🔴 Doa bila rumahtangga dilanda badai atau musibah:
Surah At-Taubah, ayat 128-129.
Ini doa favourite Rasulullah saw.
.
🔴 Doa supaya satu keluarga sentiasa jaga solat:
Surah Ibrahim, ayat 40.
.
🔴 Doa supaya Allah sentiasa pelihara ibu bapa kita:
Surah Al-Ahqaf, ayat 15.
.
🔴 Doa memohon zuriat, dan agar Allah sentiasa beri kesabaran ketika belum ada zuriat:
Surah Maryam, ayat 1-10.
.
.
Semoga apa yang saya kongsikan ini bermanfaat, dan menjemput rahmat Allah ke dalam keluarga kalian.
.
Ini cuma perkongsian.
Bukan nasihat, atau jauh sekali nak tunjuk bagus.
.
Sama-sama kita berlapang dada,
cuba ikut sunnah Rasulullah,
dan perlahan-lahan kayuh kembali kepada Allah.
.
Sementara masih dipinjamkan nyawa ni.
Kan? 😊
.
Apa pun, tahniah kepada Ustaz Ebit Lew & Transform Training & Consultancy di atas anjuran sebuah majlis ilmu yang sarat dengan manfaat dan impak yang paling meresap ke dalam jiwa!
InsyaAllah tahun depan kami nak join lagi Seminar Keluarga Sunnah ni.
Sebab best sangattttttt! 👍👍👍
.
.
.
More info:
www.keluargasunnah.com

#JijiTurns30



In two days, I will be 30. 😌

Some say—
Life begins at 30

And some studies say—
kematangan dan kecantikan wanita akan berada di kemuncak pada usia 30 tahun.

Wah!
Macam memujuk hati sendiri je baca research camni 😂
.
But to me --
life begins everyday.

Because in life, we shouldn’t stay at the same spot, at the same place, at the same level.
We need to keep stepping forward, moving further, taking risks, and leveling up everyday. Kan? 

And to begin a "new life", 
we need to get out of our comfort zone. 

Hidup ni macam main game. 
Fasa demi fasa. 
Level demi level. 

And at each level, there'll be difficulties, problems, distractions, obstacles, challenges. 
And after every winning, we feel happy. 
But we never stay at that level, to keep playing and winning the same level. 

We straight away enter a new beginning, 
and get ready to face new challenges. 

Dan begitu lah seterusnya, dan seterusnya. 
Macam sama saje proses nya. 
But we actually get stronger and wiser as time goes by. 

Dalam hidup pun macam tu. 
Our age symbolises our level of life. 
.
So harapnya bila dah masuk 30 ni, 
saya ada kematangan dan kewarasan yang sepatutnya lah ye. 😂

And to begin this new stage of life,
I thought of spending some time with beautiful children who always have a special spot in my heart. 
.
Anak-anak--
di rumah kebajikan, anak yatim, asnaf, pelarian dan homeless.

Sebab bagi saya--
these children are the unsung heroes who teach me the true meaning of life.

They never be in a comfort zone, even for one day. 
They are tested everyday. 
They struggle everyday. 
They compete everyday. 

They learn life, 
and live life one day at a time. 
And they manage to start a new life, 
with a strong spirit, 
every single day. 

So because these children are so strong and unbreakable, 
saya nak "pinjam" semangat mereka, 
to begin my "3 series" journey. 😁

Saya akan pilih beberapa rumah kebajikan di sekitar Perak dan Selangor, dan hulurkan sikit sumbangan kepada mereka. 
If possible dan jika diizinkan pihak rumah kebajikan tersebut, i will be spending some time with them too. 

So today, I would like to invite you my dearest followers to join me to do what we can, for these children. 

Ada DUA options yang anda boleh pilih to be part of this flash charity program--


1) Direct transfer your donation to my account. 

Maybank : 1627 3103 8753
Adlil Rajiah Binti Mohd Nasir
Recipient’s reference: Jiji30

Akaun ni saya dah kosongkan, supaya 100% duit yang masuk boleh disumbangkan sepenuhnya.

There's no minimum or maximum donation. 
Just give how much u can give. 
50 sen, saya terima. 
RM2 juta punnnn saya terima. 


2) Melalui pembelian buku dan LOOKISSLAH Doodle Tshirt. 

You can choose to buy for yourself, atau beli untuk disumbangkan kepada rumah kebajikan. 

Kalau beli untuk diri sendiri, RM3 from your payment will go directly to the tabung. Kalau beli untuk disumbangkan, bayar harga biasa, dan saya akan serahkan buku / doodle tee tersebut kepada rumah kebajikan yang terpilih nanti.

Proses pembelian adalah seperti biasa, melalui whatsapp --

Buku: 011 5289 0825 
Link: www.wasap.my/601152890825

 

Lookisslah: 019 610 1261 
Link: www.wasap.my/60196101261




Semua sumbangan hanya diterima sehingga 15/9/2017 (ESOK), 
jam 12 tengahmalam.

Dan akan mula diedarkan pada 16 September 2017, secara berperingkat. 

Ye, hari ni dan esok je ye tuan puan. 
Sebab memang last minute punya plan nih. 😂
Nanti petang ni saya cerita kenapa tetiba tergerak hati nak buat flash charity untuk birthday kali ni. 

Kalau ikut plan asal, nak pergi maldives je. 💁
Ok gurau. Hahah. 

So pilih la mana-mana option donation, yang paling mudah untuk korang ok? 
Yang penting, kita BERI. 
.
Mana lah tahu ada yang berhajat apa-apa,
atau sedang diuji dan mahu Allah permudahkan sesuatu,
atau tengah ditarik nikmat kesihatan dan mahu Allah berikan kesembuhan,
this may be the reason untuk Allah perkenankan hajat-hajat tersebut.

Sebab fadhilat MEMBERI ni sangat luas.

We will get richer,
when we make people rich.
We will live happier, 
when we make people happy.
We will always get more,
when we give people more.

Itu janji Allah. 
Dan Dia tak pernah mungkir. 

May this 16th September, 
will turn me into a better muslim, a better wife, a better mother, a better daughter, a better sister, a better everything, InsyaAllah. 
Korang doakan, ye? 😁


Help me spread the love, dan kalau korang tahu mana-mana rumah kebajikan atau keluarga yang kurang berkemampuan di sekitar Perak & Selangor, kindly drop a comment below. Nanti saya akan take note untuk bahagi2kan sumbangan yang diterima. 

Thank you, guys! 

#JijiTurns30

#WeLiveToGive

9 Rutin Untuk Build Strong Connection Dengan Anak.


Saya terima banyak inbox daripada parents yang mengadu tentang--

anak tak dengar cakap, 
anak taknak ikut peraturan, 
suka melawan, 
suka memberontak, 
tak hormat ibu bapa, 
macam-macam. 
.
Maybe I’m not the right person to talk about this.
Because I myself is still far from a perfect parent.

Tapi mungkin saya boleh kongsikan sikit, 
apa yang saya tahu, apa yang saya belajar dari pakar-pakar psikiatri yang saya jumpa, dan apa yang saya sendiri dah prektikkan for the past 5 years dengan anak sendiri. 
.
To be honest, in parenting I believe —
in the power of CONNECTION.
.
Sikap dan tahap toleransi anak adalah sangat bergantung kepada kekuatan HUBUNGAN parent-child itu sendiri.
Dan kekuatan HUBUNGAN itu, bergantung kepada effort ibu bapa dan anak dalam membina HUBUNGAN tersebut.
.
Kalau difikirkan balik, sebenarnya banyak improvement yang berlaku pada Haikal dari segi perkembangan sikap, minda, dan emosi, 
bila saya dan suami mula focus on building CONNECTION dengan dia.

Dan kami sangat percaya bahawa, 
only with a strong CONNECTION, Haikal akan patuh arahan, dengar cakap, beri kerjasama dan ikut peraturan yang kami tetapkan untuknya. 
.
Anak-anak ni macam kita juga.
Kita hanya “ikut cakap” dan “ikut arahan” orang yang kita rasa “connected to” sahaja. 
Dan kalau orang tu macam tak penting atau takde kena-mengena, 
kita akan ignore je, dan feel free to break the rules.
Kan? 

Kajian menyatakan—
anak-anak yang mempunyai STRONG CONNECTION dengan ibu bapa, 
adalah anak-anak yang paling mudah beri kerjasama, 
bukan saje dengan ibu bapa, tapi juga dengan orang sekeliling.
.
But course, anak-anak ni ada angin dia jugak.
Sometimes mereka akan “buat perangai” dan ikut kepala sendiri, sebab bahagian otak “prefrontal cortex” mereka masih belum berkembang sepenuhnya. 

That's why dalam Islam pun sebutkan mereka ini sebagai--
belum mummayiz. 
Belum ada kewarasan dan kematangan sepenuhnya.
.
So hari ni, saya nak kongsikan 9 rutin yang saya sendiri buat for the past 5 years, untuk build strong connection dengan Haikal.
Sejujurnya, rutin-rutin ni dah banyak bantu saya setakat ni, dan Alhamdulillah, my parenting journey is not that hard for me. 😊
.

1) Amalkan 12 Pelukan Sehari

Menurut kajian--
"Setiap manusia perlukan 4 pelukan untuk "hidup", dan 8 pelukan untuk maintain emosi yang baik sepanjang hari."

So total up, 
kita perlukan 12 pelukan setiap hari.

And in order to receive enough hugs,
we must give enough hugs.

Jadikan rutin untuk beri pelukan pertama lepas bangun tidur, 
dan pelukan terakhir sebelum masuk tidur.
Selain tu, selit la bila-bila. 
Masa pergi kerja ke, masa balik kerja ke, masa hantar anak sekolah, ambik dari sekolah, masa tengok TV, masa main, etc.

Kajian mengatakan, pelukan adalah sangat penting.
Lebih-lebih lagi bila anak dah meningkat remaja.
Hugs will trigger stronger parent-teens connection, 
dan lebih mudah untuk ibu bapa “mengawal” anak-anak remaja.


2) PLAY!

Bermain bersama anak-anak ye.
Bukan bermain yang masa malam jumaat tu. 😂

Setiap kali main dengan anak, wujudkan interaksi.
Bukan bagi anak main sorang-sorang dan mak bapak main phone kat tepi. 😑

Bermain dan bergelak ketawa dengan anak will keep us deeply connected and feel younger, by stimulating endorphins and oxytocin in our bodies. 
Ia juga akan buat anak lebih positif dan tenang setiap kali berhadapan konflik dan amarah. 


3) Bila berinteraksi dengan anak, TURN OFF YOUR PHONE

Zaman sekarang ni, memang susah betul nak berenggang dengan phone, kan? 
Bila orang suruh put away phone masa layan anak, kita pun beri alasan kononnya--
Nak rekod moment indah dengan anak, 
nak simpan buat kenangan, 
nak optimize penggunaan teknologi, 
blablabla.. 😑

Tak salah pun nak rekod video atau gambar anak-anak untuk kenangan.
Memang semua orang pun suka flashback kenangan. 
Saya pun sama.

Tapi jangan lah sampai setiap saat pun, phone melekat kat tangan, 
sampai kita lose those "live moments" dengan anak-anak! 

Kalau dalam solat, 
we have to put away our phones, to get connected to Allah.
So untuk build connection dengan manusia pun sama. 
Minimize distractions dan bina connection sebaiknya pada ketika dan waktu tersebut. 

Even turning off music in the car can be a powerful invitation to connect, 
so kids (even orang dewasa pun) are more likely to open up and interact. 


4) CONNECT, before each activity transition

Selalunya anak-anak akan ada hard time transitioning from one activity to another. 
Kan?

Contohnya bila kita nak suruh anak berhenti main dan pergi mandi.
Atau suruh anak switch off TV, dan bersiap untuk tidur.
Mestiiii macam nak berperang.
Panggil berulang kali, anak tetap buat derkkk,
last-last jiran sebelah yang menyahut. 😑

In this case, I always use this method —
connect first, then ask.

Sebelum suruh anak buat apa-apa, 
datang kat anak, look him in the eye, sebut namanya, connect with him, geletek2 sikit badan dia 😂
sampai lah you’re confident enough that he has the inner resources to manage himself through a transition, 
then baru lah suruh dia buat apa-apa yang sepatutnya. 


5) One-On-One Time, untuk setiap anak. 

Menurut kajian, setiap anak perlukan sesi one-on-one dengan setiap ibu bapa mereka sekurang-kurangnya 15 minit sehari, untuk bina kepercayaan dan hubungan yang kuat.

Semasa sesi tersebut, you can do anything yang anak suka. 
Atau boleh alternate doing what your child wants,
and doing what you want. 

Ada hari, kita yang beri kebebasan untuk anak pilih apa yang mereka nak buat.
Dan ada hari, kita pula yang menentukan aktiviti dan peraturan.
Lebih baik, kalau aktiviti tu ada unsur gelak ketawa dan physical touch.


6) RASA, apa yang anak rasa.

Memang, bukan senang nak consistently engaged dengan emosi anak-anak.

But remember--
sepertimana kita nak orang lain faham apa yang kita rasa,
macam tu jugak lah anak2 nak kita faham dan bimbing apa yang mereka rasa.

Emosi dan perasaan—
menentukan sikap dan tindakan seseorang. 

That’s why it's very important to let the children express their emotions (happy, anger, fear, etc), and guide them where to drive their behavior. 

Bagi saya sendiri, 
setiap kali anak tantrum atau mengamuk,
saya akan anggap itu sebagai peluang keemasan untuk saya bantu dia kenali emosi dan get connected with him.

As parents,
we don't let their anger trigger us,
but we welcome the tears and fears that always hide behind the anger. 
Just acknowledge what they feel, and offer understanding of their pain. 

Lama-lama nanti—
anak akan belajar untuk kawal emosi sendiri, lebih mudah bekerjasama, 
dan lebih percayakan ibu bapa mereka. 
.

7) LISTEN LISTEN LISTEN! 

Connection begins—
with listening. 

In parenting, we need to listen more,
rather than just answering, advising or instructing.

Melihat dunia dari perspektif anak-anak, akan buat anak rasa dihormati dan sentiasa cuba wujudkan win-win situation dalam perhubungan.

Anak-anak yang selalu didengari oleh ibu bapa, akan lebih mendengari ibu bapanya juga.
Bila hari kita moody, keletihan atau stress,
of course kita nak anak-anak dengar dan faham keadaan kita juga, kan? 

So we must first--
be a good listener to them. 


8) Slow down, and embrace the moments. 

Setiap rutin harian kita, sebenarnya adalah peluang untuk connect dengan anak-anak. 
Masa makan, masa mandi, dalam kereta, masa tengok TV, masa duduk-duduk, masa masak, masa kemas rumah, etc.

We are all busy with life, 
dan kadang2 takde masa untuk duduk menghadap anak.

So gunakan setiap ketika bila anak ada bersama, sebagai peluang untuk get connected dengan dia. 
Slow down on each task, and share the moment together.

Contohnya--

Masa masak, 
ajak anak berbual. 
beri anak sentuh sayur, ikan, etc.

Masa lipat baju, 
main peek-a-boo dengan longgokan baju.
Memang sampai malam pun tak habis lipat baju. 😂

Masa tengok TV, 
snuggle together dan main teka teki.

Masa driving, 
nyanyi lagu favourite dan menari sama-sama. 

So dalam apa jua keadaan, 
ambil peluang untuk get connected.

Give hug. 
Listen to their laughter. 
Look at them in the eyes, 
open your heart and sharing that big love you both have. 


9) Sesi peluk-peluk dan berbual, sebelum tidur.

Bagus juga kalau kita ajak anak masuk tidur dan tutup lampu a lil bit earlier daripada waktu tidur sebenar.
Supaya kita dapat spend time together, tell a bedtime story, and snuggling in the dark. 

Menurut pengalaman saya, 
ini sahaja masa yang Haikal akan cerita SEGALANYA yang berlaku pada dia sepanjang hari tersebut kepada saya. 
Apa yang jadi kat sekolah, 
apa yang kawan2 / cikgu2 dia cakap atau buat, 
apa isu2 yang dia alami masa saya takde, 
etc.

Dan setiap kali anak mula bercerita, apa yang kita perlu buat ialah--
LISTEN, and acknowledge their feelings.

Dan jangan lupa,
malam seterusnya, follow up dengan isu yang diluahkan pada malam semalam.
.
You'll be amazed how your relationship with your child deepens,
and how your child appreciates you, by sharing EVERYTHING with you, and only you. 

Dan menurut kajian, this routine is very powerful especially when you have teenagers.
Because late at night is often the only time teens will open up and share.
So be there for them, 
before they choose WeChat over you. 😩


Sekian 9 tips yang tak seberapa daripada saya.
.
Apa pun,
kita semua manusia biasa.
Ada kalanya baik dan penyabar macam malaikat.
Ada kalanya “kencang” macam ribut taufan. 

Tiada siapa pun yang sempurna--
termasuklah anak-anak.
Salah faham, merajuk, bertekak, marah-marah, itu semua NORMAL dalam sesebuah perhubungan.

Bak kata Master Splinter dalam cerita Ninja Turtle--

“Kita tak perlu paksa semua orang mempunyai cara berfikir dan sikap yang sama macam kita. Sebab perbezaan itulah sebenarnya yang melengkapkan sesebuah hubungan, dan menguatkan sesebuah keluarga. Sebagai ketua, kita perlu bijak meraikan setiap perbezaan itu.”

Haa.
Tetiba cerita Ninja Turtle pun ada parenting values. 😂

Semoga apa yang saya kongsikan hari ni bermanfaat, 
dan beri perubahan positif dalam hidup anda. 




P/s: Ada banyak lagi tips yang pernah saya kongsikan untuk build connection dengan anak dan pasangan. Check it out in my two Bestseller books #3Kertas3Krayon3PenselWarna an #WhySoSeriousParents

More info here 👇:
https://www.facebook.com/rajiahnasir/posts/1633307310055389