"3 KERTAS 3 KRAYON 3 PENSEL WARNA” dan “WHY SO SERIOUS, PARENTS?"




Hai! Saya Adlil Rajiah, penulis buku keibubapan

“3 KERTAS 3 KRAYON 3 PENSEL WARNA” 
dan “WHY SO SERIOUS, PARENTS?” —
.
Buku yang dah beberapa kali tersenarai dalam carta BESTSELLER di kedai buku Popular dan MPH, online bookstores, dan juga di Pesta Buku Antarabangsa Kuala Lumpur 2017 lalu.


Sehingga hari ni, dah lebih 20ribu naskah terjual dalam tempoh beberapa bulan selepas dilancarkan.
Alhamdulillah, terima kasih atas sokongan anda yang tak putus-putus sampai hari ni. 
.
Untuk yang kali pertama dengar tentang buku2 ni, di planet manakah anda duduk? 😄
.
Kedua-dua buku ni dah bantu ramai ibu bapa—
yang muda, mahupun yang "senior" ,
yang beranak satu, mahupun yang beranak lima,
yang berkerjaya, mahupun yang suri rumah,
yang anak umur 2 bulan, 3 tahun, mahupun 6 tahun.
.
Kerana buku-buku ni mendedahkan—
lebih 82 Tips Keibubapaan & 22 Tips “MAHAL” daripada Pakar Psikiatri Kanak-kanak tentang perkembangan mental, emosi, fizikal dan tingkah laku anak-anak.
Terdapat juga banyakkk aktiviti, terapi, games dan resipi best, yang ibu bapa boleh lakukan sendiri bersama anak-anak di rumah, to boost your children's self-esteem, sensory, motor skills, focus span, emotional control, communication skills, dan sebagainya.
Dannn, saya selitkan juga cerita-cerita motivasi dari pengalaman peribadi untuk motivate anda setiap hari. 
.
Haa kemain detail explaination nih. 😁


Dan berikut adalah 6 sebab kenapa anda rugiiiii kalau tak selak buku ni sebelum anak-anak anda melepasi zaman kanak-kanak --
.
1) Setiap isu yang dikupas dalam buku2 ni adalah sangat related dengan isu anak-anak dan kerisauan ibu bapa masakini, contohnya ketagihan gajet, gangguan seksual pedofilia, masalah kawalan emosi, masalah komunikasi, perkembangan tingkah laku, homeschooling, dan sebagainya.
.
2) Semua ilmu dan tips “MAHAL” yang dikongsikan dalam buku2 ni adalah research-based, mudah diamalkan dan nyata berkesan. Dan setakat hari ni, dah beribu positive reviews yang diterima daripada pembaca. 
.
3) Kedua-dua buku ini ditulis dalam Bahasa Malaysia santai, straight to the point, mudah faham dan penuh dengan elemen emosi. Ramai pembaca kata, “Baca buku ni rasa macam tengah berbual dengan penulis. Rasa terkesan sangat. Dan takde la rasa macam baca ensiklopedia ke apa. 😑
.
4) Buku2 ni sangat praktikal dan sesuai dibaca oleh ibu bapa yang sentiasa sibuk dan jarang dapat me-time, kerana ia boleh dibaca dari mana-mana topik atau mukasurat. Sangat mudah difahamkan dan terus boleh diaplikasikan ketika itu juga. Sambil-sambil makan atau stuck dalam traffic jam pun boleh selak baca sekejap.
.
5) Buku2 ini lebih kepada penyampaian praktikal, berbanding teori. Sebab saya sendiri lebih suka praktikal dulu, baru teori. Sebab praktikal adalah pengukuhan bagi sesebuah teori. Kan?
.
6) Isi kandungan buku2 ini adalah kompilasi penulisan terbaik saya di blog, social media, akhbar, majalah, etc. Malah ada beberapa penulisan yang tidak pernah disiarkan dimana-mana. Semuanya telah disusun cantik mengikut kategori, untuk dijadikan rujukan yang lebih praktikal buat ibu bapa pada bila-bila masa. Saya sendiri akan selak dua buku ni bila mengalami apa2 situasi tak terkawal dengan anak sendiri. 😁


Isi kandungan buku 3 KERTAS 3 KRAYON 3 PENSEL WARNA:



Isi kandungan buku WHY SO SERIOUS, PARENTS?:



“WHY SO SERIOUS, PARENTS?” dan “3 KERTAS 3 KRAYON 3 PENSEL WARNA” --
kedua-dua nya adalah dalam BAHASA MALAYSIA, 
berbeza isi kandungan,
masing-masing mempunyai 376 dan 480 mukasurat,
setiap helaian adalah berwarna & bergambar,
ringan, handy dan mudah dibawa ke mana-mana.
.
Harga--
WHY SO SERIOUS, PARENTS? : RM39 
3 KERTAS 3 KRAYON 3 PENSEL WARNA : RM45
.
Untuk dapatkan buku2 ni --
boleh cari di mana-mana kedai buku Popular dan MPH.


Atau boleh dapatkan secara online melalui link ini:


If you know someone yang mungkin boleh dapat manfaat dari buku-buku ni, 
give them as a gift.
InsyaAllah akan dapat pahala berterusan sebab menyampaikan ilmu yang bermanfaat. 😊
.
Macam yang saya pernah beritahu sebelum ni, 
saya tulis buku ni UNTUK ANDA.
Takde apa yang saya harapkan,
melainkan ingin menyebarkan manfaat dan awareness kepada semua ibu bapa, supaya kita sama-sama dapat bina mindset dan tindakan yang baik dalam mendidik anak-anak.
Bukan untuk orang lain,
tapi untuk generasi anak-anak kita juga.
.
Kalau anda rasa penulisan dan perkongsian saya di social media selama ini menarik dan worth-reading,
Percayalah--
BUKU INI ADA LEBIH DARIPADA ITU.
.
It's definitely something you would bring along wherever you go and make it as your new clutch. 😊
.
Semoga setiap saat yang anda laburkan untuk menimba ilmu demi anak-anak, akan membuka pintu rahmat Allah dan sentiasa menjemput berita gembira ke dalam hidup anda sekeluarga.
InsyaAllah.



 






WHY SO SERIOUS, PARENTS? : RM39 
3 KERTAS 3 KRAYON 3 PENSEL WARNA : RM45
.
Untuk dapatkan buku2 ni --
boleh cari di mana-mana kedai buku Popular dan MPH.

Do share this post with your loved ones. 
Because sharing is empowering! 

GAME BOOK NI LAH YANG BANTU ANAK SAYA PULIH KETAGIHAN GAJET

Pernah tak korang alami situasi2 berikut:
.
1) Bila pergi makan kat restoran dengan family, anak tak duduk diam, berlari sana sini dan buat bising sampai semua pelanggan kat kedai tu melemparkan pandangan sinis. -____-
Last-last, sebab kita dah malu, so kita bagi je phone kat anak, yang di dalamnya dah standby 50 juta jenis games. Supaya keadaan kembali tenang dalam sekelip mata.
.
2) Bila pergi kenduri kawen, baru nak suap nasi minyak, tetiba anak cranky sebab orang terlalu ramai, rimas dan panas. Again, kita lebih percayakan "the power of ipad" untuk menyelesaikan semua masalah, untuk menenangkan anak.
.
3) Bila pergi klinik, kena tunggu giliran kemain lama, dan keadaan semakin haru bila anak start cranky sebab bosan menunggu terlalu lama. Maka as usual, the best solution is...gadget! Silakan lah main, asalkan kau behave ye, anakku.
.
4) Bila pergi masjid nak dengar ceramah atau nak solat berjemaah atau nak solat terawih, konon-konon nak biasakan anak pergi masjid, tapi end up anak bosan, buat bising, berlari-lari, berguling-guling dan mengganggu jemaah lain. Last-last kita pun serik nak bawa anak pergi masjid lagi.
.
5) Bila travel long-haul flight, anak bosan dan tantrums dalam flight sampai semua passengers lain pandang dengan mata berapi-api. Flight entertainment pulak tak kena dengan citarasa anak. Maka jadilah ia one of the most terrible journey in your life.
.
Sama juga bila travel naik kereta, lepas berjam-jam dalam kereta, anak mula buat perangai lalu mak bapak pun stress lalu terkandas di playground RNR sampai subuh esoknya. 😂
.
6) Bila pergi supermarket, sorang anak ke sana, sorang lagi ke sini, dua-dua taknak duduk diam dalam troli, end up satu haprak pun tak dapat beli sebab sibuk mengejar anak, mujurlah sempat sambar sepeket nugget, cukuplah untuk juadah selama seminggu.
.
7) Ajak anak2 jiran datang rumah, tapi end up diorang bawa tab/phone masing-masing dan sibuk main game instead of bermain dan berinteraksi sesama mereka.
.
Haa setiap manusia yang bergelar ibu bapa mesti boleh relate dengan semua situasi di atas kan? 🤭
Bila berhadapan dengan situasi haru biru macam ni, mesti ada sekelumit perasaan bertandang di lubuk hati--
.
"Kenapa lah aku tak pakai kondom suatu ketika dahulu." 😂
.
Ok gurau.
.
Bukan nak menambahkan penyesalan di lubuk hati korang, tapi hari ni saya nak share satu penyelesaian yang mampu merawat kebosanan anak, meningkatkan kewarasan mereka terutama bila berada di tempat awam, dan seterusnya mengatasi masalah ketagihan gajet pada anak-anak!
.
Mengikut pengalaman saya, bila saya start dedahkan Game Book ni kepada anak saya, he actually start to love books more and learn faster!
Dia sendiri yang akan minta nak buat aktiviti dalam game book ni, dan tidak lagi endahkan gajet.
.
And that's the BIG WHY behind the making of this Haikal's Game Book
Macam mana ia dah bantu kurangkan ketagihan gajet dan improve perkembangan anak saya, begitulah juga saya harapkan ia dapat bantu anak-anak orang lain. 





Percayalah, your kids will love these Game Book.

Ingat balik macam mana kita seronok dan leka main game-game macam ni masa kecik-kecik dulu.

Seronok kan?

.
So cuba introduce kat anak-anak kita pulak.
Diorang pun deserve childhood yang enjoy macam kita dulu-dulu.
Dan saya gerenti diorang akan jatuh cinta dalam sekelip mata.
Ipad tak charge seminggu pun diorang tak hairan dah. 


Haikal's Game Book dicipta khas untuk--
.
🔴 Kurangkan ketagihan anak pada phone, ipad, TV.
🔴 Elakkan anak rasa bosan dan cranky kat tempat awam, seperti restoran, kenduri, atau masjid.
🔴 Memudahkan perjalanan bila travel jalan jauh dengan anak-anak. 
🔴 Menyemai minat terhadap buku dalam diri anak, terutama bagi anak yang dah terbiasa “learning” guna gajet.
🔴 Hentikan kejadian berebut phone sesama adik beradik.
🔴 Hentikan tabiat anak yang suka curi-curi tengok phone, bila mak bapak tengah tidur.  😓
🔴 Membantu ringankan beban pengasuh atau penjaga supaya dapat kurangkan pendedahan TV dan gajet pada anak jagaan.


Haikal's Game Book —
.
✔ mempunyai 60 pages (setiap buku),  
dan setiap page adalah kertas keras yang di-laminate (supaya anak boleh conteng padam berulangkali)
✔ Konsep reusable: Conteng, Padam, Repeat!
✔ Sesuai untuk anak 2-8 tahun
✔ Sesuai untuk group activity / family activity. Kerana setiap page boleh di pisah-pisahkan dan dikongsi beramai-ramai.
✔ Saiz A5, muat dalam handbag, dan mudah dibawa ke mana-mana.
✔ Kertas high quality, keras, tak mudah koyak dan tahan bertahun-tahun!
✔ Setiap aktiviti sangat menyeronokkan dan tak membosankan walau dibuat berulang kali.


MATCHING GAME



Age: 2 tahun ke atas
Activities: Shadow matching, Front-half and back-half matching, Adult & baby animals matching, and many more.

Benefits:
Improve fine motor skills
Improve visual memory
Improve concentration & focus span
Increase ability to find similarities and differences
Ability to classify things that are grouped by similar traits
Improve vocabulary



LET'S DRAW


Age: 3 tahun ke atas
Activities: Drawing symmetry, Complete the missing parts, and Connecting Dots.

Benefits:
Improve fine motor skills & pincer grasp
Improve creativity
Boost positive emotions
Increase focus span



SPOT THE DIFFERENCE



Age: 4 tahun ke atas
Activity: Identifying small differences between two similar images.

Benefits:
Train visual and short term memory
Increase concentration
Improve ability to sense differences


MAZE


Age: 4 tahun ke atas
Activity:Finding the final destination from easy to difficult maze images.

Benefits:
Improve fine motor control
Boost up confidence & concentration
Train visual ability
Improve problem solving skills



HIDDEN THINGS


Age: 5 tahun ke atas
Activity: Finding small and large hidden objects in given images

Benefits:
Improve concentration
Train visual ability
Improve problem solving skills
Increase focus span



 Age 2-4

Age: 4-6



Untuk order, klik sini :


Untuk pertanyaan, sila whatsapp 010 225 0494





And dont worry kalau anda taknak beli game book dari saya, sebab saya nak share the steps to DIY your own game books! Sebab saya percaya, DIY game book adalah lebih berimpak tinggi kepada perkembangan anak-- sebab hasil air tangan ibu!
.
Orang kata,
susah-susah dahulu, senang-senang kemudian.
Tapi saya kata,
susah sekali je, senang banyak kali sebab gamebook ni boleh diulangpakai berkali-kali. Yang penting, anak bebas ketagihan gajet dan perkembangannya tak terbantut. 😁
.
So sila tonton video di bawah sampai habis untuk ketahui langkah-langkahnya.

Kebanyakan ibu bapa yang dah cuba game book ni, mesti cakap--
"Saya tak ingat dah bila last anak minta ipad dan bila last anak tantrums everytime pergi family outing."
.
Yeayyyy alhamdulillah! Memang itulah misi kami. :)


 


 
 
 
 


Untuk order, klik sini :

Untuk pertanyaan, sila whatsapp 010 225 0494

Follow us, and be the first to know about our upcoming gamebook series: